Website CDA is mooi maar verwarrend en ontoegankelijk

CDA logoAls eerste in de aangekondigde serie over politieke partijen bekijken we het CDA. De (nog) grootste partij moet zijn zaakjes goed voor elkaar hebben online, want er is heel wat te verdedigen. Een eerste blik op de website is teleurstellend: waar zijn de verkiezingen?! Dat blijkt later nog wat verwarrender te worden. Het CDA heeft weinig aandacht voor conversie, al is de site wel “mooi” op het eerste oog. Laten we kijken naar de punten die ik samen met een paar lezers heb bepaald:

Vormgeving en eerste indruk homepage

partijen cda homeOp aanraden van Laurens ook maar even kijken naar de vormgeving. Het CDA groen is consequent, maar sommige kleuren hebben geen goed contrast.
Ik vind de site wel iets positiefs en opens uitstralen door het lichtgroen en oranje met veel wit. Ook worden er veel foto’s gebruikt, waarvan die in de header duidelijk op het gevoel moet spelen. Die zien er dan ook chique uit.
De site ziet er net zo uit als de rest van het jaar, met een paar kleine banners in de linker en rechterbalk. Bovenin de header is elke wel een belangrijk thema te vinden, maar dat legt geen link met de verkiezingen of iets concreets. “Onderwijs: Omdat de toekomst vandaag begint!”, of: “Ja, het CDA is een gezinspartij!”. Ik zie de call to action er niet van in.

Belangrijkste plus- en minpunten
+ Mooie fotografie, heldere aansprekende kleuren
Geen focus op verkiezingen

Vindbaarheid en leesbaarheid partij programma en standpunten

Je kunt niet klikken op de uitroep in de header om er meer over te leren, dit is een grote gemiste kans om de standpunten uit te leggen. Het verkiezingsprogramma van het CDA wordt wel met een banner aan de rechterkant gepusht. De pijl uit de header lijkt ernaar te wijzen, maar dit is niet opvallend. Ik merkte het pas na mijn derde bezoek.

…het CDA plot neemt een verrassende tenenkrommende wending… Dan neemt het CDA plot echter een verrassende tenenkrommende wending (en verrassingen in usability zijn meestal niet goed): de banner linkt direct naar een PDF van 1,2MB, genaamd VKP.pdf. Au. Au! Zo’n groot bestand is voor de meeste mensen sowieso vervelend om te downloaden.
Zonder waarschuwing vooraf is het echter nog vervelender, omdat zomaar de PDF reader geopend wordt waardoor de browser vaak minutenlang niet bruikbaar is.

De standpunten en het programma zijn verder eigenlijk niet te vinden. Ze staan wel bovenin de navigatie genoemd, maar daar wordt geen aandacht naar getrokken door de vormgeving en gebruikte kapitalen. De aandacht gaat uit naar de content en de foto’s.

Belangrijkste plus- en minpunten
De (vage) kreten zijn niet aanklikbaar voor verdere uitleg
Verkiezingsprogramma is onopvallend en is verrassend een grote PDF
Standpunten en programma moeilijk te vinden

Verrassing tussendoor: toch informatie over verkiezingen!

CDA banner JPErgens ver onder de vouw (waarvoor veel mensen moeten scrollen) staat aan de linkerkant een banner met een heel groot hoofd van Jan Peter Balkenende. “Klik hier. Alles over de verkiezingen” Mocht die wervende kopij genoeg overtuiging bieden, dan kom je op de echte verkiezingssite van het CDA (zie de screenshot)./ Daar is het gelukkig al iets concreter, maar wat mij betreft is het leed al geschied.

Op de verkiezingssite worden de standpunten direct in beeld met een Flash film uitgelegd. De vormgeving is echter hetzelfde als in de header van de “gewone” site, en nodigt niet uit tot klikken. Als je dat wel doet wordt je nieuwsgierigheid direct afgestraft met een lap tekst van 4600 woorden uit het verkiezingsprogramma. Op de pagina wordt geen directe link wordt gelegd met hetgeen in de Flash film wordt uitgesproken, zonde.

Wel goed zijn hier de bulletpoints die kort en krachtig weergeven wat het CDA wil. Jammer dat daar niet op doorgeklikt kan worden om meer te leren over de standpunten. Ook kan er niet doorgebladerd worden naar de andere pijlers van het CDA. Je zult terug naar de homepage moeten om de rest van de standpunten te bekijken. Oh ja, mocht je je afvragen waar toch plotseling die Beatles muziek vandaan komt; net onder de vouw begint automagisch een video te spelen van een TV commercial…

Tot slot heeft het CDA een verkiezingsprogramma op maat. Dat werkt redelijk, al is de laatste keuze “Wat is voor u belangrijk” wel een vreemde manier van personaliseren (zie de screenshot). Zo kan ik ook een programma op maat maken.

Belangrijkste plus- en minpunten
Banner verkiezingssite te ver weggestopt en niet overtuigend genoeg
Verwarrend en onduidelijk dat de standpunten hier wel aan te klikken zijn
+ “Wat wil het CDA” is kort en krachtig
Standpunten niet gelinked naar verdere uitleg
Veel te lange onleesbare lap tekst uit programma
Automatisch startende Flash film met geluid onder de vouw

Contact mogelijkheden partijleden/ kandidaten en afdelingen

partijen cda kandidatenVanaf de homepage kun je direct doorklikken naar kandidaten. Ze worden daar roulerend met naam en een uitspraak getoond, dat geeft een aardige persoonlijke noot. Om verder te gaan naar een kandidaat moet je op een onmogelijk klein pijltje klikken, de teksten zijn, wel consequent, ook onleesbaar vaag en klein.

Je gaat dan naar een nieuw subdomein (in dit geval van Donner) van die kandidaat. Daar staat echter gewoon het nieuws van de homepage, en weinig anders. Contact opnemen met de kandidaat is geen optie. Als je ergens op klikt word je weer weggestuurd van de Donner site naar andere delen van de CDA site. Er is geen mogelijkheid om terug te navigeren, er lijkt erg weinig tijd in een logische navigatie te zijn gestoken. Het is erg verwarrend dat er zoveel verschillende sites zijn die niet met elkaar zijn verbonden anders dan door onopvallend geplaatste banners.

De contact pagina biedt genoeg mogelijkheden en directe ingangen. Helaas wordt er geen concrete mogelijkheid geboden iets over de verkiezingen te vragen. Je kunt wel mailen naar cda@cda.nl, maar echt aanmoedigend is het allemaal niet.

Belangrijkste plus- en minpunten
Onleesbare teksten bij kandidatenbanner, weinig ruimte om te klikken
Pagina’s van kandidaten zijn saai, onpersoonlijk en voegen weinig toe
Geen direct contact met kandidaten mogelijk
Verwarrende navigatie structuur, veel te veel (sub)domeinen

Updates: nieuws, RSS, weblogs en nieuwsbrieven

Het nieuws is op veel pagina’s prominent aanwezig en up to date. Het is echter niet duidelijk dat je ook door kunt klikken om langere berichten te lezen (de zwarte kop is aanklikbaar). Ook wordt er geen ruchtbaarheid aan de RSS feeds gegeven. Die blijken er wel te zijn, als je op een nieuwsitem klikt. Er staat een heel klein oranje XML icoon en de feeds worden niet auto-detectbaar aangeboden (zie Wat is RSS – publiceren).

CDA blog Jan Peter BalkenendeJan Peter Balkenende heeft wel weer een erg knap weblog, op zijn eigen site. Daar staan regelmatige persoonlijke updates. Soms zelfs voorzien van Youtube video’s en uiteraard van een RSS feed.

Belangrijkste plus- en minpunten
Onduidelijke koppen voor uitgebreid nieuws
Onduidelijke en moeilijk vindbare RSS feed
Leuk en up to date persoonlijk “campagneblog” van Jan Peter Balkenende

Lid worden/ partij steunen

Hier voorzien de websites van CDA in door een kleine banner aan de rechterkant. Er wordt echter geen poging gewaagd inactieve leden of steunbetuigers over te halen meer voor de partij te doen. Ook dit is een gemiste kans.

Belangrijkste plus- en minpunten
Weinig aandacht voor partij steun

Zoekmachine marketing: optimalisatie en adverteren

De website is qua structuur slecht opgezet. Veel losse domeinen en subdomeinen verwateren de score. Verder wordt op de homepage een redirect gebruikt in javascript, waardoor de ranking op termijn ook daar zal versplinteren. De URL’s zijn wisselend van kwaliteit, maar over het algemeen niet slecht omdat ze ge-rewrite worden naar een voor zoekmachines makkelijk leesbaar formaat:
http://www.cda.nl/Dossiers/Economie/tabid/124/Default.aspx

CDA Google AdWordsDe site heeft veel content en de titels zijn in ieder geval op elke pagina uniek. De broncode is echter weer erg slecht, door de enorme hoeveelheid overbodige HTML en javascript.
Opvallend is dat het CDA adverteert in zowel Google als MSN. Dat doen ze op hun eigen namen en kandidaten, en ook op een aantal thema’s. De advertenties zijn niet erg sterk geschreven, maar verschijnen bijvoorbeeld op termen als [AOW] en [armoede].

Belangrijkste plus- en minpunten
Slechte domein structuur
Redirect op de homepage, slechte HTML/ CSS/ Javascript broncode
Soms goede, soms slechte URL’s
+ Veel content, redelijke titels
+ Actieve zoekmachine advertenties bij Google (en Ilse) en Yahoo! (en MSN) op zowel namen als standpunten

Toegankelijkheid

partijen cda kleurenDe kleuren die gebruikt worden op de CDA site zijn wat betreft toegankelijkheid een ramp. Vaak worden teksten in grijs op wit of donkergroen op groen weergegeven. Ook wit op lichtgroen of oranje op grijs werkt slecht, en zal voor mensen met een (lichte) visuele beperking vervelend lezen. Zoals gezegd is de broncode een bende, dus screenreaders zullen waarschijnlijk veel moeite met de website hebben.

Ook wordt er voor veel onderdelen (zoals de standpunten op de verkiezingssite) Flash gebruikt, zonder een simpel alternatief te bieden. Het feit dat de Flash video automatisch begint te spelen met geluid, zegt ook iets over de manier waarop de ontwerpers kijken naar hun publiek: dat zal wel gediend zijn van de allernieuwste technische snufjes. Tot en met sIFR aan toe.

CDA kleine dropdownDe uitklap menu’s zijn meestal nog een stuk kleiner gemaakt dan standaard is. Dit ziet er op het oog goed uit, maar voor ouderen en mensen met een motorische beperking is het nog moeilijker een juiste keuze te maken.
Op de hele website is geen ALT-tekst te geven, dus het is een veilige gok te zeggen dat het CDA niets geeft om toegankelijkheid van de website. Ondanks 82 pagina’s met het woord toegankelijkheid 😉

Belangrijkste plus- en minpunten
Kleuren met laag contrast en slechte leesbaarheid
Veel Flash en multimedia zonder goed alternatief, geen ALT-teksten
Kleine letters en nog kleinere dropdowns

Conclusie

Over conversie is echter niet echt nagedacht.Voornaamste probleem van de CDA site is dat niets echt concreet wordt gemaakt. Je moet wel echt een hardcore fan zijn wil je iets kunnen vinden, of terugvinden. En dat is nu juist niet wat belangrijk is in verkiezingstijd. Je wordt niet de site ingetrokken en rondgeleid in een wereld die je overtuigt om straks op JP te stemmen.
Qua vormgeving en fotografie zit het allemaal goed in elkaar. Over conversie is echter niet echt nagedacht.
Wel sterk is de zoekmachine marketing, al is die simpel opgezet en ook weer weinig conversie gericht.

UPDATE: Ik ben er net achter gekomen dat je vanaf http://www.cda.nl automatisch wordt doorgestuurd naar verkiezingen.cda.nl. Dat gebeurt echter niet vanaf http://cda.nl. Over verwarrend gesproken…

7 gedachten over “Website CDA is mooi maar verwarrend en ontoegankelijk

  1. Ivo Bosma

    Zo op het oog een grondige analyse Ruben. Ik heb nu niet heel veel tijd om diepgaand op de site te gaan rondneuzen, maar toch enkele dingen die me zo snel opvielen:

    – Onder ‘Standpunten’ is ‘Criminaliteit’ niet te vinden 😉
    – De PDF is inderdaad tenenkrommend. Een extra gemiste kans: de index is niet klikbaar. Hiermee zou de gebruiker nog enigszins tegemoet gekomen worden (onder het kopje ‘Verkiezingen’ is de PDF overigens w?©l toegankelijk als hapklare brokken HTML)
    – De vele subsites en domeinen zijn inderdaad erg verwarrend
    – Schrijven voor het web is op sommige punten ook niet helemaal doorgedrongen

    Wel leuk zijn de vele (up-to-date) nieuwsitems en de mogelijkheid om te zien waar kandidaten die dag zullen spreken.

    Het is tot slot opvallend dat ik regelmatig iets niet terug kan vinden, waarvan ik weet dat het op de site moet staan: je kunt makkelijk verdwalen in de site.

    Like

  2. Ruben Timmerman Berichtauteur

    Dank voor je reactie Ivo, ben het met je punten eens. Ook aardig dat je zegt “zo op het oog”, want het stuk is inderdaad veel te lang om nog leesbaar te zijn. Ik had een hoop usability woede opgebouwd in die 5 weken vakantie, dat moet er toch een keer uit.

    Zal me volgende keer een beetje inhouden en focussen op de hoofdpunten. Als iemand tips voor me heeft over wat wel en niet te behandelen, hoor ik het heel graag. Ik kan me over een te klein pijltje bijna net zo opwinden als over een onhandige domeinstrategie, misschien is dat overdreven.

    Like

  3. Ivo Bosma

    Ruben, met mijn opmerking ‘zo op het oog’ bedoelde ik eigenlijk meer dat ik gister geen tijd had om je punten te verifi?´ren en/of te kijken of je ergens nog een punt gemist had. Wat de lengte van je stuk betreft, dat valt erg mee in mijn ogen en is daarnaast ook prettig leesbaar; ik heb het iig in ?©?©n keer gelezen.

    Je opmerking over hoofd- en bijzaken (bv het kleine pijltje) denk ik dat juist de kleine dingen in een site de usability helemaal ?°f kunnen maken en daarom heeft het volgens mij wel toegevoegde waarde om ook details te omschrijven in je analyse

    Like

  4. Pingback: Kletskous » Blog Archive » Analyse Websites Politieke Partijen

  5. Heel

    gangsta disciple literature
    lolit bd russian nubile pthc
    jeana keough playboy pic
    diana zubiri scandal
    free gaia profiles layouts
    ls dreams magazine land
    gwinnett county youth detention center
    family background of joo ji hoon
    cottontail ranch nevada
    beth ostrosky nude pics
    nn porn loli
    sherlyn video comprometedor
    andrew dice clay limerick
    pagan mc chapters
    el potrero nightclub los angeles
    flavor of love nibbles
    myspace realtree countdown generators
    keystone ballcentric valve
    pthc board
    www walmart com benefits

    Like

Plaats een reactie