Zoekmachine Test: vergelijk relevantie Google, MSN, Ilse en Yahoo!

zoekmachinetest nl logoGoogle is de beste zoekmachine, dat weet iedereen. Maar Ilse zegt goed te zijn (of te worden) in Nederlandse zoekresultaten. Yahoo! negeert de Nederlandse markt, maar heeft wel een beter algoritme dan MSN. En MSN heeft het geld van Microsoft, maarliefst 1,1 miljard het komende jaar voor R&D.

Tijd voor een permanent vergelijkend warenonderzoek, zou je zeggen? Zoekmachine Test is dat onderzoek. De vier populairste zoekmachines van Nederland worden er naast elkaar gezet, wanneer je een zoekopdracht ingeeft. De vier rijen met resultaten zijn onherkenbaar, je weet dus niet welke resultaten van welke zoekmachine komen. Vervolgens moet je stemmen op de beste resultaten, en krijg je te zien van welke zoekmachine de resultaten waren. Een aardig tijdverdrijf, al zeg ik het zelf ๐Ÿ˜‰ Overigens is iets dergelijks al eerder gedaan, en besproken in Blinde smaaktest relevantie zoekresultaten. Daar ging het om de test van de internationale versies van Google, Yahoo! en MSN.

Hoe werkt dat dan?

 1. Gewoon, zoeken!

  Op de homepage niets meer dan een korte uitleg en een invulveld. Je begint dus gewoon met een zoekopdracht, net als bij een zoekmachine:
  Zoekmachine Test homepage

 2. Zoekresultaten vergelijken

  Vervolgens krijg je van elke zoekmachine de eerste 5 resultaten te zien, zonder dat je weet welke rij bij welke zoekmachine hoort. De rijen verschijnen elke keer in een andere willekeurige volgorde. Nu is het de bedoeling dat je op de rij klikt die de beste zoekresultaten geeft:
  Zoekmachine Test resultaten

 3. Welke zoekmachine was het?

  Nadat je je keuze hebt gemaakt, krijg je pas te zien welke rij bij welke zoekmachine hoorde. Je leest dan ook direct welke zoekmachine je hebt gekozen. Misschien zelfs leuk genoeg voor een avondvullend spelletje “Raad de zoekmachine” ๐Ÿ˜‰
  Zoekmachine Test gestemd

 4. Zegt het voort

  Nu heb je natuurlijk de smaak te pakken. Stuur de website of de resultaten van je zoekopdracht door naar een vriend, en laat hem of haar ook kennismaken met de zoekmachine test.

Wat te doen met de data?

Omdat we de zoekopdrachten, zoekresultaten en de stemmen opslaan, hopen we interessante data te vergaren over de relevantie van de zoekmachines. Het kan heel interessant zijn om te kijken of bijvoorbeeld bepaalde zoektermen beter passen bij bepaalde zoekmachines. Of welke invloed veranderingen in algoritmes hebben op de relevantie van zoekresultaten. Of hoe de marktaandelen van Google, MSN, Ilse en Yahoo! eigenlijk zouden moeten liggen…
Het is dus hopen dat veel mensen de Zoekmachine Test doen, dus zegt het voort!

Meer informatie vind je bij Over Zoekmachine Test. Updates en interessante bevindingen vind je op het Zoekmachine Test weblog. Reacties en ideeën zijn meer dan welkom, hier in de reacties of natuurlijk bij Zoekmachine Test zelf.

15 gedachten over “Zoekmachine Test: vergelijk relevantie Google, MSN, Ilse en Yahoo!

 1. Pingback: Zoekmachine Test weblog » Blog Archive » Zoekmachine Test live!

 2. Nielsz

  Bij mijn simpele tests over 2 sites was ik toch een Google gebruiker.

  Ilse en MSN komen beide terug met een pagina met content die bestaat uit m’n menu:
  ‘Selecteer – Portfolio – Expertise email marketing – Expertise online onderzoek – Expertise SMS marketing – St’

  Verder blijkt dat de sites nog wel wat usability kunnen gebruiken ๐Ÿ˜›

  Like

 3. Sander

  H?ยฉ Ruben, misschien wat flauw aangezien we het er al over gehad hebben, maar eh, als JavaScript uitstaat… ๐Ÿ˜‰

  Misschien moet Wouter nog maar eens goed kijken naar het eerste zoekresultaat van Google als je zoekt op de termen ‘javascript’ en ‘accessibility’.

  Like

 4. Sander

  Wat ik trouwens wel een beetje vreemd vind is dat je niet eerst de resultaten kunt bekijken alvorens een stem uit te brengen. Als ik altijd via dezelfde zoekmachine zoek ben ik natuurlijk geneigd om bij bepaalde zoektermen bepaalde resultaten als ‘beste’ te beoordelen. Wanneer ik de resultaten van een andere zoekmachine zou bekijken zou ik wellicht tot een ander oordeel moeten komen, maar de zoekmachinetest biedt die optie niet. Ik zal dus geneigd zijn te stemmen voor hetgeen ik al ken.

  Like

 5. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Sander, misschien brengen we die optie weer terug (zo was hij ook eerst), we zullen er mee testen. Probleem kan zijn dat je misschien niet genoeg stemmen krijgt omdat mensen gewoon doorbrowsen. Eerst even kijken hoeveel er nu gestemd wordt, I’ll let you know.

  En over javascript…. tja… ๐Ÿ˜ฎ

  Like

 6. Erwin

  Puntje wat ik wat vreemd vond, als je gestemd hebt en de namen van de zoekmachines erbij komen te staan, staan ze in een andere volgorde.
  Nadat je gestemd hebt heb je de vorige volgorde nog wel redelijk in je hoofd zitten, maar deze is na het resultaat anders, dus moet je het even weer opnieuw bekijken… stukje usability?

  Verder een leuk idee, heb er een paar getest. Wanneer kunnen we de eerste resultaten verwachten?

  Like

 7. gPoque

  Interessante test. Na 25 totaal uiteenlopende zoekopdrachten scoort Yahoo bij mij het beste, al zijn de verschillen niet groot.

  Jammer dat Ask.com niet is meegenomen in de vergelijking. Het zou me niets verbazen als deze het meest gekozen wordt.

  Like

 8. Ruben Timmerman Berichtauteur

  gPoque, Ask zit er nu niet bij omdat 5 zoekmachines naast elkaar niet goed te vergelijken is. 3 is al een stuk beter, maar in Nederland zijn er nu eenmaal 4 de grootsten.

  Als blijkt dat een zoekmachine het veel slechter doet dan de anderen, lijkt het mij zeker aardig om Ask erbij te gooien. Misschien kunnen we dat af en toe rouleren in de toekomst. Als we echt veel bezoekers trekken dan zouden we dat rouleren zelfs continue kunnen doen, zodat je dus soms bijv. MSN, Yahoo, Ask en Ilse met elkaar moet vergelijken.

  Zoveel bezoek trekken we echter niet (gisteren iets meer dan 1000 sessies, 5000 pageviews). We zullen zien, toevoegen van zoekmachines is een relatief kleine moeite met het systeem dat we hebben, dus we gaan er zeker mee experimenteren.

  Like

 9. Sonja

  Ik zou eigenlijk zeggen dat het eerste resultaat waar je op klikt een stem krijgt. Nu zocht ik bijvoorbeeld op mijn eigen naam, en Yahoo gaf me de link die ik daar graag bij wou hebben (de rest ook, maar iets lager). Maar, dat is niet de link waar ik informatie over mijzelf ga vinden.

  Door deze vier wisselend naast elkaar te zetten en de eerste klik af te vangen kom je misschien wel tot een beter resultaat dan met echte stemmen.

  Sowieso een leuk initiatief.

  Like

 10. Pingback: Hardcopy » Blog Archive » Vergelijkend warenonderzoek: Zoekmachine Test

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s