Information scent: Waar ruikt je informatie naar?

Orange gebruikt extra beschrijvingen om information scent te versterken.Zoals alle letterlijke vertalingen uit het Engels klinkt ook deze wat verdacht. Bij Steptwo leggen ze uit wat “information scent” is en hoe je het het beste kunt gebruiken.
Information scent is de manier waarop mensen keuzes maken in navigatie, als ze naar informatie zoeken. Als een link ruikt naar iets dat ze zoeken, wordt er dus geklikt. Als iets anders ruikt dan de inhoud uiteindelijk verantwoord, raken gebruikers in verwarring. Uiteindelijk haken bezoekers af als hun neus ze in de steek laat. De informatie zal wel niet te vinden zijn…

Een van de problemen met information scent is dat het vaak onmogelijk is informatie op één perfecte manier te labelen. Hoort een iPod in “Audio & TV”, “Computers” of in “Elektrische apparaten”?

Een paar symptomen van slechte information scent op een website:

 • Mensen gebruiken alternatieve methoden om informatie te vinden, zoals bellen of mailen.
 • Mensen vinden niet wat ze willen vinden, verspillen hun tijd en raken gefrustreerd.
 • En de makkelijkst meetbare:

 • Mensen verlaten de site vanaf categorie pagina’s of homepage’s, in plaats van diepere pagina’s. Kennelijk leek het zo te zijn dat de gewenste informatie helemaal niet vindbaar was, doordat nergens de goede geur aan hing.

Gelukkig zijn er ook oplossingen voor handen:

 • Geef bij navigatie koppen kort uitleg of voorbeelden van de informatie die te vinden zal zijn.
 • Informatie op meerdere plaatsen laten terugkomen. Dat kan echter een onnodig volle site opleveren. Beter is vaak:
 • Relevante links aanbrengen naar informatie die ergens anders te vinden is. Dit betekent meestal “horizontale navigatie”, dus naar informatie die in de hierarchie op dezelfde hoogte staat, maar binnen een andere categorie valt.
 • Zorg voor een fatsoenlijke zoekmachine die vanaf elke pagina direct aan te roepen is. Als een gebruiker gefrusteerd dreigt te raken, kan hij als laatste hoop hier nog terecht om mee te helpen met ruiken.

Niet voor niets heeft Lycos een hond als symbool gekozen, die hebben veel minder information scent nodig om informatie te vinden! En vergeet niet de schattige zoekmachine van hondje Pupna, die altijd precies vindt wat jij zocht…

5 gedachten over “Information scent: Waar ruikt je informatie naar?

 1. Florentijn

  Ik vind de metafoor van ‘ruiken’ en ‘geur’ niet zo geslaagd. Het enige waar we het hier over hebben is goede labels met goed geformuleerde steekwoorden. Wanneer de belangrijkste informatie eerst komt, zoals in een ouderwets krantenartikel gebruikelijk is, kunnen mensen zich gemakkelijk en doeltreffend laten informeren. Ik vind dat het helemaal niet zo vaag zou mogen zijn dat er geur-metaforen voor nodig zijn dit proces te beschrijven. Helaas is de praktijk nogal rommelig…

  Like

 2. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Ik vind scent/ geur wel geschikt omdat je ook bij slechts een vaag spoor van geur altijd direct een sterk gevoel hebt van wat het is. Dat zou bij een informatie label ook zo moeten zijn, en dat is inderdaad moeilijk…

  Like

 3. Kars

  Information scent komt uit de information foraging theorie en is een hele mooie manier om na te denken over contextuele navigatie in een website. Het blijkt dat mensen pagina’s scannen naar brokjes informatie die ook maar een beetje lijken op wat ze zoeken – het eerste dat in de buurt komt wordt gekozen, en men gaat weer verder met hetzelfde patroon op de volgende pagina. Wil je hier op inspelen, dan zijn contextuele links absoluut noodzakelijk (en ‘lees meer’-links uit den boze).

  Kijk ook eens naar het interessante paginaparadigma: http://www.goodexperience.com/blog/archives/000028.php

  Like

 4. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Hmmm dat is inderdaad een leuk artikel, vooral goed om design paradigma’s up te shaken 🙂

  Een functie van de breadcrumb in dit verhaal ontbreekt: als information scent niet meer sterk genoeg is (ie. de user krijgt de indruk dat hij de info hier niet kan vinden), is de breadcrumb handig om 1 niveau hoger te komen, om daar nog eens te ruiken.

  Natuurlijk, het zou niet nodig moeten zijn, maar je moet ook rekening houden met mensen die een minder sterk reukorgaan hebben 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s