Gouden Gids’ Local Search in Google: Wie Profiteert?

De Gouden Gids heeft recent een nieuw product gelanceerd, zo lijkt het. Ik heb er nog niets over gelezen, maar sinds een paar dagen zie je in Google dit soort zoekresultaten verschijnen:

Local Search listing in Google

Na wat zoekwerk vond ik een artikel bij Netters (note bene van mijn collega, ik loop nogal achter met feed updates…) over het product Local Search Pro. Het idee is dat je bij zoekmachine marketingbureau ClearSense (net als Gouden Gids dochter van World Directories) een pakketje koopt waarmee je een eigen pagina binnen dat Gouden Gids domein krijgt. Die kun je dan zelf invullen, als een gewone Gouden Gids listing zeg maar. Het is dus een mix tusen een Gouden Gids listing en zoekmachine optimalisatie. Hier kun je alle bedrijven vinden die tot nu toe hebben geïnvesteerd in dit product.

Met een paar valkuilen, lijkt mij…

Wat heeft de gebruiker eraan?

Zwartepoorte in Local Search ProHet klinkt slim: een extra pagina in Google over jouw bedrijf, die het goed doet in de zoekresultaten. Zo kun je een groter deel van de top 10 pakken en je concurrenten naar beneden duwen.
Maar met de Google power van de Gouden Gids zit het er dik in dat hun pagina over je bedrijf het beter doet dan je eigen site. Als een potentïele klant jou dus vindt, zullen ze eerst naar de Local Search Listing moeten klikken. Daar staat slechts wat basic info, en moet er doorgeklikt worden naar je echte website. Je hebt weinig controle over die pagina, dus zullen daar al afvallen. Kunnen ze nog wel onderscheid maken tussen de pagina en je echte website?

Ik vraag me af of zo’n listing een positief effect heeft op de gebruikersperceptie…

Verder is het aardig te zien dat je ook een link naar je eigen bedrijf krijgt op de pagina. Maar guess what… die link heeft een rel=nofollow attribuut waardoor Google hem negeert in het berekenen van je linkpopulariteit:

<a id=”myBusinessSummary_hlURL” rel=”nofollow” href=”http://www.zwartepoorte.nl&#8221; target=”_blank”>http://www.zwartepoorte.nl</a&gt;

Je krijgt er dus zelf geen betere ranking van, en de Gouden Gids profiteert.

Wie is de eigenaar?

risicovol om zo’n listing te nemen. Je hebt immers geen echte controle over de inhoud van de paginaWat gebeurt er als je je Local Search Pro contract opzegt? Gouden Gids zal wel eigenaar zijn van pagina, die dan wellicht op nummer 1 in Google staat op allerlei aan je bedrijf gerelateerde termen. Ze zouden hem aan de hoogste bieder kunnen verkopen of kunnen redirecten naar een andere listing, of een algemenere categorie pagina als ze slim zijn. Dan heb je met je abonnementje dus bijgedragen aan de populariteit van je concurrenten.

Wat mij betreft is het dus risicovol om zo’n listing te nemen. Je hebt immers geen echte controle over de inhoud van de pagina, laat staan over de toekomst ervan als je niet meer betaalt…

En denk eens aan wat er gebeurt als jouw klanten en andere contacten links aanmaken naar je listing in plaats van je eigen site. Zeker als je ook nog eens een logo op de pagina plaats, zal het mensen verwarren. Wat is nu je website?

Hoe gaat Google hiermee om?

Als er in de top 10 alleen maar van dit soort Gouden Gids resultaten staan, wat doet Google dan? Ik kan me niet voorstellen dat dit getolereerd wordt. Je zou kunnen hopen dat Google dit soort pagina’s automatisch al niet zo hoog laat scoren als “echte websites”, maar als de Gouden Gids de boel goed optimaliseert zou dat best lastig kunnen worden.

Vanuit Google bekeken voegen de pagina’s niets goeds toe aan de gebruikerservaring. Als je zoekt naar een BMW dealer in Roosendaal, dan krijg je er ook een. En straks misschien wel 10. Je krijgt echter niet de dealers zelf, maar pagina’s die je kunnen verwijzen naar die dealers. En is dat nu juist niet wat Google het liefste zelf doet?

Het lijkt mij dan ook logisch dat Google op een moment (ongeveer het moment dat je meerdere listings in een top 10 krijgt, waarschijnlijk) dit domein handmatig een lagere ranking geeft. En dan zit je lekker, met je abonnement.

Conclusie: niemand profiteert, behalve de Gouden Gids

Eigenlijk is het een simpele vraag die de adverteerder moet beantwoorden: zou je jou potentiele klanten zelf ook naar de Local Search Pro pagina sturen? Bijvoorbeeld als iemand je belt of mailt. Als het antwoord een volmondig ja is, dan is het nemen van een abonnement een goed idee.
Als het antwoord nee is, moet je je nog even achter je oren krabben lijkt me. Want het zou best eens een paard van Troje kunnen zijn, waarmee je je eigen rankings beschadigd. En dan ook nog een duur paard van Troje, als Google het op een bepaald moment niet meer eens is met de tussenkomst van een concurrent in de zoekresultaten.

Ik wil graag weten of jullie de listings nuttig vinden voor gebruikers. Dat moet altijd het uitgangspunt zijn, en dat is het ook voor Google.

P.S.: Ik heb al een reactie van ClearSense in mijn mailbox (ik heb vorige week een draft van dit artikel naar Henk de Hooge gestuurd), maar wacht nog even op toestemming om die ook te publiceren.

Update 21-4-2007: De inhoudelijke reactie van Henk (Chief Marketing van ClearSense) kan ik helaas niet publiceren, maar ik heb wel een afspraak met Henk dat ik een keer langskom voor een lunch. Dan zal hij me meer vertellen over waarom ik er met dit stuk “volledig naast” zit. Ben benieuwd!

6 gedachten over “Gouden Gids’ Local Search in Google: Wie Profiteert?

 1. Paul

  Waar je in je posting geen aandacht aan besteedt, is dat een score/resultaat in Google ten alle tijden een middel is om je doel te bereiken, wat deze ook moge zijn. Zolang de klanten van de GoudenGids hun doelstellingen behalen zoals deze gezamelijk zijn geformuleerd, is er toch sprake van een win win situatia?!

  Like

 2. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Paul, dank voor je reactie. Zoals je zelf weet is een resultaat in Google niet “te allen tijde” een middel om je doel te bereiken: bijvoorbeeld bij een verkeerd/ negatief resultaat of een resultaat waar je geen controle over hebt. In dit geval twijfel ik eraan of een betaalde listing in de organische resultaten op langere termijn een positief resultaat geeft. Zeker als die listing bijvoorbeeld hoger staat dan je eigen website.

  Ik wil met dit stuk een discussie op gang brengen over deze manier van optimalisatie. “Gezamenlijk doestellingen formuleren” klinkt goed, maar ik stel daarbij de vraag wat er gebeurt als je niet meer gezamenlijk bent. Ben je dan eigenaar van je eigen content die op het Gouden Gids domein staat? Wat gebeurt er als ClearSense hun businessmodel verandert en bijvoorbeeld wil gaan factureren per klik vanaf jouw pagina? Wat weerhoudt ze daarvan?

  Ik denk dat het te allen tijde een goed idee is om je eigen site te optimaliseren, en om goed aan reputatiemanagement te doen voor de overige 9 posities in de top 10 van Google. Ik denk niet dat het een win win situatie is wanneer je betaalt voor het optimaliseren van een pagina buiten je eigen domein.

  Ik kan me voorstellen dat je er liever niet op antwoordt, maar zou jij je (kleinere?) klanten aanraden Local Search Pro aan te schaffen? En met welk doel dan: de nummer 2 positie claimen op alle relevante termen, om wel met het eigen domein op nummer 1 te staan?

  Like

 3. Jos

  Is dit niet hetzelfde als plazoo ?

  Ik heb vorig jaar een Plazoo verkoper aan de lijn gehad die mij behoorlijk enthousiast gemaakt heeft voor hun product. Maar ik heb er destijds een paar dagen over nagedacht en toen besloten om hun dienst niet af te nemen. Ik vond het niet helemaal kosher…En had het idee dat plazoo tijdelijk kan zorgen voor meer bezoekers maar dat dit weer wegvalt na de actie…

  Je kunt beter dit gebruiken :

  http://www.seomoz.org/article/search-ranking-factors

  Is wel wat meer werk maar dan heb je ook wat..

  Ik vind het overigens vreemd dat Google Plazoo pagina’s in hun index opneemt…

  Like

 4. Robbert

  Het is zowieso niet de juiste manier van optimaliseren. De klanten wordt beloofd dat ze via al hun specialiteiten goed gaan ranken maar aangezien het vaak om meer dan 10 trefwoorden gaat kunnen natuurlijk nooit alle woorden een goed resultaat in de serp’s krijgen. De mensen wordt dus iets verteld wat niet waargemaakt kan worden….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s