Pas blokkeren? Kwaliteit van interne zoekmachines van banken

Pas blokkeren - ABN Amro homeAls je een bank pasje bent verloren, zit je in de stress. Je moet zo snel mogelijk die pas blokkeren, en het nummer daarvoor heb je natuurlijk net niet bij de hand als je het nodig hebt. Gelukkig is daar de redder in nood: internet. Daar kun je immers altijd alles vinden. Shirley mailde mij uit frustratie:

Verleden week bleef de pinpas van mijn moeder hangen in de automaat. I.v.m. de pinpasfraude die de laatste tijd steeds vaker voorkomt heb ik voor haar geprobeerd zo snel mogelijk het telefoonnummer van de bank (ABN Amro) op te zoeken.

Pas na verschillende strings ingevoerd te hebben zoals “pas gestolen”, kwam ik via via eindelijk bij het telefoonnummer terecht van de bank. Ik heb net even geprobeerd op websites van andere banken of het daar wel makkelijker te vinden is. Zowel Rabobank, Postbank als de INGbank geven meteen relevante resultaten aan wat je moet doen als je “pas blokkeren” invoert.

De ABN Amro website echter niet.


We nemen daarbij de houding aan van een enigszins gestresste bank klantDat lijkt me een mooi excuus om de interne zoekmachines van banken eens te onderwerpen aan een subjectief usability onderzoekje. We nemen als voorbeeld natuurlijk de vast veel ingevulde query “pas blokkeren”. We nemen daarbij de houding aan van een enigszins gestresste bank klant, en bekijken zo de usability van de zoekmachines op de sites van de grootste Nederlandse banken.

Waar moet een interne zoekmachine aan voldoen?

In het algemeen kun je zeggen dat een interne zoekmachine het gedrag van Google zo goed mogelijk moet nabootsen. Voorlopig is dat wat mensen gewend zijn in Nederland, en hoe dichter je dat benaderd, hoe onzichtbaarder de interface voor de gebruiker. Wat mij betreft kun je drie aspecten van usability onderscheiden bij een interne zoekmachine.

 • De zoekfunctie bereiken en het invullen van een query.
  Hierbij is bijvoorbeeld van belang dat de zoekfunctie op elke pagina van de website rechtsbovenin te vinden is. Dit is een conventie die door het overgrote deel van de websites inmiddels gebruikt wordt. Verer moet je direct kunnen zoeken, de zoekfunctie bestaat dus niet uit een link die je naar de daadwerkelijke zoekfunctie brengt.
 • De zoekresultaten pagina
  Hier gaat het om de presentatie van de zoekresultaten. Is het duidelijk waar een zoekresultaat voor staat? Kun je dus direct zien of je resultaat erbij staat? En kun je verder bladeren in de resultaten, of misschien verder zoeken binnen de gevonden resultaten?
 • De zoekresultaten zelf
  En dan natuurlijk de resultaten zelf. Een zoekmachine interface kan nog zo mooi zijn, als de resultaten niet relevant zijn heb je nog geen usable zoekmachine.

Maar wacht, er is nog meer!

…als het op klagen aankomt ben ik soms helaas unstoppableWe gaan het echter iets anders aanpakken dan normaal. Ik begon dit stuk te schrijven, maar de websites van de Nederlandse banken (ABN Amro, Postbank, ING, Fortis, Rabobank en SNS Bank) gaven nogal veel stof tot klagen. Nu ben ik nogal lang van stof, en zeker als het op klagen aankomt ben ik soms helaas unstoppable. Dus deze week gaan we de banken elk in een apart artikeltje bekijken. Daarbij zullen we als uitgangspunt de interne zoekmachine nemen. Vandaar uit zie je echter direct een aantal andere dingen die we dan ook even kunnen aanstippen.

Aan jou de vraag…

Daarom stel ik nu alvast de vraag: wat vind je zelf belangrijk in een interne zoekmachine. En dan natuurlijk in het bijzonder aan die van een bank. Of waar heb je je recent aan geërgerd? Welke bank haalde je het bloed onder de nagels vandaan? Op het artikel over de Rabobank en hun vergooide zoekresultaten kreeg ik erg veel reacties, die gingen bijna nooit over de Google posities van Europa’s beste internet bank…

Over een paar dagen verschijnt de eerste in deze miniserie. De SNS Bank lijkt me een mooi eerste slachtoffer, met het oog op hun keurmerk voor toegankelijkheid. Tips van SNS Bank klanten zijn zeer welkom!

7 gedachten over “Pas blokkeren? Kwaliteit van interne zoekmachines van banken

 1. Pascal Van Hecke

  Ruben,

  er is iets grappigs met de posting url
  http://www.usarchy.com/2006/07/pas-blokkeren-over-de-kwaliteit-van-interne-zoekmachines-van-banken/ (mocht je het nog niet gezien hebben).
  Hij geeft dus je eigenlijke artikel, en ?©?©n waarvan ik denk dat het een draft is.
  Ik vermoed dat je manueel de posting slug hebt aangepast, waardoor de query die de url gaat matchen met de slug, met 2 verschillende resultaten terugkomt…
  Als je de draft delete, dan ben je van het probleem verlost.

  Like

 2. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Hi Pascal, ik heb de titel achteraf aangepast inderdaad. De slug blijft dan hetzelfde (soms pas ik die ook aan en maak ik met de hand een redirect).

  Dit probleem heb ik nog nooit eerder gezien, grappig 🙂 Heb je meteen het bewijs dat ik inderdaad schrijvenderwijs bedacht dat het beter was een paar losse artikeltjes te schrijven ipv een enorm lange 😉 Maar had net op publish geramd en ben toen gaan zwemmen, heerlijk…

  Thanks voor de tip! 🙂

  Like

 3. charlie

  Wat mij vooral aan de abn iriteert is op het internet bankier gedeelte als je over bv sparen een linkje voor meer info aanklikt ben je ook direct uit je sessie wat weer als gevolg heeft dat als je via “back” een pagina terug wil je sessie verlopen is.
  En je dus weer van vooraf aan kan beginnen of in ieder geval lastig moet gaan doen om weer terug te komen waar je vandaan kwam.

  Like

 4. Ruben Timmerman

  Charlie: klinkt als een typisch beveiligings-usability probleem. Bij de Rabobank kun je nu redelijk normaal back en forwarden terwijl je secure stuff doet, maar daaar was het eerst ook een probleem.

  Like

 5. Charlie

  Ruben: ik heb het ze al is aangegeven maar nooit reactie op gehad.
  Het zal inderdaad wel te maken hebben met security, maarja je moet alsnog voor iedere actie je token gebruiken dus wellicht beetje overkill 🙂

  Like

 6. Juruguru

  Tip 1: Haal diep adem.
  Tip 2: orden je bankzaken
  Tip 3: Je moet je niet zo snel ergeren. Verwonderen is beter.
  Tip 4: Haal diep adem
  Tip 5: Haal diep adem… of had ik dat al gezegd?

  Like

 7. Pingback: Proberen de Rabobank in Goes te vinden via Google - Ulco.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s