Google mailde Trouw over penalty

trouw google penalty 0results 400pxEen dikke maand geleden kreeg Trouw van Google een penalty. Ik schreef daar als eerste met wat uitleg over, NU.nl nam mijn “cloaking” conclusie over (helaas zonder bronvermelding 😥 ), en Trouw wijdde er zelf een verontwaardigde column aan. Matt Cutts, Google’s spam woordvoerder, reageert op deze onterechte verontwaardiging met een uitleg van wat Google heeft gedaan met het Trouw geval.

De columnist van Trouw, die overduidelijk geen idee heeft waar hij over schrijft, is vooral verontwaardigd dat Google Trouw niet heeft gewaarschuwd. Hij suggereert verder dat Trouw een goede reden had voor de “spam”, wat niet serieus genomen kan worden. Matt Cutts legt nu uit dat Google direct na de penalty een mailtje heeft gesuurd naar webmaster@trouw.nl en support@trouw.nl met deze tekst:

Geachte eigenaar of webmaster van trouw.nl/,

Tijdens het indexeren van uw webpagina’s is geconstateerd dat enkele van uw pagina’s technieken gebruiken die in strijd zijn met onze kwaliteitsrichtlijnen. Deze richtlijnen kunt u vinden op: http://www.google.nl/webmasters/guidelines.html
Om de kwaliteit van onze zoekmachine te waarborgen zullen enkele van uw pagina’s tijdelijk uit onze zoekresultaten verwijderd worden. Momenteel staan de pagina’s van trouw.nl/ op het punt om verwijderd te worden voor een periode van ten minste 30 dagen.

In het bijzonder zijn de volgende technieken geconstateerd op uw pagina’s:

* De onderstaande verborgen tekst op trouw.nl/:

dagblad trouw, podium, nieuws, achtergronden, kranten, verdieping, opvoeding, onderwijs, religie, filosofie, natuurtochten, gezondheid(s)zorg, cultuur, natuur, milieu, stijlboek, recensies, boeken, chat, polderpeil, maandaggids, dinsdaggids, woensdaggids, donderdaggids, vrijdaggids, weekendgids, letter, geest, letter&geest, boekrecensies, novum, laatstenieuws, rss, handheld, dossiers, trouwkabinet, illegaletrouw, ephimenco, schouten, spotprenten, spotprent, len, tom, modernemanieren, cryptogram, zusje, kritieken, nieuwskoppen, horizonreizen, relatie, parship, schrijfboek, webshop, trouwcompact, compact, animatie(s), Flash, video, radio, strip(s).

Je kunt er alleen vanuit gaan dat beide adressen niet in gebruik zijn. Als je ernaartoe mailt krijg je echter geen bounce, maar waarschijnlijk leest niemand die inboxen. Of ze worden wel gelezen, maar degene die dat doet heeft het mailtje van Google genegeerd.
Ook had Trouw via Google’s webmaster tools kunnen zien dat er iets mis was, als ze die zouden hebben gebruikt.

Al met al dus een leerzaam verhaal. Google heeft het op spam bestrijdingsvlak toch gewoon goed voor elkaar, ookal krijgen ze af en toe kritiek voor de penalties. Zo ver zijn andere zoekmachines nog niet eens.

Disclosure: De uitgever van dagblad Trouw, PCM Uitgevers, is een opdrachtgever van SearchResult, waar ik werk.

2 gedachten over “Google mailde Trouw over penalty

 1. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Hmm, ik kreeg na 15 minuten uiteindelijk toch een bounce op support en webmaster @ trouw.nl adressen. Die heeft Google dus ook gehad, maar het is lastig te zeggen wiens probleem of fout dat is 🙂

  Ik vind dat webmaster@ domein altijd moet werken omdat dat een adres is dat door veel mensen zal worden gegokt. Dat je om die reden veel spam op dat soort adressen krijgt, is een ander probleem waar een andere oplossing voor is.

  Like

 2. Thomas

  Vroeger moest een domein minimaal het adres postmaster@ hebben. Of dat nog zo is weet ik niet, maar ik kan me ook voorstellen dat die makkelijk te raden adressen als info, support en webmaster niet gebruikt worden omdat daar zoveel spam op binnenkomt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s