Lenen.nl Gebruiksvriendelijkheid Bekeken met… Fleck!

www.Lenen.nl met FleckBelofte maakt schuld, ook als je niet helemaal nuchter bent. Op het feestje van de lancering van Fleck beloofde ik dat ik eens een usability review van Fleck zou doen. Tegelijk leek het mij leuk om Fleck als tool te gebruiken om usability reviews mee te doen. Met Fleck kun je immers makkelijk notities achterlaten op webpagina’s en die delen met anderen. Zo zouden mijn lezers (of misschien ooit wel mijn opdrachtgevers!) makkelijker kunnen zien wat ik bedoel, op een “live” website.

Daarom nu een usability review van Lenen.nl, twee beloftevliegen in een klap. Eerder bekeek ik Becam al eens, dat een zeer toegankelijke site heeft. Ook Lenen.nl heeft dat, en daarom lijkt het me leuk nu eens naar de gebruikersvriendelijkheid te kijken. Daarnaast is het een hele simpele site, waardoor de usability review makkelijk gedaan kan worden, dus dat scheelt weer wat complexiteit bij het Fleck’en 🙂

Homepage http://www.Lenen.nl

Ik begin mijn review door gewoon naar http://www.Lenen.nl te surfen en op mijn “Fleck!” plugin button binnen Firefox te klikken. Daar plopt direct mijn Fleck toolbar up, en ik kan beginnen met Flecken: notities toevoegen aan de pagina. Het resultaat daarvan is te bekijken door mijn Flecked Lenen.nl homepage te openen. Omdat ik wel graag mijn eigen content op mijn eigen weblog heb staan, zijn dit de notities die ik heb gemaakt:

Het is niet zichtbaar dat deze “banner” aanklikbaar is en tot meer informatie leidt.

Slim: telefoonnummer wekt altijd vertrouwen, en kan zorgen voor hogere conversie bij mensen die aversie hebben tegen online formulieren invullen. Je kunt twijfelaars via de telefoon natuurlijk sneller over de streep trekken…

De links signaleren niet goed waar ze heen gaan, door het gebruik van teksten als “klik hier” en “lees meer”. Je moet daardoor de bovenstaande tekst hebben gelezen om te weten waar de link heen wijst. Dat maakt de pagina trager te “scannen”.

Erg weinig gebruik van kleur, waardoor de pagina intimiderend oogt. De zwarte tekst blokken gaan zo door elkaar lopen, het is niet duidelijk waar je “moet” klikken.
De onderstreepte links zijn ook niet makkelijk te herkennen, een klein kader en andere kleur zouden daar waarschijnlijk helpen om meer klikken te genereren.

Vreemd dat hier een knop ontbreekt, “Direct aanvragen!” trekt de aandacht maar er zit geen online call to action aan vast…

Ook deze “banners” lijken niet aanklikbaar, maar in dit geval kan het goed zijn dat dat expres is gedaan. De links wijzen namelijk naar geoptimaliseerde pagina’s die kunnen helpen in zoekmachine optimalisatie…

Helaas kan Fleck geen exports maken, dus dit moest ik met de hand kopiëren en plakken.

Wat betreft de usability van Lenen.nl kan het zeker beter op het gebied van vormgeving. De kleuren zijn zo simpel gehouden dat het moeilijk wordt een focus te ontdekken, wat waarschijnlijk niet goed is voor de conversie. Er is zoveel tekst dat je je echt in de pagina moet verdiepen om duidelijkheid te krijgen over de mogelijkheden en de call to action.

Lening berekenen

www.Lenen.nl - berekenenOm ook even naar de conversie van Lenen.nl te kijken, Flecken (heerlijk woord!) we ook de “Bereken” pagina even. Zie hier de beFleckte versie. Dit zijn mijn Fleck notes van deze pagina:

Zonde dat de HTML titel (zie de titelbalk van je browser) niet is geoptimaliseerd. Deze pagina zou goed kunnen werken voor “maximaal lenen” en/ of “maximale lening”, met een titel als “Bereken uw maximale lening bij Lenen.nl”.

Goed dat hier afbeeldingen uit offline marketing campagnes worden gebruikt, dat wekt vertrouwen en werkt herkenning in de hand. Dat helpt daarmee de bounce ratio (hoeveel mensen haken af bij het “landen” op de pagina”) te verlagen. Wel jammer dat er neit wat met quotes of testimonials wordt gewerkt van tevreden klanten, maar dat is in de finaniciele branche sowieso niet gebruikelijk. Misschien durven ze niet?

Vreemd dat voor de pagina titels geen H1 HTML codering is gebruikt. Dit is tenslotte de belangrijkste titel, in plaats van “Lenen.nl”, dat nu een H1 heeft. Dit is wat betreft zoekmachine optimalisatie toch wel slordig, alle pagina’s hebben nu dezelfde H1.

Heel mooi klein formulier met standaard vormgegeven formuliervelden! Simpele labels ook, het had misschien kunnen helpen om invulvoorbeelden naast of onder de velden te zetten.

Het is niet duidelijk wat je bij dit veld moet invullen als je geen partner hebt. Als je “geen” invult, geeft het formulier een foutmelding terug. Dit wordt trouwens in het formulier zelf weergegeven, tegen de conventie in. Dat had beter in de vorm van een rode omkadering van het “verkeerd” ingevulde veld kunnen zijn.

Ook hier is de call to action niet al te duidelijk. Een stevige knop zou wellicht een grotere CTR (Click Through Ratio) betekenen.

Op deze pagina dus ook wat zoekmachine optimalisatie aanmerkingen. Het formulier zit simpel in elkaar (ook het offerte aanvraag formulier is goed verzorgd), maar met de eerder beschreven 36 tips voor formulieren zouden nog wel wat verbeteringen te realiseren zijn. Nog niet geFleckt maar ook interessant zou het gebruik van AJAX kunnen zijn. In het de formulieren op http://www.Lenen.nl zitten namelijk vaak afhankelijkheden (bijvoorbeeld: wel of geen partner betekent wel of geen partner gegevens opgeven), waarvoor nu de hele pagina ververst wordt. Dit verstoort de gebruikerservaring en kan wellicht tot minder conversie leiden.

Conclusie: Lenen.nl en Fleck.com kunnen beter

Over het gebruik van Fleck maakte ik nog de volgende notities:

 • Terwijl ik aan’t Flecken ben, wil ik af en toe mijn notes kunnen opslaan. Dit zorgt echter elke keer voor een nieuwe Fleck, waardoor mijn lijst groeit… Ik wil incrementeel kunnen Flecken!
 • Ik kan niet vinden waar ik Flecks kan verwijderen. Dit zou ik vanuit mijn Fleck lijst willen doen, zeker nu ik met allemaal dubbele geFleckte pagina’s zit.
 • De Flecks pagina heeft trouwens geen goede HTML titel. Die is nu: “Fleck.com – Members”, maar zou gewoon “Fleck.com – My Flecks” moeten heten.
 • Ik zou ook Flecks aan elkaar willen kunnen koppelen, of groeperen. Dan had ik deze usability review van Lenen.nl makkelijker kunnen presenteren. Misschien is een soort slide show hier ook een handige feature voor, zodat je van andermans websites presentaties kunt maken?

Af en toe lijkt de simpelheid echter overdrevenEn Lenen.nl is natuurlijk helemaal ingericht op conversie, dus zo simpel mogelijk. Af en toe lijkt de simpelheid echter overdreven, zoals in het eentonige kleurgebruik. En het “simpel” maken van belangrijke links (zoals een “call to action”) is misschien niet echt een goed idee. Een grote duidelijke knop werkt vaak toch beter dan een onderstreepte tekst link.

Ik ben benieuwd wat jullie van Lenen.nl en Fleck.com vinden, maar vooral wat jullie vinden van deze manier van reviewen. Biedt Fleck toegevoegde waarde in het maken van een analyse? En zouden jullie zelf notities willen toevoegen aan mijn reviews? Dat zou ik zelf wel er leuk vinden, dan kan ik ook weer van anderen leren.
Ik wil ook zeker iedereen uitnodigen zelf wat te Flecken op http://www.Lenen.nl, als je op usability gebied dingen ziet die beter kunnen. Gooi je Fleck dan gewoon hier in de reacties, dan kan iedereen ervan genieten!

16 gedachten over “Lenen.nl Gebruiksvriendelijkheid Bekeken met… Fleck!

 1. Sander

  Voor het on the fly wel of niet tonen/actief maken van formuliervelden heb je natuurlijk geen AJAX nodig. Enkel JavaScript is voldoende.

  En hoewel dat inderdaad de usability ten goede zou komen is het overigens niet onmisbaar. Er zou echter wel altijd ook een server side afhandeling moeten zijn voor deze formulierwijziging omdat deze dan namelijk ook werkt wanneer JavaScript niet ondersteund wordt.

  Helaas hebben ze bij Lenen.nl voor een tussenvariant gekozen die geen van beide doet: het komt de usability niet ten goede en werkt ook niet indien JavaScript niet ondersteund wordt. De paginaverversing wordt nu namelijk ook door JavaScript getriggerd.

  Like

 2. Sven Lasschuit

  Ruben, mooi verhaal weer 🙂

  Als ik zo Fleck bekijk vind ik het een handige tool om een snelle analyse te kunnen geven aan een klant / bedrijf als zij willen weten wat je van de website vind. Daarnaarst is het op zo’n manier als in dit verhaal prima 🙂 Je ziet meteen wat je bedoelt met je opmerkingen omdat je die Flecks overal neer kan gooien… het is een leuke gadget die in sommige gevallen voor meerwaarde kan zorgen (analyses) maar in sommige gevallen ook rommeligheid kan veroorzaken…

  En ja, wat betreft Lenen.nl… De site dient zijn doel, is lekker snel, oogt inderdaad wat saai maar is wel overzichtelijk. Daarnaast oogt de site ook wat “goedkoop” maar dit heeft wellicht te maken met het doel van de website… Paar (aanvullende) puntjes van kritiek: inconsequent met lay-out, afbeeldingen op dezelfde plek op de ene pagina wel en op de andere pagina niet klikbaar, menu items die in een nieuw venster open en inderdaad, onopvallende “call to actions” links… al hoewel ik wel het idee heb dat er goed op geklikt wordt en ze zijn in ieder geval in overmaat aanwezig… 🙂

  En ja, dat woord “Sitehulp”. Ik weet het niet helemaal… 😛

  Like

 3. Patrick

  * Terwijl ik aan’t Flecken ben, wil ik af en toe mijn notes kunnen opslaan. Dit zorgt echter elke keer voor een nieuwe Fleck, waardoor mijn lijst groeit… Ik wil incrementeel kunnen Flecken!

  Ruben, dat klopt inderdaad in sommige gevallen en we zijn ons ervan bewust. Je kan terwijl je aan het flecken bent gewoon zo vaak op de save knop drukken als je wil. Als je vanuit My Flecks op de fleck komt en op save drukt slaat ie hem op als een nieuwe versie en dat zou niet moeten kunnen. Working on it.

  * Ik kan niet vinden waar ik Flecks kan verwijderen. Dit zou ik vanuit mijn Fleck lijst willen doen, zeker nu ik met allemaal dubbele geFleckte pagina’s zit.

  Daar zijn we nu mee bezig (geef het nog 2 weken)

  * De Flecks pagina heeft trouwens geen goede HTML titel. Die is nu: “Fleck.com РMembers”, maar zou gewoon “Fleck.com РMy Flecks” moeten heten.

  Bedankt voor de tip. is aangepast.

  * Ik zou ook Flecks aan elkaar willen kunnen koppelen, of groeperen. Dan had ik deze usability review van Lenen.nl makkelijker kunnen presenteren. Misschien is een soort slide show hier ook een handige feature voor, zodat je van andermans websites presentaties kunt maken?

  Ook hier zijn we mee bezig.

  Overigens er goed om te zien dat jij dingen aangeeft waar we zelf ook verbeterpunten zien.

  Leuk stuk trouwens.

  Like

 4. Ton Wesseling

  Leuk om eindelijk eens een toepassing voor Fleck te zien waar ik wel in geloof. Ik ken de technische opbouw van Fleck niet, maar ik neem aan dat ze zelf geen code van derden hosten (vanwege cpyright issues, of in ieder geval geen grafische zaken). Spijtige is dan dat de kans groot is dat de lenen.nl pagina over enige tijd is veranderd en dat je notities nergens meer op slaan of dat in ieder geval niet meer duidelijk is hoe de pagina in elkaar zat. Wat dat betreft blijft het screenshot + notities dan toch weer makkelijk. Wachten op de tool die automatisch screenshots maakt en je daar notities op laat maken? Soort flickr / riya notitie variant, maar dan voor snap?

  Like

 5. Jasper

  Leuk een gecombineerde review!
  “Erg weinig gebruik van kleur, waardoor de pagina intimiderend oogt. ” ik vind de hele indruk van lenen.nl vanwege de reclame campagne intimiderend overkomen, maarja dat mag dan inderdaad niet z’n weerslag hebben op de usability 😉

  Je review van Fleck is niet heel erg uitputtend, bijvoorbeeld de kant van de lezer heb je niet belicht. Maar daar zijn de comments goed voor.
  Onlangs heb ik zelf naar aanleiding van het IPAN launch event zelf ook ff Fleck geprobeerd en wat me toen opviel werd nu bevestigd: het verslepen van de notities (flecks :-P) gaat niet intuitief (klikken op de rand en slepen). Het kan alleen versleept worden met het rondje linksboven. Met name in je beFleckte versie van ‘Lening berekenen’ liep ik er tegenaan, er staan er 2 over elkaar heen waardoor je probeert om te verslepen door links naast het X te klikken.
  Het groter, en met name kleiner, maken met de ‘ezelsoor’ rechtonder gaat ook echt niet echt lekker, het is niet echt slepen want het indrukken van de muisknop maakt het al groter.
  De toolbar is voor niet geregistreerde gebruikers verwarrend, als je een tekst veranderd en op ‘save’ drukt lijkt het opgeslagen te zijn, maar niets is minder waar blijkt bij een refresh (opzich logisch maar toon dan die functie niet)
  Zo zijn er nog wel meer usability feedback punten te geven maar dat wil niet zeggen dat ik Fleck niet een heel goed initiatief vind met veel potentie voor onder andere usability reviews. Ik denk alleen niet dat je het in al je reviews moet gaan gebruiken, een ‘ gewoon’ artikel van je leest lekkerder en alleen als aanvulling daarop zie ik een toegevoegde waarde.

  Like

 6. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Boris & Patrick: thanks voor de feedback, ben benieuwd naar de nieuwe features.

  Ik weet nog niet of ik Fleck vaker zal gebruiken, het punt van Ton over het verversen van webpagina’s telt zeker ook mee. Als Fleck meer features krijgt op het gebied van beheer (exporteren, koppelen, verwijderen, kleuren, rijkere tekst) van Flecks, wordt het voor mij wel aantrekkelijker.

  Like

 7. Pingback: 53MILES » Blog Archive » Note to self: never make promisses when drunk

 8. Mauk

  Al lezend ontdek ik steeds meer mogelijkheden voor een toepassing als Fleck:
  -Als je een website ontwikkelt, kan de vormgever zijn ontwerp online zetten en kun je daar met de klant over praten. Realtime opmerkingen plaatsen, zodat de vormgever direct verder kan
  -Ik geef nog wel eens cursussen ‘Schrijven voor het web’ en zo. Ik ga denk ik eens experimenteren met de mogelijkheid om de groep de website van de eigen organisatie te laten beoordelen. En dan kijken we op de volgende cursusdag wat ze ermee hebben gedaan. Niet alleen nuttig en interactief, maar ook met een hoge leukheidsfactor

  Kortom: ik zie verschillende mogelijkheden voor Fleck en ik verwacht dat ik het binnenkort vaker zal gebruiken.

  btw: ik heb zojuist notities aan mijn eigen website toegevoegd: hoe zou je dat noemen… 😉

  Like

 9. Eduard de Wilde

  Ik vind het een zeer goede toepassing. Ik heb echter geprobeerd om er een fleckje bij te plaatsen, maar op de een of andere manier blijft dat niet bewaard. als je de pagina reload is mijn comment weg. alhoewel hij in mijn personal account bij Fleck het commentaar wel is opgenomen. juist die vorm van collaboratie leek me wel een goede toepassing. desnoods krijgt iedereen een eigen kleur zodat je elkaars commentaar goed uitelkaar kan houden.

  Like

 10. Blaise Kal

  Hele interessante en handige service, en leuk om mee te spelen!

  Dan volgt het gemierenneuk.

  Er zitten een grafisch foutje in Fleck.

  Het is niet meteen duidelijk dat je de notes kan slepen, waarom geen move cursor op het bolletje? En ook bij de “resize ribbels” zou ik graag een resize cursor zien. Maakt het wat intu?Øtiever.

  Fleck werkt niet op sommige websites zonder body-element, een element dat in HTML niet verplicht is volgens het W3C (bijv. Speel-Ruimte.nl, mijn enorm geavanceerde Spookpaard.nl) of doet gek als een dropdown menu zich opent over een note (bijv. Tweakers.net).

  Ook wordt de encoding van een pagina soms veranderd, resulterende in rare tekens, maar ik kon niet ontdekken wat dat veroorzaakte. Meestal gaat dat overigens gewoon goed.

  Like

 11. Marc

  Ruben, wat een prima tool! Ik ontdek deze post nu pas in mijn reader (?), maar vind je aanpak en uitwerking geweldig. Het enige wat nog mooier zou zijn, is dat ik meteen door de site kan navigeren en op de andere pagina’s ook je notities zou zien. Nu moet je elke keer linken naar geFleckte pagina’s. Los daarvan vind ik Fleck uitstekend bruikbaar voor het bespreken van pagina’s. Mooi!

  Like

 12. Pingback: Fleck the Web, y’all! on Usability Designer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s