De gebruikersovereenkomst: enig idee wat je tekent?

Je ziet ze vaak, je leest ze nooit en je geeft je leven in handen van de bedrijven die ze opstellen. De EULA (End User License Agreement): de gebruikersovereenkomst waarmee je akkoord gaat als je software installeert. TG Daily schrijft: “RTF EULA”, en waarschuwt over een paar van de overeenkomsten die je misschien al hebt getekend:

 • Microsoft Windows XP
  “Zelfs als onze software niet doet wat we beloven, en het je computer sloopt, zijn we niet aansprakelijk”:

  Except for any refund elected by Microsoft, YOU ARE NOT ENTITLED TO ANY DAMAGES, INCLUDING BUT NOT LIMITED TO CONSEQUENTIAL DAMAGES, if the Software does not meet Microsoft’s Limited Warranty, and, to the maximum extent allowed by applicable law, even if any remedy fails of its essential purpose.

 • Apple iTunes
  “We hebben het recht deze overeenkomst op elk moment te wijzigen en toevoegingen te doen, en bij deze ga je akkoord met alle toekomstige wijzigingen”:

  Apple reserves the right, at any time and from time to time, to update, revise, supplement, and otherwise modify this Agreement and to impose new or additional rules, policies, terms, or conditions on your use of the Service. Such updates, revisions, supplements, modifications, and additional rules, policies, terms, and conditions (collectively referred to in this Agreement as “Additional Terms”) will be effective immediately and incorporated into this Agreement. Your continued use of the iTunes Music Store following will be deemed to constitute your acceptance of any and all such Additional Terms. All Additional Terms are hereby incorporated into this Agreement by this reference.

 • Microsoft MSSQL server
  “Het is niet toegestaan benchmarks van dit product publiek te maken zonder onze toestemming”:

  [you] may not without Microsoft’s prior written approval disclose to any third party the results of any benchmark test.

  Volgens deze gebruikersovereenkomst mag je dus niet zeggen wat je van de software vindt of wat je bevindingen zijn over de snelheid. Ik ben erg benieuwd of een rechter dat niet onder vrijheid van meningsuiting vindt vallen. Een benchmark lijkt me niks meer dan een gefundeerde mening.

Een review van Nederlandse gebruikersovereenkomsten van websites en software staat al een tijdje op stapel. Als iemand tips heeft over de gebruikersovereenkomst van een bedrijf, laat het weten, dan gaan we ernaar kijken.
Zelfs bij websites ben je aan bepaalde voorwaarden verbonden, zonder ook maar iets te tekenen. Dat gaat natuurlijk een keer mis, als iemand wordt aangeklaagd, maar daar hoor je dan ook weer weinig van eigenlijk…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s