MijnOverheid.nl usability en webteksten bekeken

Mijn Overheid.nl homepageMark Verduyn van Webredactie blog vroeg me om samen met hem een review te maken van het onlangs gelanceerde MijnOverheid.nl. Leuk idee natuurlijk, dus dat hebben we gedaan. Mark keek vooral naar de webteksten, ik naar de algemene usability. Eerst even wat inleiding over MijnOverheid, daarna onze conclusies:

De overheid wil dichterbij de burger komen staan. Zaken waarvoor jij en ik nu nog de gemeente, het Kadaster of de Belastingdienst bellen of bezoeken, moeten zoveel mogelijk online zijn te regelen. Dat lukt al aardig voor individuele overheidinstanties.

De nieuwste uitdaging is één digitaal loket voor alle overheidsdiensten. Zeg maar een startpagina voor overheidzaken. Die startpagina zag 3 april het daglicht: mijnoverheid.nl. Volledigheidshalve moet ik erbij zeggen dat mijnoverheid.nl nog in ontwikkeling is.

Dat gezegd hebbende: laten we de site alvast onder de loep nemen. Alleen de ‘voorkant’ van de site is beoordeeld, niet de pagina’s na de login.

Concept Mijn Overheid

Mijnoverheid.nl is nieuw en daardoor voor de doelgroep – burgers van Nederland die overheidzaken willen regelen- nog tamelijk onbekend. Er lopen zover bekend nog geen campagnes op radio, tv, print of internet om het grote publiek duidelijk te maken dat mijnoverheid.nl er is, en wat je ermee kunt. De site zelf moet daarom deze leemte invullen.

Voor mensen die mijnoverheid.nl al wel hebben ontdekt, moet de site uitnodigen snel in te stappen en eenvoudig je zaken kunnen regelen.

Uitleg geven en je eenvoudig overheidszaken regelen zijn dus de twee belangrijke communicatiedoelstellingen voor mijnoverheid.nl.

Essentieel voor een site als deze is de laagdrempeligheid van de boodschap. De doelgroep is immers groot en divers. Niet iedereen heeft evenveel handigheid met internet. Daarom moet mijnoverheid.nl toegankelijk én begrijpelijk zijn voor een breed publiek.

Webteksten

De homepage is verdeeld in 4 kolommen:

 • wat je kunt doen met mijnoverheid.nl
 • wat het is
 • de login
 • een rijtje vragen onder kop ‘Zie ook’

Onder het logo van mijnoverheid.nl zou eigenlijk in één korte zin de bedoeling van de site moeten staan. Bijvoorbeeld: “het digitale loket voor alle overheidszaken”. Door zo’n toevoegende zin, ziet de bezoeker in één oogopslag wat mijnoverheid.nl is; een gemiste kans.

Wat meteen opvalt, is dat de informatie over wat je met mijnoverheid.nl kunt doen, dubbelop is. De teksten in de meest linkse kolom over ‘de berichtenbox’, ‘zaken regelen’, ‘persoonlijke gegevens’ gaan over hetzelfde als de kolom ernaast. De achterliggende pagina’s achter deze items biedt de bezoeker weinig tot geen extra informatie dan op de eerste pagina al is gegeven. Op die vervolgpagina’s ontbreekt ook de mogelijkheid om in te loggen. Dat lijkt me onlogisch: net nu je weet wat je met de site kunt doen, kun je niet inloggen.

Om via DigiD in loggen, moet je eerst een klik maken. Waarom is er niet gekozen voor een directe login? De begeleidende tekst zou duidelijker het verband moeten leggen tussen mijnoverheid.nl en DigiD. bijvoorbeeld: “Om gebruik te maken van mijnoverheid.nl gebruikt u uw DigiD-inlogcode.” Een korte uitleg over DigiD is er niet.

Het kopje ‘Zie ook’, zou veelgestelde vragen moeten heten, want dat zijn het. De vraag ‘Wie maakt mijnoverheid.nl is onduidelijk. Het woordje ‘maken’ suggereert dat je op achterliggende pagina informatie krijgt over de partijen die mijnoverheid.nl hebben ontwikkeld. Wat bedoeld wordt echter, is: wat zijn de deelnemende overheidsinstanties.

De link ‘Help’ rechtsboven aan de pagina geeft de bezoeker antwoord op vragen. Op de achterliggende pagina zit een overlap met de informatie die wordt gegeven op de achterliggende pagina’s van het rijtje ‘Zie ook’-links. Het isoleren van de Help-link is onnodig. Concrete hulpvragen zouden in het rijtje ‘Zie ook’ kunnen worden geplaatst.

Usability

Het eerste dat opvalt is dat de website geheel in een HTTPS omgeving wordt getoond. Welicht geeft dit de burger vertrouwen, maar het wekt ook de indruk dat je al ingelogd bent en is simpelweg niet nodig. Ook zoekmachines zullen hierdoor niet te happig zijn de openbare inhoud van de website op te nemen. En dat is juist voor een nieuwe site belangrijk.

De navigatie opties aan de linkerkant geven een “mouseover” kleurverandering, maar dat betekent helaas tegen de conventie in niet dat je erop kunt klikken. Dat kan alleen op het onaantrekkelijke “meer”.

De functies worden alleen in een rauwe tekst uitgelegd, terwijl bijvoorbeeld de berichtenbox juist leuk getoond kan worden d.m.v. een schermafbeelding. De uitleg van deze functies laat de lezer verder aan zijn lot over. Als je meer wilt weten, of MijnOverheid zelfs zou willen gebruiken, dan heb je pech. Hier mist dus duidelijk een “call to action” naar een volgende stap: het aanmelden, of meer informatie aanvragen.

Op andere dieperliggende pagina’s is het ontbreken van enige vorm van navigatie ook verrassend. Je kunt alleen terug naar de homepage of “contact” om verder te lezen.

Conclusie: gemiste kans

De webteksten op Mijnoverheid.nl zijn hier en daar onnodig dubbelop. Voor de bezoeker is het op de homepage duidelijk wat mijnoverheid.nl is en wat je ermee kunt. De overlap in informatie maakt die boodschap echter minder sterk. De zinnen zijn – zoals het hoort – kort. Het woordgebruik is op sommige plaatsen onduidelijk en kan concreter.

Al met al laat de site wel erg duidelijk zien dat hij nog niet af is. Er lijkt in ieder geval geen degelijk plan te zijn om de bezoekers die er al komen, te overtuigen dat Mijnoverheid.nl iets nuttigs is.
Wellicht is het een idee voor MijnOverheid om scenario’s te maken voor het huidige gebruik van de website. Daarmee zouden ze dan de website beter kunnen laten aansluiten op de realiteit en de verwachting van bezeoekers. Op zich is het vaak slim om snel te lanceren om feedback te verzamelen, maar een half werkende website die niet overtuigt, zal het later moeilijk krijgen de teleurgestelde bezoekers weer terug te winnen.

6 gedachten over “MijnOverheid.nl usability en webteksten bekeken

 1. JasperR

  Interessant, ik wist nog niet van het bestaan van deze site.
  Leuk de gecombineerde wel wat beknopte review. Maar goed de site is ook ?©rg summier, onbegrijpelijk dat de overheid dit al online heeft gezet.
  Een eerste infruk maak je maar 1x….

  Wat betreft de ‘meer’ knop ben ik het volledig met je eens, ondanks dat ik je punt erover had gelezen liep ik er ook met open ogen tegenaan dat ik tevergeefs zat te klikken.

  Op de help pagina vond ik het opmerkelijk dat het emailadres info@mijnoverheid.nl twee keer vlak bij elkaar staat vermeld en dat het klikken erop in een andere uitkomst resulteert. Door het klikken op het emailadres in de tekst komt de gebruiker op een contact-formulier i.p.v. in een nieuw emailbericht vanuit de eigen email-client (dat is wat de gebruiker zou verwachten)
  Het klikken op hetzelfde emailadres aan de rechterkant brengt de gebruiker naar een tussenpagina voor contact waarbij de gebruiker een keus moet maken tussen contact met overheidsorganisaties of mijnoverheid.nl…..

  Mark, een korte uitleg over DigiD staat er overigens wel, alleen min of meer verstopt onder de vraag ‘Hoe vraag ik een DigiD code aan’

  De help pagina, die meer tekst bevat de de rest van de site bij elkaar…, bevat geen zoek functionaliteit, lijkt me wel een vereiste.
  Maar hij is dus nog in ontwikkeling en wellicht lopen we op de zaken voorruit, ik ben van mening dat ze ‘m beter nog niet hadden kunnen publiceren.

  Like

 2. Mark

  Hoi Jasper,

  Je hebt helemaal gelijk. Die uitleg staat er, maar verstopt. De uitleg staat nu op de pagina: hoe vraag ik een DigiD aan. Wat een DigiD is, had m.i. meer prominent beantwoord moeten worden: Wat is DigiD? En daarop de call to action vraag een DigID aan.

  Like

 3. Michel

  Opvallend hoe bijna elke link naar een soort Info/Help-achtige pagina verwijst, en niet naar concrete acties, of voorbeelden. ben het eigenlijk overal met Ruben eens, alleen mis ik nog wat in de review, zoals positieve punten (of zijn die niet te vinden?).

  Like

 4. Bas Brand

  Grappig. Wat ik weet van mijnoverheid.nl is dat deze site bewust nog niet gelanceerd is maar eerst voor een pilotgroep beschikbaar wordt gesteld.
  Juist om nog de kans te krijgen nuttige input (als deze) te kunnen verwerken.

  Like

 5. Freek Bijl

  Goede review en helemaal eens. Een rubriek als deze (review) leent zich trouwens ontzettend goed voor een screencast ipv een artikel. Beeld en kritiek liggen immers letterlijk naast elkaar!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s