DigiD Aanvragen Gaat Niet Echt Lekker

DigiD homepage: Ik ben een bedrijfVorige week kreeg ik een mailtje van de IB-Groep, dat ik niet las omdat de onderwerpregel was “Mijn IB-Groep e-mail service”. Die service ken ik niet en interesseert me daarom ook niet. Dat het mailtje opende met “Beste lezer” en verder ging met een lap platte tekst moedigde ook niet echt aan.

Vandaag kreeg ik een brief van DigiD (Digitale Identificatie), waarin wel een duidelijke call-to-action stond:

Activeer uw DigiD inlogcode voor 15-02-2007 13:07 uur, anders vervalt deze.

Dit maakt me nieuwsgierig naar 13:06, maar ik besluit mijn DigiD toch meteen aan te vragen. Ondanks het feit dat de brief is ondertekend door “DigiD” en dat die anonieme ook als contactpersoon staat aangemerkt. Moet ik daaraan nu mijn digitale identiteit vertrouwen?

In de brief staat dat ik dan naar http://www.digid.nl moet gaan en daar moet kiezen “activeren/Een bij DigiD aangesloten organisatie heeft voor u een DigiD aangevraagd”. Op de homepage zie ik een leuke onderverdeling tussen burger, bedrijf en overheid, aangeduid met het geniale “Ik ben een bedrijf”. Natuurlijk klik ik in de navigatie op “Aanvragen”, want dat klinkt goed. Ja, er stond “Activeren” in de brief, maar dat was ik alweer vergeten en “Aanvragen” is toch precies wat ik wil? Onderschat nooit het vermogen van gebruikers net niet te doen wat je ze opdraagt.

Aanvragen: een lege pagina zonder foutmelding

DigiD aanvragen: lege paginaAanvragen levert echter een lege pagina op, zonder melding van wat dan ook. Kennelijk is de applicatie stuk, of de site overbelast, misschien wel gehackt!? Nee, de link vanaf de homepage wijst gewoon naar een verkeerde URL.
Via een omweg kom ik bij de goede pagina terecht, die op het domein applicatie.digid.nl draait. Op zich geen groot probleem, maar het kan wel verwarrend zijn dat hier een verschil is met de gewone site. Worden wij arme burgers niet gewaarschuwd altijd de URL te controleren met het oog op phishing?

Straf kun je krijgen!

Vinkje van de gebruiksvoorwaarden vergeten? Vul alles voor straf maar opnieuw in!Eerst moet ik mijn sofinummer invullen. De minilettertjes ernaast waarschuwen me voor vanalles, maar ik lees ze niet echt. Het formulier heeft allerlei kleine foutjes (lijnt niet goed uit in Firefox, postcode in twee velden, e-mail adres moet twee keer ingevuld worden maar mag niet gecopy/paste worden), maar ook 1 hele grote: het wist zichzelf bij iedere fout. Je e-mail adres per ongeluk 1 van de 2 keer verkeerd ingetikt? Vinkje van de gebruiksvoorwaarden vergeten? Vul alles voor straf maar opnieuw in!
Het scherm daarna is wat korter maar heeft gelukkig nog genoeg instructies:

Een gebruikersnaam is minimaal 4 karakters lang. Toegestane karakters zijn a t/m z (kleine- en hoofdletters), 0 t/m 9, een verbindingsstreepje “-” en underscore “_”.
Een wachtwoord is minimaal 8 en maximaal 32 karakters lang en bevat tenminste één cijfer. DigiD adviseert u een moeilijk te raden wachtwoord te kiezen. Gebruik hiervoor de toegestane leestekens (‘-‘ of ‘_’). Kies geen wachtwoord dat gelijk is aan, of afgeleid is van uw gebruikersnaam.
Let bij het invullen van uw gebruikersnaam en wachtwoord op hoofdletters. DigiD maakt onderscheid tussen kleine letters en hoofdletters.

DigiD burger: een lap tekstDit gaat gelukkig goed, al is het irritant dat ik de activeringscode niet gewoon kan zien tijdens het invullen. Dan blijk ik direct daarna een SMS te krijgen. En dat terwijl ik mijn mobiele nummer nergens heb opgegeven, of heb aangegeven dat ik via SMS wilde activeren. Kennelijk had de IB-Groep dat (zonder toestemming?) doorgegeven? Wat had ik moeten doen als dat nummer inmiddels was veranderd? Ook deze stap gaat echter goed, dus best makkelijk!. Wel onhandig dat de code in hoofdletters naar mijn mobiel wordt gesms’d, waardoor een 2 niet goed van een Z te onderscheiden is.

Inloggen bij de IB-groep gaat vervolgens probleemloos. Wel vreemd dat je bij het inloggen van de site afgaat naar DigiD, en dat je verspreid over twee pagina’s je gebruikersnaam en wachtwoord moet invoeren. Op zich werkt het uiteindelijk dus wel, die DigiD, maar foutloos gaat het bepaald niet. En zou dat nu juist bij deze kritische applicatie niet het geval moeten zijn?
Waarom houdt de overheid zich niet aan conventies voor interactie in formulieren? En waarom is er geen makkelijke manier om feedback te geven zodat de bug op de homepage binnen enkele minuten opgelost kan worden? Wordt de applicatie eigenlijk wel getest na wijzigingen? En waarom staan er overal lappen tekst zonder duidelijke aanwijzingen?

Ben benieuwd wat jullie ervaring is met het aanvragen, en met het gebruik van de DigiD natuurlijk.

59 gedachten over “DigiD Aanvragen Gaat Niet Echt Lekker

  1. w

   Jeetje zeg, ik belde net naar de help-desk voor hulp m.b.t het niet kunnen activeren van mijn digiD.
   De man aan de lijn was erg geïrriteerd, en kort aangebonden.
   Mevrouw, waar zit u? Weet u wel wat een adresbalk is enz enz. alsof ik een of andere digibeet ben.
   Ik vroeg hoe het kwam dat hij zo geïrriteerd was, nou ehh je moet wel een beetje kennis van computers hebben als je hier naar toe belt?
   Ik heb gezegd dat ik hem totaal niet geschikt vind voor dit werk, en gezegd dat ik het zelf wel uit zoek

   Like

 1. Geert

  Ook ik moest mijn DigiD aanvragen, ik zie mezelf niet als een internet noob, maar DigiD heeft me redelijk weten te kleineren…

  Inmiddels moet ik al voor de derde keer opnieuw mijn DigiD aanvragen… de eerste keer te laat geactiveerd, de tweede keer mijn loginnaam en wachtwoord vergeten omdat deze aan zulke ingewikkelde eisen moeten voldoen dat ik ze na het invullen direct weer was vergeten… Niets te vinden op de website over mijn probleem dus dan maar even gebeld met de helpdesk. Uiteraard 20 minuten in de wacht gestaan, om vervolgens de mededeling te krijgen dat ik maar moest wachten tot de activatieperiode verlopen was en het dan weer opnieuw mocht gaan proberen…

  Laat ik het maar helemaal niet hebben over de usability van de website anders denk ik dat ik mijn scriptie over usability nooit op tijd afkrijg….

  DigiD, een heel mooi initiatief, maar tot nu toe krijgt de uitvoering van mij helaas een dikke 0….

  Like

 2. Marieke

  Het aanvragen en activeren van mijn digid was werkelijk een peulenschil. Het 06-nunmmer heb je bij de aanvraag al doorgegeven dus het is logisch dat ze dat niet nog eens vragen.

  Like

 3. Tibo

  Ik heb de aanvraag gedaan en kreeg netjes de activeringscode toegestuurd. Na het invullen ervan kreeg ik de melding:
  Uw DigiD is verlopen. Als u uw DigiD langer dan anderhalf jaar niet heeft gebruikt moet u een nieuwe DigiD aanvragen.

  Direct een nieuwe DigiD proberen aan te vragen, maar dat kan niet omdat de bestaande aanvraag nog niet geactiveerd is. Aaaargh!

  Dus nu moet ik nog een week wachten totdat de uiterste datum/tijd die op de activeringsbrief staat is verlopen en kan ik het nog eens opnieuw proberen.

  Like

 4. freakstar

  Ik heb ook een DigID aangevraagd.
  Ging goed, dacht ik. Maar het duurde heel lang voordat ik een brief kreeg. Toen kreeg ik die brief waarin idd stond activeer voor dan en dan.
  Was die brief alweer vergeten maar door datzelfde mailtje van de IBG dacht ik eraan.
  Gelukkig was de datum nog niet voorbij dus ik ging activeren, dacht ik. Nou was mijn nickname bij het registreren al bezet dus heb ik blijkbaar wat anders gekozen maar dat was ik alweer vergeten.
  Ik kreeg met de verkeerde nickname en mijn activatiecode de melding dat mijn digID verlopen was en dat dat kwam omdat ik al anderhalf jaar niet ingelogged zou hebben. Zo lang bestaat dat nog niet eens?
  Heb uiteindelijk gebeld met de helpdesk, niet dat ik daar wat aan had maar ik werd wel even op het goede spoor gezet doordat ze vroeg welke nickname ik probeerde.
  Andere geprobeerd en toen was het klaar.

  Maar waarom moet je je mail invoeren als je toch geen mail krijgt van die lui?

  Like

 5. Jasper

  Zeer herkenbaar Ruben! Zonet heb ik de aanvraag gedaan en inderdaad het formulier werd gewist omdat m’n emailadressen niet overeen kwamen. Dus w?©?©r het sofinummer opzoeken…..

  @freakstar:
  Als je bij ‘mijn gegevens wijzigen’ kijkt staat er een toelichting op het veld ‘emailadres’ (waarom die niet bij de aanvraag staat is een raadsel…of het werd daar te krap naast de lap tekst met de gebruikersnaam en wachtwoord instructies)

  “U bent niet verplicht uw e-mailadres op te geven. Met het invullen van uw e-mailadres geeft u DigiD toestemming om via uw e-mailadres op de hoogte te worden gehouden van ontwikkelingen ten aanzien van DigiD.”

  Like

 6. hondjevan Dirkie

  Tot het moment van activeren herkende ik je verhaal niet, Ruben. De aanvraag (naar aanleiding van een herinnering van de Belastingdienst) was een eitje en de brief met activeringscode kwam snel. Bij het aanvragen had ik gelijk mijn sms-nummer toegevoegd voor mij en mijn vrouw, want dat leek me wel handig.

  Activeren van mijn account liep fijn, tot het bevestigingsscherm. Een zwaar oranje waarschuwing: ook iemand anders gebruikt mijn sms-nummer! En of ik wel verder wilde gaan. Bij die andere persoon was het telefoonnummer verwijderd.

  Het duurde toch even voordat mijn bloeddruk naar beneden ging omdat ik me herinnerde dat ik voor ons beider aanvraag mijn nummer gebruikt had — (zit blijkbaar een key op in de database…) Nu maar afwachten of we nog wel dezelfde kinderen mogen hebben van de belastingdienst.

  Like

 7. Ruud

  ik heb reeds in november een brief gekregen met het verzoek om aan te melden voor digid. volgens mij heeft heel het land die brief toen gehad, dus denk dat je je toch echt al wel eens hebt aangemeld (ging overigens redelijk makkelijk). kan me namelijk echt niet voorstellen dat de overheid (in welke vorm dan ook, IBG of wat anders) jouw gegevens voor je zou invullen.

  maar wat ik zelf zo apart vind is het risico van dit digitale id, in hoeverre is het veilig om je overheidshandelingen enkel met een login/pw te beveiligen. en hoe zit het met al die mensen die deze gegevens gaan vergeten? en is het ook niet ietwat risky om een willekeurige gebruiker zijn eigen wachtwoord te laten kiezen als het om zo’n belangrijke login gaat, volgens mij is lang niet iedereen even streng voor zichzelf met het kiezen van een login..

  Like

 8. Wilko

  Met het aanvragen maakte ik nog een ander probleem mee. Daar we meteen maar voor ons twee een Digid wilden aanvragen en wij maar ?©?©n mobiel hebben, dachten we voor beide aanvragen wel met hetzelfde nummer te kunnen gebruiken. Het aanvragen van de activatiecode lukte nog, maar toen we probeerden de tweede Digid aan te vragen, kregen we de foutmelding dat het nummer al in het bestand stond. Volgens de hepldesk moeten we nu 20 dagen wachten voor we het opnieuw kunnen proberen.
  Eigenlijk kunnen we het niet geloven.

  Like

 9. Wilko

  Herstel, met ‘aanvragen’ van de tweede Digid bedoelde ik eigenlijk ‘activeren’. We hebben dus wel twee brieven ontvangen, maar bij het activeren ging het mis.

  Like

 10. Broe

  Wilko,

  Je kan de tweede account (van je vrouw) activeren door sms-authenticatie gewoon uit te vinken/over te slaan (dat is een aparte knop) en gebruik te maken van de gebruikersnaam, code en wachtwoord.

  Veel succes!

  Like

 11. david

  Het is waar. Ik zit nu 12 jaar professioneel op (en in) Internet, en elke keer opnieuw verbaast de overheid met slechte sites en applicaties.

  DigiD is de slechtste site van 2007. De service organisatie 0800 (telefoon continu in gesprek of geen medewerker beschikbaar) is uiteraard zoals dat hoort ook een groot fiasco.

  Wat een ellende zo’n digid aanvragen

  Like

 12. Jasper

  @david
  Ondanks dat ik er zoals eerder te lezen is ook niet erg enthousiast over ben deel ik deze mening niet: “De slechtste site van 2007” Er zijn toch legio sites die nog minder presteren? Ok, vanwege de impact gezien de landelijke scope liggen de eisen hoger. Wat zijn je inhoudelijke argumenten naast de al genoemde dan?

  Like

 13. Robert

  Ik heb weer eens een nieuwe en leuke variant meegemaakt. Ik heb de digid-code aangevraagd met uitsluitend een gebruikersnaam. er werd niet gevraagd naar een wachtwoord. Gevolg is dat ik nu een gebruikersnaam en activeringscode heb, maar dat deze niet geactiveerd kan worden omdat nu wel een wachtwoord wordt gevraagd. Saillant detail is dat ik weer een nieuw digid moet aanvragen na afloop activeringssleutel, maar dat is op 30 maart. Hoe ga ik dan tijdig aangifte doen? Het zijn en blijven grapjassen. Leuker kunnen we het niet maken.

  Like

 14. Anita

  Grrr. wat een slechte site zeg, ongeloofelijk.. Ik had m in november al netjes geactiveerd enzo, deed alles het, voor mij en mijn vriend, zelfs nog geprobeerd, wil de belastingman het verzenden onze papieren doet mijn ww het opeens niet meer…Nieuwe aangevraagd, gister binnen gehad, wil ik activeren kent ie mijn gebr. naam niet, ik bel.man bellen, drie keer zelfs, of ik wel de goede had, ja had de goede, nog maar ns proberen, site 10 min geblockt na te veel proberen, ik weer nieuwe aangevraagd geeft ie dezelfde melding, kent uw gebr. naam niet? WTF, aanvragen doe je toch juist voor een nieuwe gebr. naam? Dus ik denk fout op de site, laat ik es ff bellen, bel ik zegt die miep, als hij aangeeft kent uw gebr. naam niet, dan kent hij die niet, en misschien is het handig als u uw bel.man ff belt om te vragen wat uw gebr. naam is? Huh? denk je dat ik dat nog niet gedaan heb dan? Al drie keer, dit is de goede, nou dat klopt niet zegt ze…Heuf??? Dus ik zeg wellus, zei niet, maar ik zal wel ff met u meekijken, wat is uw sofinummer vragen we hem opnieuw aan zegt ze, dus ik alles braaf zeggen, loopt bij haar de site vast en kan ze helemaal niks nada noppes meer.. Dus ik zeg dan moet je nie zeggen dat ik de foute gebr. naam heb, de site is gewoon niet goed op dit moment, zegt ze ja mevr. bij mij idd niet, maar bij u geeft ie dat uw gebr. naam niet klopt!!!!! Ik helemaal over de rode, maar hij doet t nu nog niet, straks maar weer bellen, ze hebben een tweede lijn die meer op de persoonlijke dingen in mogen gaan, dus die moet ik dan maar bellen… Hopeloos dit…

  Like

 15. N.M.J. van Hout

  Reeds vele malen geprobeerd om Digid inlogcode te ontvangen. Nog steeds niet gelukt omdat iedere keer mijn wachtwoord niet wordt geaccepteerd. Dat is heel eigenaardig. Ik heb wel activeringscode en transactiecode ontvangen.

  Like

 16. Broe

  Robert,

  wanneer je bij de aanvraag enkel een gebruikersnaam kan opgeven duidt dit erop dat je al eerder een digid hebt gehad. Uit veiligheidsoverwegingen krijg je dan nu enkel de optie een nieuwe gebruikersnaam op te geven en pas bij het activeren kun je een nieuw wachtwoord verzinnen.
  Staat er niet bij, maar zo werkt het wel…

  Like

 17. Loekie

  Naja, het lijkt me dat al deze problemen een beetje liggen aan de persoon zelf…..gewoon lezen heeft mij en ik meen iedereen om mij heen aan een hele soepele belastingafhandeling bezorgd….
  Het is toch in ieders belang dat er veel eisen aan wachtwoorden etc. zijn, lekker veilig zou ik zeggen…..

  Like

 18. Anita

  Nou Loekie vertel mij dan maar eens hoe het komt dat nadat ik alles al getest had, opeens mijn wachtwoord niet meer herkend werd? Naar mijn inzicht heeft dit niks met goed lezen te maken….. Ik denk dat het dikke onzin is dat nu alles weer over de kop word gegooid, die digitale handtekening werkte prima, niemand had daar last mee en volgens onze belasting man heeft een groot deel van de bevolking al gezeik gehad met die digid zooi…

  Like

 19. Leendert

  Helemaal mee eens!!

  Gebruiksvriendelijk en logische is die smerige digid helemaal niet.
  Ook de afwerking van de gegevens deugd voor geen meter!

  Misschien moeten ze de makers van de rabobank website maareens inhuren die hebben het beter voor elkaar.

  Ik kreeg ook via de helpdesk te horen dat je beter in IE de website kan bezoeken dan in firefox. Met andere woorden hij deugd niet!!!

  Like

 20. peter

  Het is inderdaad een kut systeem (excuseer me voor het woord, maar een netter bestaat hiervoor niet. Ook de helpdesk weet er geen raad mee. Mijn sofinummmer, dat ik al tig jaren heb, blijkt niet goed te zijn volgens hun systeem, en zij adviseren me om om het gemeentehuis maar naar mijn goede ????? sofinummer te vragen, wat een kul!
  Als je geen mobiele telefoon wilt geven, maar je ook als beloning weer opnieuw beginnen. “leuker kunnen we het niet maken, wel moeilijker!!!!

  Like

 21. Anita

  Nou Loekie, vertel maar ns hoe bovenstaande mensen door beter te lezen problemen hadden kunnen voorkomen? Ben ik wel zeer benieuwd naar…..

  Like

 22. Lejow

  DigID aangevraagd voor m’n bejaarde vader en moeder. Voor het gemak alles op mijn mobiele nummer en ook de wachtwoorden gelijk. Activeringscode netjes gekregen (1e keer laten verlopen, wie niet?) en DigID geactiveerd. Leek probleemloos. Toen hun (eerder ingevulde) gezamenlijke belastingaangifte ondertekend met hun DigID + ww… Jammer, ww van ma niet correct. Kan gebeuren, typfoutje ofzo. Nog een keer geprobeerd. Weer niet gelukt; ww ma fout. Weer een typefout? Vast niet. Op de site van DigID geprobeerd in te loggen (voor ma) maar dat wil niet meer lukken. Het wachtwoord is en blijft fout. Inloggen voor pa (zelfde wachtwoord) werkt wel. Ra, ra.
  Overigens snel contact (binnen een minuut. t’Was ’s avonds rond 21:30) en aardige knaap gesproken. Hij kon me alleen niet helpen. Ja, een nieuwe DigID aanvragen voor ma. Lekker… (voor de ‘veiligheid’ kies een ander wachtwoord).

  Like

 23. Anita

  Ja ik had dus precies hetzelfde ww voor mijn vriend klopte wel, mijnes niet, terwijl ik ze toch echt allebei netjes heb opgeschreven bij het aanmaken… Maar ik heb net weer een nieuwe aangevraagd, kijken of het nu gaat lukken, drie keer is scheepsrecht zeggen ze dan….

  Like

 24. Peter

  Dat hele DIGID gebeuren mogen ze voor mij gelijk in zee gooien.
  Het is een grote bende.
  Keurig netjes alles aangevraagd activeringscode, gekregen deze geactiveerd.
  wordt je netjes welkom geheten en waaneer je dan na ongeveer een jaar je belastingpapieren in gaat vullen krijg je ze niet verstuurd omdat je allerlei foutmeldingen krijgt foutmelding 5007 en 4002 ed.

  NU alles weer maar opnieuw aangevraagd.
  Maar als je voor 01 april je belastingpapieren niet hebt ingeleverd heb je een probleem en de belastingdienst wast zich in onschuld en zegt dat het eigen verantwoording is.

  Like

 25. Kas

  Wat een zeik product. Vandaag heb ik geprobeerd de elektronische versie van de belastingaangifte te versturen. Bij verzending kreeg ik de foutcode 4009: er is een probleem met de DigiD server.
  Gebeld met de helpdesk. Daar vertelde ze me dat ik de DigiD niet geactiveerd heb, omdat ik de volgende melding kreeg:
  “Er is een fout opgetreden:
  Uw DigiD is verlopen. Uw DigiD verloopt na 1,5 jaar niet gebruikt te zijn.”

  Dit is aperte onzin. Op 25 februari 2007 kreeg ik een brief met activeringscode. Diezelfde dag heb ik de DigiD geactiveerd met de code.
  Hoe kan een DigiD verlopen als ik hem nooit geactiveerd zou hebben?
  De DigiD verloopt dus blijkbaar al na een maand en niet na 1,5 jaar.
  Er is blijkbaar helemaal geen probleem met de DigiD server. Er is een probleem met het product in zijn geheel.

  Walgelijk.

  Like

 26. Lucas

  Kas,
  Heb precies dezelfde ervaring als jij. Dacht dat het heel handig zou zijn. Ook ik heb direct geactiveerd en kreeg dezelfde foutmelding. Heb vervolgens mijn gemeente (Den Haag) een brief gestuurd, aangezien zij voor mij gekozen hebben met dit systeem te werken. Laten we dit onder de aandacht blijven brengen, zodat er verbetering optreedt.

  Like

 27. Anita

  Nou ik had dus ook weer ns een keer gekut met die klote code, heb gebeld en ben tot een verbazende ontdekking gekomen… Iedereen die een digitale partner heeft, kan zijn eigen aangifte met de code van zijn/haar partner versturen.. En vice versa.. Dit heb ik dus aan mijn bel. man doorgegeven en het werkt. Onze belastingaangifte is verstuurd met die van mijn vriend en die van mij ondertekend met dezelfde code die van mij.. Want na zoveel gekut te hebben gehad met mijn code was voor de verandering die van mijn vriend al drie dagen geblokkeerd.. Maar goed het is nu dus gelukt, dus voor diegene die er ook niet echt uitkomen.. Is dit een goede tip, beetje jammer dat ik al 7 keer gebeld heb met de digid klantenservice en dat ze me dit nu pas vertellen.. Had een hoop stress gescheeld…

  Like

 28. JW

  Ook ik heb grote twijfels bij een aantal zaken m.b.t. DigiD. Ik heb ze het volgende mailtje gestuurd:

  Hierbij wil ik mijn ongenoegen uiten met betrekking tot het gebruik van de DigiD-inlogcode. Nadat ik 27 maart j.l. de belastingaangifte van mijn vrouw en mij had ingevuld (digitaal, wat zoals u weet door de Belastingdienst wordt gestimuleerd), wilde ik deze verzenden.

  Mijn klachten zijn als volgt:

  Na het invullen van onze DigiD-inlogcodes kreeg ik de melding dat dit niet lukte, vergezeld van een foutcode, te weten 4009. Volgens de helpinformatie van het aangifteprogramma wijst deze code op een probleem met de DigiD server en wordt het volgende advies gegeven: “Probeer het nogmaals. Als het probleem aanhoudt, neem dan contact op met de DigiD-helpdesk.”
  Ik heb het nogmaals (een aantal keren) geprobeerd, zonder succes. Telefonisch contact opnemen met de DigiD-helpdesk was op dat moment geen optie (het was rond middernacht), dus nam ik me voor om de volgende dag te bellen. Toch nog even geGoogeld (DigiD 4009), en waarempel, er zijn meer mensen met hetzelfde probleem (en variaties daarop). Uit hun reakties begreep ik dat onze DigiDs waarschijnlijk niet geldig waren. Om dat te controleren heb ik onze gegevens (inclusief het gevraagde e-mailadres) ingevuld op de webpagina https://applicaties.digid.nl/aanvragen, maar die werden geweigerd (of niet herkend). Ook “leuk” is dan dat als je teruggaat naar het invulscherm (omdat je natuurlijk twijfelt of je iets verkeerd hebt ingevuld), alle gegevens zijn verdwenen en je dus alles weer opnieuw moet intypen.

  Er zat dus niets anders op dan de volgende dag te bellen met de DigiD-helpdesk. Er werd gelukkig snel opgenomen door een vriendelijke dame, die me vertelde dat ik bij het invullen van onze gegevens het e-mailadres beter niet in kon vullen….(!?). Dit heb ik later geprobeerd, en inderdaad kwam ik daarmee verder.

  De dame vertelde me verder dat onze DigiDs inderdaad waarschijnlijk niet meer geldig waren. Dit vind ik echter zeer vreemd, want volgens mij heb ik ze vorig jaar ook gebruikt voor de aangifte, die ik heb verstuurd op 28 maart 2006, terwijl de code 1¬? jaar geldig zou zijn.

  De door het aangifteprogramma aangegeven foutcode (4009) blijkt dus niet juist te zijn (misschien moet dit 4008 zijn). Hoewel het programma valt onder de verantwoording van de Belastingdienst, lijkt het me zaak voor DigiD om onvolkomendheden bij hen te melden, zodat het aangepast kan worden. Het probleem is tenslotte al langer bekend.

  De dame zei vervolgens dat we nieuwe DigiDs moesten aanvragen, die binnen 5 (werk?)dagen binnen zouden moeten zijn (deze belofte is overigens keurig waargemaakt, ze zaten al na 2 dagen bij de post). Omdat ik de aangifte v????r 1 april bij de Belastingdienst wil hebben, vroeg ik aan de dame of en hoe dat alsnog kon. Ze overlegde even met een (of meer) collega, en zei toen dat we eventueel DigiDs van (bijvoorbeeld) een familielid zouden kunnen gebruiken. Op de site van de Belastingdienst (bevestigd door hun helpdesk) wordt dit echter verboden: “U mag de code van een ander niet gebruiken.”!?

  Ik zet grote vraagtekens bij de geldigheid van de code van 1¬? jaar. Ik denk dat heel veel mensen hem alleen gebruiken voor de belastingaangifte, en net als ik (nog) geen gebruik hoeven te maken van de diensten SVB, CWI, UWV e.d.. Als je dan een keer de belastingaangifte op een andere manier doet (bijvoorbeeld CD-rom of via invulhulp van derden), ben je 2 jaar verder en moet je hem weer opnieuw aanvragen. Ik zie het nut niet in van het laten verlopen van de code, ook omdat hij al op zoveel manieren beveiligd is. De elektronische handtekening van de Belastingdienst bleef ook gewoon geldig. En als de code dan zo nodig moet verlopen, lijkt het me wel zo netjes om dat de nietsvermoedende burger te melden, zodat je niet wordt verrast…

  Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben ge?Ønformeerd en zie uw reaktie met belangstelling tegemoet.

  Like

 29. Eloi

  Ok nu ik het hele verhaal hier heb gelzen kan ik het volgende hieraan toevoegen.
  Ik las ergens dat de de melding wellicht te maken heeft met je thuisnetwerrk oftewel virus of firewall programma. Heb het meerdere malen geprobeerd de belastingaangifte te versturen met de firewall en virus programma uitgeschakeld. Dit lukte ook weer niet.

  Heb toen de pc via veilige modus opgestart en toen kon ik het wel versturen, maar mijn muis deed het op dat moment niet dus kon ik niet gelijk de aangifte van mijn partner opsturen. Ja het klinkt raar maar met je toetsenbord kun je ook navigeren tot zekere buttons. Echter moet ik nog de aangifte van mijn vriendin doen heb toen het nogmaals geprobeerd via de veilige modus geen success.

  Het ligt waarschijnlijk gewoon aan een ICT?©r die heeft lopen slapen bij het testen van het programma.

  Like

 30. Harald

  Ik ben zeker uniek, bij mij werkte activeren gewoon en bij het verzenden van mijn aangifte kreeg ik ook geen foutmelding. Nu maar hopen dat mijn aangifte ook werkelijk bij de belastingdienst is binnengekomen. als je alle verhaen leest ga je daar ook nog aan twijfelen…

  Like

 31. Kas

  Ik heb DIgiD ook gemaild met een klacht. eerst kreeg een standaard antwoord, waarop ik vroeg of men mijn mail wel had gelezen. Het antwoord:

  “Hartelijk dank voor uw e-mail.
  U kunt onder ‘mijn gegevens’ zien onder welke gegevens u bekend bent bij DigiD. Ook kunt u hier uw DigiD opheffen (blokkeren), een e-mailadres invoeren of uw wachtwoord wijzigen. Hiervoor dient u wel ingelogd te zijn.
  Wij verzoeken u hier uw gegevens te controleren.
  Mocht u nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met onze helpdesk. Deze is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur op telefoonnummer 0800-0230 435.
  Met vriendelijke groet,
  Klantenservice
  DigiD”

  Ze lezen de mail dus niet, maar schepen je af met een standaard reply mailtje. Alsof we een stelletje infantiele onbenullen zijn die nog nooit met enlogcodes, Internet en sms’jes in aanraking zijn gekomen. Ik heb ze nog maar een keer een mailtje gestuurd en gevraagd of ze met telefoonnummer van de baas van de helpdesk willen geven. En EINDELIJK leest iemand de mail zonder op de autoreply knop te drukken. Het antwoord komt nu van de Servicedesk, dus we zijn na 9 dagen een stapje hogerop gekomen:

  “Bedankt voor uw melding bij onze helpdesk.
  DigiD zou u graag telefonisch te woord willen staan inzake uw klacht. Wij beschikken echter niet over uw telefoonnummer. DigiD wil u daarom verzoeken uw telefoonnummer door te geven aan de helpdesk onder vermelding van het ticketnummer 12584, dan wordt u zo spoedig mogelijk door ons teruggebeld.
  Bij voorbaat dank voor uw medewerking.
  Onze helpdesk (…)
  Met vriendelijke groet,
  Servicedesk DigiD”

  Wordt vervolgd (?)…

  Like

 32. casper

  Tja, uitstel van een week, dus laten we vandaag eens aangifte doen dan krijgen we de ceten nog voor de vakantie binnen. Jammer, wat was het digid ook al weer. Zoeken op de site van digid. Na een paar keer had ik mijn eigen usernaam te pakken (met mijn standaard pw). Helaas dat van mijn partner (v) wilde me maar niet te binnen schieten. Dud de DIGID desk gebeld. Direkt antwoord, vriendelijke dame, kon echter niet helpen want persoonlijk, geheim etc. Mischien kon mevrouw aan de lijn komen want ze mag geen derden helpen. Dus 50% van de bevolking (v) kan zich voor mijn (v) partner uitgeven en telefonisch geholpen worden en deze (m) niet! Terwijl ik toch echt al die kleine geheime details ken (sof nummer/geb datum enzo). Neen de gegevens werden niet per email bevestigd (standard pracice bij ieder onzin forum/betaalinstelling etc). U kunt opnieuw aanvragen, duurt een aantal dagen. Had ik geen zin in want wil vandaag nog aangeven i.v.m. teruggave. De Belastingdienst op een andere 0800. kon wel helpen.
  Weer wordt direkt de telefoon beantwoord HULDE). Ja, ik kon uitstel krijgen tot 6 xseptember. Neen dat wilde ik niet, want teruggaaf.. Beklaagde mij luidruchtig. Vorig jaar zo makkelijk. 5 cijfers op een papiertje en handtekening en huppeta. Ha dat kan nog steeds. Moet je per diskette aangifte doen. WE sturen u een disket, duurt een dag of 10, wilt u mischien uitstel? Disket? Mijn laptop 2.0 nog eens goedbekeken maar floppy drives nergens te bekennen! Neen Digid is niet van deze belastingdienst maar van een andere (?)

  Joechei na wat geprobeer weer het juiste id gevonden.

  Tenslotte: in hoeverre is hier sprake van juiste authenticatie:: wie weet wie wie is in NL en waarom (mob nummers en huisadressen zijn tamelijk niet uniek toch)

  Like

 33. JW

  Bijgaand de reaktie van Digid d.d. 4 april, dus wel vrij snel, alleen nauwelijks antwoord op mijn vragen/opmerkingen/klachten (dus zelfde ervaring als Kas):

  “Bedankt voor uw reactie bij onze helpdesk. Uw melding betreft de foutmelding 4009, die u kreeg bij het verzenden van uw belastingaangifte.

  Deze foutmelding houdt in dat uw DigiD nog niet is geactiveerd. Hierdoor kunt u uw belastingaangifte niet versturen. Op de website http://www.digid.nl kunt u de status van uw DigiD controleren via de optie ‘ Mijn gegevens’. Wanneer na controle blijkt dat uw DigiD nog niet is geactiveerd, dan raden wij u aan uw DigiD te activeren. Als u nog geen DigiD-inlogcode heeft, dan kunt u deze aanvragen via onze website.

  DigiD is een strikt persoonlijke inlogcode. Burgers kunnen hiermee bij verschillende overheidsinstellingen diensten afnemen. Met DigiD kunnen zij niet alleen bij de Belastingdienst terecht, maar ook bij andere overheidsinstellingen, zoals het Kadaster, veel gemeenten en bij uitkeringsinstanties, zoals UWV.

  Wij raden het burgers daarom af om de DigiD inlogcode te delen met derden, omdat eventueel misbruik niet beperkt hoeft te blijven tot ?©?©n overheidsinstelling.

  Meer informatie over de veiligheid van DigiD vindt u ook op de website http://www.digid.nl.

  Uw melding betreft ook de werking van de website van DigiD.

  De door u op het aanvraagformulier ingevoerde gegevens gaan verloren wanneer u een pagina teruggaat. Op dit moment slaat onze applicatie uw gegevens niet op. Wij doen ons best dit zo spoedig mogelijk op te lossen. Onze excuses voor het ongemak.

  Heeft u nog vragen en/of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met onze helpdesk. Deze is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur op telefoonnummer 0800-0230 435.

  Met vriendelijke groet,

  Servicedesk DigiD”

  Like

 34. JW

  Ik heb dus weer een mailtje naar DigiD gestuurd:

  “Geachte servicedesk,

  Bedankt voor uw snelle reaktie. Ik zou echter graag antwoord krijgen op de
  vragen uit mijn e-mail die nog open staan, te weten:

  Foutcode 4009: uw uitleg is dat deze foutmelding inhoudt dat onze DigiD nog niet is geactiveerd, waarna u omschrijft hoe we een DigiD-inlogcode kunnen aanvragen. In mijn mail heb ik proberen duidelijk te maken dat ik dat intussen al gedaan had, en dat ze zelfs al binnen waren (ik heb de belastingaangifte dan ook nog op tijd kunnen versturen). Waar het mij echter om ging/gaat, is dat je door de verkeerde foutcode op het verkeerde been wordt gezet: “De door het aangifteprogramma aangegeven foutcode (4009) blijkt dus niet juist te zijn (misschien moet dit 4008 zijn). Hoewel het programma valt onder de verantwoording van de Belastingdienst, lijkt het me zaak voor DigiD om onvolkomendheden bij hen te melden, zodat het aangepast kan worden. Het probleem is tenslotte al langer bekend.”

  Ik zou graag ook een reaktie krijgen op mijn opmerking dat ik het vreemd vind dat onze DigiDs verlopen zijn, terwijl ze 1¬? jaar geldig zouden zijn en ik ze volgens mij vorig jaar ook heb gebruikt voor de aangifte, die ik heb verstuurd op 28 maart 2006.

  U geeft een (standaard?) reclameverhaal over DigiD en bij welke overheidsinstellingen burgers daarmee diensten kunnen afnemen. In het
  laatste punt van mijn mail had u kunnen lezen dat ik daar intussen al van op
  de hoogte was, maar dat die diensten voor veel mensen (en dus ook voor mij) niet van toepassing zijn. Daarom zet ik grote vraagtekens bij de geldigheid van de code van 1¬? jaar. Ook op dit punt (laatste punt van mijn vorige mail) had ik graag een reaktie.

  U schrijft dat u het burgers afraadt om de DigiD inlogcode te delen met derden, omdat eventueel misbruik niet beperkt hoeft te blijven tot ?©?©n
  overheidsinstelling. Los van het feit dat dit een verkeerde reden is (ook als eventueel misbruik wel beperkt blijft tot ?©?©n overheidsinstelling moet dit worden ontraden), is deze stelling niet waar, zoals u in mijn mail had kunnen lezen: de suggestie om eventueel DigiDs van (bijvoorbeeld) een familielid te gebruiken is gedaan door uw telefonische helpdesk.

  Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben ee?Ønformeerd en zie uw
  reaktie weer met belangstelling tegemoet.”

  Like

 35. RonaldM

  moet je een gebruikersnaam verzinnen die uniek is bij een systeem dat uiteindelijk door heel nederland gebruikt gaat worden! Hebben ze nou echt het verstand van een kiezelsteen?

  Like

 36. Gerrit

  Er is inmiddels al heel wat over gezegd. teveel om allemaal te lezen, maar ik wil toch ook graag nog even spuien over mijn frustraties met DigiD. Ik heb inmiddels ook al meerdere keren “iets” aangevraagd, maar loop er steeds tegen aan dat als ik het in wil vullen op internet er weer naar een gebruikersnaam en ww gevraagd wordt, welke ik ook niet meer weet. Verder vind ik het nogal onoverzichtelijk dat er een DigiD-gebruikersnaam, een DigiD-activeringscode, een DigiD-inlogcode en dan nog eens een wachtwoord nodig is. Ik vind het maar kut.

  Like

 37. ab

  Neem de Digid van je buurman of een familielid. dat werkt gewoon!

  Maak een kopie van de map Bdienst waar het aangifte programma in staat.
  Dan kan je ook zo vaak proberen als je wilt.

  Het is allemaal te zot voor woorden. Maar het werkt.
  Onze overheid en privacy …… wat een voorbeeld en dit grapje werkt nog steeds …
  Er zijn zoveel logins op het internet en dit is de meest beroerde van allemaal.

  Like

 38. Henk Wiegerink-Abbink

  Digid heeft me onderhand erg weten te irriteren! Inmiddels heb ik tot drie keer toe mijn activeringscode moeten aanvragen! Wat mij erg opviel is dat je de activeringscode die je ontvangt via sms in hoofdletters is geschreven. Echter wanneer ik de code ook met hoofdletters invulde, bleek dat opeens juist niet met hoofdletters te moeten..

  Erg verwarrend en irritant allemaal! :O

  Like

 39. A. Somer

  Ik wilde mijn mobiele nummer van mn digid wijzigen, omdat ik tijdelijk een ander nummer moet gebruiken, maar dat bleek dus te niet te kunnen; ik kon alleen mijn e-mail adres wijzigen.

  ik moest noodgedwongen mijn digid opheffen en opnieuw aanvragen.

  Like

 40. JB

  Alles is goed gegaan tot een tijdje geleden

  Ik probeer in te loggen maar wanneer ik het sms je heb gekregen en ingevuld heb, staat er : “Probleem. Verkeerde URL”

  Wat moet ik hiermee??

  Like

 41. tv

  Verbazingwekkend dat al in 2007 melding wordt gedaan dat digid ‘niet goed met firefox werkt en er dus voor IE moet worden gekozen’…En de boel nog steeds vreemd werkt.

  Reden voor mij/ons om dit te schrijven?
  Ik wil voor mijn ouders een digid aanvragen. Na het invullen van de informatie krijgen we telkens de cryptische melding ‘er is een fout opgetreden.’. Joh. Maar waar ligt die fout aan???
  De eerste keer lag de fout uiteraard aan ons: het sofinummer (tegenwoordig burgerservice nummer, wat ik mijn oude vader echt niet aan zijn verstand kon krijgen) begon met een 0 (nul), dus vergat pa dat te melden. Maar na alles goed ingevuld te hebben, krijgen we telkens de ‘fout’  melding.
  Ongelofelijk dat instanties als digid, belastingdienst en (nog zo’n instantie) Brein weg kunnen komen met zulk hautain gedrag gedrag naar hun klanten toe. Wij betalen tenslotte nog steeds hun salaris!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s