Banners op Usarchy (van Emerce)?!

Logo EmerceEven een korte heads-up voor alle Usarchy lezers. Sinds vandaag staan er bovenaan alle artikelen op Usarchy banners van het Emerce netwerk. Zoals wellicht bekend ben ik over het algemeen een fervent tegenstander van banners, zowel in website ontwerp, als voor promotie van de eigen website. Sterker nog, ik riep en vind:

Wat is de enige zekerheid die je hebt als je banner advertenties inkoopt? Dat niemand ze ziet en dat niemand erop klikt. Het is wat hard gesteld, maar als je de resultaten van de meeste bannercampagnes naar beneden afrondt, is dat de uitkomst.


Waarom dan toch banners op Usarchy? Simpel: voor het geld en voor de ervaring. Ik heb met Emerce een overeenkomst om in hun weblog netwerk opgenomen te worden. Dat betekent dat alle titels van berichten op Usarchy ook op de homepage van Emerce verschijnen. Dat betekent niet dat ik verplicht ben banners van Emerce op de site op te nemen, maar ik ben voor de komende maanden wel die verplichting aangegaan, bij wijze van test. Ik ben benieuwd:

 • Wat de banners mij opleveren. De CPM van 40 tot 80 euro die adverteerders betalen is aanzienlijk, en daarvan krijg ik weer een aanzienlijk deel.
 • Wat de invloed is op het gedrag van mijn lezers. Ik zal nauwgezet mijn webstatistieken bijhouden om te achterhalen of de banners een (negatieve) invloed hebben op het leesgedrag. Als dat zo is, zal ik de banners verwijderen en experimenteren met andere advertentievormen. De volledige RSS feed blijft voorlopig compleet advertentievrij overigens.
 • En last but not least:

 • Wat de mening is van mijn lezers. Wat vinden jullie van de banners: storend? Niet storend? Een knieval voor de commercie? Een goed idee?

Ik heb voor de leaderboard/ full banner gekozen omdat ik denk dat het lezen van artikelen hierdoor weinig wordt beïnvloed. De artikelen worden er niet door onderbroken en de navigatie wordt er bijna niet door veranderd. Wel moet ik nog even met Emerce praten over de “takeover” banner die HP heeft lopen, waarbij een uitklapding de hele pagina opeet. Ik wil niet dat banners op deze manier de gebruikerservaring beïnvloeden en zal proberen deze soort banners te bannen πŸ™‚

Feedback heel graag in de reacties of via mail!

Trouwens, feedback of vragen over de andere advertentievormen die ik gebruik, hoor ik ook graag. In de navigatiebalk gebruik ik gesponsorde koppelingen, en linksbovenin en onder elk artikel gebruik ik Google AdSense.

19 gedachten over “Banners op Usarchy (van Emerce)?!

 1. Arnoud

  Allereerst gefeliciteerd met je opname in het Emerce-netwerk!
  Vanuit gebruikersoogpunt zijn banners zwaar irritant, helemaal als ze uitklappen zoals die HP-banner, maar een ervaren internetgebruiker is toch bannerblind. Hij zal een banner alleen opmerken als er teveel zijn of als ze midden in artikelen verschijnen. Zoals jij ‘m boven de pagina hebt opgenomen is netjes en heeft op deze manier het minste invloed op de gebruikerservaring.
  En als website-eigenaar kan ik heel goed begrijpen dat je banners plaatst voor het geld. “Webloggen” is leuk, maar een stuk leuker als je de hostingkosten met de advertentie-inkomsten kan betalen en nog leuker als je meer overhoudt πŸ™‚
  Kortom, ik vind de banner geen probleem.

  Like

 2. Sander

  De banner had ik eigenlijk nog niet gezien (blind?), maar de Google ads vind ik ronduit irritant. Ze maken de pagina erg onrustig, wellicht juist door het feit dat ze minder herkenbaar zijn als banner (want enkel tekst/links), hoewel ze in al hun lelijkheid altijd wel weer erg herkenbaar zijn als Google ads.

  Like

 3. Pendaco

  Denk dat het bezoekgedrag niet tot nauwelijks zal veranderen, het zijn voornamelijk de wat meer ervaren internetgebruikers die deze website bezoeken. Bannerblindheid is 1 ding, een ander punt is dat een groot deel van deze gebruikers/bezoekers wel een adblocker zullen gebruiken dus uberhaupt nooit iets van banners zullen zien.

  Like

 4. paul van oosterhout

  Gebruikers zijn gewend om banners te ontwijken. Ze weten dat er bovenaan een pagina een banner kan staan en zodra je iets ziet knipperen of bewegen sla je het over. Met banners moet je vooral oppassen bij bijvoorbeeld e-commerce omdat het soms de lay-out iets kan aanpassen waardoor bijv de koopknop naar beneden zakt. Hier maakt het niet uit.

  Het gebruik van adwords is prima…door het afwijkende font weet je ook dat het banners zijn en als ze niet af zouden wijken…..

  Like

 5. sjoerd

  Vind de banners op deze plaats niet echt storend. Dit zou i.d.d. wel het geval zijn wanneer ze aan de zijkant van het artikel zouden worden geplaatst. Ben trouwens benieuwd waarom je de google ads aan het begin van het artikel plaatst? Als ik naar mijzelf kijk begin ik na het lezen van de kop meteen aan het artikel. Advertenties tussen de kop en het einde van het artikel lees ik gewoon overheen. (m.u.v. de ads tussen het artikel en de reacties)

  Like

 6. Saskia

  Op zich vind ik normale banners niet echt storend. Maar als ze je het zicht op de content ontnemen, vind ik ze ineens heel irritant. Ook als je maar heel even met je muis erover heen dwaalt, komt er een content overlay! En degene die ik hier zojuist tegenkwam, was ook nog eens op z’n kop. Dus ook nog verwarring over waar de wegklik zat!

  Like

 7. Saskia

  Even een tip: de tijdsvermelding bij je berichtjes klopt niet: ik heb zojuist een berichtje achtergelaten. Volgens mij klok was het 13.38 en de tijd bij het berichtje is 11:38.

  Like

 8. Ruben Timmerman Berichtauteur

  paul: zeker, dat zal ik niet ontkennen πŸ˜‰ Al is usability wat mij betreft niet op deze manier te verkopen, ik moet wel geloofwaardig blijven he πŸ™‚

  Saskia: thanks voor je negatieve feedback, ik zal het hier met Emerce over hebben. Ik vind banners die met je content “klooien” eigenlijk niet kunnen, vooral omdat met deze positie de kans groot is dat je er met je muis per ongeluk overheen gaat.

  De servertijd klopt inderdaad niet, ik zal nog eens aan mijn hoster vragen of ze dat kunnen fixen. Kan dat zelf helaas niet…

  Frans: thanks, fixed, feel stupid now…

  Like

 9. dieLange

  Persoonlijk vind ik de banner die uitvouwt erg irri, je kunt er bijna niet omheen (in mijn geval stond de muis nl. nog op die plek nadat ik had geklikt op de homepage om de rest van het artikel te lezen).

  Ik snap wel dat je het doet, al was het alleen maar voor de β€šΓ‡Β¨…
  wellicht banners die niet uitvouwen?

  Like

 10. Sint

  Als je banners op je site wilt plaatsen dan moet je dat helemaal zelf weten, gelukkig gaat er ook na de opkomst van Web 2.0 nog altijd een zekere autoriteit uit van het woord ‘webmaster’ πŸ˜‰
  Ik heb geen directe voorkeur maar kan me wel voorstellen dat andere bezoekers dat wel hebben.

  Wat ik me hierbij wel afvraag is of de adverteerders op Emerce weten dat hun uitingen worden doorgezet naar andere domeinen, met mogelijk een heel andere opzet of ander publiek.
  Als ik bijvoorbeeld de HP-campagne neem die Emerce (en de IT) op zijn kop zet, dan verwacht ik dat hier een flink CPM-tarief voor is betaald (> 75), maar deze overlay slaat zonder de lay-out van Emerce op de achtergrond natuurlijk nergens op…
  Ik snap dat Emerce dit o.a. doet om zijn webloggers te pleasen, maar het blijft natuurlijk ordinair extra traffic stampen om campagnes groter te maken dan het eigen potentieel.

  Like

 11. Melvin

  … een ander punt is dat een groot deel van deze gebruikers/bezoekers wel een adblocker zullen gebruiken dus uberhaupt nooit iets van banners zullen zien.

  En ik maar zoeken naar die banners en Google Ads … πŸ™‚ Ik moet zeggen dat ik sneller ben afgeleid als ik pagina’s in IE7 bekijk (met ads) dan zonder. Maar ik begrijp goed dat je banners plaatst en zo erg stoort het me eigenlijk niet; ik ben wel erger gewend.

  Like

 12. IJsendoorn

  Hee Apekop! waarom plak je niet gewoon twee jaar cijfers ’09 achter maand. Lijkt me een betere oplossing dan zo’n 3 traps raket. En dat pijltje gaat dan ook niet wringen. succes ermee ;p

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s