VVD site goed en commercieel, zonde van de toegankelijkheid

VVD logoHet is tijd om de VVD aan te pakken. En dat bedoel ik niet zo dreigend als het klinkt, we gaan gewoon de gebruiksvriendelijkheid en online marketing strategie van elke politieke partij bekijken. Zoals eerder het CDA en GroenLinks aan de tand werden gevoeld.

Nu dus tijd voor de VVD, dat net als het CDA een apart domein gebruikt voor de verkiezingswebsite: StemVVD.nl. Daar word je heengestuurd als je naar www.vvd.nl surft. De domeinnaam VVD.nl, dus zonder www. ervoor, werkt helaas niet. Dat is een slordigheid waarover ik binnenkort nog een onderzoekje zal publiceren.

Vormgeving en eerste indruk homepage

partijen vvd homeDe site ziet er fris uit, in het oranje en blauw van de VVD maar toch redelijk rustig. De homepage biedt direct veel ingangen in de vorm van een stevige navigatie. Maar gelukkig ook een vrolijke foto van de top drie Mark Rutte, Rita Verdonk (notice de zure blik, dit zal wel net na de tweestrijd Rutte-Verdonk zijn?) en Henk Kamp. Ook direct op de homepage een zoekfunctie. Goed dat die er prominent staat, want 50% van de webgebruikers heeft een voorkeur van zoeken boven navigeren.

Ook een ronde knipperbanner “Klik hier voor VVD.nl”, terwijl dat is wat de meeste mensen net hebben ingetikt. Dat afwisselen van domeinnaam is nutteloos en verwarrend, waarom wordt niet gewoon 1 domein gebruikt? Vreemd genoeg doen GroenLinks en CDA het ook…

Er zijn wel veel functies aanwezig op de homepage, dat kwam op mij de eerste keer wat overweldigend over. Het went echter snel, en ingangen voor de meeste dingen zijn daardoor direct vindbaar. Prominent ook de prominenten, natuurlijk herkenbaar doordat de VVD heeft geregeerd afgelopen jaren.

Smetje op de homepage is de rollende marquee, die is overgenomen uit 1989, toen dat nog supercool was. En de missende link op andere pagina’s naar de homepage. Het VVD logo is geen link, maar helemaal onderaan het navigatie menu staat er wel een. Die had beter bovenaan kunnen staan.
Erg slecht is de splash pagina die je door moet voordat je naar de echte homepage gaat. Zelfs de “home” knop in de navigatie wijst naar deze irritante splash pagina met campage avonden in onleesbaar lettertype. En mocht je die avonden wel willen lezen, dan wordt de pagina na 10 seconden doorgestuurdnaar de gewone homepage, waardoor je er echt niks aan hebt.

Vormgeving en eerste indruk homepage
+ Duidelijke focus op verkiezingen, prominente kandidaten en een aantal standpunten
+ Veel ingangen voor alle belangrijke functies, nieuws en de dagelijkse videoboodschap van Rutte
Verwarrende domeinstrategie met VVD.nl en StemVVD.nl
Zeer slechte “splash” pagina als homepage

Vindbaarheid en leesbaarheid partij programma en standpunten

VVD banner voorkeurvergelijkerVanaf de homepage kun je direct door naar “Waarom de VVD” en “Verkiezingsprogramma”. Deze staan wel verstopt in de navigatie en verdienen eigenlijk een meer prominente positie. Er is onder de vouw ook nog een blok waar een belangrijk standpunt wordt uitgelicht, en een knipperbanner om de VVD te vergelijken met je eigen mening (dus niet met andere partijen: jammer!).

Het overzicht “Waarom de VVD?” van de vier belangrijkste standpunten is kort en helder, maar helaas zonder links naar verdere uitleg. Het verkiezingsprogramma wordt als PDF aangeboden, maar ook direct kort uitgelegd, weer in helder formaat vormgegeven. Wel aardig is de VVD voorkeursvergelijker (overbodig in een pop-up), waar je stellingen krijgt te beoordelen. Grappig is dat als je “oneens” antwoord, er een korte uitleg van VVD’s standpunt volgt om je toch te overtuigen.

Er staan ook een aantal conversie trekkers bij de standpunten, in de vorm van banners om lid te worden of de voorkeursvergelijker te proberen. Jammer dat er niet van de gelegenheid gebruik wordt gemaakt om bezoekers te binden d.m.v. bijvoorbeeld een nieuwsbrief.

Vindbaarheid en leesbaarheid partij programma en standpunten
+ Standpunten direct vanaf homepage te vinden, kort en duidelijk uitgelegd
Verrassings-PDF van verkiezingsprogramma (maar wel weer netjes samengevat!)
Weinig conversie mogelijkheden buiten de content van de rest van de site

Contact mogelijkheden partijleden/ kandidaten en afdelingen

VVD video Henk KampZoals gezegd worden kandidaten direct op de homepage, maar ook door de rest van de site, met foto, plaats en rol genoemd. Onder de kop “sterke kandidatenlijst”, helder en slim wat mij betreft. Als je op een kandidaat klikt, krijg je een verrassing; er opent een .wmv bestand. Hiervoor had de VVD beter Flash kunnen gebruiken, wat de meeste video sites en politieke partijen inmiddels ook doen. Windows Media duurt meestal langer om te laden en werkt minder goed op andere systeem configuraties dan Windows + Internet Explorer.

Een groter probleem is, dat andere kandidaten niet zo aanklikbaar zijn als Henk Kamp, waardoor de bezoeker teleurgesteld zal raken dat bijvoorbeeld Rita Verdonk niet in .wmv formaat te bekijken is (…). Op de video houdt Kamp een soort toespraak maar hij kijkt de hele tijd naast de camera. Zijn stem en beeld kwamen op mij daardoor vreemd over. Als je naast de camera kijkt, alsof daar een gesprekspartner staat, praat dan ook alsof je tegen een persoon praat, in plaats van een publiek.

De kandidatenlijst van de VVD bestaat uit foto’s van alle kandidaten die linken naar een pop-up (foei!) van een nog grotere foto met een link naar de website van de kandidaat. In tabbed browsers (zoals ook de snel verspreidende Internet Explorer 7) opent de link naar de website in een nieuwe tab, waardoor hij niet te bekijken is. De pop-up is immers niet te vergroten…

Ook is het vreemd dat bij bijvoorbeeld kandidaat nummer 4, Brigitte van der Burg (wie?), de website gewoon van een bedrijf is. Dat lijkt me niet zo nuttig voor de aanstaande VVD kiezer.

Contact opnemen met kandidaten, of zelfs maar met de VVD, lijkt onmogelijk. Onder de navigatie link “help ons” zit wel een e-mail adres en telefoonnummer, maar een echte contact pagina is er niet. Dat maakt de site wel ontoegankelijk. Zonde, want er is een weer wel goede pagina “Vraag ’t aan Mark“, waar je Mark Rutte een vraag kunt stellen:

Als lijsttrekker van de VVD vind ik het belangrijk te weten wat er onder de burgers leeft. Heeft u vragen, suggesties of ideeën? Mail ze me!
Ondanks de drukke campagnetijd doe ik mijn uiterste best u snel een persoonlijk antwoord te sturen. De leukste en meest prikkelende vragen worden binnenkort op deze site behandeld.

Wilt u één op één op de hoogte blijven van mijn campagneactiviteiten? Mail dan uw naam en emailadres naar: info@markrutte.nl

Het is een beetje een omslachtige manier van inschrijven voor een nieuwsbrief, maar wel persoonlijk…

Contact mogelijkheden partijleden/ kandidaten en afdelingen
Kandidatenlijst biedt te weinig informatie, pop-up is niet te resizen
Contact met kandidaten niet mogelijk, normaal contact moeilijk te vinden
-+ Video van Henk Kamp is leuk, maar waar is de rest van de kandidaten? En waarom kijkt ‘ie zo vreemd weg van de camera?

Updates: nieuws, RSS, weblogs en nieuwsbrieven

[Rutte heeft] een Hyves pagina, maar geen weblog. Zijn eigen site ziet er daardoor wat dood uit.Ik heb me ingeschreven op het een op een contact met Mark Rutte, maar nog geen bevestiging gehad. Het campagnenieuws van de VVD heeft helaas geen RSS feed, en er wordt ook geen nieuwsbrief aangeboden om op te hoogte te blijven. De plaatjes in het nieuws worden geresized in de HTML, wat er erg slordig uitziet en meer bandbreedte kost dan nodig. In Firefox worden de “lees verder >” (eigenlijk ook een doodzonde) links niet goed uitgelijnd. Wel is er een redelijke zoekfunctie in het nieuws aanwezig.

De dagelijkse video-update “Beschuit met Rutte” is wel erg leuk gevonden. Jammer dat ook hier Windows Media wordt gebruikt, ik had graag Rutte’s praatje hier ge-include. Bij mij werkt de video vanochtend overigens niet, het lijkt wel of de streaming bandbreedte is overschreden want geen enkele video werkt (in Firefox of Internet Explorer). Net als veel andere politici heeft Rutte een Hyves pagina, maar geen weblog. Zijn eigen site ziet er daardoor wat dood uit.

Ook heb ik Mark Rutte een vraag gesteld, ik ben benieuwd wat voor antwoord daarop komt. Als ik dat heb, zal ik het uiteraard hier publiceren.

Updates: nieuws, RSS, weblogs en nieuwsbrieven
Geen algemene nieuwsbrief, weinig aandacht voor Rutte’s nieuwsbrief
Dagelijks beschuit met Rutte video, maar helaas niet stabiel
Slordige nieuws sectie, geen RSS feed

Lid worden/ partij steunen

VVD shopNet als bij GroenLinks, wordt het lidmaatschap en bestellen promotie materiaal op de homepage aangeboden. Het lid worden gebeurt door een stevig formulier op de normale VVD site, voor campagne materiaal is een complete VVD shop ingericht. Daar gaat het van pepermuntjes tot sjaals, van posters tot USB-sticks en van golfballen tot truien. De shop zelf is bepaald niet superdeluxe ingericht, maar vergeleken met andere partijen doet de VVD dat toch lekker commercieel en slim.

In de VVD shop is zelfs een lokale website inclusief CMS te bestellen voor afdelingen en individuen die de VVD willen steunen. Misschien is dat bij andere partijen ook mogelijk, maar ik kom zonder veel moeite op de goede pagina terecht. Dat verdient een compliment, kennelijk is de site plat en simpel genoeg.

Om de steun voor de steun van enthousiastelingen compleet te maken, heeft de VVD ook nog een subsite bij Oranjedoek. Die heet VVD.Verkiezingsdoek.nl, dus ze hadden kennelijk grote plannen. De andere partijen zijn echter niet in het gat gesprongen, zo lijkt het… Toch gek dat andere partijen kennelijk niet alles aangrijpen om zichzelf te promoten.

Lid worden/ partij steunen
+ Veel aandacht voor zelf campagne voeren, leuke middelen en goede uitleg
Geen directe conversie mogelijkheid naar partij lid

Zoekmachine marketing: optimalisatie en adverteren

duidelijk geen rekening gehouden met zoekmachinesOok de VVD heeft een onhandige strategie met betrekking tot domeinnamen. De site StemVVD.nl is nog nieuw en zal daarom slecht scoren in zoekmachines. De VVD heeft bij de bouw van die site ook duidelijk geen rekening gehouden met zoekmachines. De titels van de pagina zijn de bestandsnamen, de H1 tags die wel in de site zitten zijn niet ingevuld, en er is eigenlijk te weinig content om het echt goed te doen. Waar andere partijen hun standpunten per trefwoord aanbieden, heeft de VVD slechts hele korte stukjes en verder PDF’s. Op de gewone VVD site staan overigens wel alle standpunten.

De URL’s zijn op zich wel aardig, want erg simpel en beschrijvend. Op VVD.nl wordt een ander platform (.NET in plaats van PHP) gebruikt, wat erop duidt dat de VVD er met betrekking tot internet nog niet echt uit is. De brondcode van de site is niet slecht, maar zoals al beschreven worden een aantal mogelijkheden die erg belangrijk zijn (titels, heading tags) ongebruikt gelaten.

StemVVD.nl heeft trouwens een PageRank van 0, maar volgens MSN wel 18.785 links naar het domein. Er moet daar dus iets vreemds aan de hand zijn, want volgens archive.org bestaat de site al zeker sinds 2001. Als iemand een idee heeft wat er mis is, ik hoor het graag! Het enige vreemde wat ik zie is dat het grootste deel van die links van het domein vvd.nl komen, maar dat zou geen PR0 moeten opleveren… Waarschijnlijk komt het door een PageRank update, en hebben beide sites wel een PR, van 5 en 6.

VVD in Google AdWordsDe VVD adverteert bij Google AdWords op een aantal woorden, waaronder [stemwijzer]. Er is echter een te laag budget voor het huidige zoekvolume, waardoor de advertenties niet continu zichtbaar zijn. Resultaat is dat als je op VVD zoekt, het CDA en D66 wel een advertentie hebben, maar de VVD zelf niet.

De advertenties zijn niet goed geschreven: er wordt te weinig gebruik gemaakt van het zoekwoord van de gebruiker. Ook de landingspagina is niet handig gekozen, omdat behalve de VVD voorkeurvergelijker, geen spatje content te vinden is. Zelfs geen link naar de StemVVD website…

Zoekmachine marketing: optimalisatie en adverteren
Verdeelde ranking door meerdere domeinnamen
Geen goed gebruik gemaakt van titels en heading tags, wel redelijke URL’s
+ Redelijke zoekmachine advertenties
Te laag budget voor volume, slechte advertenties en landingspagina.

Toegankelijkheid

Net als bij het CDA is de site erg ontoegankelijk. Zoals bij de zoekmachine check al bleek, is de broncode niet echt schoon en de pagina titels niet omschrijvend. Voor de filmpjes die worden gebruikt, in het toch al ontoegankelijke Windows Media formaat, is geen alternatief beschikbaar.
Voor teveel tekst en koppen worden plaatjes gebruikt, waar soms ALT teksten in zitten. Die ALT teksten zijn echter niet leesbaar voor niet visueel ingestelde browsers, omdat ze bijvoorbeeld zo geschreven worden:

alt=”VVD_Henk Kamp”

Het kleurgebruik is minder “vaag” dan bij het CDA, maar de harde kleuren oranje en blauw zullen niet voor iedereen even prettig zijn. Zeker wanneer bijvoorbeeld wit op oranje wordt gebuikt, zoals in de navigatie. Tot slot is de lettergrootte niet aan te passen door de gebruiker (in Internet Explorer 6 en lager).

Toegankelijkheid
Slechte broncode, wel redelijke URL’s
Multimedia gebruik zonder alternatief, meestal geen ALT-teksten, of slecht leesbaar
Veel gebruik van plaatjes voor tekst (in banners, koppen)
Kleurgebruik niet ideaal, lettergrootte niet aan te passen

Conclusie

VVD de absolute koning op het gebied van promotieAl met al is de site van de VVD best goed. Net als het CDA en GroenLinks wordt een aparte domeinnaam gebruikt voor de verkiezingen, wat voor zowel kiezers als zoekmachines bepaald niet ideaal is.
Op het oog ziet de Stem VVD site er OK uit, maar als je dieper graaft naar zoekmachine vriendelijkheid en toegankelijkheid, valt het toch tegen. Op het gebied van heldere uitleg is de VVD site tot nu toe de beste. Ook op het gebied van conversie gerichtheid doet de VVD het goed. Er wordt her en der veel aandacht geschonken aan applicaties en concrete standpunten. Daarnaast is de VVD de absolute koning op het gebied van promotie door middel van merchandise, de VVD Shop heeft een bijna lachwekkende hoeveelheid promotie materiaal voor de echte VVD fan.

Tenslotte verdient de VVD een flinke tik op de neus voor het gebruik van een (lelijk) splash screen. Dat kon in 1994 al niet meer…

Ik ben benieuwd of jullie ook positief zijn over de VVD site, die wat mij betreft beter is dan die van GroenLinks en CDA. Ik zal snel de PvdA, D66 en SP bespreken om voor de verkiezingen alle grote partijen gehad te hebben.

9 gedachten over “VVD site goed en commercieel, zonde van de toegankelijkheid

 1. Ivo Bosma

  Weer een heldere analyse Ruben. Wat mij opviel was dat de site bij het onderdeel ‘Waarom VVD?’ de belangrijkste argumenten vet toont, waardoor lezers die scannen toch de essentie meekrijgen. Helaas is de rest van de pagina wat rommelig… De kwaliteit van de foto’s vond ik ook erg wisselend.

  De knop ‘home’ is imo wel ?©rg onlogisch geplaatst: ik zocht er telkens in de linkerbovenhoek naar. De zoekfunctie was me in eerste instantie niet eens opgevallen, omdat deze midden in de foto staat.

  Over het splashscreen ga ik niet eens beginnen… Ben benieuwd naar je komende analyses

  Like

 2. Niels

  Zoekmachine marketing wordt bij de campagnemakers nog steeds serieus genomen. Het is namelijk al langer bekend dat politieke partijen niet altijd hun sites en servers goed beveiligen. Klik maar eens op onderstaande zoekmachine-indexeringen:
  http://www.cda.nl/Portals/0/docs/2redeDeWitt-Donner1.doc
  http://www.pvda.nl/download.do/id/320058513/cd/true/
  http://www.groenlinks.nl/programma/discussiestukken/fractiestukken/VRIJ.EUROPEES.mei2006.doc
  Of verschaffen ze gewoon openheid van zaken zo net voor de verkiezingen?

  Like

 3. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Niels: mee eens. Al hebben ze het adverteren bij zoekmachines toch redelijk door. Net als bij de meeste Nederlandse marketeers is adverteren nog wel belangrijker dan optimaliseren, wat natuurlijk andersom zou moeten zijn.

  Maar ja, wat kun je makkelijker uitleggen aan je baas? …..

  Like

 4. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Manfred: het is vooral een issue van toegankelijkheid, voor zowel mensen als zoekmachines. Als je bijvoorbeeld een screenreader gebruikt, spring je vaak van link naar link om erachter te komen waarje heen kan navigeren. Als de screenreader elke keer zegt “lees meer”, weet je nooit waar je heen kan.

  Ook zoekmachines interpreteren het doel van een link aan de hand van de link tekst (daar is het ook voor bedoeld!). Door “lees hier” als link te gebruiken, vertel je aan de zoekmachine dat de pagina waarnaar je linkt, over “lees hier” gaat. En dat is natuurlijk niet het geval. Daardoor scoor je minder goed in zoekmachines.

  Overigens gebruiken mensen zonder enige beperking links ook op deze manier. Als iemand de pagina snel “scant” op zoek naar interessante informatie, vallen de links als het goed is erg op. Maar als je overal “lees meer” en “klik hier” ziet staan, heeft het scannen niet zoveel zin.

  Hoop dat dit de “doodzonde” een beetje verheldert!

  Like

 5. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Manfred, wat mij betreft is dat een nog slechtere oplossing. Hoe moeten zoekmachines en mensen zonder javascript dan “verder” lezen?

  Hier op Usarchy heb ik een alternatief voor de “lees verder” gebruikt dat veel wordt aangeraden in accessibility kringen:

  ¬ª Lees verder:  PvdA en Wouter Bos hebben het op internet goed voor elkaar

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s