Usability 2.0: Mijn presentatie bij Emerce Insight Banking

Ruben en zijn aapIk mocht na het Digital Marketing Event van Emerce ook een presentatie houden op hun eerste “Emerce Insight“. Daarin wordt op 1 branche gefocussed, deze eerste keer de banken. Er waren sprekers van alle grote banken, aangevuld met Frank Janssen (Frankwatching), Guus Drijver (Boober), Reinier Heutink (Interview-NSS) en Jaap Favier (Forrester). En ik, dus!


Een hele dag lang werd in de IJ-toren besproken wat Banking 2.0 genoemd wordt. Ik vond het een interessante dag, die goed verzorgd was op een mooie locatie. Met name Willem de Jager van de Rabobank was erg vermakelijk, maar ik was ook van het niveau van de andere sprekers onder de indruk. Denk dat dat kwam doordat hier een relatief klein gebied werd besproken, waardoor diep kon worden gegaan.

Mijn presentatie was vooral bedoeld als leuke uitsmijter. Emerce had me gevraagd een kritisch verhaal te houden met het oog op usability, om een beetje tegengewicht te geven aan al het web 2.0 geweld, en de hosanna verhalen daarover. Ik probeer dus fanatiek om me heen te schoppen, en tegelijk usability als sleutelfactor te benadrukken.

De presentatie (RSS lezers, even doorklikken!) lijkt qua formaat op die bij het Digital Marketing Event, maar heeft zo mogelijk nog minder structuur 😉 Daar gaan we aan werken dus…

http://st1.streamzilla.jet-stream.nl/vnunl_stream/StroboScopeLoader.php?movieName=Emerce_seminars/insight%20banking/Ruben_Timmerman.flv&movieWidth=420&movieHeight=315&autoStart=0&playerType=1

De kwaliteit van de video is iets minder dan de vorige keer, omdat ik nu de player van Emerce gebruik. Revver accepteert helaas geen bestanden groter dan 100MB…

Ik hoor uiteraard weer graag jullie feedback, want er is nog meer dan zat te versleutelen!

18 gedachten over “Usability 2.0: Mijn presentatie bij Emerce Insight Banking

 1. Berry van Es

  Hey Ruben,

  Strakke presentatie. Zeer leerzaam en kritisch ten opzichte van de bankenwereld. Deze presentatie liep wat vloeiender als op de Digital Marketing Event. Deze ging ook wat dieper. Ik ben dan ook geboeid en hoop nog eens vaker een presentatie van je te kunnen bijwonen.

  Like

 2. Matthijs Rouw

  Weg met de tagclouds! 🙂 Fijne presentatie ..

  Misschien kan je je slides nog voorzien van een index/breadcrumbtrail combinatie (usability; practice what you preach ;)). Ik heb mensen daar ooit (positief) mee kunnen verbazen. Handig voor iemand die het spoor even bijster is, iemand die te laat binnen komt of iemand die wil weten of hij de presentatie uit kan zitten of dat ie toch de trein moet gaan halen. Ook heb je dan een klein beetje ruimte die tevens kan fungeren als vast (huis)stijl element.

  Like

 3. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Peter, Berry : Woei, thanks! 🙂

  Sander: Conversie boven alles he…

  Matthijs: Tagclouds als signalering van wat belangrijk is, vind ik prima. Maar als navigatie zijn ze volgens mij toch echt niet handig, zeker niet als er geen andere directe ingangen zijn. Vergelijk Postbank.nl met Fortisbank.nl, helpt de “tag cloud” bij Fortis nu echt?

  Die breadcrumb is wel een aardig idee, maar ik weet niet hoe ik die in een presentatie als deze kan inpassen, want hij is nogal ongestructureerd. Wel een leuk idee voor een training van een dag, waar je veel meer slides en structuur hebt…

  Like

 4. Xavez

  Nice presentation :). Had die van DME ook al gezien en vind deze wel wat dieper gaan, maar minder gestructureerd inderdaad. Dat stukje van “what’s the point” kan volgens mij nog wat bijgeschaafd worden. Als je bij wijze van spreke gewoon zegt “Web 2.0 = meer dan features” dan is dat al genoeg volgens mij :).

  Like

 5. Nienke

  Hi Ruben,

  Soms moet ik even kijken hoe hoog je staat op google. En toen kwam ik je filmpje tegen van de presentatie. Wat je verteld is voor mij wel niet nuttig, maar ik vond het wel heel interessant en grappig! Je bent een held!

  Like

 6. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Peter: goede vraag. Misschien moet ik hem eerst terugkaatsen: wat voegt hij volgens jou toe aan de usability? Is ‘ie makkelijker te scannen? Is er makkelijker op te klikken? Is de grootte van de woorden sneller te interpreteren dan cijfers?

  Waar denk je dat meer op wordt geklikt, je tagcloud of je “channels”. Op jouw site is er een perfecte vergelijking te maken, ben benieuwd wat jij denkt. Zoals ik ook in mijn presentatie zeg: tag clouds kunnen een functie hebben.

  Je onderscheid tussen tags en categories vind ik trouwens wat vaag, hoe werkt dat?

  Like

 7. Peter W.

  Het visuele aspect spreekt me altijd erg aan van die dingen. Je ziet in ?©?©n oogopslag welke topics key zijn op een weblog. Ingeval van mijn site werkt het inderdaad nog verwarrend t.o.v. de channels omdat ik met de nieuwe versie van de site de channels als start heb gebruikt voor de tagcloud. Inmiddels komen daar stiekem wat termen bij zoals kijktijd, oplage, rapporten etc. Door de tags kan ik wel scherpere combinaties maken per bericht tussen een channelnaam en een tag.

  Complimenten overigens voor je presentatie. ‘k Heb er met plezier naar gekeken gisteravond. Dit ten koste van mijn kijktijd op televisie 😉

  Like

 8. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Peter: Het visuele aspect vind ik ook nog wel aardig, het ziet er hip uit. Maar ik heb nogal mijn twijfels bij “in een oogopslag”. Door de verschillende lettergrootten lijkt het mij juist moeilijker de woorden snel te lezen. En zeg eerlijk: weten jouw nieuwe lezers nu echt meer, doordat ze zien dat jij veel schrijft over “Algemeen” en “Internet”?

  Veel tagclouds worden ingezet omdat ze nu eenmaal hip zijn, maar de basics worden vergeten. Als je onhandige labels kiest (sorry :)), werkt de tagcloud misschien wel averechts. Als een “tag myst” ofzo 😉

  Ik ga op mijn nieuwe vormgeving trouwens ook tags gebruiken waarschijnlijk, weet nog niet hoe ik die bladerbaar ga maken. Maar ik denk dat ik geen tagcloud ga gebruiken, just to make a point! 😀

  Enne: thanks voor het compliment, altijd goed om te horen dat ik wat kijktijd heb gesnoept! 😉

  Like

 9. Reinald Gerritsen

  H?© Ruben, goed verhaal. Doelgericht en energiek. Leuk om te zien hoe snel je je plek als usability expert in NL aan het verwerven bent.

  Even over je opmerking: “Denk niet in doelgroepen, maar in bezoekers”. Dat deed me toch weer nadenken over de hoofdnavigatie (de tabs) op elsevieropleidingen.nl. Misschien toch beter om dit anders in te richten. Bijvoorbeeld: “Ik wil een opleiding boeken”, “Welke opleiding past bij mij” en “Reacties van andere deelnemers” of iets dergelijks…

  Like

 10. Ruben Timmerman

  Ha Reinald, thanks. In jullie geval denk ik echter wel dat je hoofdingangen nog logisch zijn, tenzij er erg veel cross-gebeid getraind wordt? De ingangen die je noemt zouden wat mij betreft wel goede extra’s zijn voor mensen die niet precies weten wat ze zoeken…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s