Dit artikel is ook verschenen op Marketingfacts.
Een hardnekkig discussiepunt in usability is het openen van (externe) links in een nieuw venster. Dat zorgt ervoor “dat bezoekers op onze site blijven”, en dat mensen “overzicht houden”. Of niet? Jakob Nielsen beschouwt het al sinds 1999 als een top10 usability mistake, maar is dat nog wel geldig?
Een waarschuwing: een one-size-fits-all oplossing is er niet. Maar er zijn wel een hoop overwegingen die vaak in de discussie worden gebruikt, en daar gaan we nu eens op inhakken…
We moeten mensen op onze site houden
Het is dus niet negatief om iemand “weg te sturen”: wees blij dat je die persoon een dienst hebt bewezen!Het meest gebruikte argument voor het openen van nieuwe vensters, is dat “mensen dan niet van onze site weggaan”. Het aanklikken van een link is juist precies dat: de gebruiker wil weg. Dat hoeft helemaal niet negatief te zijn. Je hebt die gebruiker immers een goede link gegeven om op te klikken, je hebt haar van meer informatie voorzien.
Google leeft van dit model: iemand vindt iets, en klikt weg van de site. En het mooie is dat mensen vaak weten waar ze die nuttige info hebben gevonden, dus weer terugkomen bij een volgende zoektocht. Het is dus niet negatief om iemand “weg te sturen”: wees blij dat je die persoon een dienst hebt bewezen!
En als iemand weg wil, gaat ‘ie toch wel weg. Daar helpt een nieuw venster niets aan. Het zorgt er hooguit voor dat je webstatistieken een langere bezoekduur weergeven dan de echte bezoekduur.
Mensen zijn (niet) gewend aan nieuwe vensters
“Vroeger” werden links nooit in nieuwe vensters geopend. Mensen verwachten dat dus ook niet, en zien vaak niet eens dat er een nieuw venster is geopend. Ik heb regelmatig gebruikersonderzoek meegemaakt waarbij de deelnemer na de test 10 vensters open had staan, zonder dat dat was opgemerkt.
Maar Startpagina opent ook alle links in een nieuw venster… Ik heb wel eens mensen horen zeggen:
Wat is het stom dat Google zijn links niet in een nieuw venster opent!
Het vervelende van Startpagina is dat mensen er inderdaad aan gewend zijn geraakt. Als jij dus een Startpagina-kloon hebt, moet je misschien wel de links in een nieuw venster openen, om aan de “standaard” te voldoen.
Back button gaat “kapot”
Wanneer je een nieuw venster opent, en de gebruiker dat niet ziet, zal zij proberen terug te gaan door “back” te klikken. Dat werkt dan natuurlijk niet. Dat is frustrerend, al leren meer ervaren internetgebuikers dan dat er kennelijk een nieuw venster geopend is.
Doordat sommige sites juist voor alles nieuwe vensters openen, krijg je ook het omgekeerde gedrag. Mensen sluiten hun browservenster om “terug” te gaan naar de vorige pagina. Om er dan achter te komen dat er geen browservenster meer open is…
Popups zijn eng
Ik heb mensen ook vaak nieuwe vensters uit schrik zien wegklikken. Popups worden immers vaak misbruikt voor ongewenste advertenties. Laat mensen dus niet schrikken door onverwacht nieuwe vensters te openen.
Pas op voor de nieuwe “tabbed” browsers
Voor mij geldt: ik bepaal zelf wel wat ik wil. Met de opkomst van Firefox en het invoeren van Internet Explorer 7, zijn er meer mogelijkheden gekomen voor het gebruik van vensters. Meer ervaren gebruikers openen vaak verschillende tabjes om later doorheen te bladeren.
Een probleem is dat, afhankelijk van de browserinstellingen en gebruikte methode, soms een tab wordt geopend in plaats van een nieuw venster. Mensen die dit nog niet gewend zijn, zullen niet eens zien dat er een nieuwe tab bij is gekomen. Zij missen het nieuwe venster dus compleet.
Uitzonderdingen voor PDF, Doc
De consensus in usabilityland is dat het wel mag bij het openen van externe applicaties. Bijvoorbeeld bij PDF en Word documenten, zo betoogt ook Nielsen. Ook bij het openen van grote afbeeldingen (als de gebruiker “inzoomt”) en bij printbare versies van een document het nieuwe venster vergeven.
In al deze gevallen geldt natuurlijk wel dat je de gebruiker moet waarschuwen dat er een speciaal document achter de link zit. Het openene van een grote PDF gaat immers lang niet zo soepel als een gewone webpagina.
Dus: wat moeten we doen?
De veilige route lijkt mij om de gebruiker te laten kiezen wat zij wil. Een van de belangrijkste usability vuistregels is het zorgen voor gebruikerscontrole en vrijheid. Dat betekent dus: links nooit in een nieuw venster openen.
Als je dat wel doet, geef dat dan aan door middel van een icoon, met eventueel tekst erbij:
Wikipedia zet weer een andere standaard. Externe links worden wel met een icoon aangekondigd, maar niet automatisch in een nieuw venster geopend.:
Wat je echt niet moet doen, is links in een nieuw venster openen d.m.v. javascript. Startpagina doet dit helaas, waardoor de gebruiker altijd een nieuw venster krijgt. Zelf als je expliciet aangeeft dat de link in een nieuwe tab moet openen. Door het atribuut ‘target=”_blank”‘ te gebruiken, zorg je ervoor dat de ervaren gebruiker kan voorkomen dat er een heel nieuw venster wordt geopend.
Ik ben benieuwd naar jullie mening. Wat is het beste om te doen:
- Externe links nooit in een nieuw venster openen.
- Externe links altijd in een nieuw venster openen.
- Externe links nooit in een nieuw venster openen, maar wel aankondigen dat het een externe link is (zoals Wikipedia).
- Externe links altijd in een nieuw venster openen, maar wel aankondigen dat het een nieuw venster opent met een icoon (en tekst?)
- Iets anders, namelijk… 🙂
Update (14-11-2007): Op Usabilityweb stond in een artikel over dit onderwerp nog dit filmpje van een dame die door het openen van nieuwe vensters de weg kwijtraakt:
De motivatie om niet te werken met links in nieuwe vensters is een meer technische; waarom zou je er vanuit gaan dat een browser een “venster” heeft? Zeker in de tijd van mobiel internet en mensen met een functiebeperking die met aangepaste software het net op kunnen.
Hoe de gebruiker de link wil openen is aan hem en niet te bepalen door de webmaster. Denk ook hier aan de nieuwe generatie (tabbed) browsers die het mogelijk maken om de middelste muisknop zo in te stellen dat links wanneer op deze knop wordt gedrukt in een nieuw venster of nieuwe tab openen.
LikeLike
In de eerste artikelen op mijn blog gebruikte ik ook nog vaak target=”_blank”. Omdat ik mezelf echter bij andere sites ging irriteren aan het gebruik ervan, heb ik het daarna al snel achterwege gelaten op mijn site. Ik gebruik Firefox met tabs en gebruik bijna standaard de CTRL-toets voor het openen van een link in een nieuwe tab. Laat het me zelf dus maar gewoon bepalen. Zoals je terecht opmerkt: als je site goed genoeg is komen ze sowieso wel terug.
LikeLike
Zelf vind ik het veruit het prettigst als ik zelf kan bepalen of ik een link in een nieuw tabje (of venster) wil openen, of in de huidige pagina. Vaak kies ik er ook bewust voor om een site te verlaten.
Vaak is dat ook het argument om alles in een venster te openen: als de gebruiker een nieuw venster wil, dan kiest hij daar zelf wel voor. Ik vraag me echter af of dat wel opgaat. Ik heb namelijk geen idee hoeveel van de minder ervaren internetgebruikers ook echt weten hoe je een linkje in een ander venster opent. Wanneer je vermoed dat de gebruiker dat niet weet, vind ik het in sommige gevallen best verdedigbaar een link in een nieuw venster te openen.
LikeLike
Yep, ben het helemaal met jullie eens. Ik heb geen idee hoeveel mensen de nieuwe venster functie kennen, en weten te gebruiken. Ik denk wel dat we kunnen zeggen dat iedereen de “back” functie kent. Een nieuw venster is dan dus lastiger, lijkt me.
LikeLike
Ik maak als ervaren internetter veel gebruik van de browserfunctionaliteiten om te bepalen hoe links worden geopend. Gelukkig overrulen deze functies de targets die de webbouwer zelf instelde. Aan de andere kant verwacht ik dat minder doorgewinterde gebruikers deze opties niet kennen.
Ik hoop erg dat het accent meer zal verschuiven naar een wereld waarbij dit soort dingen aan de gebruiker worden overgelaten. Niet zelden open ik ook pagina’s binnen de site waar ik ben in een nieuw venster, omdat ik in artikelen interessante links tegenkom die ik ook wil bekijken.
LikeLike
Goed verhaal!
Enne … Helemaal met je eens: frEdSCAPEs gaat KISS d.d. 20050831
LikeLike
Oeps! Er ging iets verkeerd in de vorige post. De link die er bij frEdSCAPEs gaat KISS hoort is: http://www.fredscapes.nl/2005/08/31.html#a35
LikeLike
Over wikipedia: ik zie dat icoontje eerder als een uitgaande (externe) link, niet als een nieuw venster, ook al wordt dat wel een beetje gesuggereerd.
Je punt is goed maar komt toch wel een beetje laat van de Nederlandse blogs! Qua PDF en DOC vind ik het een beetje een twijfelgeval. De gebruiker verwacht (meestal) toch echt een serieuze tekst, waar hij even mee zoet is. Dus waarom dan in een nieuw venster? Bovendien werkt de backknop dan nog prima.
LikeLike
Sint: behalve in het geval waar javascript wordt gebruikt voor links, zoals bij Startpagina 😦 Ik zet javascript vaak met de hand uit daar om snel een zooi links in tabs te kunnen openen, maar dat zullen de meeste mensen toch echt niet doen
Haha Fred, KISS idd! Leuk om jouw leeswijzer te zien ook…
Daan: dat is precies wat ik bedoel, dus iets anders dan veel sites die een icoon gebruiken om aan te geven dat een nieuw venster geopend gaat worden. Hoe bedoel je “laat”? 🙂
Over PDF en DOC; alleen op snelle pc’s werkt dat lekker. Vaker is het zo dat de browser lang blijft hangen, en dan is hetzelfde venster dus irritant. Bovendien kan het verwarrend zijn om nog “browser controls” te hebben bij een PDF, want die werken dan niet meer. Je hebt in Word ook geen back button en adresbalk e.d. 🙂
LikeLike
#3 Externe links nooit in een nieuw venster openen, maar wel aankondigen dat het een externe link is (zoals Wikipedia).
LikeLike
Ben het er niet mee eens. Ik vind het juist erg fijn als een nieuwe site in een nieuw venster opent. Als de nieuwe site dan tegenvalt, klik ik dat venster weer dicht en kan ik vanaf mijn oude ‘startpunt’ een nieuwe poging wagen. (Dit gaat sneller dan met de backbutton, want er hoeft geen pagina geladen te worden). Maar dit geldt dus vooral als ik vanaf een pagina (of site) kom waar meerdere interessante links op lijken te staan.
LikeLike
En om op Rubens multiple choice-vraag te antwoorden: ik denk dat het door de context meestal al duidelijk is dat een link extern is; dat hoeft er dan dus niet nog eens expliciet achter. Ik ga dus voor optie 2.
LikeLike
Hangt ook af van je doelgroep.
Als ik een website maakt waar ik van vermoed dat er veel onervaren internetgebruikers komen, kies ik ervoor om een externe website in een nieuw venster te openen. Die mensen hebben vaak geen idee dat dat kan, hoe je dat doet of wat die pijl-icoontjes betekenen.
Bovendien maken sommige websites de back-button kapot door redirect foefjes, dus dan kunnen ze soms niet eens terug.
Op sites die gericht zijn op de wat meer ervaren gebruikers, mogen zij dat lekker zelf uitzoeken. Ik geef dan ook geen indicatie dat het om een externe site gaat, dat is duidelijk door de linktekst of door de URL in de statusbalk.
Downloads open ik altijd in een nieuw venster.
LikeLike
Ohw deze is simpel.. Wat is het beste om te doen?
5. Iets anders, namelijk:
USERS! eerst eens duidelijk maken wat een venster is!!! Zoals je zelf al zegt ..
“Ik heb regelmatig gebruikersonderzoek meegemaakt waarbij de deelnemer
na de test 10 vensters open had staan, zonder dat dat was opgemerkt.”
I rest my case on that one. Daarna de rechter muisknop uitleggen. Dan alle site’s verbannen die van de standaard afwijken of je forceren om iets te doen en de gebruiker zelf laten kiezen.
LikeLike
ohw ja.. en natuurlijk hoort bij de les “vensters” ook de les “TAB’s” 😉
LikeLike
@Ruben: Aan de links van Startpagina is inderdaad een stukje javascript toegevoegd, maar het is al enkele jaren zo dat die in een onclick zit en de echte link gewoon in de href, waardoor je dus wel gewoon zelf kunt bepalen hoe je de link wilt openen.
LikeLike
Blaise, dat vind ik een hele moeilijke. Want op de meeste sites heb je zowel ervaren als onervaren gebruikers. Wat doe je dan? Kunnen we er niet beter vanuitgaan dat gewone externe links zich hetzelfde gedragen als alle links? Dan is er voor onervaren gebruikers geen leercurve, want een link is een link…
Maurice, we kunnen toch niet alles aan gebruikers gaan uitleggen? Mensen lezen instructies niet, en leren alleen wanneer het ze zelf uitkomt, of als er een enorme incentive is. Misschien begrijp ik je niet helemaal 🙂
Sint: Als ik een link van Startpagina in een nieuwe tab open, wordt er ook nog een nieuw (leeg) venster gemaakt. Want een onclick is net zo goed onclick als ik ctril-click doe, I guess?
Totaal idioot, maar ik neem aan dat ik niet de enige ben die dit heeft?
LikeLike
Tsja, blijft altijd een lastige discussie..
Voor technische mensen is het vrij simpel: alle links openen gewoon in het venster waarin je werkt. Geen nieuwe vensters dus..’
Maar juist de minder ervaren gebruiker die (fout) is ‘opgevoed’ door Startpagina, verwacht het juist wel..
Wat is dan wijsheid? Zelf vind ik de oplossing van wikipedia het mooist. Dus alle links in hetzelfde venster en als het een externe link betreft, gewoon een icoontje erbij. Laat de gebruiker maar kiezen wat ie doet!
LikeLike
Arjan, wat moet Startpagina dan doen? Overal een icoon bij? 😉
LikeLike
De onclick wordt inderdaad uitgevoerd als je je linker muisknop inklikt, ongeacht of je hierbij een toets ingedrukt houdt op je keyboard. Als je echter zoals mij gebruik maakt van de middle mouse button (in veel gevallen je scrollwieltje) dan opent de link ook in een nieuwe tab, maar wordt dit niet gezien als een onclick. Zo krijg je dus niet dat gratis lege nieuwe venster erbij!
LikeLike
@Ruben: dat zou inderdaad erg mooi zijn, maar niet echt denkbaar 🙂
Maar ik geef echter alleen wat ik zelf de mooiste/beste oplossing vind en dus indirect meld dat ik de wijze van Startpagina erg irritant/slecht vind.
En om nog maar even door te gaan over Startpagina: zij doen het helemaal irritant door altijd een nieuwe browserinstantie te openen ipv alleen een nieuw tabblad. Zo leren de onervaren gebruikers natuurlijk nooit omgaan met tabs 🙂
LikeLike
Sint: hmmmm ja maar die knop heeft mijn mighty mouse niet, en mijn wacom tabletje ook niet! 🙂
Jim Stolze (medeverantwoordelijk voor development van Startpagina) reageert ook nog even:
Dat wist ik dus niet… zo leer je nog eens wat bij als usability nerd 😉
LikeLike
Ik heb er ook mee geworsteld en vind het zelf prettiger met nieuwe schermen. Veel van de bezoekers ook.
Nu klik ik zelf overal met rechts op in FF en open alles in nieuwe tabs maar de meeste mensen gebruiken dat niet.
Ik heb nog steeds niet de complete code voor blogger, waar ik hem eerste wel had maar heb me er inmiddels bij neergelegd. Mij gaat het niet om het houden van mensen op de site. Nu komen ze noodgedwongen steeds terug. Dat tellen sommigen dan weer als hits.
De meeste mensen lezen gewoon de volledige feed in Netvibes of igoogle inmiddels.
Het is gewoon vervelend als mensen extra moeten klikken. Het is heel wat anders dan een popup idd.
Maar de meningen blijven verdeeld. Ik gebruik trouwens de extensie linkification, die zou standaard in FF moeten zitten. Weet je meteen wat er onder een link verstopt zit!
LikeLike
Tja, een bekende en -op zich- lastige discussie. Ik kies in mijn klantprojecten standaard voor “hetzelfde venster” (ofwel geen target; want een browser op een PDA heeft geen vensters!), hoewel dit nogal eens tot discussie met de klant leidt. Zijn/haar optiek is dan inderdaad: “de klant verlaat mijn site”. mijn argumenten: Google, backbutton en w3c compatibility.
Het lastigste is inderdaad PDF bestanden (hoewel andere PDF readers dan Adobe er beter mee omgaan), gezoomde images en en applicatievensters. Mijn mening, deze gewoon als javascript window laten openen en hierdoor de xhtml compliancy binnenhalen. (gebruik van “target” attribute is n.l. ongeldig). Maar alleen als het PDF/fixed size (dialog) windows zijn.
Tenslotte denk ik dat de nieuwe generatie browsers de gebruikers langzaam wel opvoedt om zelf te bepalen (rightclick) of ze een nieuw venster of tabblad willen, of in hetzelfde venster.
Icoontje bij de externe link (die van wikipedia zegt idd niets over vensters) is sowieso een goed punt, maar staat beetje los hiervan. Tekst opnemen in de ALTTEXT “opent in een nieuw venster” ook, als je dat TOCH wilt doen.
LikeLike
Wouter, indeed ook herkenbaar, lijken me de juiste argumenten.
Alleen moet het niet de ALT, maar het TITLE attribuut zijn 🙂 En “opent in nieuw venster” lijkt me niet genoeg, ik zou er dan inzetten “Column van Nielsen – opent in nieuw venster” ofzo… Of ga ik dan te ver? 🙂
LikeLike
Grappig, deze discussie heb ik nagenoeg bij iedere klant. Bijna iedereen zegt, zoals jij ook aangeeft, “dan raken mensen niet van onze site”. Meestal kan ik ze er van overtuigen dat we het beter aan de gebruikers zelf kunnen overlaten. En het argument van de back button staat volgens mij ook wel stevig.
Maar het is goed zo iets in de gaten te blijven houden. De gemiddelde gebruiker verandert namelijk ook snel in deze tijd. Een beginner nu is over een jaar een ervaren internetter.
LikeLike
Rechter muisknop > ‘openen in nieuwe tab’ / ‘openen in tab op achtergrond’ doet ook precies wat ik wil. Geen leeg venster.
LikeLike
Jaaaaa, daar heb ik toch geen tijd voor!
LikeLike
Hier zie je de makke van dubbel publiceren van een goede post:
(Voor degenen die het niet weten: Deze post staat ook op Marketingfacts.nl: http://www.marketingfacts.nl/berichten/20071113_usability_mythe_2/)
Jammer dat de discussie HIER niet op Marketingfacts te zien is EN OMGEKEERD!
LikeLike
Herkenbaar dillema, iets wat we ook regelmatig terug zien komen bij onze klanten. Probleem zit hem in de gedachtengang van de onwetenden :). Ik zie vaker dat links in een extern scherm geopend worden dan in hetzelfde venster. Dat geldt niet alleen voor externe maar ook interne links. Probleem hierin zit hem ook weer dat veel editors of CMS systemen voor externe links automatisch target=”_blank” gebruiken (of iets soortgelijks).
Klanten zien externe links nou eenmaal graag in een nieuw venster waarbij ze enthousiast te maken zijn voor een TITLE tag en wellicht een icoontje maar zoals Wouter ook al aangeeft staat dit er een beetje los van. Zij zijn zo bang dat mensen niet meer terugkomen (opvallend, als je een kwalitatieve website heb weten ze de weg zeker terug te vinden…). Externe links in hetzelfde venster openen blijft voor hen vaak een taboe (hoe stom dit ook klinkt…). Denkt dat het een kwestie van tijd is voordat dit volledig aan de gebruikers / bezoeker wordt overgelaten. Daarnaast vind ik persoonlijk de manier zoals Wikipedia ermee omgaat niet zo slecht. Ze verstrekken doormiddel van zo’n icoontje nuttige informatie (je verlaat de website) maar blijft in hetzelfde venster.
Echter, wat ik ook vaker zie terugkomen zijn links waarbij de mogelijkheid er is om de link te laten openen in hetzelfde venster OF in een nieuw venster in de vorm van bijvoorbeeld http://www.usarchy.org [^] . Klikken op de link opent de website in hetzelfde venster, op het icoontje in een nieuw venster. Op zich handig en de keuze wordt bij de gebruiker neergelegd maar is het duidelijk, ook voor de mensen die er minder handig mee zijn. Ik trek dat nog een beetje in twijfel.
LikeLike
Als je weet wat voor type publiek je hebt dan kun je daar op inspelen. Zo zal een open window op m-facts minder wenselijk zijn dan op startpagina.
Ook moet je rekening houden met de navigatiemogelijkheden. Denk aan sites waar je altijd terugkan en het menu altijd gelijk is. Daar hoeft het ook niet.
Belangrijkste is dat je uniform poogt te zijn en vroeg duidelijk maakt hoe de site in elkaar steekt.
Tekstdox: altijd een nieuw venster
LikeLike
Om nog even op het pdf / doc verhaal terug te komen. Wij zagen in de statistieken terug dat opvallend veel mensen de website verlieten als ze een pdf gingen bekijken. Uit een kort onderzoekje bleek dus ook dat veel gebruikers dachten dat de website nog wel achter de pdf zou zitten (dus dat het in een ander programma zat) en die klikten de pdf dus weg om weer verder te surfen op de site.
Door onze keus om geen nieuw venster te openen, waren deze bezoekers dus de hele browser kwijt en dus site kwijt.
Mijn devies dus op basis van deze bevindingen: open .pdf en .doc (* als je uberhaupt word-documenten op je site wil zetten 😉 in een nieuw venster om verwarring bij de gebruiker te voorkomen. Net als Ruben zegt, je hebt in Acrobat of word geen backbutton.
LikeLike
Fred: true, dat is inderdaad een nadeel. Normaal vermeld ik dat ook bovenaan het artikel hier, maar dat ben ik nu vergeten. Aan de andere kant heb je nu twee leuke discussies, en anders maar een 🙂 Het is namelijk de vraag of mensen net zoveel reageren wanneer ze zien dat er al 50 reacties zijn (in totaal zijn het er meer dan 60 al).
Sven: Hmm dat laatste is ook een optie, maar totaal geen standaard op het moment, dus begrijpen mensen dat dan wel? Heb je een voorbeeld site waar dat gebeurt?
Paul: als je een erg homogeen publiek hebt, is dat inderdaad te doen. Maar bij de meeste sites is dat helaas niet zo… En de bezoeker duidelijk maken hoe je website werkt is onmogelijk, uniform zijn is wel erg belangrijk inderdaad.
Bas: Leuke praktijk case aanvulling! Kan me goed voorstellen dat een (onverwacht) geopende PDF of DOC een groot afhaakmoment is. Kan ik hieruit afleiden dat jullie de links naar de PDF’s getagd hadden in je web analytics pakket? Want binnen die PDF kun je niet tracken, neem ik aan?
LikeLike
Ruben: we hadden de links naar de pfd’s niet getagd, maar zagen dat op de pagina’s waar pdf’s getoond werden opvallend veel afhakers waren (met name in een conversie proces), in tegenstelling tot dezelfde soort pagina’s die geen pdf’s bevatten (en mn in een aankoopproces bij de voorwaarden).
Toen hebben we aan de hand hiervan een aantal onderzoekjes gedaan, door oa de inhoud van de pdf in een “gewone” pagina te zetten en in de logs te kijken wat gebruikers deden. Ook hebben we een aantal gebruikersonderzoekjes gedaan en daar viel al snel op dat een groot aantal (en niet alleen onervaren computergebruikers) de pdf na het lezen (soms printen) afsloten en daarmee de browser.
Na het deels verwijderen van de pdf’s en het openen van pdf’s in een new window daalde het verlatingspercentage ( en steeg de conversie op een aantal pagina’s 😉
LikeLike
@ ruben: Wij hebben een redelijk homogeen publiek waar we ons op richten. Nu wil dat niet zeggen dat dat ook altijd lukt natuurlijk maar het is wel met zekerheid te zeggen dat het voor ons homogener is dan bij e-commerce.
met uitleggen bedoel ik het mensen zo makkelijk mogelijk maken om zelf te ontdekken. Dat kun je doen door bepaalde tekens te gebruiken, met voorbeelden te werken etc etc.
LikeLike
@Wouter Broekman: “Tenslotte denk ik dat de nieuwe generatie browsers de gebruikers langzaam wel opvoedt om zelf te bepalen (rightclick) of ze een nieuw venster of tabblad willen, of in hetzelfde venster.”
Het lijkt me beter als de gebruiker de browser kan opvoeden. eigenlijk. Een lerende browser dus, die na een paar keer begrijpt wat ik hoe wil openen.
LikeLike
Ok jongens hier even een concrete vraag ivm de links:
Bij onze vacatures van sommige bedrijven kun je een bedrijfspresentatie bekijken. Deze is aan te klikken vanuit een detailpagina van een vacature, waar mensen ook kunnen solliciteren( conversie)>
De link naar de informatie over het bedrijf in een nieuw scherm laten openen?
LikeLike
Ok jongens hier even een concrete vraag ivm de links:
Bij sommige vacatures hebben wij presentaties van bedrijven gekoppeld. Een aantal bedrijven waar we mee samenwerken heeft namelijk een eigen subpagina op onze website waar kandidaten echt kunnen kijken wat voor soort bedrijf het is. Als iemand zoekt in de vacatures en er komt een vacature van dat bedijf naar boven dan staat er ook een link naar de bedrijfspresentatie. Deze is aan te klikken vanuit een detailpagina van een vacature, waar mensen ook kunnen solliciteren( conversie)>
De link naar de informatie over het bedrijf in een nieuw scherm laten openen? ( onderaan de pagina van het bedrijf staan weer alle vacatures die daar open staan en bij ons in behandeling zijn dus de vacature is daar ook weer te vinden)
LikeLike
Ik zeg; wat voor formaat is de bedrijfspresentatie? Als het ‘gewoon’ een subpagina is zou ik gewoon hetzelfde venster gebruiken, het is toch dezelfde site?
Ik zie niet direct redenen om dit in een nieuw venster te plaatsen.
@Hannibal; tja dat zou nog mooier zijn inderdaad. Ik stel ook voor om Adobe Acrobat te bannen aangezien dit veel problemen veroorzaakt (t.o.v. bijv. Foxit Reader die gewoon netjes een applicatievenster opent).
Tevens wil ik graag nog onderscheid maken tussen “gewone” Internetsites en Intranet/interactieve/complexe webapplicaties, aangezien de doelgroep daar een andere is.
LikeLike
Als je in een conversieproces/pad (bv een sollicitatie) moet maken om bv iets toe te lichten, geef de gebruiker dan een hele goede mogelijkheid om weer terug te keren in het proces. Bijvoorbeeld door op zo’n bedrijfspresentatie een duidelijke call-to-action naar het sollicitatieformulier te plaatsen.
Probeer voor de gebruiker voorgedefinieerde “klik-paden” te bedenken, ook voor de uitstapjes die ze mogelijkerwijs kunnen maken. Maar probeer je gebruiker/klant indien mogelijk in hetzelfde window te houden.
LikeLike
Ik open vrijwel alle links in nieuwe tabs. Ik heb Firefox mbv een add-on zelfs zover gekregen dat ik er niet eens meer voor op de middelste mouse-button hoef te klikken. Ik heb me echter wel aangeleerd dat te doen, want als ik onverhoopt ergens met IE7 komt te werken, heb ik het hard nodig.
Microsoft heeft wel tabbed browsing ingevoerd, maar de implementatie zuigt hevig. Wat heb je aan een tabbed browser als je sites vervolgens alsnog in een nieuw venster opent???
Anyway, vooral bij het zoeken naar informatie vind ik de mogelijkheid een link in een nieuw venster te openen ideaal. Als ik bijvoorbeeld op wikipedia een artikel lees, waarin je over het algemeen wordt doodgegooid met links, dan klik ik alle interessante links open in een nieuw tabje. Vervolgens kan ik na het lezen van het hoofdartikel alle verzamelde pagina’s rustig doorklikken. Dat betekent dat ik niet steeds het hoofdartikel hoef te verlaten en de draad weer moet oppakken.
LikeLike
Hoi Ruben,
Beetje late reactie, maar wilde hem toch nog even met je delen:wij zaten uiteraard met dezelfde vraag bij http://watvindenwijover.nl: moeten we de links laten openen in een nieuw venster of niet? We hebben het onze gebruikers in een onderzoekje gevraagd, en dat was prachtig 50%/50%, onafhankelijk van geslacht, leeftijd of humeur (oh nee, die laatste hadden we niet gemeten). Ik ondersteun dus je conclusie om de gebruiker zelf de controle te geven: onderaan elke pagina kun je (als je ingelogd bent) kiezen waar je voorkeur naar uitgaat, en dat houdt hij dan vast. En je ziet dat de slimmere surfers inderdaad vooral gebruik maken van de controlemogelijkheden die firefox of safarie hierbij bieden. Mijn persoonlijke voorkeur blijft daarom om bij twijfel in zelfde venster te openen, want dat geeft aan gebuiker meeste controle en voorkomt de “10 schermen open zonder dat je het door hebt” situatie (helaas herkenbaar…)
Cheers,
–Rene.
LikeLike
Ik ben juist helemaal voor het openen in nieuwe vensters. Iedereen die zijn browser nog niet heeft afgericht om hier op jouw gewenste manier mee om te gaan loopt erg achter. Het is superfijn dat er een target=”_blank” tag bestaat. Hiermee weet de browser dat er een tweede venster aangemaakt zou moeten worden, en afhankelijk van wat de gebruiker wil kan dit een nieuw venster of een nieuwe tab zijn, in de voor of in de achtergrond. In firefox stel je dit allemaal in. Bij sites die geen nieuw venster aanroepen, moet je steeds weer klooien met de control toets bij het klikken. Als jullie tip massaal opgepakt wordt, zal ik Firefox moeten hacken om alle links dan maar als nieuw venster te behandelen.
Wat overigens wel een hele grote kwaal is: koppelingen zonder echte koppeling, maar met een Javascript doorverwijzing. Deze werken ten eerste niet met JS uit, maar laten zich ook niet ctrl-klikken voor een nieuw venster. Een site als flickr of ghettyimages werkt hierdoor zwaar beroerd. Met name bij thumbnailpagina’s wil je niet steeds back klikken. Het weer inladen van al die minifoto’s vertraagd enorm.
LikeLike
Het is misschien mosterd na de maaltijd, maar volgens mij is deze discussie niet compleet geweest. De discussie is namelijk zo afhankelijk van de case en de context. Doel van de site/applicatie en de daarbij behorende doelgroep zijn (vandaag de dag) niet achterwege te laten in deze discussie.
Voorbeeld – Een gemeentelijke site:
Gemeentelijke sites zijn in het algemeen informatieve sites, waarbij bezoekers komen met een gericht doel; informatie zoeken over een onderwerp of een daadwerkelijke actie (bijv. contact opnemen) verrichten.
De doelgroep van de site is erg breed: kinderen komen kijken of zij de plaatselijke kleurwedstrijd hebben gewonnen, de buurman wil weten of je nu echt die dakkapel mag gaan plaatsen en een Japanse zakenman wil weten waar hij de nacht kan doorbrengen tijdens het congres.
Er moet dus rekening worden gehouden met een erg brede doelgroep; van jong tot oud en van (heel) onervaren tot doorgewinterde surfers.
Wat betekent dit voor de externe links?
1. Men moet begrijpen wat er gebeurt wanneer men op een link klikt… aangezien er nog geen conventie is voor het openen van externe links, blijft het gevolg van klikken op een link een raadsel. Wees dus helder en leg uit wat er gaat gebeuren, zodat iedereen het begrijpt. Aangezien er ook nog geen conventie is voor een icoon (voor het openen van een externe link), is alleen een icoon niet genoeg.
2. Het is van relevant of het onderwerp al is afgesloten en de link verwijst naar een plek met meer informatie over het onderwerp. ?ìf dat de link een zijsprongetje is naar een verdieping van het onderwerp, maar het artikel/onderwerp nog niet afgesloten is (wordt bijv. veel in blogs gedaan middels text links)
Voorbeeld – Een campagnesite voor de lancering van een nieuwe mp3-speler
Ik zal hier niet te uitgebreid op ingaan, maar het moge duidelijk zijn dat het doel van de site (awareness en activatie) en de doelgroep van de site/het product (gadgetfreaks tussen 16 en 34) dusdanig verschillen, dat hier hele andere regels gelden.
en nog 1 algemene opmerking
Ervaren internetgebruikers (zoals wij allen) bepalen liever zelf hoe hij zij links openen‚Ķ maar zitten onervaren internetgebruikers te wachten op nog meer zelf te maken keuzes? Ik denk dat zij veel meer baat hebben bij internationale standaarden voor dergelijke issues (?©?©n wijze voor het openen van externe links en bij voorkeur gebruik van ?©?©n icoon).
Mosterd na de maaltijd of aanleiding voor meer discussie?
LikeLike
Jan Willem: Welkom hier en dank voor je reactie. Meer discussie altijd welkom! Maar eerlijk gezegd vind ik jouw standpunt geen goede aanleiding, omdat je geen standpunt inneemt. Dat een standaard welkom is, zal duidelijk zijn, dan konden we die “gewoon” volgen. En dat je bewust moet nadenken over nieuwe vensters ook.
Kijken of we het concreter kunnen maken:
Wat vind jij dab de juiste oplossing in de gevallen die je noemt? Wanneer is een nieuw venster afhankelijk van welke site doelstellingen in termen van awareness en activatie?
Hoe weeg je de verrassing van een onverwacht geopend nieuw venster af tegen de “keuze” om iets zelf in een nieuw venster te openen?
En is het wel een keuze als de gebruiker niet weet hoe het moet? En is het niet zo dat de gebruiker die wel weet hoe tabs en nieuwe vensters werken, die keuze niet als een belasting zal zien?
En om wat tegengas te geven op je opmerking:
Dit is er wel, externe links bestaan al sinds dag 1 van het WWW. Ze worden blauw onderstreept en openen in hetzelfde venster als de huidige pagina, waarna je met de back-button weer terug kunt 😉
Wat mij betreft is het probleem dat mensen proberen overal nieuwe conventies voor te bedenken, terwijl die er vaak allang zijn. Ik ben benieuwd wat je daarvan vindt (en wat anderen vinden! :)).
LikeLike
Nog een voorbeeldje dat ik net tegenkwam bij de RUG:
Ze gebruiken dus het title attribuut van de link om aan te geven dat je weggaat. Ik vind deze niet erg nuttig, omdat de title pas na 2 seconden getoond wordt, dus je hem vaak over het hoofd zult zien.
LikeLike
@Ruben: Bovendien is het heel erg verkeerd om dat attribuut hier voor te gebruiken. Op deze manier worden slechtziende bezoekers (die gebruikenmaken van brailleregel of text2speech) wel heel erg misleid!
LikeLike
Pingback: mijnnaamisjens.be » Blog Archive » target=”_blank”, a big nono.
Pingback: Coen Jacobs » De 11 blogs die een webdeveloper niet kan (en mag) missen
Pingback: Wwohn : Hyperlink guidelines om je bezoeker te helpen.