Cross media week Picnic ’06; een voorproefje

Cross media week: Picnic '06Het affiche is om te smullen en voor de verandering de locatie ook. De drie dagen durende Cross media week is gedoopt Picnic ’06 en heeft plaats in Amsterdam. Op 27, 28 en 29 september komen in de Westergasfabriek creatievelingen van over de hele wereld samen om hun media te crossen. En het goede nieuws is: ik mag erbij zijn (thanks!).

Afgelopen donderdag was er een Picnic ’06 voorproefje gepland voor pers en partners. Daarbij kregen we een overview van het evenement en de kans de organisatie vragen te stellen. De presentatie die we voorgeschoteld kregen bestond uit een introductie door de betrokken politici en oprichters, een korte intro van een paar sprekers en tot slot een uitgebreide weergave van het avondprogramma van vrijdag.

(En van het prive front: Ik ben mijn huisje aan’t verbouwen/ herinrichten, vandaar de relatieve stilte hier…)

Lodewijk van Asscher: Amsterdam loves Picnic ’06

Eerst mocht vice burgemeester Lodewijk Asscher uitleggen waarom de Cross media week zo belangrijk is voor de stad Amsterdam. Picnic ’06 moet Amsterdam (weer) op de kaart zetten als de creatieve gateway naar Europa. Amsterdam moet een van de top 5 steden van Europa worden, al was mij niet duidelijk welke top 5 dat precies was. Picnic ’06 moet een “demonstration of the power of the city” worden. Want we hebben natuurlijk een goede positie als het op ligging en infrastructuur aankomt, maar in de creatieve sector is Amsterdam kennelijk niet meer zo hip en happening.

Daarom moet Picnic ’06 volgens Asscher uitgroeien tot een enorm media evenement, met maarliefst 25.000 bezoekers in 2010. Of dat een echte doelstelling of gewoon ee dagdroom is weet ik niet, maar met 1000 bezoekers dit jaar is het in ieder geval ambitieus te noemen. Waarschijnlijk is dit jaar vooral een proeftuin, want met een toegangsprijs van 750 euro haal je natuurlijk vooral bobo’s en managers naar je evenement.
In ieder geval was de boodschap van Asscher helder: de Cross media week moet en zal een megasucces worden en Amsterdam stelt veel geld en energie beschikbaar om dat te bewerkstelligen.

Karien van Gennip: ketting smoller

Picnic06: Karien van GennipVervolgens was het de beurt aan Karien van Gennip, staatssecretarisch van Economische Zaken. Ze opende met de legendarische woorden (let op) “The world is ketting smoller”. Veel betere cliches kwamen er daarna niet meer uit, al duurde de speech nog behoorlijk lang. Voor iemand die zo’n hoge functie in de politiek bekleedt waren van Gennip’s spreekvaardigheden erg mager, de opgelezen verklaring gaf (mij) weinig inspiratie en het steenkolen Engels was af en toe tenenkrommend. Wat mij betreft zet je daar Nederland en Amsterdam niet mee op de kaart.
Dat doe je trouwens binnen Nederland ook niet met de website van de staatssecretaris. In Firefox werkt het content gedeelte helemaal niet, en in Internet Explorer is de mystery meat navigatie ook niet echt werkbaar.

Bas Verhart: yes, we have enough parties

Gelukkig deed co-founder van Cross media week/ Picnic Bas Verhart het een stuk aanstekelijker. Hij was zichtbaar trots en enthousiast en vertelde over het krappe jaar waarin het evenement uit de grond is gestampt. Uiteraard was zijn Engels ook beter, want hij komt niet uit de politiek maar uit het bedrijfsleven.
Verhart legt nog even uit wat nu precies de doelen van Picnic ’06 zijn:

 • Creatieve ondernemers naar Amsterdam lokken
 • Netwerken, netwerken, netwerken

Hij voegde daaraan toe dat hem wel eens werd gevraagd of er wel genoeg te feesten was, het leek allemaal zo’n serieuze boel te worden. Het antwoord: dankzij Heineken zou dat geen probleem moeten zijn 🙂

Jochem de Jong: Agressive player

Picnic '06: MTV's Digital ScoutAls slagroom op de introductie kwam Jochem de Jong van MTV nog even langs om te vertellen wat hun bijdrage aan het evenement zal zijn. MTV heeft de MTV Digital Scout opgezet, begeleid door de campagne “Don’t hide your ideas”. De Digital Scout is een wedstrijd om het beste idee voor een van de digitale kanalen van MTV te beschrijven. De winnaar verdient 10.000 euro, haar idee wordt een jaar lang door MTV uitgevoerd (of uitgemolken?), en daarna is de bedenker zelf eigenaar van het concept.
Verder haastte Jochem de Jong zich te zeggen dat MTV een agressive player is. Maar het mooste van het MTV stukje bleek toch de ASCII art te zijn waarmee de commercial wordt afgesloten en de website geopend.

Even snel: de sprekers

In ongeveer anderhalve minuut, waarvan 1 gereserveerd voor John de Mol, werden er een paar keynote sprekers doorheen geramd. Op zich OK, want de namen zeggen genoeg:

 • Simon Guild, President and Chief Executive, MTV Networks Europe
 • Dr. Michael B. Johnson, Moving Picture Group Lead, Pixar Animation Studios
 • John de Mol, Co-Founder of Endemol and Founder of Talpa
 • Philip Rosedale, Founder of Linden Lab/Second Life
 • Craig Newmark, Founder, craigslist.org
 • Jamie Kantrowitz, Senior VP Marketing Europe, Myspace.com
 • Reinier Evers, Founder, Trendwatching.com

En dit zijn niet de enigen

De nacht: voor iedereen toegankelijk

Picnic '06: Machinima SalonVrijdag sluit de Cross media week met Picnic at Night, dat voor iedereen toegankelijk is. Dat bestaat uit twee delen:

 • Ooglive
  Ooglive is een samenwerking tussen Paradiso en De Volkskrant, waarin kunstenaars live multimediale kunst zullen brouwen. De introductie door Annette Hoogslag (als dat inderdaad haar correcte naam is) klonk veelbelovend en interessant. Ik raad iedereen zeker aan hier een kijkje de komen nemen vrijdag de 29e. Kosten zijn 17,50 eur.
  Er werd trouwens een zeer freaky ogende website getoond die tijdens het evenement gebruikt zal worden. Kan die site nu helaas nergens vinden, op de Paradiso website wordt er ook geen aandacht aan besteed, maar als je hem weet te staan, laat het me weten!
  De site is inmiddels gevonden. Het motto van OogLive vind ik trouwens erg sterk:

  “You’re going to be told a lot of things.
  You get told things every day that don’t happen.
  It doesn’t seem to bother people. It’s printed in the press.
  The world thinks all these things happen.
  They never happened.
  Everyone’s so eager to get the story, before in fact the story’s there.
  The world is constantly being fed things that haven’t happened.
  All I can tell you is, It hasn’t happened.
  But it’s going to happen.”

  Donald Rumsfeld Feb. 28, 2003, Department of Defense briefing

 • Machinima Salon
  Het tweede deel is gewijd aan het fenomeen Machinima waar film gemaakt wordt in een game engine. Op internet is dit al een tijd een enorme rage. Ook dit belooft leuk te worden, Willem Veldhoven liet een filmpje zien waarin diverse sterren uit games de begrafenis van Pac Man bijwonen. Erg mooi gedaan (zie ook de screenshot).

Dus…

De samenhang tussen de doelen, de sprekers, de feesten en de partner sessies werd niet uitgelegdAl met al beloven de drie dagen een mooie week te worden. Het programma bulkt van de interessante sessies, al werden die tijdens de persmeeting niet behandeld. Het was jammer dat wel goed het doel en de achtergronden van het evenement werden uitgelegd, maar niet hoe die doelen bereikt gaan worden. De samenhang tussen de doelen, de sprekers, de feesten en de partner sessies ontbrak eigenlijk en dat was met de grote ambities misschien wel aardig geweest even toe te lichten. Bij dit soort evenementen gaat het natuurlijk voor een groot deel om het netwerken en de informele picnic sfeer zou daaraan moeten bijdragen. Meestal gebeurt “het” in de wandelgangen tussen de keynotes door, en Picnic ’06 zal er ongetwijfeld alles aan doen het in die wandelgangen juist zo gezellig mogelijk te maken. Maar hoe dat gaat gebeuren is nog even een verrassing. In any case zal ik er zo goed mogelijk verslag van doen. En uiteraard waar mogelijk de online markering en/ of usability kanten belichten.

Trouwens, een van de organisatoren beloofde me dat er podcasts beschikbaar gesteld gaan worden van het evenement. Hij deed dat echter met de woorden “Ja, euhhh… dat is een goed idee… euhh… dat gaan we zeker doen!”. Hoe wat en waar is dus nog niet echt duidelijk, maar als ik meer weet zal ik dat zeker melden. Een evenement van dit formaat kan natuurlijk niet zonder podcasts, zoals je die bij bijvoorbeeld mijn geliefde ITConversations kunt vinden van SXSW en POPTech.

Gaan er hier nog anderen ook naar Picnic 06? Het lijkt me een leuke gelegenheid weer wat meer lezers face to face te ontmoeten, dus geef even een gil!

4 gedachten over “Cross media week Picnic ’06; een voorproefje

 1. Edwin

  Ik heb ook toestemming gekregen en daar ben ik heel blij mee want een hele directe link met de bibliotheekwereld is er niet, zou je denken. Maar natuurlijk is dat maar schijn 🙂

  Like

 2. Ulco

  750 Euro… Redelijk over the top als je het mij vraagt. In ieder geval geen prijs waarmee je creatieven binnenhaalt.

  Mij niet gezien, als ik de helft in een kroef stuk sla heb ik sowieso toch veel creativere idee?´n (ok, waarschijnlijk tegen die tijd niet meer)

  Like

 3. Shirley

  Ik vind 750 euro ook heel veel geld. Als student zijnde kan je daar een half jaar collegegeld van betalen. Voor zover ik gezien heb, geven ze geen student discount.

  Ik zou het wel interessant vinden om die podcasts te beluisteren als die er komen. Nog leuker zouden filmpjes ?† la youtube zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s