Google offert usability en inkomsten voor Mobile & Local Search marktaandeel

Google: Rome Hotels“Snap jij nou waarom Google die waardeloze Google Maps resultaten zo prominent neerzet?!”. We bekeken de zoekresultaten voor [rome hotels], ik zat bij mijn klant die op die zoekopdracht op nummer 1 staat. Nou ja, nummer 1 na 10 “Local business results”, waardoor het aantal klikken op de organische nummer 1 drastisch afneemt.

Ik had wel een idee. Google moet die resultaten prominent tonen om hotels te verleiden hun gegevens in de Local business resultaten in te voeren. Die zijn namelijk zeer belangrijk wanneer Mobile (en Local) search belangrijk wordt. Als mensen dit jaar eindelijk mobiel gaan zoeken naar bedrijven in de buurt, zoals in de blogkermis door een aantal bloggers wordt beweerd, zou het knap lullig zijn als Google dan niet veel resultaten kan tonen. Misschien grijpen de Goudengidsen dan wel (weer) de macht, die hebben die informatie namelijk wel.

Waarom zijn de local business results waardeloos?

Ten eerste is de vraag of mensen, als ze een algemene zoekopdracht als [rome hotels] intikken, wel op zoek zijn naar specifieke hotel websites. Het is immers lastig om al die hotels een voor een af te gaan en dan net die ene goeie te vinden.

Aan de andere kant, mensen hebben misschien ook genoeg van al die vergelijkingssites. Vooral in de reisbranche zijn die sites oppermachtig, zoals ik 2 jaar geleden in online marketing is oorlog” concludeerde. (Note to self: 2 jaar geleden?! Update van dat artikel schrijven!)

Als je op de resultaten klikt, kom je direct op de websites van die hotels terecht. De vraag van de week: Zijn de websites van hotels net zo gebruiksvriendelijk als die van de vergelijkingssites? Kies uw favoriet:

 1. Ja, de hotels hebben internet omarmd en gebruiken het kanaal om zoveel mogelijk bezoekers hun hotel in te krijgen.
 2. Nou, de hotels hebben niet het budget van de vergelijkers, maar doen toch heel lekker mee met hun internet aanwezigheid.
 3. Nee, NEE! De hotelsites zijn van een zeer bedenkelijk niveau. Het zijn inside-out opgebouwde, ongebruiksvriendelijke Flash gedrochten, niet klaar voor de miljoenen bezoekers die Google ze (gratis!) geeft.

Ik kies optie 3. Graag jouw keuze in de reacties achterlaten 😉 Zie hier de top 4 die Google’s lokale resultaten de argeloze webzoeker voorschotelt:

Google Local resultaten: Hotel 1 Google Local resultaten: Hotel 1
 Google Local resultaten: Hotel 3
Google Local resultaten: Hotel 4

Uit de top 4 zijn 3 sites in het Italiaans, hoewel ik met een Nederlands IP en Engelse taal settings op Google.com zocht. Je kunt wel een Engelse versie vinden, maar reken maar dat dit ongemak tientallen procenten bouncerate oplevert.

terwijl het meerendeel van de Google zoekers goedkope of middenklasse hotels zoekt.De sites zijn geheel of gedeeltelijk in Flash, en laden daardoor traag. 2 van de 4 hotels laat op de homepage niet eens een zoekformulier zien om kamers te zoeken. En alle hotels zijn peperduur en luxe. Dit terwijl het meerendeel van de Google zoekers goedkope of middenklasse hotels zoekt.

Waarom verliest Google dan geld?

Natuurlijk trekt het grote visuele blok van de lokale resultaten veel aandacht. Die aandacht gaat ook ten koste van de advertenties die erboven staan. Maar dat is Google het kennelijk waard, om de local search populair te maken. Als die om te beginnen onder bedrijven populair wordt, kunnen ze hun eigen Gouden Gids opbouwen. En die is weer hard nodig voor het mobiele zoeken dat nu toch echt dit jaar zekerweten de wereld op zijn kop gaat zetten…

Usability in Google MapsMocht je trouwens je bedrijf in de Google local results willen terugzien, dan kun je dat gratis doen in hun Bedrijfsoplossingen. Je vult gegevens in, die worden gecontroleerd met een SMSje en een onbekende periode later sta je erin. Dus als je op usability zoekt in Google Maps, staat mijn bedrijf en bedrijfsadres daar netjes bij.

Als uitsmijter nog even een kosmisch “toeval”. Letterlijk tijdens mijn afspraak bij Easytobook werd ik gebeld door iemand die in opdracht van Koninklijke Horeca Nederland en het magazine Hospitality Management een congres gaat organiseren voor de Nederlandse hotelwereld. Of ik in juni voor 200 hotelmarketeers een kritisch oppeppend verhaal wil houden over zoekmachine marketing. Natuurlijk, ik heb wel een idee waar ik het over kan gaan hebben…

13 gedachten over “Google offert usability en inkomsten voor Mobile & Local Search marktaandeel

 1. Sipke

  De discussie over de vergelijkingssites wil ik wel aan. Als ik een hotel zoek in een stad, dan hoop ik dat Google zegt wat daarvan het meest relevante resultaat is. Idealiter het hotel dat ik zou moeten boeken. Als ik nu zoek op een hotel krijg ik toch een enorme bak commerciele rotzooi over me heen. Niks geen site van aangeraden hotels in rome of de site van het leukste, goedkoopste of meest gewilde hotel in rome.
  Een vergelijkingssite lijkt vaak eerder te vertrekken vanuit het idee van een commerciele trap en elkaar de loef af te willen steken dan dat ze voor mij als bezoeker zijn gemaak. Resultaten als van bijvoorbeeld Tripadvisor wil ik zien met ervaringen van gebruikers. Dus wat mij betreft moet Google hier eens wat aan doen. En sites van hotels op een kaart vind ik daarbij een heel goed begin. Kan ik lekker kijken in welke straat ik wil zitten.

  Like

 2. Niek

  @ruben
  Ik kan mij de reactie van de klant wel voorstellen maar voor het individuele hotel wordt localsearch DE mogelijkheid om weer wat verloren marktaandeel (lees: minder commissie-kosten) terug te winnen. Ben het er wel meet eens dat de gemiddelde hotelwebsite matig zal converteren door slecht design. Zeker als mobile search ingeburgerd raakt zal de huidige website ( die vaak niet eens voor mobile is geoptimaliseerd) absoluut niet meer voldoen.

  Ik ben het niet eens met de opmerking dat Google inkomsten misloopt aangezien hun huidige businessmodel gewoon overeind blijft. Alleen de organische resultaten worden aangetast en daar heeft jouw klant duidelijk last van maar Google kost dit geen geld . Tip voor jouw klant; Zoek ook eens via de mobiele versie van google en ontdek dat de volgorde van de organische resultaten niet het zelfde zijn als in de “classic” Google.

  Like

 3. Christ

  Mooie analyse Ruben. Toch wel spannend als een machtig bedrijf als Google haar eigen belangen op zo’n manier naar voren pushed (er van uitgaande dat jouw analyse juist is). Ben benieuwd wat de toekomst gaat brengen

  Like

 4. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Sipke: deels ben ik het met je eens, ergens is het logisch dat Google hotels uit rome laat zien als je hotels in rome zoekt. Maar in de praktijk schiet de gebruiker er in mijn mening niks mee op, en zijn vertical search engines veel beter om die data te tonen. Inderdaad, tripadvisor zou bovenin moeten staan, en die doen dat ook wel voor sommige queries. Veel verticals gebruiken ook de data van tripadvisor op hun site.

  “Idealiter” weet Google wie je bent en wat je denkt en geven ze je het perfecte hotel. Maar in de praktijk geeft Google een paar sort-of-random superdure hotels met sites waar je als gebruiker niet uitkomt. Dat vind ik een offer, dat gemaakt moet worden om die business results gevuld te krijgen. Dan zal Google vanzelf betere results geven.

  Overigens is het aardig om te zien dat Google op afgeleide queries geen local results geeft, denk aan hotels rome trevi.

  Interessant! While typing deze reactie zie ik opeens dat Google voor “cheap hotels rome” local results midden in de zoekresultaten zet. Dit wordt “universal search” genoemd en Google experimenteert hier volop mee. Check:

  Dus Sipke: er is hoop, Google komt meer met eigen resultaten en zal de vergelijkers in organic search wat naar beneden duwen.

  Niek: True, de AdWords advertenties staan nog op dezelfde plek. Maar we hebben gewoon gemerkt dat op queries waar local results getoond worden, mensen minder vaak op de AdWords klikken, dus het kost Google geld. En ben het helemaal met je eens dat dit op de langere termijn natuurlijk geld moet opleveren voor Google.

  De mobiele search werkt inderdaad met een eigen index, maar gelukkig staat Easytobook daar ook op nr. 1 😉
  http://www.google.com/xhtml/search?mrestrict=xhtml&q=rome+hotels

  Like

 5. Michel

  Ik heb tegenwoordig Google Maps op mijn mobiel met GPS. Als ik zoek naar restaurant worden superveel restaurantjes met info gevonden op de map, dankzij deze grote index. Waarschijnlijk is de opkomst van GPS op mobiel voor Google ook de belangrijkste reden om zoveel mogelijk content in de map te willen! En wat mij betreft; Super! Ik ben er blij mee.

  Like

 6. Software downloaden

  Iedereen praat over een hype dat internetten vanaf je mobiel steeds populairder wordt. Maar ik internet nog altijd liever vanaf de PC, ik snap zelf niet waarom het zo een hype is? De pc is toch beter of heb ik iets mis….

  Like

 7. Edwin

  @software downloaden: Ik was ook altijd tegen mobiel internetten, maar de toestellen zijn tegenwoordig zoveel beter en hebben zoveel meer mogelijkheden, dat mijn WAP-frustraties van een paar jaar geleden plaats moeten maken voor vernieuwde interesse

  @Sipke: Je reactie lezend: waarom is Google eigenlijk niet of-the-people? Waarom kunnen wij hun resultaten niet raten of thumben of kudozen of diggen… ’t blijft vrij communistisch op deze manier (mijn interpretatie van communistisch that is: het lijkt voor het volk, maar is toch bepaald door 1) 🙂

  Like

 8. Ulco

  “Killing the middle man”

  Niet alleen om de mogelijke toekomst van mobile search. Google is groot geworden door mensen te verwijzen naar andere sites, waarom niet ook die functie erbij pakken?

  Ze hebben het bereik, de data werken ze aan met lokale bedrijfsresultaten, reviews hebben ze al. Herinner je je Google checkout nog? Straks kun je gewoon je hotelletje boeken bij Google.

  Niet alleen je hotel trouwens, voor de combinatie Google Products, Checkout en Adwords CPA kan ik ook wel iets moois bedenken.

  Like

 9. Niek

  Ik verwacht niet dat Google hotelboekingen gaat faciliteren. Daarvoor is het boekingsproces te complex. Google zal vooral inkomsten generen door aan localsearch een verdienmodel te koppelen Bijvoobeeld door betaalde posities en een biedingsproces zoals nu bij adwords te introduceren.

  Like

 10. Pingback: Waarom het belang van de homepage n??g verder afneemt — Optimalisme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s