Welkom op de nieuwe Usarchy!

Het heeft een maand of 16 geduurd, maar dan heb je ook wat. Hoop ik…

Ik ben nog druk bezig met vullen van content en taggen van oude content. Met name de kennisbank zal zich langzaam vullen. Dat is een stevig karwei en ik wil voor elke tag niet alleen relevante artikelen hebben, maar ook een nuttige intro schrijven en linken naar meerdere externe bronnen. Maar ook voor de zoekmachine optimalisatie is het geen goed idee om in een keer tientallen nieuwe pagina’s toe te voegen.

What’s new?

Er is wel een en ander veranderd inderdaad…

 • Tja, de vormgeving is ietjse anders 🙂 Ik vind het “mooi”, maar dat is geen argument. Ik twijfel af en toe nog over de lees- en scanbaarheid, en probeer waar nodig een pixeltje toe te voegen of een kleurtje te verhelderen. Ik hoop het aantal pageviews per bezoeker te verhogen doordat er meer overzicht en meer plek is voor gerelateerde content. Misschien komt er zelfs meer interactie door de prominentere plek van reacties, al denk ik dat dat meer van de inhoud dan de vorm afhangt.
 • De uitlijning kun je spectaculair noemen, want de hele website schaalt mee van 800 tot 1280 pixels breedte. Je kunt erover discussieren of de content op hoge resoluties niet te breed wordt, 20 woorden per regel is eigenlijk wat teveel. Als er veel klachten over komen vergroten we het lettertype zodat alles iets groter wordt. Daarnaast is de hele website in relatieve waarden (“em”) opgebouwd, dus als je een groter lettertype (probeer het eens: ctrl+) in je browser kiest, wordt alles groter.
 • Binnenkort kun je meer video’s en screencasts verwachten, daarvoor is nu extra aandacht op de homepage. Ik heb een digitale videocamera gekocht waarmee ik al mijn publieke presentaties opneem. Daarnaast ga ik proberen tijd te vinden om screencasts te maken van usability reviews die ik doe.
 • Zoals gezegd de kennisbank. Dat moet een plek worden waar je over allerlei onderwerpen extra informatie kunt vinden, gekoppeld aan alle artikelen op Usarchy en externe artikelen die relevant zijn.
 • Links kun je t.z.t. aanmelden, maar geef me even een paar weken om een start te maken zodat ik niet 100en aanmeldingen krijg die ik zelf toch al wilde plaatsen 🙂 Ik begin met het plaatsen van websites en blogs die ik lees, en Nederlandse bureaus die relevant zijn.
 • Reacties kun je tegenwoordig met een klein WYSIWYG formuliertje opmaken, hopelijk vergroot dat het plezier (en het aantal reacties). Dit ding is nog niet helemaal stabiel, daar werken we nog aan.
 • Vacatures en stages kunnen aangemeld worden door geïnteresseerden, plaatsing kost 300eur en gebeurt naast op de homepage ook in de RSS feed en nieuwsbrief.
 • Huur mij in! is iets dat ik momenteel met de drukte rond Eduhub liever niet roep. Maar dit is iets wat toch een prominente plek heeft gekregen, al was het maar omdat het nu eenmaal in het ontwerp zat 🙂 Er moet nog meer tekst en uitleg bij, maar je kunt wel al enkele referenties bekijken.

Wellicht leuk om te vermelden dat de kennisbank, links, video’s en vacatures een direct gevolg zijn van de online enquête die ik hield onder de lezers van Usarchy. Een forum bleek niet interessant, dus dat komt er voorlopig niet.

Who did it?

Rest me nog Paul en met name Bastiaan van Super Interactive te bedanken voor hun inzet in het redesign traject. Paul heeft al maanden geleden het design gemaakt, wat jullie online hebben kunnen volgen.
Bastiaan heeft de WordPress implementatie enkele weken geleden overgenomen van Joost. Hij heeft speciale plugins gebouwd voor de kennisbank, gerelateerde artikelen, vacatures en reacties (tonen per artikel) en een hoop kleine dingen aangepast aan de achterkant om de speciale features beheerbaar te maken. Er zullen nog wel wat fixes komen, maar ik ben heel happy met mijn nieuwe WordPress 🙂

Dus: kom maar op met de feedback!

39 gedachten over “Welkom op de nieuwe Usarchy!

 1. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Ik ben nog lang niet klaar, het was een foutje dat dit ding al trackbacks enzo begon te versuren 😉 Denk dat ik morgen op Usarchy.com een bericht plaats om de laatste check te doen samen met de lezers.

  Pas daarna plaats ik het nieuwe design op Usarchy.com, tot dan staat ie op Usarchy.net.

  Like

 2. Mitchel

  Wow! Zeer cool geworden.
  Een complete redesign is wel even slikken, je moet altijd maar kijken hoe het allemaal uitpakt. Bij onze shop heeft het gelukkig alleen nog maar veel goeds met zich mee gebracht. Ik hoop dit ook voor jouw weblog!

  Like

 3. Sander

  Gefeliciteerd Ruben! Ziet er goed uit.
  Maar eh, ik zie een Engels vlaggetje rechtsboven (doet nu nog niks)… ga je al je artikelen in 2 talen aanbieden? Lijkt me nogal veel werk. Zeker bij jou met je NederEngels-mix. Moet je alles 2x gaan vertalen 😉
   

  Like

 4. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Mitchel, that reminds me dat ik jullie nieuwe design nog effe onder de loep moet nemen…

  Andre moet je weer mijn feestje verpesten? Speciaal omdat je zo’n analytics zeikerd bent heb ik dat ook maar weer aangezet… 😉

  Sander: dat is mijn stiekeme verrassing voor over een paar weken. Ik zal echter niet elke post vertalen, maar “gewoon” een Engelstalig blog ernaast draaien met andere posts (al zal er vast zeer veel overlap zijn)

  Like

 5. Eduard Blacquière

  Congrats met het nieuwe design! Ik vind het ook mooi en met name overzichtelijk. Er is veel content en er zijn best veel elementen die je wilt uitlichten en ik denk dat deze opzet dat volledig en tegelijkertijd overzichtelijk doet, complimenten.

  Like

 6. Sjors

  Ik vind ‘m erg geslaagd! Wel ben ik nog steeds niet zo overtuigd van de rekbare breedte en zou ik de linker ‘wit’ ruimte graag wat breder zien, als ik nu met een zin begin dan zie ik de zijkant van mn monitor 🙂

  En waarom hebben zoeken en de Engelse taal switch geen mouse over status 🙂

  Maar verder prima job! zal nog even verder bladeren om alles te ontdekken

  Like

 7. Laurens

  Kijk, net thuis en daar issie dan! 🙂 Ziet er strak uit, complimenten! Wat me zo opviel:
  Geen tekst bij “huur mij in”, dat kun je als usability expert toch niet goed vinden? Ook al heb je het druk, ik zou er even iets neerzetten.

  Bij Kennisbank zie ik alleen een grote tag-cloud. Misschien is het nog een idee om erboven een korte inleidende tekst te geven en evt zelfs uitleg van zo’n wolk? En daarnaast zou ik het zelf wel een goed idee vinden om eronder direct de laatste artikelen te plaatsen.

  Zou het laatste reacties blok overzichtelijker kunnen? Vind het een beetje op een soort doorlopende tekst lijken met linkjes ertussen..

  En dan laatste..de subnavigatie. Het kan aan mij liggen en misschien moet ik er gewoon aan wennen, maar die viel mij pas erg laat op.

  Like

 8. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Thanks allemaal!
  Sjors: ik vind de breedte wel meevallen, kun je es een screenie sturen hoe ie er bij jou uitziet (en evt met hoeveel whitespace je beter zou vinden :)). 
  Laurens: Huur mij in is fixed, je hebt gelijk 🙂 Kennisbank is echt nog work-in-progress, ik weet niet eens of ik die tagcloud wel moet houden want ik roep altijd dat ik ertegen ben. Vond hem echter wel schattig qua design dus was benieuwd hoe hij er in het echt uit zou zien.
  Laatste reacties nu met meer padding, wat denk je?
  Subnavigatie komt maar op een paar plekken voor en is niet erg belangrijk, dus denk dat we dat wel overleven. Wat zou je suggestie voor verbetering zijn?
  De linebreaks die je in je reactie geeft worden als het goed is vertaald in P’s, maar dan moet je er wel 2 geven anders heb je alleen een BR. Zie het bij sommige mensen wel namelijk, dus kun je effe aangeven wat jij deed? Begin te vermoeden dat ie het in Safari niet goed doet… Overigens kun je als het goed is ook je eigen reactie bewerken, dus je hoeft niet nog een reactie te geven 😉
  Wolf: thanks, ga kijken of ik hem smaller zal maken en/of de letters iets groter en/of de rechtersidebar ook relatief ipv vast (dat wil ik sowieso bij nader inzien, kan al schelen).

  Like

 9. Thijs

  Dag Ruben,

  Het is erg mooi geworden, lekker rustig en overzichtelijk. De uitlijning is inderdaad strak geworden.  Vooral de subtiele icoontjes bovenaan je bericht zijn mooi en duidelijk. 

  Nou gebruik ik een resolutie van 1024*768 en daarbij valt het Home & Weblog tabblad over de tagline van je logo heen,  dit ervaar ik bij ie7 en ff 3.0.1.  Is dat de bedoeling? Het komt een beetje speels over maar kan ook als slordig ervaren worden denk ik 🙂

  Ik kom hier vaker en maak al een tijdje dankbaar gebruik van alle info. Ik reageer over het algemeen niet maar kon het nu niet laten. 

  Succes met het tweaken.

  Like

 10. Laurens

  Heb hier inderdaad nog IE6, krijg je dervan als je een jaar weggaat (ben al bezig met updates) 😉 Maar dat doe je snel.

  Die laatste reacties vind ik gelijk stuk beter!

  Edit: wijzigen werk 🙂

  Like

 11. René Greve

  Wauww, wat een mooie prachtige site is dit geworden. Ik vond de letters altijd al erg klein, zeker voor een usability-expert 😉 … Maar de vormgeving en inhoud zien er nu rustig en overzichtelijk uit. Gefeliciteerd!!

  Like

 12. Prodes

  Dag Ruben!

  Van harte gefeliciteerd met de nieuwe website! Hij is super geworden. Sommige delen zijn wennen aangezien alles een beetje flets is geworden, maar dat zal een kwestie van wennen zijn.

  Nogmaals gefeliciteerd.

  Like

 13. Bowie Derwort

  Ziet er netjes uit, zeker voor een eerste versie. Misschien kun je nog eens kijken om hem iets minder flets te maken, maar zoals je zelf ook al aangeeft is de functionaliteit en inhoud veel belangrijker.

  Like

 14. Rogier Bikker

  Ziet er goed uit Ruben!

  Om toch wat kritiek mee te geven (daar heb je tenminste wat aan); ik vind dat het typografisch nog wat verbeterd kan worden.

  Op een grote resolutie (1680×1050 hier) zijn de zinnen te lang, wat je zelf ook al aangeeft. Ik denk dat dit het beste op te lossen is door meer witruimte aan de linker en rechterkant rondom de blogtekst te gebruiken. Dit zal ook oplossen dat de blogtekst een beetje in het nauw gedrukt wordt, de lappen tekst moeten wat kunnen ademen 😉

  En vanuit grafisch oogpunt moeten opsomming tekens buiten de linkerkant van de tekst vallen; zodat opsomming teksten op gelijke afstand vanaf de zijkant beginnen als gewone teksten, de bullets moeten dus verder naar links. Dan oogt het ook wat rustiger.

  En als laatste; wat meer ruimte rondom de headings, lists en list items in de blogposts zou geen kwaad doen. Ik heb nu teveel een ‘stortvloed van woorden’ gevoel.

  Maar ondanks deze kritiek puntjes vind ik het een geslaagd redesign, mijn complimenten!

  Like

 15. Website ontwikkeling deventer

  Ruben ik ben nog een fout tegen gekomen in deze pagina. Ik weet niet of hij al eerder gepost is, maar dacht laat het je toch even weten. http://www.usarchy.com/kennisbank/links/ Niet bepaald een propere 404 pagina. Toch een beetje slordig voor een usability expert van jouw formaat.

  EDIT: Excueses! Niet gezegd. Blijkbaar werkt het al weer. Ik kreeg een foutmelding dat er geen verbinding kon worden gemaakt met de database. Even in de gaten houden.

  Like

 16. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Rogier: Thanks! We gaan inderdaad wat aan de marges doen, en aan de rechterkolom (ook variabel).
  Opsommingstekens buiten de tekst lijkt me eerlijk gezegd een slecht plan, volgens mij maak je het daar juist onleesbaar en onrustig mee, ik wil ze zelfs iets meer inspringen. Of begrijp ik je verkeerd?
  Ik ga ook nog effe naar spacing in de tekst kijken, ik vind het in dit artikel ook een beetje een blok, goed punt 🙂

  Laurens:
  Clicky is my friend 😉

  Website ontwikkelaar
  (en parttime SEOer, gezien de anchor tekst? ;)):
  Thanks voor de tip, kennelijk was mijn database aan’t herstarten ofzo, geen idee. De 404 melding moet nog gemaakt worden inderdaad, al is dat niet de melding die je te zien kreeg. Ga kijken of ik database errors ook kan afvangen met een nette pagina.

  Like

 17. René

  Hey Ruben,  Mooi nieuw blog man! Stiekem al wel wat gezien natuurlijk. Het gaat ongetwijfeld wat meer interactie opleveren, wie weet nog wel meer.

  Twee kleine puntjes die mij ook opvallen zijn typografie (is wat aan de kleine kant) en de breedte van de zinnen (op breedbeeld notebook iig) deze zou ik het liefst tot max 13 woorden zien.

  Bij ons zijn de vliezen inmiddels ook gebroken.. nog even persen en dan komt er ook een nieuw usabilityweb/blog aan.

  Like

 18. Ulco

  Hier nog een stem voor een iets smallere layout op 1680 breedte. Ook ik moest eerst handmatig mijn venster wat kleiner voor ik door de regels heen kon komen. De lettergrote is prima dus daar zou ik niets aan veranderen.

  Vind hem verder wel chic geworden, dus zeker complimenten aan Paul en Bastaan!

  Like

 19. Janco

  Gefeliciteerd met je redesign Ruben! Ziet er goed uit wat mij betreft, begrijp alleen de term ‘advanced path’ niet onderaan dit formulier?

  Nu op naar die nr 1 positie op “ruben” in de organische resultaten 😉

  Like

 20. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Thanks Jaco, en welkom hier als commenter 🙂 Laat je vanaf nu vaker wat horen? Ik mis soms de bureaus en kennis een beetje!

  Ja dat advanced.path is zo advanced dat ik het ook niet snap. Staat op de buglist voor als Bastiaan terug is van vakantie…

  Oh, en ik ben er bijna! (alsik hem op Nederlands zet…). Maak jij nog even een link vanaf jullie site met de goede anchortext? 😉

  Like

 21. Janco

  Nu je rss feed gefixed is zal ik zeker meer van me gaan laten horen  😉  In Google NL sta je inderdaad goed maar met de komst van de Engelse vertaling van Usarchy moet je toch internationale ambities hebben lijkt me!

  Like

 22. Camiel Freriks

  Ruben,

  Allereerst de complimenten voor het design. Puntje van kritiek…

  “De uitlijning kun je spectaculair noemen”
  Dit is een leuke gadget maar persoonlijk vindt ik dat het de gebruiksvriendelijkheid en de leesbaarheid van de site niet ten goed komt.

  Op een groot (breed)beeldscherm lezen de artikellen minder lekker weg t.o.v. het oude design. ik vraag mij dan ook af welk doel je hiermee dient. Buiten het feit dat het een leuke (techneuten) gadget is.

  My personal opinion…. good luck 🙂

  Like

 23. Henri van den Hoof

  Erg mooi! Al ben ik zelf voorstander van iets meer kleur. Maar dat heeft niets met usability te maken 🙂

  Misschien dat je bij de Artikelen=>Klassiekers het jaartal kunt toevoegen aan de maand?

  Veel plezier gewenst van je nieuwe site

  Like

 24. Ivo Bosma

  Hallo Ruben, allereerst gefeliciteerd met je nieuwe site! Je vroeg om kritische noten, dus hier een paar (kleine) kanttekeningen en een bugje:

  – bij http://www.usarchy.com/training-usability/ overlapt de 1e quote de titel van de alinea (ik gebruik IE7);
  – persoonlijk vind ik je contentpagina’s niet gemakkelijk te scannen. Je gebruikt erg lange titels en de content is hier en daar wat wollig ipv kort en bondig. De opsombullets maken het in mijn beleving ook onrustig;
  – heb je bij ‘Contact’ er bewust voor gekozen niet aan te geven wat de verplichte velden zijn?;
  – als ik een artikel via de Kennisbank bekijk staat er geen BCT.

  Ik blijf je site iig volgen, aangezien ik je artikelen altijd met veel plezier lees.

  Like

 25. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Camiel: Dat dit design minder lekker leest dan het oude is vreemd, want die oude schaalde compleet mee, terwijl deze stopt bij 1280px. Ook had ik dezelfde font grootte, en inmiddels is deze zelfs groter.

  Het kan dus niet aan het meer-woorden-per-regel probleem liggen. Wat denk je dat die slechtere leesbaarheid in dit design door komt?

  Het doel dat dit schaalbare design dient is dat je hopelijk op grotere beeldschermen ook echt iets hebt aan je grote beeldscherm. Verder vind ik het belangrijk dat de gebruiker de controle heeft over hoe breed mijn site is, en niet ikzelf. Ten derde vind ik het leuk om het punt te maken dat schaalbare designs best kunnen, binnen bepaalde grenzen. Dus ik hoop dat we er alsnog uitkomen en dat dit design beter is dan het bijv vastzetten op 1024px breed.

  Henri: jaartallen gaan we zeker doen, is beetje lastig in design dus kost tijd (moet ook in oudere artikelen op de overzichtspagina’s).

  Ivo: Thanks voor de feedback. Overlap moeten we fixen. Wollig schrijven en lange tussenkoppen is een onhandig trekje van mij, waar ik zeker sinds dit boek aan probeer te werken. Hou me in de gaten dus 😉

  Bij contact zijn alle velden verplicht, dus dat is inderdaad bewust (en ik neem ook aan dat mensen die mij contacteren snappen dat het handig is dat ik een mailadres van ze heb, of dat ze ook iets in het bericht vakje schrijven ;))

  Kennisbank moet nog heel veel aan de content gebeuren, maar wat bedoel je met BCT?

  Iemand al meer tevreden met het grotere font en de kortere regels trouwens?

  Like

 26. Leon

  Ziet er erg goed uit ruben, tijdje niet op je site geweest. 
  Wat ik persoonlijk nog mooier zou vinden (misschien voor de volgende release?)  is als de foto van het aapje en de naam (met de tagline) meer 1 beeld worden zouden vormen. Voor mij is het nu niet duidelijk wat het logo is, is dat de naam, het aapje of allebei?  Zijn in mijn ogen nu 2 losse beelden, misschien de foto iets stilistischer?

  Like

 27. Ivo Bosma

  Ruben, hier een (door vakantie verlaat) antwoord van mij op je onderstaande vraag wat BCT betekend: met BCT bedoel ik breadcrumbtrail.

  PS: het grotere font lees imho prettiger dan het oude

  Like

 28. René Smit

  Iemand al meer tevreden met het grotere font en de kortere regels trouwens?

  De content is op deze manier goed te lezen! Thumbs up!

  p.s. de quote knop bij reactie werkt bij mij niet (firefox 3.0.1)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s