GroenLinks website is ongestructureerd maar gebruiksvriendelijk

partijen groenlinks homeWe springen even van rechts naar links in dit tweede deel van de serie over politieke partijen. Ik probeer het deze keer wat korter te houden dan bij het CDA, waar mijn ingehouden usability woede zich een weg naar buiten vocht. Het stuk werd daar bepaald niet toegankelijker van, net als de website van het CDA.

Vandaag de beurt aan het GroenLinks van Femke Halsema. Een veel kleinere partij met een kleiner budget. Dat leidt vaker tot gebruik van open source software, wat ook vaker leidt tot betere usability, in ieder geval op technisch vlak. Wellicht dat GroenLinks daarvan kan profiteren?

Vormgeving en eerste indruk homepage

GroenLinks homepageGroenLinks hanteert ook een ingewikkelde strategie voor haar website(s). GroenLinks.nl is een soort portal naar tig andere websites op andere domeinnamen. Femke Halsema poseert in Madurodam (of is het gewoon gePhotoshopped?) voor wat vooral op een grote poster lijkt. De navigatie is niet makkelijk als zodanig herkenbaar. Als je verder klikt, kom je op een van deze domeinen:

Deze vier domeinen lijken me echt overdreven en zullen ook zeker niet aan duidelijkheid bijdragen. Dat de lijsttrekker een eigen site heeft lijkt me trouwens wel nuttig, zoals Balkenende zijn eigen weblog heeft.
Op de GroenLinks site valt verder op dat eigenlijk alle links onopvallend zijn, zoals het nieuws en het onderdeel “Waar is Femke”. De vormgeving oogt wel fris en helder, maar de gebruikte lettertypes behoorlijk klein. De andere websites hebben een vergelijkbare vormgeving.

simpel opgezet […] een paar navigatie opties en simpele lijnen en vlakkenWaaromGroenLinks.nl springt eruit door een echt belachelijke manier van navigeren. De site toont een grote kop “Standpunten” met daaronder een kleine link terug naar Groenlinks.nl om het verkiezingsprogramma te lezen. Dit onderdeel is waarschijnlijk nooit afgemaakt en met een noodverbandje gefixt.

De basiskleur van de huisstijl van GroenLinks doet het niet echt goed op een beeldscherm, zeker niet als er met witte of rood/ roze letters wordt gewerkt. Wel is de site simpel opgezet, meestal zijn er maar een paar navigatie opties en simpele lijnen en vlakken om de keuze te sturen.

Vormgeving en eerste indruk homepage
+ Duidelijke focus op verkiezingen
+ Simpele vormgeving (dit geldt niet voor de normale site, wel voor de verkiezingssites)
Onduidelijke links
Verwarrend oerwoud van onnodige domeinnamen

Vindbaarheid en leesbaarheid partij programma en standpunten

GroenLinks standpunten leegHet programma van GroenLinks vind je door eerst op “Standpunten te klikken”, naar een andere website te gaan, dan weer terug te keren naar GroenLinks.nl, waar dan in weer een andere vormgeving het programma staat.

Het programma begint met een brief van Femke Halsema aan “kiezer” (that’s us!). Daaronder staan een aantal links naar PDF en een Word (!) document geschreven door ene Olof van der Gaag.
Vindbaar is het programma dus op zich wel, maar leesbaar allerminst. De zoekmachine van de website is ook niet van hoog niveau, waardoor je wel erg je best wil doen om te achterhalen wat GroenLinks in haar programma heeft staan over een bepaald punt.

Onder “Waarom stemmen op GroenLinks” worden 10 korte redenen gegeven die wel sterk zijn geschreven. Daarnaast een aantal links die concrete vragen beantwoorden die op dit moment van belang zijn om zwevende kiezers te overtuigen:

  • Waarin verschilt GroenLinks van andere partijen?
  • Strategisch stemmen werkt niet!
  • Zijn de plannen van GroenLinks wel haalbaar?
  • GroenLinks-successen sinds 2003
  • Wat doet GroenLinks tegen de klimaatverandering?
  • Is GroenLinks wel zo sociaal als het om het ontslagrecht en de WW gaat?
  • Hoe diervriendelijk is GroenLinks?
  • Met wie wil GroenLinks eigenlijk regeren?
  • GroenLinks verkiezingsprogramma

Deze vragen zijn goed uitgewerkt. Het enige dat ontbreekt is een extra stap naar conversie, bijvoorbeeld het verkrijgen van meer (offline) informatie, regelmatige updates, of mail-a-friend achtige mogelijkheden.

Vindbaarheid en leesbaarheid partij programma en standpunten
Standpunten zijn erg onhandig vindbaar en onleesbaar door gebruik PDF en DOC.
+ Goed uitgewerkte concrete vragen en vergelijkingen voor in verkiezingstijd
Weinig conversie mogelijkheden

Verrassinkje tussendoor: standpunten tag cloud

GroenLinks standpuntenNa een aantal keer op de site WaaromGroenLinks.nl te zijn geweest, verscheen er opeens een tag cloud met standpunten. Als die daar door traag laden verscheen, lag dat in ieder geval niet aan mijn internetverbinding (die is snel). Geen flauw idee waar dat door kwam, ik ben benieuwd of anderen ook zoiets ervaren.

Een tag cloud is een erg onhandige manier om te navigeren, maar wel goed om verhoudingen weer te geven. Uit de cloud leren we (kennelijk?) dat voor GroenLinks de AIVD een belangrijker standpunt heeft dan bijvoorbeeld werkgelegenheid.

Interessant is dat de pagina met standpunten de enige pagina op de GroenLinks sites is waar dit in de header staat:

Verrassinkje tussendoor: standpunten tag cloud
Doel van tag cloud onduidelijk, lijkt traag te laden, maakt het bekijken van standpunten niet makkelijk

Contact mogelijkheden partijleden/ kandidaten en afdelingen

GroenLinks - Femke HalsemaDe kandidatenlijst is direct onder “Kandidaten” te vinden, uiteraard via een ander domein dat weer terug verwijst naar GroenLinks.nl. De lijst verwijst naar teksen geschreven vanuit de kandidaat zelf, met een link naar een eventuele site van een kandidaat. Om de cirkelnavigatie compleet te maken, heeft elke kandidaat een eigen domeinnaam (goed om die te beschermen natuurlijk), die weer terugverwijst naar een andere pagina op GroenLinks.nl. Argh! Zonde is ook dat die pagina’s veel meer informatie over de kandidaat bevatten; waarom is die info niet direct op de eerste pagina ontsloten?

Direct contact met kandidaten is net als bij het CDA niet mogelijk. De algemene contact pagina is behoorlijk verstopt; alleen vindbaar via de reguliere site waar je af en toe bij toeval terecht komt. Ook hier geen handig contact formulier en een oerwoud van verschillende loketten. Een aardig extraatje op de site van Femke Halsema is het forum, waar een paarhonderd discussies staan.

Contact mogelijkheden partijleden/ kandidaten en afdelingen
Kandidatenlijst erg summier, extra informatie over kandidaten pas na 39 clicks en 6 domeinnamen te vinden
Contact met kandidaten niet mogelijk, normaal contact moeilijk te vinden en niet makkelijk te gebruiken
Nog verwarrender gebruik van frames om domeinnamen kandidaten te tonen

Updates: nieuws, RSS, weblogs en nieuwsbrieven

Waar mogelijk heb ik me op alle nieuwsbrieven van de politieke partijen geabonneerd. Tot nu toe kreeg ik geen enkele bevestiging of nieuwsbrief, behalve van het automatische systeem van de SP.

GroenLinks heeft meerdere nieuwsbrieven met onder andere wekelijks nieuws, persberichten, kamervragen en Europa gerelateerd nieuws. Helaas wordt hier nergens expliciet aandacht aan geschonken. Op de homapge is het nieuws te vinden, maar geen RSS feed ervan.
De site FemkeOnTour.nl is net als die van Balkenende in weblog vorm, en heeft gelukkig wel een RSS feed.

Updates: nieuws, RSS, weblogs en nieuwsbrieven
Weinig aandacht voor nieuwsbrief op de gewone site (wel op weblog)
Leuk weblog met video’s en veel aandacht voor conversie (incl. nieuwsbrief)
Weblog wordt niet door Halsema zelf geschreven

Lid worden/ partij steunen

Ook aan dit onderdeel wordt op de homepage direct aandacht besteed met een link naar “Zelf campagne voeren”. Een motiverende tekst van Femke Halsema roept op gebruik te maken van te bestellen campagne materiaal, banners voor op de site, e-cards en de verkiezingsspot op de website. Dit is erg makkelijk gemaakt, dus als voorbeeld een “E-clip” van GroenLinks:

#gl_badge_uber_wrapper {width:340px;}
#gl_www {display:block; text-align:center; padding:0 10px 0 10px !important; font: 11px Verdana, Helvetica, Sans serif !important; color:#3993ff !important; text-decoration:none;}

http://www.ikstemgroenlinks.nl/clips/flvplayer.swf

Vreemd genoeg word je niet aangespoord om lid te worden van de partij. Wellicht wordt dit toch als een brug te ver gezien, of als een conversie die alleen begaan moet worden door echte hardcore fans?

Lid worden/ partij steunen
Veel aandacht voor zelf campagne voeren, leuke middelen en goede uitleg
Geen directe conversie mogelijkheid naar partij lid

Zoekmachine marketing: optimalisatie en adverteren

GroenLinks zoekmachine marketingHet oerwoud aan domeinnamen maakt het voor GroenLinks waarschijnlijk moeilijker goede scores in natuurlijke zoekmachine resultaten te behalen. De URL’s zien er wel prima, namelijk simpel en leesbaar, uit. Zo ook de brondcode (weinig “rommel”: redelijk schone HTML en CSS) en pagina titels. Het enige dat ontbreekt zijn goede heading tags (H1, H2, H3).

Ook de zoekmachine advertenties zijn goed verzorgd bij GroenLinks. Er wordt geadverteerd op termen als [AOW] maar ook op [stemwijzer]. De advertenties zien er ook goed uit, op maat geschreven voor het woord waarop gezocht wordt. Als landingspagina wordt een standpunt gebruikt dat goed aansluit. Enige minpuntje is dat er op de landingspagina weinig meer te vinden is dan dat standpunt. Hier zou ook meer conversie toegevoegd moeten worden om de investering van de klik terug te verdienen.

Zoekmachine marketing: optimalisatie en adverteren
Verdeelde ranking door veel domeinnaamen
+ Goede techniek: HTML, CSS, URL’s, titels
+ Goede zoekmachine advertenties

Toegankelijkheid

GroenLinks niet toegankelijkZoals gezegd is de broncode een stuk schoner dan bij bijvoorbeeld het CDA. Vreemd genoeg worden de plaatjes echter in Javascript geladen. Bij bijvoorbeeld de standpunten staan er kreten naast het standpunt (zie screenshot), maar die zullen voor zoekmachines en mensen met alternatieve browsers (bijvoorbeeld screenreaders) niet zichtbaar zijn. Misschien is het niet per se nodig, maar daardoor is de site niet voor iedereen evengoed toegankelijk.

Er wordt af en toe wel multimedia gebruikt zonder alternatief, zoals video’s van de kandidaten. De tag cloud van de standpunten is bijzonder ontoegankelijk en slecht leesbaar. Ook het aanklikken van de woorden zal niet voor iedereen even makkelijk gaan. Voor zo’n belangrijk onderdeel van de site is die keuze niet slim.

De kleurkeuze is zoals eerder aangehaald niet ideaal. Roze en wit op lichtgroen is bepaald niet rustig voor de ogen, veel mensen zullen daar na een tijdje koppijn van krijgen. Gelukkig zijn de belangrijkste teksten wel gewoon zwart op wit gemaakt, dus het leed valt erg mee.

Toegankelijkheid
Goede broncode
Multimedia gebruik zonder alternatief, vaak geen ALT-teksten
Pijnlijke kleuren door lichtgroen en rood/ roze

Conclusie

De site van Groen Links ziet er minder gelikt uit dan die van het CDA, maar is een stuk gebruikersvriendelijker. De belangrijkste punten worden direct vanaf de homepage in koeieletters getoond. De meeste usability fouten zijn kleintjes, op de structuur van de domeinnamen na.
Ook is er meer mogelijkheid voor conversie en worden leden en geïnteresseerden op meerdere manieren betrokken in directe communicatie. Als GroenLinks iets meer tijd zou steken in vormgeving met usability in gedachten en herstructurering van alle domeinnamen en onderdelen, zou het een erg goede site zijn.

Misschien mis ik nog belangrijke negatieve of juist positieve punten? Ik hoor graag waar GroenLinks nog meer verbetering in kan aanbrengen!

3 gedachten over “GroenLinks website is ongestructureerd maar gebruiksvriendelijk

  1. Pingback: “GroenLinks website is ongestructureerd maar gebruiksvriendelijk” at Publiekelijk tijdverdrijf

  2. Adverto

    Dat leidt vaker tot gebruik van open source software, wat ook vaker leidt tot betere usability, in ieder geval op technisch vlak.

    Betere usability op technisch vlak…. dat intrigeert me. Wat bedoel je daar precies mee? In mijn ogen is techniek volledig ondergeschikt aan usability waardoor techniek (als het goed is) voor de bezoeker “onzichtbaar” wordt.

    Like

  3. Ruben Timmerman Berichtauteur

    Adverto: techniek zou inderdaad ondergeschikt moeten zijn aan usability en in ieder geval geen belemmering vormen. In de praktijk blijkt dat helaas niet zo.

    Twee simpele voorbeelden: veel open source CMS’en genereren standaard behoorlijk schone HTML code en mooie leesbare URL’s. Dat komt, denk ik, doordat bij open source projecten vaker korte ontwerp/ bouw cycli plaatsvinden, want er werken meer mensen onregelmatig aan. Dat leidt tot meer discussie en input van buitenaf, waardoor een eis als zoekmachine-vriendelijkheid snel weerslag krijgt in de realisatie.

    Ook leidt het gebruik van open source nog vaker tot het gebruik van open standaarden, en standaarden zijn vaak ook goed voor usability en accessibility.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s