Afgelopen donderdag vond de derde Business Blog Meeting plaats in Baarn. Het was voor mij de eerste keer dat ik er was, en organisator Peter had me gevraagd wat te vertellen over weblogs, usability en statistieken. Even een kort verslag van mijn indrukken en de gegeven presentaties.
Locatie, zaal en welkom
De locatie was de Ridderzaal van Restaurant Greenfields in Baarn. Zeker een mooie chique locatie, maar de zaal was wat mij betreft wat minder geschikt door de enorme breedte en kleine diepte. Voor de sprekers was het daardoor moeilijker oogcontact te houden met de zaal. Die zaal was overigens verre van vol, want ondanks ruim 80 aanmeldingen waren er een mannetje (en een occasional vrouwtje) of 40 aanwezig. Jammer!
Peter heette iedereen welkom en bedankte uiteraard de sponsor Ilse Media, die de zaal, hapjes en drankjes had betaald. Die waren dan ook prima verzorgd, bedankt! 🙂
Peter Wiegman over cijfer neuken
De eerste spreker was Peter zelf. Hij verhaalde uitgebreid over zijn zelfbenoemde cijferneukerigheid, wat menig bezoeker deed fronzen: “Ben ik wel genoeg met mijn statistieken bezig?”… Leuk om te zien wat voor cijfers hij allemaal dagelijks in een zelfgebouwde Excel giet. War de meeste mensen af en toe hun statistieken bekijken, haalt Peter de cijfers elke dag uit verschillende bronnen om ze in de Excel te stoppen en verder te analyseren. Hij gebruikt daarvoor cijfers van Onestat, AWStats, Feedburner, en de teller die in Expression Engine is ingebouwd.
Zijn beste tip was vooral met hetzelfde statistisch pakket te blijven meten, omdat de cijfers van elk pakket verschillen. Aardig om te zien was hoe de Expression Engine teller zelfs relatief steeds meer bezoekers bleek te tellen, terwijl de verschillen tussen AWStats en Onestat behoorlijk gelijk bleven. De teller is een beetje op hol geslagen, maar dat zorgt ervoor dat Peter dit jaar makkelijk zijn doel van 1 miljoen “getelden” haalt. Want wat de teller precies telt bleef nog even in het midden 🙂
Ik vond de presentatie vermakelijk, maar het niveau aan de lage kant voor de gemiddelde business blogger. Die heeft immers ruime ervaring met internet en zal niet meer opkijken van het feit dat statistische pakketten van elkaar verschillen, zeker wanneer je logfile gebaseerde analyse (AWstats) vergelijkt met javascript (Onestat) en een pixelteller (Expression Engine). Het zou heel aardig zijn om de zeer populaire en complete gratis statistische paketten Google Analytics en Performancing Metrics, en de betaalbare Mint, en Measure Map eens te bekijken en naast Onestat en AWstat te leggen. Deze laatste twee zijn immers niet gemaakt om statistieken van weblogs te meten, en daar ging de dag nu wel net over. Voor een weblog is het namelijk zeer belangrijk om bijvoorbeeld reacties, trackbacks, links, populaire posts en zoekmachine verkeer te lezen.
Marco Derksen over passanten, evangelisten en Conversie Indices
Marco’s presentatie ging direct een stuk dieper. Hij legde uit dat er verschillende soorten weblog bezoekers bestaan, van gewone passant, iemand die een keertje komt kijken, tot evangelist, iemand die meehelpt de weblog te ontwikkelen door actief mee te doen. Daartussen bevinden zich een aantal stadia, die blijken te corresponderen met steeds 10% die zich verder ontwikkelt. Van de 100.000 bezoekers per maand zijn er 10.000 die veel lezen, 1.000 die af en toe reageren en 100 die echt actief bijdragen door mee te bloggen. Hoewel Marco het niet expliciet aangaf, moeten we hierbij de 50 actiefste reactie-gevers bijtellen, want MarketingFacts heeft 50 bloggers. Toch? 🙂
Verder had Marco een hoop cijfers om zijn trechter model te ondersteunen. Onder andere het aantal reacties per post en het aantal posts per maand werden bekeken. Daaruit kwam heel duidelijk naar voren dat het bij MarketingFacts een jaar of twee heeft geduurd voordat er echt interactie ontstond tussen blogger(s) en lezers. Je hebt een bepaalde kritische massa nodig om de boel op gang te krijgen, agrumenteerde hij. Dat geldt overigens veel minder als je al iets hebt om op voort te bouwen, zoals bij Molblog het geval is: een ander weblog en een blad zijn daar een solide basis.
Ook kwam de Conversatie Index ter sprake, een model om uit te drukken hoeveel conversatie je weblog artikelen oproepen. Deze CI is te berekenen door het aantal postings te delen door het aantal reacties en trackbacks. Als de index onder de 1 komt, begin je eigenlijk pas enige conversatie te hebben. Marco liet zien dat hij de CI van al zijn bloggers bijhoudt en onder andere aan de hand van de CI de kwaliteit van posts bijhoudt. De cijfers hierbij waren erg interessant, maar helaas alleen beschikbaar voor de aanwezigen 🙂 De rest van de presentatie van Marco is voor aangemelde gebruikers van MarketingFacts te downloaden: 20060601-bloggersmeeting-abstract.pdf (PDF, 770KB).
Een goed voorbeeld was de zeer lage CI van Anders Floor, die door een extreme mening te beschrijven in een artikel (“Wat moet ik in godsnaam met podcasting?“) zeer veel conversatie uitlokte.
Naar mijn mening echt een goede en relevante presentatie, die verreweg het beste aansloot bij de verwachtingen van de bezoekers.
Ik over blogs, conversie, usability en statistieken
Vervolgens was het mijn beurt om wat te vertellen over conversie en usability op weblogs. Ik wilde vooral duidelijk maken hoe weblogs ingezet kunnen worden om je business te ondersteunen. Daarbij lag de nadruk op het ondersteunen van zowel marketing als sales, door de weblog als tool te benaderen. Conversie is hierbij het codewoord, want dat is wat elke business uiteindelijk nodig heeft. Daarbij is het belangrijk op de usability te letten, en usability verbeteren doe je voor een groot deel door statistieken te analyseren.
Ik zal zo snel ik kan mijn presentatie proberen om te zetten naar een blogpost, bij wijze van handouts. Dit heb ik beloofd tijdens de presentatie, maar heb er nog geen tijd voor gehad. Maar hij komt eraan, Jurjen!
Voor mij was m’n presentatie een beetje teleurstellend, ik had het publiek verkeerd ingeschat en de presentatie te lang gemaakt. Te weinig tijd gemaakt voor de voorbereiding, door veel werk op de zaak en aan Zoekmachine Test. Ik kwam door een aantal vragen over mijn haastige introductie snel in tijdnood, waardoor ik een derde van de presentatie moest overslaan. Het predikaat “Razende Ruben” (bedankt, Diederik ;)) paste bijzonder goed bij m’n verhaal, omdat ik snel probeerde toch de concrete tips voor het stimuleren en meten van de doelen van je weblog te behandelen. We bleven echter lang hangen bij een paar introductie vragen die wat kort door de bocht waren (“Is je weblog een sales kanaal?”), en opmerkingen over of je een van een weblog überhaupt mag zeggen dat je er “sales” mee “doet”.
Al met al kwam het niet lekker uit de verf, maar ik heb weer een hoop geleerd en zou een eventuele volgende keer met nog meer enthousiasme een presentatie geven.
Kritische feedback van Theo van Molblog
De “aardigste” feedback op mijn presentatie kwam van Theo van Vugt, die enigszins verbolgen vroeg waarom ik me toch zo op MarketingFacts (MF) richtte in mijn presentatie. Molblog was immers toch echt een groter marketing weblog met 150.000 bezoekers per maand (MF heeft er “maar” 100.000). Theo liet niet na me te beschuldigen van “preken voor eigen parochie”, maar gelukkig kon ik hem uitleggen dat ik toch echt geen blogger van MF was en dat ik zowel op Molblog als op MF regelmatig reacties geef. En dat ik me zo op MF richtte omdat ik dat gewoon een heel goede site vind die na jaren bouwen nu een groot publiek trekt, zonder offline ondersteuning. Bovendien is het publiek van MF veel meer betrokken en online actief, wat goed te zien is aan de Conversation Index, maar ook aan het aantal referrers dat een vermelding daar oplevert t.o.v. een vermelding bij Dutch Cowboys (DC) of MF. De berichten over ZoekmachineTest.nl leverden van MF 393 bezoekers op, van DC 100 en van Molblog 58.
Het was een vreemd kort gesprekje, dat me later op de avond toch een heel klein beetje een nare smaak in mijn mond bezorgde. Ook omdat ik nog even de statistieken van Alexa opzocht, die ik in mijn presentatie gebruikte om het verschil in groei tussen DC en MF (“De twee grootste online marketing weblogs”) te tonen. Molblog is gewoon minder populair dan DC en MF*, en het was dus logisch en terecht dat ik die twee aanhaalde. Ik had juist graag inhoudelijk gepraat over de Nederlandse marketing blogs, sites en bladen, maar zover zijn we dus niet gekomen. Heel graag een volgende keer Theo, je weet me te vinden!
Tjeerd de Kooij over weblogs en advertenties
Tot slot was het de beurt aan Tjeerd van Webads, die zou vertellen waar een weblog aan moest voldoen om interessant te zijn voor adverteerders. Hij concentreerde zich vooral op welke soorten advertenties Webads momenteel aanbiedt. En vermelde en passant dat het in ieder geval niet het aantal bezoekers is dat bepaalt of je op het webads netwerk mag meedraaien. De relevantie van je weblog voor adverteerders, dus je doelgroep, is van groter belang.
Tjeerd zwengelde verder een discussie aan over behavioral targetting en gebruik van profielen op websites om advertenties te targetten. Daarbij kwamen reacties van het publiek die varieerden van “Mag dat wel volgens privacy wetgeving?” tot “We moeten ons niet zo aanstellen en stoppen naïef te zijn!”.
Ik ben zelf vooral benieuwd of Webads inderdaad door middel van cookies gebruikers gaat volgen over zijn netwerk. Doubleclick heeft dit ook ooit aangekondigd, een heeft dat plan toen weer in moeten trekken na enorme kritiek. Voor zover ik begrijp (maar… IANAL) is het probleem namelijk dat gebruikers hiervoor eigenlijk toestemming zouden moeten geven. Dat kun je natuurlijk in algemene gebruiksvoorwaarden wegstoppen, want niemand leest die. Wanneer iemand echter gewoon een website bezoekt, kun je dan een cookie plaatsen waarin staat dat die persoon die website op dat moment heeft bezocht. Om vervolgens op een andere website uit het Webads netwerk die data te gebruiken om die persoon een advertentie op maat te tonen?
Ik verwacht eigenlijk niet dat dit kan. Al was het maar omdat third party cookies amper toegestaan worden door browsers. Daarnaast zijn de privacy implicaties van wat Tjeerd vertelde enorm, en heeft Doubleclick hier al eens het deksel mee op de neus gekregen. Als iemand me meer hierover kan vertellen (Tjeerd?), heel erg graag! Het zou goed kunnen dat ik het niet helemaal begreep natuurlijk…
En verder? Netwerken en bijkletsen natuurlijk…
Daarna was er natuurlijk tijd voor een hapje en een drankje. Ik heb een aantal nieuwe mensen ontmoet (zo uit mijn hoofd Diederik, Steef, Willem, Petra en Robert) en een gelukkig ook een aantal bloggers die ik al online kende (David, Erik, Sanne, Roy, Marco en Peter). Alleen al daarvoor vond ik de meeting de moeite waard, het is altijd leuk mensen even face to face te spreken! Hoop iedereen ook de volgende keer weer tegen het lijf te lopen.
Feedback op de meeting, de presentaties (zeker ook de mijne, vooral ook negatieve) is zeer welkom, zowel in de comments als via mail!
* De statistieken van Alexa beschouw ik niet als erg betrouwbaar, vooral wanneer je verder buiten de top 10.000 komt. Daar zitten DC en MF echter dicht in de buurt, en omdat het allemaal marketing blogs zijn vind ik dat je ze in ieder geval ten opzichte van elkaar wel enigszins kunt vergelijken.
Ruben, je doet je zelf tekort vwb je eigen presentatie die meer dan de moeite waard was. Dat je in tijdnood kwam verbaasd me niet, bloggers zijn ook in dit soort meetings vaak interactief. E?©n tip voor jouw verhaal, probeer er een kapstok voor te vinden waardoor het meer structuur krijgt. De inhoud is prima!
Ik had overigens graag meegedaan met de discussie met Theo. E?©n van de verklaringen die ik heb in het verschil tussen de cijfers van Marketingfacts enerzijds en DC en Molblog anderzijds is de wijze waarop ze meten en de wijze waarop ze de traffic genereren. Bij Marketingfacts wordt via tags op de pagina’s gemeten; bij DC en Molblog via logfile-analyse. Als bij de laatste niet de juiste filters zijn ingesteld dan worden ook niet-relevante bezoekers (denk aan spambezoekers, robots, etc) gemeten. Daarnaast zijn zowel DC als Molblog zodanig opgezet dat het erg veel pageviews genereert door diverse cross-links. Beide geven een overschatting van het werkelijke bezoek. Dan de betrokkenheid van de bezoekers. Marketingfacts heeft jarenlang gewerkt aan de relatie met haar lezersgroep (zowel online als offline) en dat levert een hoge betrokkenheid op. DC en Molblog bestaan minder lang en zullen dit voor een deel nog moeten opbouwen. Molblog heeft inderdaad, zoals Ruben hierboven ook aangeeft, een bestaande basis (nieuwsbrief, website en tijdschrift), en kan daardoor sneller stappen maken en dat doen ze dan ook.
LikeLike
Voor de betrouwbaarheid van Alexa heb ik ooit een analyse gemaakt:
http://www.marketingfacts.nl/berichten/hoe_betrouwbaar_is_de_alexa_ranking/
LikeLike
Goed stuk Ruben. En bedankt voor de vermeldingen:-))
Het is goed om kritisch te zijn op jezelf en er waren zeker wat verbeterpunten, maar ik vond je verhaal goed overkomen. Het is een kwestie van snel schakelen:-) Iets positiever over je eerste publieke optreden in deze samenstelling mag dus wel! Volgende keer krijg je wat mij betreft weer het woord.
LikeLike
Balen dat er maar 50% opkomst was. Ik had zelf namelijk deze bijeenkomst te laat opgemerkt en op het moment dat deze wel had opgemerkt kon ik er niet meer in 😦
Dank je wel Ruben dat je toch een impressie hebt weten te geven aan de niet-bezoeker.
LikeLike
Pingback: Blogmetrics (2): Marketingfacts.nl - Frankwatching