Interviews Steve Krug en Jakob Nielsen (video)

steve krug interview videoTwee van de bekendste usability guru’s zijn Jakob Nielsen en Steve Krug. Nielsen heeft een paar standaardwerken op zijn naam, en schrijft sinds mensenheugenis zijn tweewekelijkse Alertbox (RSS feed), een usability nieuwsbrief. Steve Krug is vooral bekend vanwege zijn boek “Don’t make me think“, waarin hij op toegankelijke wijze schrijft over usability, dat in zijn ogen (terecht) simpel is.
Via De Zijlijn (een must read voor webvolk!) zag ik dat er een video interview met Steve Krug op DevSource stond. En een paar maanden geleden zag ik daar een interview met Jakob Nielsen. Beide interviews zijn goede introducties in het vakgebied, vooral vanuit het perspectief van webdevelopers. Ik vind het ook leuk om de guru’s over en van wie je zoveel leest, eens in het echt te zien. En het is duidelijk: usability engineers zijn enorme nerds… 😉

Steve Krug: A morning a month, that’s all we ask

Steve Krug interview
Krug vertelt over het verschil tussen hoe web ontwikkelaars interfaces zien en maken, en bijvoorbeeld CEO’s en marketeers. Vormgevers hebben zo weer hun eigen voorkeuren, en dat is meteen het moeilijke van usability verbeteringen. Voor specialisten is het moeilijk zich te verplaatsen in anderen. En die anderen moeten toevallig wel het werk van de specialisten gebruiken. Dus:

Usability testing should be very simple. It just means sitting down and watching somebody who’s not you, try and use the thing you’re building.

Krug praat verder over hoe je makkelijk zelf usability tests kunt uitvoeren. Het hoeft niet duur te zijn, je moet gewoon af en toe wat aandacht besteden aan usability. En hoe eerder je dat in het ontwerp proces doet, hoe beter.
Ook praat Krug nog even over de verschillen in interfaces tussen Google, Amazon en . Beide sites worden vaak als usability voorbeelden aangehaald, maar Krug relativeert: Google is geen succes omdat ze zo’n simpele interface hebben, maar omdat wat ze aanboden gewoon goed werkte. Hetzelfde geldt voor Amazon, ondanks de juist erg volle interface.

Jakob Nielsen: It doesn’t mean the user is stupid!

Jakob Nielsen interview
Nielsen praat op zijn bekende geagiteerde, motiverende manier over usability. Hij vertelt onder andere over het belang van prototyping voor de ontwikkeling van interfaces. Het begint vaak gewoon met papieren prototypes. Ik heb die methode nog nooit gebruikt, maar wil dat nog wel eens proberen. Als iemand hier ervaring mee heeft, hoor ik het graag.
Daarna gaat Nielsen ook in op goedkoop usability onderzoek doen.

For the average project, you do not need a lab. You do not need a one-way mirror, you do not need an eye-tracking machine, you do not need five digital recorders. There’s only one thing you need, which is the user.

Observeer en leer. Het enige dat je verder nodig hebt is een beetje rust en een blocknote om op te schrijven wat de gebruiker doet.
Natuurlijk gaat Nielsen ook nog even in op een van zijn grootste “pet pieves”: mensen lopen achter op de laatste technologische trends. Je kunt wel nieuwerwetse tools (zoals RSS) gebruiken, maar je kunt niet verwachten dat al je gebruikers ook al zo snel die technologie hebben opgepikt. Doe dus rustig aan, wees conservatief in het gebruik.

Nielsen geeft verder nog Yahoo als goed voorbeeld van een usable website. Amazon wordt nog even aangehaald, omdat het zoveel features heeft, maar toch nog goed werkt en verkoopt. Maar onthou: Amazon kan dit doen omdat ze zo populair zijn, omdat ze nu eenmaal de grootste winkel zijn. Dat is dus een iets andere kijk dan Steve Krug heeft, die zegt dat Amazon gewoon zo goed is omdat ze alle nieuwe features A/B testen. Ze kijken dus eerst hoe “live” gebruikers met de nieuwe interface omgaan, waarna bij verbetering de nieuwe interface wordt geïmplementeerd.

3 gedachten over “Interviews Steve Krug en Jakob Nielsen (video)

  1. Pingback: Your-e weblog » Usability websites

  2. Pingback: Usability voor iedereen | desiheijl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s