DigiD Aanvragen Gaat Niet Echt Lekker

DigiD homepage: Ik ben een bedrijfVorige week kreeg ik een mailtje van de IB-Groep, dat ik niet las omdat de onderwerpregel was “Mijn IB-Groep e-mail service”. Die service ken ik niet en interesseert me daarom ook niet. Dat het mailtje opende met “Beste lezer” en verder ging met een lap platte tekst moedigde ook niet echt aan.

Vandaag kreeg ik een brief van DigiD (Digitale Identificatie), waarin wel een duidelijke call-to-action stond:

Activeer uw DigiD inlogcode voor 15-02-2007 13:07 uur, anders vervalt deze.

Dit maakt me nieuwsgierig naar 13:06, maar ik besluit mijn DigiD toch meteen aan te vragen. Ondanks het feit dat de brief is ondertekend door “DigiD” en dat die anonieme ook als contactpersoon staat aangemerkt. Moet ik daaraan nu mijn digitale identiteit vertrouwen?

In de brief staat dat ik dan naar http://www.digid.nl moet gaan en daar moet kiezen “activeren/Een bij DigiD aangesloten organisatie heeft voor u een DigiD aangevraagd”. Op de homepage zie ik een leuke onderverdeling tussen burger, bedrijf en overheid, aangeduid met het geniale “Ik ben een bedrijf”. Natuurlijk klik ik in de navigatie op “Aanvragen”, want dat klinkt goed. Ja, er stond “Activeren” in de brief, maar dat was ik alweer vergeten en “Aanvragen” is toch precies wat ik wil? Onderschat nooit het vermogen van gebruikers net niet te doen wat je ze opdraagt.

Aanvragen: een lege pagina zonder foutmelding

DigiD aanvragen: lege paginaAanvragen levert echter een lege pagina op, zonder melding van wat dan ook. Kennelijk is de applicatie stuk, of de site overbelast, misschien wel gehackt!? Nee, de link vanaf de homepage wijst gewoon naar een verkeerde URL.
Via een omweg kom ik bij de goede pagina terecht, die op het domein applicatie.digid.nl draait. Op zich geen groot probleem, maar het kan wel verwarrend zijn dat hier een verschil is met de gewone site. Worden wij arme burgers niet gewaarschuwd altijd de URL te controleren met het oog op phishing?

Straf kun je krijgen!

Vinkje van de gebruiksvoorwaarden vergeten? Vul alles voor straf maar opnieuw in!Eerst moet ik mijn sofinummer invullen. De minilettertjes ernaast waarschuwen me voor vanalles, maar ik lees ze niet echt. Het formulier heeft allerlei kleine foutjes (lijnt niet goed uit in Firefox, postcode in twee velden, e-mail adres moet twee keer ingevuld worden maar mag niet gecopy/paste worden), maar ook 1 hele grote: het wist zichzelf bij iedere fout. Je e-mail adres per ongeluk 1 van de 2 keer verkeerd ingetikt? Vinkje van de gebruiksvoorwaarden vergeten? Vul alles voor straf maar opnieuw in!
Het scherm daarna is wat korter maar heeft gelukkig nog genoeg instructies:

Een gebruikersnaam is minimaal 4 karakters lang. Toegestane karakters zijn a t/m z (kleine- en hoofdletters), 0 t/m 9, een verbindingsstreepje “-” en underscore “_”.
Een wachtwoord is minimaal 8 en maximaal 32 karakters lang en bevat tenminste één cijfer. DigiD adviseert u een moeilijk te raden wachtwoord te kiezen. Gebruik hiervoor de toegestane leestekens (‘-‘ of ‘_’). Kies geen wachtwoord dat gelijk is aan, of afgeleid is van uw gebruikersnaam.
Let bij het invullen van uw gebruikersnaam en wachtwoord op hoofdletters. DigiD maakt onderscheid tussen kleine letters en hoofdletters.

DigiD burger: een lap tekstDit gaat gelukkig goed, al is het irritant dat ik de activeringscode niet gewoon kan zien tijdens het invullen. Dan blijk ik direct daarna een SMS te krijgen. En dat terwijl ik mijn mobiele nummer nergens heb opgegeven, of heb aangegeven dat ik via SMS wilde activeren. Kennelijk had de IB-Groep dat (zonder toestemming?) doorgegeven? Wat had ik moeten doen als dat nummer inmiddels was veranderd? Ook deze stap gaat echter goed, dus best makkelijk!. Wel onhandig dat de code in hoofdletters naar mijn mobiel wordt gesms’d, waardoor een 2 niet goed van een Z te onderscheiden is.

Inloggen bij de IB-groep gaat vervolgens probleemloos. Wel vreemd dat je bij het inloggen van de site afgaat naar DigiD, en dat je verspreid over twee pagina’s je gebruikersnaam en wachtwoord moet invoeren. Op zich werkt het uiteindelijk dus wel, die DigiD, maar foutloos gaat het bepaald niet. En zou dat nu juist bij deze kritische applicatie niet het geval moeten zijn?
Waarom houdt de overheid zich niet aan conventies voor interactie in formulieren? En waarom is er geen makkelijke manier om feedback te geven zodat de bug op de homepage binnen enkele minuten opgelost kan worden? Wordt de applicatie eigenlijk wel getest na wijzigingen? En waarom staan er overal lappen tekst zonder duidelijke aanwijzingen?

Ben benieuwd wat jullie ervaring is met het aanvragen, en met het gebruik van de DigiD natuurlijk.

59 gedachten over “DigiD Aanvragen Gaat Niet Echt Lekker

 1. Peter

  Ik zie dat dit draadje weer een soort actueel is, dus ik schrijf ook even mijn frustratie op:
  Vandaag, na talloze zinloze telefoontjes naar en een even zinloze afspraak met de belastingdienst, ben ik ik toch maar naar een belastingadviseur gegaan om mijn (uitgestelde) aangifte van 2008 te doen. Ingevuld en thuis opsturen dacht ik. Alleen kreeg ik de fantastische foutmelding “Foutmelding. Er is een fout opgetreden.” bij het versturen… Verder helemaal niks.
  Ik gebruik Opera, dus dacht dat het daar wel aan zou liggen, alleen in de source code van de foutmelding stond dat Opera vanaf versie 7 ondersteund wordt. Dan maar weer bellen. Dame kon me niet helpen (verrassing!), maar ik moest het later nog maar een keer proberen. Toen ik m’n frustratie (netjes) kwijt wilde luisterde ze niet meer. Gefrustreerd hing ik op (zo hang ik op de een of andere manier altijd op als ik met de belastingdienst heb gebeld) en zei “Kutwijf” hardop tegen mezelf. En tegen de dame in kwestie, want die hoorde ik in de verte nog “Wat zei u meneer?” vragen… Opeens kon ze wel luisteren.
  Nou ja, uiteindelijk IE7 als default browser ingesteld en opnieuw geprobeerd. En dat ging prima. Zucht. Dat ze Opera niet ondersteunen kan ik best begrijpen, maar die foutmelding…

  Like

 2. Zeddy

  Zit nu te wachten op een derde activeringscode. Moest mijn account uitbreiden met SMS functie, anders kan ik mij niet uitschrijven. Wat een klotensysteem is dit. Ik heb zelden met zo’n slecht en gebruikersonvriendelijke site moeten werken. Ik ontwerp zelf sites, dus ben geen newb op dat gebied. Waarom niet gewoon een simpele site, zonder zo’n extreem beveiligingssysteem. Dit is wel erg overdreven. Mijn advies: Weg met het hele DIGID en terug naar studielink. Daar doe je iedereen een groot plezier mee!!!

  Like

 3. R.Bastin

  Het is gewoon een ……- systeem, dat nergens op slaat.
  Iets wat je opgedwongen word door de overheid, en waar jij van mag regelen dat het spul ook gaat werken. Inmiddels 3 keer een code getracht aan te vragen. En als je dan besluit om de helpdesk te bellen, snappen ze zelf niet hoe dat werkt !!!

  Knap he.

  Like

 4. tv

  Vervolg op onze ervaringen met deze ‘prachtige’ DigiD…
  Na nog een aantal malen geprobeerd, de ‘helpdesk gebeld’. Daar vroeg mevrouw naar de relevante data, maar brak af toen ik meldde dit voor mijn vader te doen. Ik werd direct niet meer geholpen en moest vader aan de telefoon geven…Die was laaiend weg, waarna mevrouw weigerde nog verder te helpen. Ik gaf nog aan dat ik alle relevante info had maar een storing wilde doorgeven. Na op te hebben gehangen direct op redail gedrukt, laat ik diezelfde mevrouw krijgen…Na vrij bot te hebben aangegeven NIET voor mijn vader te bellen maar EEN STORING te willen op lossen, kon ze me (met heel veel onwil, de haat droop er van af), aangeven dat mensen die ook een adres in het buitenland hebben geen DigiD kunnen krijgen, omdat dit aan hun BSN is gekoppeld. Grappig, want juist de SVB geeft op diens site duidelijk aan dat ex-pats WEL een DigiD kunnen aanvragen… Bij de DigiD. Kortom, na een persoonlijk bezoekje aan de SVB heeft vaderlief dan toch een DigiD gekregen….Plus haast een hartkwaal door deze onvergetelijk bureaucratische onzin-club. Politiek, wakker worden en afschaffen dit idiote systeem. maar ja….Politiek AND  ict EQUALS disaster .

  Like

 5. Allger

  Echt bizar dat de overheid de burger verplicht om alles digitaal aan te leveren. Dat geldt ook bij het UWV en dergelijk. Om die reden wil ik mijn scriptie hierover hebben met name de positie van de klant en klanten die niet computervaardig/zelfredzaam zijn. Kan iemand mij helpen met het vinden van een literatuur waar een wetenschapper een onderzoek heeft gedaan op het gebied van e-dienstverlening?

  Like

 6. Bert

  Ik heb uiteindelijk uitstel gevraagd bij de belastingdienst en maar weer gewoon een papieren aangifte biljet gevraagd. Dat alles na extreem veel meldingen van een storing in de server en het verzoek om het later (met st. Juttemis?) nog maar eens te proberen.

  Like

 7. Linda

  Ik heb meerdere malen een digid moeten aanvragen en moet toegeven dat het mij niet zo heel veel moeite heeft gekost. Ook heb ik een keer een wachtwoord moeten wijzigen. Dit heeft me 4 werkdagen gekost maar ging verder erg makkelijk.

  Like

 8. ria

  Wie geeft mij een tip, hoe ik vanuit Duitsland een DigiD aan kan vragen om te weten te komen of ik bij een bepaalde firma nog pensioen opgebouwd heb !! Ik kom n.l. zonder5 DigiD niet in het programma van de pensioenwijzer.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s