De online marketing van een boek: Wembley

Omdat Querido zijn boek niet onder een Creative Commons licentie wilde uitbrengen, zet Richard Osinga het maar zelf online. In 206 stukjes gehakt, om precies te zijn. En verspreid over 206 weblogs, als alles goed gaat. Hij is nu bij stukje 62, 61 stond op Frankwatching, daar kom je als het goed is nu vandaan πŸ™‚

UPDATE (30-5-2006 12:08): Kennelijk was iemand anders me voor, dus ik heb nu een nieuw stukje (74) moeten pakken. Nog niet helemaal waterdicht deze manier van publiceren πŸ˜‰

Ik heb de eerste 5 hoofdstukken gelezen, maar moet toegeven dat de inhoud van het verhaal van het boek me niet heel erg boeide. Ik vind het echt wel een erg slimme online marketing actie. Er zit een grote virale werking aan en voor zoekmachine rankings is het ook ideaal. Ik ben benieuwd of iemand ideeën heeft hoe dit initiatief vaker uitgevoerd kan worden. Het leukste is natuurlijk het nieuwe, maar de volgende schrijver moet toch met iets origineels komen lijkt me πŸ™‚

Overigens is het qua usability niet echt super. Het boekje printen kan (voorlopig) niet en je zou straks van 206 verschillende webservers elke keer een pagina met een stukje moeten downloaden. Ondanks dat levert het natuurlijk wel een leuke wandeling door de blogosphere op…

Maar goed, without further ado, hoofdstuk 64 74 van het boek Wembley:

wembley
Dit is fragment nummer 74 van het boek “Wembley” van Richard Osinga.

Greuter staat op.
‘We beginnen weer,’ zegt Cantona.
Ik ben alleen en snijd buiken. Ik denk na over wat Cantona gezegd heeft. Als ik geen voetballer zou zijn, dan zou ik filosoof willen zijn, zoals hij.
Ik denk aan Jojo, mijn stiefvader. Hij geldt bij ons thuis als een wijs man. Hij vraagt nooit waarom. Hij vraagt nooit iets. Hij spreekt. Hij heeft over alles een mening. Vanuit zijn hangmat overziet hij de wereld en aan zijn ogen kun je zien dat hij alles begrijpt wat hij ziet. Hij hoeft niets te vragen, hij is oud, hij heeft alles gezien – hij weet alles.
Vanuit de inpakhal klinkt geschreeuw. Greuter is boos. Nog bozer dan normaal. Hij vloekt. Hij schreeuwt als een gier en gromt als een hyena. Ik vermoed dat de prooi Hassan is, maar ik kan niet gaan kijken. Ik moet bij mijn buiken blijven. Als Greuter boos is op mij, durf ik hem niet aan te kijken. Hij bromt elke keer dat hij langskomt dat ik te veel nieuwe mesjes gebruik, of dat ik te langzaam werk. Maar als ik snel wil werken snijd ik vaak in het bot en dan heb ik snel een nieuw mesje nodig. Ik kan wel door blijven werken met een bot mes, maar dan ben ik weer niet snel.
Greuter is nooit tevreden. Je kunt het aan zijn gezicht zien. De rimpels lopen diep in zijn gezicht en zorgen ervoor dat hij altijd boos kijkt. Als hij zou lachen dan zouden zijn rimpels kraken, de lijnen van de lach zouden kruisen met de ingeslepen strepen van zijn boosheid.

Naar het beginDoe meeLees verder >>

Maar wacht, er is nog meer!

Als je via het boek hier komt en nog niet verder geklikt hebt: Usarchy is een weblog over online marketing en usability. Hier staan artikelen die interessant zijn voor iedereen die een website heeft, of ervoor verantwoordelijk is.
Usarchy doet mee aan de publicatie van het boek Wembley omdat het vanuit online marketing oogpunt een hele interessante actie is. Ik hoop dat je de rest van dit weblog ook interessant vindt, voel je vrij om rond te kijken!

Enkele van de populairste artikelen die op dit weblog zijn verschenen:

8 gedachten over “De online marketing van een boek: Wembley

 1. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Ha, dank doggie… Heb maar even een nieuw stukje gepakt, was kennelijk iets fout gegaan met de toewijzing ofzo πŸ™‚

  Jammer, want die link van Frankwatching had ik natuurlijk graag gehad πŸ˜‰ En yes, ik ben overbeterlijk….

  Like

 2. Richard Osinga

  Hoi Ruben,
  Nee het is wat usability betreft niet optimaal: daar is het papieren boek dat gewoon bij Querido uitkomt voor bedoelt.
  Als twee mensen tegelijk een stukje halen, komt er een zijstraatje. Dat is op zich niet erg, denk ik, maar met stukje 74 zit je niet langer in een zijstraat!

  Like

 3. Pingback: UZY.nl » Blog Archive » Wembley: slimme blogmarketing

 4. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Das waar, Richard, papier is voor boeken inderdaad toch wat meer usable πŸ™‚

  Trouwens, wat was nu de deal met Querido mbt copyright, ze wilden het niet aan een stuk onder CC online zetten, maar los kan het wel? En zijn de bloggers nu allemaal een beetje copyright eigenaar? πŸ˜‰ Ik ben slecht thuis in auteursrechten etc, maar zitten hier nog ogen en haken aan?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s