Wat hebben de Usability Award en Design for Conversion gemeen?

(update: zie onderaan voor korting op Design for Conversion!) Om te beginnen hebben ze plaats vlak na elkaar, de Usability Award uitreiking op 27 mei en Design for Conversion op 12 juni. Verder zal ik bij allebei aanwezig zijn, en luiden ze daarmee mijn terugkeer naar Nederland in. Maar om aan deze aankondiging een inhoudelijke draai te geven zet ik nog wat overeenkomsten en verschillen op een rij.

Ego: ik ben bij allebei nauw betrokken

Bij de Usability Award zit ik in de jury, wat altijd een leuke avond oplevert. Om eerlijk te zeggen; hilarisch van tijd tot tijd. Je hebt namelijk 7 usability nerds bij elkaar die als het erop aankomt eigenlijk bijna niks goed genoeg vinden. Zelfs de beste sites krijgen binnen een minuut wel een “Dat kan echt niet!” of een “Sjonge, als ze daar nou even 5 minuten over nadenken…” voor hun kiezen.
Bij Design for Conversion ben ik net als vorig jaar teamcaptain. Dat betekent dat ik me door een groep mensen laat begeleiden die minimaal net zoveel gevoel voor design, conversie, persuasion en usability hebben als ik. En dat ik dan aan het eind vertel hoe we samen een case zouden aanpakken. En dat wij dan uiteraard door de niet-de-minsten-zijnde sprekers gekozen worden als meest creatief en conversieverhogend… 😉

De praktijk telt, niet de theorie

Bij de usability award bleek in het jury overleg dat de juryleden het lang niet altijd eens waren. Persoonlijke voorkeuren probeer je niet mee te laten wegen, maar vaak genoeg komen die toch naar voren. Maar telkens als dat gebeurde, werd het betreffende jurylid direct op zijn plaats gezet met onderbouwing in de vorm van voorbeelden en cijfers uit usability onderzoek.

Voor mij daarom ook leerzaam, en ik denk dat we dat bij de uitreiking ook zullen zien; met de winnende sites is genoeg mis, maar je kunt ervanuit gaan dat veel dingen wel gewoon top werken en converteren.Kijk alleen al naar:

En de praktijk op Design for Conversion? Het adagium van DfC is dat je het kunt vergeten als je erheen komt om eens lekker achterover te leunen en alles rustig op je te laten inwerken.

If you’re looking to be entertained, think again! We don’t believe in spoon-feeding the audience. […]

After such an enduring day you can’t miss out on the best part of the program – so don’t forget to share in the spoils of the team challenge. By special request, this year you will enjoy the refreshments of drinks in the evening followed by a well deserved dinner. Who knows, the relaxed atmosphere could lead us to the biggest insights yet. Perhaps Hannah will even draw some monsters.

Nog meer dan vorig jaar ligt de focus op het uitwerken van cases in kleine groepen. Samen met (andere) usability onderzoekers, (interaction) designers, marketeers, informatie architecten, product managers en iedereen die user experience belangrijk vindt, werk je aan de cases die door sponsors zijn aangedragen. Daarbij gaat het om uitdagende design-conversie vraagstukken.

Vorig jaar keek mijn team bijvoorbeeld naar de case van Centraal Beheer: hoe halen we meer conversie uit onze enorme naamsbekendheid en bezoekersaantallen van mensen die op de populaire virals afkomen. En dat zonder ons “saaie” product teveel aan de “fun” te koppelen, want dan krijgen we gezeur met autoriteiten…

Mooie sprekers die je huiswerk meegeven

Bij de usability award uitreiking gaat Alex Bloemendal, verantwoordelijk voor de voorkant van Bol.com, uit de doeken doen waarom Bol de grootste webwinkel van Nederland is. Al is hun grote concullega Wehkamp natuurlijk daadwerkelijk genomineerd voor de award, dus dat kan leuk worden…

Bij DfC komen er louter internationale helden ten tonele als keynote sprekers. Hun rol is om de deelnemers te inspireren bij het uitwerken van de cases. Dat doen ze overigens niet alleen met hun presentaties, maar de sprekers rouleren ook langs de groepen om directe input te geven voor de cases.

Je kunt dus aan Karl Blanks van Conversion Rate Experts vragen welke call to action zal winnen in een multivariate test. Of aan Hannah Donovan, creative director van Last.fm, hoe ze denken hun miljoenen contentslurpende gebruikers denkt te gaan aanzetten tot het trekken van hun portemmonee. En aan Eric Schaffer van Human Factors International hoe je het beste usability in een organisatie kunt inbedden, en welke vormen van training nuttig zijn. HFI is naast veel high-level consultance werk vooral bekend van hun usability trainingen en certificeringen.

Verder moet je bij DfC vooral bedenken dat het met afstand de meest gefocusde conferentie op usability gebied is in Nederland. Als ik kijk naar vorig jaar kan ik niemand bedenken in het “wereldje” in Nederland die er niet bij was. The place to be dus, ik heb er oprecht zin in om alle ideeën en mensen te horen en te zien.

Zie ik je daar?

Laat even in de reacties, of op Twitter (jawel, ik probeer het weer…) of via e-mail weten of je komt. Ik ben een tijd uit Nederland weggeweest maar heb nu al zin om mijn contacten weer aan te halen en nieuwe mensen te ontmoeten. Ik verhuis in de zomer naar Amsterdam, en Eduhub verhuist mee. Hard aan de slag dus om eerst een hypotheek en dan een huis te vinden… 🙂

Update PS: Van de DfC organisatie krijg ik net te horen dat Usarchy lezers op het inschrijfformulier ook de optie CHI lid mogen gebruiken. Je krijgt dan €25,- korting en betaalt het idioot lage bedrag van €225,- voor een dag vol conversiegenot. Dus: go go go!

9 gedachten over “Wat hebben de Usability Award en Design for Conversion gemeen?

 1. Bas Wit

  He,

  Goed dat er wat meer informatie op gang komt rondom de DfC. Ik was vorig jaar blij verrast en heb er weer zin in!

  Grt Bas

  ps. ik denk dat ons team “Hot on Conversion” toch wel de beste openingsline bij de presentatie had…kan iemand die nog herinneren?

  Like

 2. Lenny de Rooy

  Ik ga proberen dit jaar er ook weer bij te zijn!

  @Bas: Ja, die weet ik nog wel…  😉

  Ruben: ik vond het wel jammer dat er bij de Usability Awards alleen maar gekozen is voor de ‘grote namen’.
  Ik had een klant van ons, die heel veel positief commentaar kreeg tijdens een usability test, opgegeven, maar zij kregen niet eens te horen dat ze het niet waren geworden en moesten het van mij horen omdat ik de selectie toevallig op de site had zien staan. Verbeterpuntje voor de volgende keer dus?

  Like

 3. Ruben Timmerman

  Da’s inderdaad jammer Lenny. Ik weet in ieder geval dat er geen feedback wordt gegeven door het enorme aantal aanmeldingen. Verder hebben we bij het juryberaad een aantal sites laten afvallen omdat ze erg klein waren. Een relatief simpele site (bijv. een weblog) is natuurlijk heel makkelijk “usable” te maken; daar is eigenlijk geen kunst aan. Misschien gold dat wel voor jouw aanmelding.

  Het is dus geen kwesite van “grote namen”, maar meer van “grote uitdagingen” en “terechte winnaars”. Van de 5 die zijn genomineerd kunnen we zeggen dat ze vanwege de complexiteit van hun sites en het hoge niveau van de gebruiksvriendelijkheid, ook echt terechte winnaars zouden zijn.

  Maar, welke site was het dan? Ik kan misschien op persoonlijke titel hier wat feedback geven, en wellicht hebben andere Usarchy lezers er ook nog wat over te melden 🙂

  Like

 4. Lenny de Rooy

  Het ging om een reiswebsite, http://www.elizawashere.nl.

  Helaas hebben ze nog niet al onze aanbevelingen doorgevoerd die uit de usability test kwamen, dus ik kan me wel voorstellen dat ze op die punten zijn afgevallen.

  Het ging mij er ook vooral om dat ze niet eens een kort berichtje hadden gehad dat ze het niet waren geworden, zonder verdere feedback over het waarom.

  Maar als je nog tips hebt, dan hoor ik dat natuurlijk graag. Wellicht zie je dingen die niet tijdens de test naar voren zijn gekomen.

  Like

 5. pieter

  NS.nl werkt totaal niet goed onder IE8.
  probeer maar eens wat informatie op te halen. Alleen maar problemen.
  Waarom is NS.NL uberhaupt genomineerd, als niet eens normaal alle informatie kan worden geraadpleegd op NS.nl

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s