Wereld Natuur Fonds wint Usability Award 2008

Juryvoorzitter Bastiaan Klooster met het WNF teamEen paar uur geleden is bekend gemaakt dat het WNF de Usability Award 2008 heeft gewonnen. Dat gebeurde op een leuke bijeenkomst op Mediapark in Hilversum, waar alle genomineerde websites en hun webbouwers bij waren.

In totaal hebben bijna 10.000 mensen hun stem uitgebracht. Daarbij telde overigens niet het aantal stemmen, maar de hoogte van het cijfer. WNF was duidelijk de site met het meeste gevoel en de beste band met gebruikers, daardoor hebben ze de prijs terecht in de wacht gesleept. Gedoodverfde winnaar Albert Heijn moest genoegen nemen met de tweede plaats, ziekenhuis Meander Medisch Centrum werd verrassend derde voor Zomoto en Aegon Bank.

WNF LogoIn het juryrapport wordt WNF vooral geroemd vanwege de uitstraling van de site, gekoppeld aan de goede “call to action” (overal staat “Hoe kan ik helpen?”) en een heldere navigatiestructuur. WNF weet een visueel zeer aantrekkelijke site toch nog overzichtelijk en commercieel te houden, dat is knap.

De “verliezers” (het waren natuurlijk allemaal winnaars!)

Albert Heijn LogoAlbert Heijn krijgt uiteraard complimenten voor de overzichtelijkheid van de grote site, en de goed geintegreerde web2.0 features die ook nog nuttig zijn voor bezoekers. MeanderMC was een outsider, maar met een site waar gewoon bijna niks mis mee was. Het ludieke commentaar van MeanderMC’s communicatie manager was dan ook “Tja, het was best simpel. We hebben gewoon naar de gebruikers geluisterd”. Op hun site is alle content zeer duidelijk voor het web geschreven. Bovendien wordt veel inhoud in vraagvorm aangeboden, passend bij waar de gebruiker op dat moment mee bezig is.

Zomoto logoZomoto kon bij de gebruikers kennelijk nog geen potten breken, ondanks een post-juryberaad redesign. Zij waren het enige echte internetbedrijf bij de genomineerden, dat vond ik persoonlijk wel jammer want hun interface biedt een hoop nieuws. Voor Aegon Bank prees men vooral de bescheidenheid van de site, zonder overzicht te verliezen. Ze gaven echter terecht aan dat er op applicatiegebied (het aanvragen van hypotheekoffertes e.d.) nog een lange weg te gaan was.

Hoe win ik een usability award?

Zelf heb ik ook nog een presentatie mogen geven op de award uitreiking, getiteld “Hoe win ik een usability award? 10 tips om het in 2009 te maken”. Die verschijnt een dezer dagen in Viddix videoformaat op deze site, hoop ik 🙂

Bureaus in de spotlight

Tijdens de uitreiking hebben we geprobeerd de bureaus die de sites hadden ontwikkeld wat meer in de spotlight te zetten. Als je de Spinawards bekijkt, lijkt het wel alsof het alleen om de bureaus gaat, en dat helpt natuurlijk wel voor het enthousiasme in de branche en het aantal aanmeldingen. Suf genoeg konden we de bouwers van het WNF niet snel genoeg achterhalen (hoop dat ze zich even melden, dan zet ik ze er alsnog bij). De site van WNF is ontworpen door Black Magic Marker en gebouwd door e-Vision. Verder verdienen Fabrique (voor AH), Snakeware (MeanderMC), Eden Design (Ageon) en Zomoto zelf zeker een compliment. Ik hoop dat er volgend jaar nog meer bureaus nog meer sites aanmelden, zodat we de awards weer een stapje groter kunnen maken.

Wat vinden jullie van de winnaar?

Ik hoor natuurlijk graag wat jullie van de wellicht verrassende winnaar vinden. Verder is dit misschien een leuke plek om de discussie over bureaus ook even aan te zwengelen. Moeten die meer naar voren komen in het proces, zoals bij veel andere branche awards het geval is? Of moeten de Usability Awards juist op de websites van de winnaars gefocused blijven?

6 gedachten over “Wereld Natuur Fonds wint Usability Award 2008

 1. Anne Jan Roeleveld

  Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat het WNF zou gaan winnen.
  Een paar minpuntjes van de website:
  – De witte tekst op de tijger is slecht te lezen.
  – Geen functie om de tekst te vergrootten.
  – Geen gebruiksvriendelijke URL’s.
  – Helemaal onderaan, het footermenu, is slecht te zien.
  – Op de homepage komt er teveel informatie en links (stuk of 40) op je af. (je weet niet waar je op moet klikken)
  – Het menu had misschien beter net zoals TNT Post opgebouwd kunnen worden. Dan heb je iets meer het overzicht. (waarom heeft die eigenlijk niet meegedaan)
  – De links zijn niet ondersteund met een title-tag. Dit is niet gebruiksvriendelijk voor gehandicapte mensen die een website, door middel van apparatuur (die title-tags uitlezen), bekijken.

  Wat mij betreft had AH mogen winnen met hun duidelijke structuur, vormgeving en web2.0 toepassingen die echt gebruiksvriendelijk zijn. (boodschappenlijst bijv.)

  Like

 2. Reinier Meenhorst

  Terechte winnaar denk ik. Mijn curisiten (Leergang Usability) hebben de genomineerde sites kritisch onder de loep genomen en WNF was uiteindelijk favoriet.

  Diverse van de door Anne Jan genoemde kritiekpunten werden inderdaad geconstateerd. Andere genomineerden maakten naar ons idee echter een stuk bonter.

  Opmerkelijk genoeg scoorde het nieuwe, zeer functionele, Zomoto bij ‘ons’ wel goed. Helaas bleek later dat het de ‘oude’ site was die genomineerd was – verwarrend.

  Like

 3. Pingback: » #43 Wereld Natuur Fonds wint Usability Award 2008 - Djust blog

 4. Sylvester

  Terechte winnaar (imho). Ik had eigenlijk wel meer verwacht van het neusje van de Nederlandse usability zalm. Op alle sites valt wel iets aan te merken natuurlijk maar leuk dat WNF het van ‘de commercielen’ heeft gewonnen!

  We ( cursisten leergang Usability ) hadden het inderdaad bij het goede eind :). ( Goede leraar gehad denk ik 😉 )

  Like

 5. Ulco

  Nou, het duurde toch een paar tellen voordat ik de werking van die tekst in de ‘trailer’ door had. Vind de site ook eigenlijk helemaal niet usable, kijk alleen maar eens naar die zoekresultaten.

  Of dat de site opeens helemaal via https gaat als je op “hoe kan ik helpen” hebt geklikt en vandaar weer verder bladert.

  Maar goed, ik ben dan ook typisch iemand die altijd wat te zeiken heeft. Vind alleen deze juist helemaal niet zo goed…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s