Usability 2.0: Mijn presentatie op Digital Marketing Event 2007

Ruben's presentatie bij DME 2007Emerce heeft de video’s van de presentaties (5 juni, 6 juni) op het Digital Marketing Event beschikbaar gesteld. Op een verder schrikbarend slechte site trouwens…

Anyway, ik heb op dinsdagochtend ook een praatje met een plaatje gehouden. Een beetje een onchristelijk tijdstip, nog voor de beurs was begonnen. Kleine miscommunicatie bij Emerce en de organisator, waardoor ik verschoven moest worden. Gelukkig kwamen er toch nog veel mensen opdagen.

De presentatie was getiteld “Usability 2.0: Van project naar proces”. Ik probeer te motiveren waarom usability niet als los project gezien moet worden, maar als een onderdeel van het proces in je organisatie. En als onderdeel van het proces van webbouw natuurlijk. Veel te vaak wordt usability verbetering als een losstaande campagne behandeld, waarna er niks meer mee gedaan wordt. In de presentatie geef ik steeds voorbeelden van slechte usability met daarna een “do” en een “don’t” op usability/ organisationeel gebied.

Het was de eerste keer dat ik deze presentatie gaf, en ik ben er zelf dan ook nog niet tevreden over. De inhoud is aardig, de voorbeelden zijn niet altijd even sterk. Verder was ik zelf wat te onrustig omdat ik niet precies wist hoeveel tijd ik zou hebben, ik ben dus weer behoorlijk Razende Ruben. Kreeg daar ook positieve feedback op, want daardoor was het wel energiek en werd het niet saai.

Echte trainingen of workshops zijn toch makkelijker dan dit soort open presentaties. Als usability docent kun je heel erg vanuit je kennis praten, bij een presentatie als deze moet je toch vooral vermaken, overtuigen en iets vertellen waar de toehoorders iets van blijft hangen…

Without further ado, kijk zelf maar, het geluid wordt na een paar minuten een stuk beter trouwens:
http://flash.revver.com/player/1.0/player.js?mediaId:299390;affiliateId:94360;height:392;width:480;

De reden dat ik voor Revver heb gekozen is dat de kwaliteit een stuk beter is dan bij Google Video (kijk maar). Youtube accepteert geen video’s langer dan 10 minuten, en Yahoo! Video crashte bij het uploaden steeds…

Slides en Slideshare?

Of als je graag de slides wilt bekijken, kun je hier de PDF ervan downloaden: dme2007_usarchy.pdf (3,5MB).

Ik heb uiteraard de slides ook op Slideshare staan, maar ik heb een lettertype gebruikt dat zij niet kenden, dus daar valt ‘ie nogal uit elkaar. Zal volgende keer maar gewoon weer Arial gebruiken, I guess 😦

Verder kan Slideshare kennelijk niks met animaties, die ik vaak gebruik om slides op te bouwen. Ik snap de hele hype om Slideshare dan ook echt niet: een presentatie gaat eerst om het verhaal van de spreker, dan pas om de slides. En als ze zelfs de slides niet goed kunnen representeren, waarom moet ik het dan nog gebruiken?

Ik hoor heel erg graag (kritische, negatieve, opbouwende) feedback op mijn presentatie. En als je hem op DME live gezien hebt, reageer dan even hier!

14 gedachten over “Usability 2.0: Mijn presentatie op Digital Marketing Event 2007

 1. Arjan Eising

  Zeer nette presentatie!
  Postbank en Rabobank gebruiken als voorbeelden was een goed idee, dan heeft iedereen gelijk door waar je over praat.
  Eens kijken hoe ik dit in mijn projecten kan verweven…

  Like

 2. Henri van den Hoof

  Thanks Ruben, leuk om je presentatie van de dinsdag zo dus toch nog te kunnen zien. Inhoudelijk een goed en interessant verhaal, met hooguit de tip om een iets duidelijkere lijn in je presentatie te brengen: Gewoon eerst vertellen wat je gaat vertellen, dan vertellen wat je wilt vertellen, en dan vertellen wat je net hebt vertelt. Klinkt kinderachtig, maar je toehoorders hebben vaak echt een dergelijke kapstok nodig om je informatie gemakkelijk te kunnen onderhouden (al helemaal in die benauwde zaaltjes daar).

  Een mogelijkheid om je lettertypes toch goed op Slidehare te krijgen is trouwens om van je PPT eerst een PDF te maken en die vervolgens te uploaden naar Slideshare. En volgens mij werkt het trouwens ook wel met gewoon de PPT als je maar wel de optie aanvinkt om de lettertypen te embedden in het bestand. Een mogelijk alternatief voor Slideshare is ook het net gestarte Zentation Daar kun je de video in sync laten zien met de daadwerkelijke PPT.

  Anyway, interessant presentatieonderwerp en was ook leuk je eens IRL te zien op de woensdag 🙂

  Like

 3. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Thanks voor de feedback, kapstok is inderdaad nodig. Meer lijn in general is eigenlijk nodig, weet nog niet hoe ik dat in deze vorm erin ga fietsen.
  Heb dat in de Emerce Insight presentatie al iets meer proberen te doen, komt volgende week online.

  Henri: die optie om fonts te embedden zie ik niet, hmmmm… Heb wel alvast de PDF geupload om die te gebruiken. Ik ga Zentation nog proberen, ben benieuwd!

  Like

 4. Henri van den Hoof

  Vooruit dan maar even een snelcursus insluiten van TrueType-lettertypen in PowerPoint 2003 😉
  1) Menu => Extra => Opties (het is nl. een algemene en niet bestandspecifieke optie)
  2) Tabblad ‘Opslaan’ => TrueType-lettertypen insluiten

  Qua lijn aanbrengen is het misschien wel heel eenvoudig te realiseren: Neem je eigen content hiervoor als uitgangspunt en gebruik dus je usability-tips om ipv een framework voor website, een framework voor een presentatie te maken. Zoveel verschilt het nl. niet. De ‘menustructuur’ is meteen je kapstok.

  Het meest essentiele vaak voor presentaties: Probeer eens 50% minder te vertellen. Mensen onthouden nl. maar h?©?©l weinig van wat je allemaal probeert over te dragen. Kies daarom eens gewoon de 5 allerbelangrijkste dingen die ze juist w?®l moeten onthouden. Werk die dan uit en hang daar je verhaal aan op. De content heb je al, het is alleen een kwestie van stap voor stap verder verfijnen.

  Like

 5. Yuri van Geest

  Ruben,

  Ik vind deze presentatie stukkie beter dan bij Emerce Banking 2.0 event.

  Ik hoop van harte dat jij in de toekomst meer de diepte in zal gaan, dat is jouw kracht. Waardevolle insights zoals Jacob Nielsen maar dan moderner en actueler.

  Ook qua structuur zoals anderen melden kan je verbeteren maar ik stoor mij hier niet aan omdat ik content driven ben als toehoorder 😉

  Keep up your great work !

  Cheers,
  Yuri
  http://www.yuri.typepad.com

  Like

 6. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Sander: thanks, leuke post. Wel vooral op techniek bij presentaties gericht though.

  Ha Henri, daar had ik nu nog nooit van gehoord! En ik heb tientallen artikelen gelezen over presenteren (in het kader van mijn persoonlijke effectiviteitsobsessie ;)).

  Yuri: interessant om te horen, ben nu heel benieuwd naar de video van Banking 2.0… Meer de diepte in zal ik zeker eens proberen, wellicht een usability techniek als persona’s of een simpele onderzoeksmethode eruit lichten ofzo.

  Geef de 25e trouwens een training bij Nuon in Arnhem aan content redacteurs 🙂 Maar weet niet of je daar nou zit of zat.

  Like

 7. Marinda Hall

  Ruben,

  Bedankt voor je presentatie afgelopen donderdag. Interessant om inderdaad te zien hoe je het ‘klassieke’ Nielsen aanvult met actuele voorbeelden. Je energie en enthousiasme maakte je presentatie prettig om naar de luisteren!

  Als tip zou ik je willen meegeven dat niet alleen gebruikers simpele gefrustreede primaten zijn maar ook je toehoorders. Neem de luisteraar bij de hand en don’t make them think.

  Groeten,
  Marinda

  Like

 8. Liesbeth

  Ik heb DME helaas gemist. Super dat jij je presentatie online gezet hebt. Ik vond het een interessant verhaal. je bent inderdaad een echte spraakwaterval, wat ik persoonlijk een plus vindt. Het is duidelijk dat je heel wat te vertellen hebt over het onderwerp en dat op een enthousiaste manier doet. Ik vindt de opbouw van je presentatie met veel foto’s, do’s & don’ts met voorbeelden ook een goede aanpak. Weet je of er nog anderen zijn die hun presentatie op video online gezet hebben? Liesbeth

  Like

 9. Mark van Eijk

  Prima presentatie, in het begin vond ik het nog wat stroef omdat je heel divers begon, maar naar mate de presentatie duurt ga je meer specificeren en specificieke voorbeelden gebruiken waardoor het een goed te volgen presentatie is. Knap werk!

  @Liesbeth: Lees eens de eerste regel van het artikel, en vergeet vooral niet te klikken op de eerste twee links 🙂

  Like

 10. Maarten Doornik

  Hoi Ruben,

  Goeie presentatie, ik zie wel wat overlap met die van afgelopen donderdag bij de LIMmers! Inhoudelijk grotendeels met je eens, vooral dat van “denk niet alle kennis in huis te hebben”. Kan gewoon niet, organisaties worden blind na verloop van tijd voor hun eigen problemen. Overigens, consultants ook, goed om te weten! (vooral voor consultants zelf, ha ha)

  Daarnaast is de blik van organisaties op nieuwe ontwikkelingen vaak beperkt tot een vaste set van voorbeelden, benchmarks of branches. Juist daarin ligt de toegevoegde waarde van de externe om mensen “los te trekken” en te laten zien wat ook nog mogelijk is of hoe hetzelfde we allemaal zijn.

  Wat ik nog een beetje mis in je presentatie is waar het naar toe gaat. Nu veel over het hier en nu (kunnen we veel van leren), maar what’s next?

  Wat betreft usability erg sterk is natuurlijk de iPhone. Net een nieuwe presentatievideo uitgekomen (wel wat lang, maar ja) waar je ongetwijfeld mooie voorbeelden uit kunt halen. See the future!

  http://www.apple.com/iphone/usingiphone/guidedtour.html

  groeten,
  Maarten

  Like

 11. Pingback: casinos with blak juck game

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s