PvdA en Wouter Bos hebben het op internet goed voor elkaar

Partij van de Arbeid posterIk begin wat achter op schema te raken met de reviews van usability en online marketing strategie van de politieke partijen. Tot nu toe gaven de websites van het CDA, GroenLinks en VVD nogal veel aanleiding tot kritiek en overpeinzingen, dus het kost allemaal veel tijd. Vandaag is het de beurt aan de Partij van de Arbeid van gedoodverfd-premierkandidaat-maar-nu-niet-meer-hip-in-de-peilingen lijsttrekker Wouter Bos.

Het eerste dat positief opvalt is dat de PvdA gewoon http://www.PvdA.nl gebruikt als domein. CDA, GroenLinks en VVD gebruiken allemaal andere domeinnamen voor hun speciale verkiezingswebsites, dat is verwarrend en onnodig. Wat de PvdA wel verkeerd doet, is een CMS gebruiken dat de homepage direct doorstuurt naar een andere lelijke lange URL:

http://www.pvda.nl/renderer.do/clearState/true/menuId/37298/returnPage/37298/pageId/37298/

Ik herken het CMS van een klant en gruwel enigszins bij de techniek erachter. Het zit gewoon niet handig in elkaar en met name de URL’s zijn afschrikwekkend voor zowel menselijke gebruikers als zoekmachines. Laten we de rest van de site bekijken…

Vormgeving en eerste indruk homepage

PvdA homepageDe homepage heeft een vrij straightforward uiterlijk met in het midden een grote kolom voor nieuws. Daarin staat bovenin een grote banner met standpunten voor de verkiezingen en posters met slogans van Bos. Dei slogans linken helaas naar popups die worden geblokkeerd door Firefox en popup blockers.
Op de homepage zijn erg veel verschillende kaders, kleuren en typografie wat een beetje rommelig overkomt. De focus op de verkiezingen is wel erg duidelijk: alle banners, buttons en teksten gaan erover.

De kleine banners aan de rechterkant vallen weg of trekken juist teveel aandacht. Dat komt door de harde kleuren en kapitalen in de tekst. Ik vind ze niet goed vormgegeven maar kan me voorstellen dat anderen daar anders over denken.

Veel aandacht trekken de video’s aan de rechterkant, die helaas net als bij de VVD in Windows Media formaat zijn. Daardoor zijn ze minder makkelijk te bekijken en minder makkelijk te verspreiden. Sommige video’s linken niet naar de eigen site, maar naar een externe website, verwarrend als dat zonder aankondiging gebeurt.

Vormgeving en eerste indruk homepage
+ Website gewoon op domein PvdA.nl, daar een duidelijke focus op verkiezingen
Erg drukke homepage met flashy animatie, vormgeving is rommmelig
Gebruik geblokkeerde popups voor posters “Wouter in gesprek”

Vindbaarheid en leesbaarheid partij programma en standpunten

PvdA standpunten bannerDe grote rectangle flash banner op de homepage verwijst naar een stevig artikel waarin puntsgewijs de veertien standpunten van de PvdA worden uitgelegd. Grafisch is de pagina niet erg aantrekkelijk, maar de tekst is concreet en helder. Wat iconen of plaatjes bij de standpunten zou het wel wat lichter verteerbaar kunnen maken.
Verder een link naar het complete verkiezingsprogramma. Daar wordt een korte samenvatting getoond, met verrassingslinks naar PDF bestanden (van 1,4Mb!). Daaronder staat de volgende tekst:

Omdat lang niet iedereen in Nederland even taalvaardig is, is er ook een ‘hertaalde’ versie van het verkiezingsprogramma. Hierin worden de 14 concrete ambities uit het verkiezingsprogramma op toegankelijke, begrijpelijke wijze op een rijtjes gezet.

Het idee is duidelijk goed; een verkort programma in makkelijk leesbare tekst uitgewerkt. De manier waarop dit echter wordt aangeprezen, lijkt me aanstootgevend. Het suggereert dat als je de hertaalde variant van het programma nodig hebt, je toch echt niet zo taalvaardig bent als sommige andere Nederlanders. Let hierbij ook op de frase “op een rijtjes gezet.” Misschien wil de PvdA ook laten zien dat ze niet taalvaardig is?

Erg sterk is de gesproken inleiding (MP3, 4,1MB), waarvan de uitgebreide versie ondanks belofte helaas ontbreekt. De gesproken inleiding die wordt aangeboden stopt midden in een zin, dat ontdoet hem eigenlijk van veel nut. Slecht is wel weer ook de manier waarop het CMS omgaat met links naar bestanden anders dan HTML. Die worden namelijk verstopt achter een soort redirect, waardoor je zelfs niet aan je status balk kunt zien wat voor bestand er geopend zal worden.

De PvdA biedt ook nog een uitgebreide mogelijkheid om standpunten per thema te bekijken. Hier kan op alfabet worden gebladerd of op trefwoord gezocht. De zoekmachine zoekt echter alleen op de titels en niet op de volledige tekst van de standpunten, zonde.

Vindbaarheid en leesbaarheid partij programma en standpunten
+ Standpunten direct vanaf homepage te vinden, kort en duidelijk uitgelegd
Zeer grote verrassings-PDF’s van verkiezingsprogramma, links zijn ook nog vermomd
Standpunten zoekmachine werkt slecht
+ Beter leesbare versie van programma en MP3 met inleiding (leuk geprobeerd zullen we maar zeggen)

Contact mogelijkheden partijleden/ kandidaten en afdelingen

PvdA kandidaat AlbayrakMet een niet echt opvallende banner op de homepage, en een linkje in de navigatie, wordt verwezen naar een lijst van 80 PvdA kandidaten. De ietwat saaie lijst verwijst naar pagina’s zoals die van Nebahat Albayrak. Daarop is een persoonlijke tekst, foto en eindelijk (!) een e-mail adres te vinden. Vreemd genoeg was dat bij GroenLinks, CDA en VVD niet het geval. Ook is er een link naar de persoonlijke website van de kandidaat, maar in dit geval is die helemaal leeg. Dat is erg slordig, zeker voor de nummer 2 van de lijst.

De algemene contact pagina ziet er OK uit, al ontbreekt ook hier een simpel formulier. Dat is er wel voor de sprekersaanvraag, waar je een PvdA spreker kunt uitnodigen voor een evenement. Goed dat dit daar aangeboden wordt.

Website Wouter BosDe website van Wouter Bos ziet er aantrekkelijk uit en biedt veel mogelijkheden voor interactie. Het weblog valt niet op maar is er wel, vergezeld van veel foto, video en audio (Boscast) materiaal, dat er allemaal goed en professioneel uitziet. Ook is het netjes dat speeches en interviews met Bos in zijn geheel zijn terug te vinden, je kunt als fan je geluk niet op. Bos kreeg niet voor niets een prijs voor beste internetpoliticus…

Contact mogelijkheden partijleden/ kandidaten en afdelingen
+ Kandidaten goed te vinden en direct te e-mailen
Kandidaten websites soms leeg of niet te bereiken
+ Website Wouter Bos is de meest chique van de lijsttrekkers, al ontbreekt een echt weblog

Updates: nieuws, RSS, weblogs en nieuwsbrieven

Twee weken geleden heb ik me ingeschreven voor de nieuwsbrieven van alle politieke partijen, en tot op heden heb ik er welgeteld 1 ontvangen. Van de PvdA. Die was niet bijzonder, maar hij was er en dat is al heel wat. Nieuws heeft op de PvdA site een prominente plek en wordt heel vaak geupdate. Gelukkig is er een RSS feed, maar die wordt helaas niet automatisch aangeboden aan je browser.

De PvdA biedt zo’n beetje door de gehele site een nieuwsbrief aan, en ook Bos heeft zijn eigen Bosbode die een prominente plek krijgt. Goed daarbij is dat de oude Bosbodes ook gewoon online te raadplegen zijn.

Updates: nieuws, RSS, weblogs en nieuwsbrieven
+ Veel aandacht voor nieuwsbrief, die ook echt verstuurd blijkt te worden
+ Site van Wouter Bos biedt erg veel en doet dat goed
+ Veel nieuws en veel updates
Klein minpuntje: geen automatisch te ontdekken RSS feed

Lid worden/ partij steunen

PvdA button DoneerOp de site wordt weinig aandacht geschonken aan het converteren van een gewone bezoeker naar partij lid of campagne voerder. Wel is er een button Doneer, waar een oproep wordt gedaan simpelweg geld te doneren. Ook hier geen enkele mogelijkheid om met stickers, spandoeken of zeepkisten zelf campagne te voeren voor de Partij van de Arbeid. Vergeleken met bijvoorbeeld de VVD slaat de PvdA hier toch wel een stevige plank mis.

Maar net als ik dit opschrijf ontdek ik via de “actie van de dag” de Rode Winkel. Ik zie Wouter Bos al op een kist staan in een jeans winkel in Utrecht, maar het blijkt toch een heuse webshop van de PvdA! Meteen vraag ik me af of die niet elders te bereiken is en inderdaad, in de navigatie staat een link naar Winkel. De integratie met de rest van de site is dus waardeloos, maar de shop zelf is aardig. Speldjes, briefpapier, rompertjes, mutsen, ijskrabbers. DVD’s, sleutelhangers en boeken in PvdA rood lachen je toe.
PvdA winkel

Lid worden/ partij steunen
+ Webwinkel met veel PvdA prullaria voor fans
Slechte integratie webwinkel met rest van de website
Weinig aandacht om lid te worden

Zoekmachine marketing: optimalisatie en adverteren

PvdA in GoogleTen opzichte van andere partijen heeft de PvdA al een groot voordeel door het consistente gebruik van 1 domeinnaam. Daarbij worden wel vaak subdomeinen ingezet voor bijvoorbeeld politici en afdelingen, maar de site is zo groot dat ook dit een voordeel is. Het domein Pvda.nl heeft 254.000 pagina’s in Google, twee keer zoveel als SP.nl en tot 20 keer zoveel als de andere partijen.
Het hebben van zoveel pagina’s heeft een goede invloed op de ranking, doordat veel pagina’s veel links naar bijvoorbeeld de homepage betekenen.

De HTML en CSS broncode van de site zijn niet slecht, maar ook niet optimaal. De H1 tag wordt bijvoorbeeld gebruikt voor meerdere koppen die niet beschrijvend zijn voor de pagina, en voor bijvoorbeeld de navigatie binnen standpunten wordt Javascript gebruikt. Vooral dat laatste is slordig, want de standpunten zijn op dit moment niet voor zoekmachines toegankelijk. En laat dat nu juist de beste content zijn… Ook wordt te weinig gebruik gemaakt van gerelateerde links tussen content.
De titels van de pagina’s zijn wel uniek maar meestal niet goed omschrijven gekozen. Ook heir is een hoop te winnen, zeker met de grote potentie van de PvdA. De URL’s zijn zoals eerder gezegd verschrikkelijk want extreem lang en onleesbaar. Het valt nog wel mee dat ze wel ge-rewrite zijn om geen & of ? te bevatten, wat ze in ieder geval enigszins toegankelijk maakt.

Aan zoekmachine adverteren doet de PvdA niet op dit moment, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het CDA. Dat adverteert zelfs op [pvda].

Zoekmachine marketing: optimalisatie en adverteren
+ Grote potentie door 1 domein met 254.000 pagina’s en 89.000 inkomende links
Slechte URL’s en geen optimale broncode, soms Javascript
Redelijke pagina titels, maar niet optimaal, weinig links tussen gerelateerde content
Geen zoekmachine advertenties, wel van concurrerende partijen

Toegankelijkheid

De broncode is zoals gezegd niet erg goed en de URL’s onleesbaar. Voor de meeste plaatjes zijn geen ALT teksten beschikbaar.

Voor veel video fragmenten op PvdA.nl is een korte samenvatting beschikbaar. Dat miste bij de andere partijen en is voor zowel zoekmachines als bezoekers goed. Voor teveel links wordt Javascript gebruikt, waardoor ze slecht toegankelijk zijn. Voor de grote belangrijke Flash banner op de homepage is er geen toegankelijk alternatief.

De kleuren zijn meestal prima leesbaar, en de letters zijn te vergroten vanuit Internet Explorer 6. Op dit vlak heeft de PvdA het iets beter voor elkaar dan de VVD, maar slechter dan bijvoorbeeld GroenLinks.

Toegankelijkheid
Geen goede broncode, slechte URL’s
Meestal geen ALT-teksten, geen alternatief voor Flash
+ Vaak alternatief voor video content
+ Kleurgebruik redelijk, letters zijn te vergroten

Conclusie

Toch heb ik het idee dat er iets mist […] Zou het aan de vormgeving liggen?De PvdA heeft het op internet, net als leider Wouter Bos, behoorlijk goed voor elkaar. De site zit redelijk in elkaar en er zijn zeer veel features die de kiezer helpen overtuigen. Ook zijn de kandidaten goed gepresenteerd en makkelijk te contacteren. Er wordt ontzettend veel multimediale content aangeboden die er in de meeste gevallen professioneel uitziet en klinkt. Wat betreft zoekmachine marketing heeft de PvdA de grootste potentie, maar die wordt niet benut. Zo zijn er nog zat punten om de site beter te gebruiken en beter te laten presteren. Op conversie vlak doet de PvdA het ook prima, al wordt dat op de site niet genoeg geïntegreerd.

Al met al heeft de PvdA wat mij betreft de beste website tot nu toe. Er lijkt een degelijke strategie te zijn en alles wat er moet zijn, is er. Toch heb ik het idee dat er iets mist, de site is niet spectaculair genoeg ofzo. Zou het aan de vormgeving liggen?

6 gedachten over “PvdA en Wouter Bos hebben het op internet goed voor elkaar

 1. CiNNeR

  Wow, wat een werk zal hier in gezeten hebben! Ben het grotendeels wel met je eens moet ik zeggen. Toch mis ik een belangrijk punt. Je kan eigenlijk nergens kort en bondig vinden waar de partij voor staat. Er zijn grondbeginselen te vinden maar die zijn wat vaag en langdradig.

  Like

 2. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Roger: dat vind ik nou ook 😉

  Zij hebben alleen een wat summierder “onderzoek” gedaan, dat helaas nergens te vinden is. Ik heb hen vrijdagmiddag gemaild met de vraag of het onderzoek ergens beschikbaar is, tot nu toe geen reactie.

  Like

 3. Jasper

  He Ruben,

  Even een korte reactie op je zeer uitgebreide artikel.
  Klasse dat je de moeite neemt om in deze verkiezingstijd de sites van partijen kritisch onder de usability loep te nemen. XS Check en TamTam kunnen daar niet aan tippen!

  “Erg sterk is de gesproken inleiding (MP3, 4,1MB)”, hiermee ben ik het niet helemaal eens, het is nogal saaie kost en notabene stopt het midden in een zin?!

  Heb je nog reacties gehad van de partijen?

  Like

 4. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Thanks Jasper. Ik had dat van die gesproken inleiding effe erbij moeten zetten, dat viel me daarna pas op.

  Nog geen reacties gehad trouwens, maar ook nog niet expliciet gevraagd. Dat ben ik nog wel van plan, maar wilde dat doen als ik alles gehad had.

  Overigens heeft Retecool nog een aardige review van veel meer ingesproken partij programma’s. Ik heb tot nu toe alleen bij de PvdA deze feature kunnen vinden, dus dat is voor GroenLinks, CDA en VVD een gemiste kans de beluisterprogramma’s te promoten.

  Like

 5. Jeanny Boer

  Heb net op het nieuws het ontslagrecht ven Donner gehoord . Wouter Bos toon nu moed en houd voet bij stuk.
  De bedrijven zijn maar wat blij dat ze zonder gouden handdrukken en extra salarissen personeel kunnen ontslaan werken duizend maal liever met uitzendkrachten als met personeel dat al jaren trouw in dienst is. Het vorige kabinet balkenende heeft al veel armoede gebracht dit wordt een grote ramp. Ik vrees nog meer armoede.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s