Offline usability: stadsbussen in Utrecht en Amsterdam

GVU stadsbussen links- en rechtsafVoor een usability freak is de hele wereld een usability testlab. Het gedeelte niet op internet noem ik daarom maar offline usability. Ik heb dan ook al een hoop offline usability foto’s gemaakt met mijn trouwe W800i. Tot nu toe nog weinig aandacht aan besteed (de usable brievenbussen en pakken appelsientje daargelaten), maar hier gaan we weer eens. Naast de interessante aanwijzingen in Utrecht ook de do-or-die aanpak van het GVB in Amsterdam.

En vandaag als extraatje een beetje godslastering!

Utrecht: links of rechts?

Het Centraal Station in Utrecht heeft een paar maanden geleden een stevige make-over gekregen. Mooie nieuwe borden en een nieuwe indeling van het busstation zijn het gevolg. Als je echter uit de trein komt en je wil naar de stadsbussen krijg je twee keuzes voor dezelfde bestemming (zie begeleidende foto).

…kans dat iemand geholpen wordt, is kleiner geworden door het toevoegen van het rechterbordHet ligt misschien aan mij, maar een minder assertief persoon zou er spontaan een zweetaanval van krijgen. Het minste dat het GVU had kunnen doen, is de nummers van de bussen op het bord zetten. De bestemmingen of richtingen erbij was natuurlijk ook aardig geweest. En leuk om te vermelden is misschien dat vanaf deze tunnel aan de rechterkant ongeveer 10% van de bussen te vinden is, en de rest aan de linkerkant. De kans dat iemand door deze aanwijzingen dus geholpen wordt, is kleiner geworden door het toevoegen van het rechterbord.

De analogie met online usability gaat hier goed op. Ik beweer natuurlijk niet dat je niet twee links met dezelfde tekst mag maken (dat kan zelfs goed helpen, als er een bovenaan en een onderaan een pagina staat), maar wel dat die in dat geval naar dezelfde pagina moeten wijzen…

Ren je rot naar Amsterdame stadsbussen

GVB stadsbussen hindernisbaanMaar er is meer… In Amsterdam wordt op dit moment het CS verbouwd voor de aanleg van de Noord-Zuid lijn. Maar volgens mij was dit busstation altijd al zo… Wat je op de foto ziet, is de looproute naar de bussen als je uit het station komt. Je moet eerst nog tramrails over trouwens, dus dat is stap 1 van de dodelijke hindernisbaan. Daarna moet je ongeveer 20 meter asfalt over, waar een aanvoer van bussen over rijdt die 7 platforms voorzien van verse bussen. Ik ben redelijk rap van been, maar heb al vaak een sprintje moeten trekken…

Maar wel nette concrete marketing

GVB marketingOm nog even positief te zijn, de bus waar ik na deze foto in belandde had een voor mij verrassend goede marketing actie. Het ouderwetse vervoersbedrijf attendeert de trouwe reizigers er niet zomaar op dat er ’s nachts ook bussen rijden, maar geeft meteen een leuke serveer suggestie!

Toegift: god bestaat niet

God bestaat nietEn ook vanaf het busstation bij het CS in Amsterdam te zien: de Sint Nicolaaskerk. Maar wat valt het meeste op als je ernaar kijkt? Een rood knipperend neonlicht een paar huizen verderop. Dat zegt GOD BESTAAT NIET. Ik kon m’n lachen niet inhouden. Het gaat er niet altijd om dat je het mooiste gebouw en de mooiste boodschap hebt, lelijk en klein knipperen heeft ook zo z’n effect… En dat geldt online ook, getuige de nog steeds hoge irritatie aan flash banners

Ik wil iedereen bij deze oproepen ook eens wat mobiele fotootjes te maken van dit soort offline on-usability. Of heb je een goed voorbeeld van een online variant van de verwarrende borden of de anti-god-neon-knippercampagne op de Prins Hendrikkade? ๐Ÿ™‚

14 gedachten over “Offline usability: stadsbussen in Utrecht en Amsterdam

 1. Guinee

  Mag ik de afslag Jaarbeurs/Centrum komende vanaf Amsterdam (A2) nomineren voor 1 van de minder goed aangelegde verkeersrotondes qua usability? Diegenen die daar bekend zijn weten denk ik wel waar ik het over heb ๐Ÿ˜‰

  Like

 2. Shirley

  De Rotterdamse metro hoort ook bij dit artikel. Stel ik wil naar metrostation Beurs. Ik moet dan vaak de beslissing maken welke richting ik op moet (west/oost). Deze keuze maak je eerst, en na 50 m kan je pas een bord zien met alle haltes waar de metro richting West stopt. Als blijkt dat op dat bord geen metrostation Beurs staat, dan moet ik weer teruglopen en dan voor richting Oost kiezen.

  Ik reis nu al 3 jaar met de Rotterdamse metro (en misschien zou ik het dus moeten weten), maar als ik geen standaardroute volg dan moet ik altijd naar het bord toelopen voordat ik weet welke richting ik op moet.

  Ik vind het ook erg vervelend, dat als je “beneden” op de metro staat te wachten, geen bord meer is te zien waar de metro stopt (dit staat alleen “boven”). Gelukkig zijn alle metro’s wel voorzien van een overzicht van het traject.

  Like

 3. Tobi

  Nog een Haagse dan maar:
  Sinds enkele jaren is de Haagse tramtunnel in gebruik. Om wat verlichting te geven hangt boven het perron een enorme lichtbak. Zo enorm dat je alleen kan zien welke tram je voor je hebt als je er bijna tegenaan staat. Je weet dus nooit of je een stapje harder moet lopen als je bovenaan de trap staat.
  Op diezelfde lichtbakken hangen route-overzichten. Door de kleine letters en de (te) goede verblindende verlichting zijn die bijna onleesbaar. De peperdure plasma-schermen die onzichtbaar ook aan de verlichting hangen zijn inmiddels uitgeschakeld.
  De vertrektijden worden heel handig real-time aangegeven. Tenminste, als ze worden aangegeven. Vaak ontbreken er lijnen of kunnen de tijden echt niet kloppen. Maar helaas, het ‘bewezen’ papieren tabelletje met tijden hangt alleen nog boven bij de ingang.

  Like

 4. Sander

  Bedankt voor je verhelderende laatste foto. Erg usable(!?).

  Voor straf ga ik niet op je Google ads klikken ๐Ÿ˜‰

  En om nog maar een offline usability probleem op te werpen: Fransen. De meeste spreken enkel Frans. Erg onpraktisch als je het mij vraagt.

  gr,
  Sander

  Like

 5. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Sander, get a new opticien man!

  Ik zeg toch in de tekst dat het een rood knipperend ding is… als je op de foto’s klikt opent de foto in het groot en moet je toch echt een rood ding zien lijkt me, ergens links in beeld. En nee, hij knippert niet want het is een foto.

  Tobi en Shirley, thanks voor de suggesties ๐Ÿ™‚ Maak er eens foto’s van als dat een beetje te doen is?

  Like

 6. Sander

  Ik zeg toch in de tekst dat het een rood knipperend ding isโ€šร„ยถ als je op de fotoโ€šร„รดs klikt opent de foto in het groot en moet je toch echt een rood ding zien lijkt me, ergens links in beeld. En nee, hij knippert niet want het is een foto.

  Oh, nu je het zegt…. nou vind ik hem wel heeeel erg verhelderend.

  Like

 7. Jasper

  Herkenbaar ๐Ÿ™‚ Een ervaring van een paar jaar geleden, ik weet niet of het nog zo onusable functioneert:
  Station Amersfoort heeft bij de bussen een ‘mooi’ digitaal systeem: boven de bus opstapplaatsen hangt een bord met de volgende busnr+bestemming en verwachte tijd. Deze zijn niet direct bij uitkomst van het station (zowel links als rechts kan je bij de bussen aankomen) leesbaar. Om de efficientie te verhogen komt niet altijd de bus op dezelfde plaats.

  Aan de linkerkant, bij de hoofdingang staat een centraal bord(je, met >4man kan je er niet voor staan) met daarop alle nr’s/locaties en tijden….handig als je door een vertraging net een minuutje hebt om je vertrouwde bus die niet op de vertrouwde plaats komt te pakken en je eerst op het bord moet gaan turen naar de steeds verspringende informatie.
  Dat is al niet ideaal….moet je nagaan als je van rechts komt dan moet je alle borden boven de opstapplaatsen gaan bekijken omdat daar geen centraal bord staat….

  Like

 8. Shirley

  In Frankrijk hebben ze gebruiksvriendelijke parkeergarages (ik heb het nog nooit in Nederland gezien, maar dat zegt niets). Boven elk parkeervlak hangt een lampje die groen of rood gekleurd is. Als er een auto op het vlak geparkeerd is, dan wordt het lampje rood, als er geen auto staat dan wordt het lampje groen. Op deze manier kan je tijdens het zoeken naar een parkeerplaats vanuit de verte al goed zien of er een plek beschikbaar is. Ik vind het een goede oplossing, iedereen kent het (lange) zoeken naar een plekje in de garage wel. Hadden de Nederlandse parkeergarages dit ook maar :).

  Like

 9. Jasper

  Shirley, dit is een geniale oplossing. Nog iets genialer (?) is dat als je naar binnen rijdt er op een bord staat “U kunt parkeren op de 4de verdieping, volg de borden waarop uw kenteken vermeld staat, de groene lamp geeft uw bestemming weer.” Maar goed dit heeft wel een iets te hoog StarWars gehalte ๐Ÿ˜› en daarnaast voldoet de franse oplossing naar mijn idee perfect om de parkeergarage-stress weg te nemen! (tevens: wie weet zijn eigen kenteken?).

  Wellicht Q-park eens contacten, ze zijn al innovatief bezig met de ‘Q-park-key’ (http://www.q-park.nl/web/qparknl.nsf/pages/ACCT_65GE58) en denk dat ze voor dit soort initiatieven ook wel openstaan.
  De usability van hun site is een ander issue…maar goed je kan ook niet alles goed doen ๐Ÿ˜›

  Like

 10. Tobi

  Na Tom Tom, Q-Park key en GSM moet er niet veel meer innovatie komen die je op je voorruit plakt.

  De Franse oplossing is misschien al een beetje te vereenvoudigen door een extra lampje ‘vol’ te laten branden bij de toegang van een verdieping als alle parkeerplaatslampjes rood zijn. Iets minder Star Wars en je kunt ook nog eens je eigen plaats kiezen.

  Een jaar of tien geleden waren Franse parkeergarages trouwens licht, schoon en geschilderd terwijl ze in Nederland nog donker, grijs en grauw waren. Een vorm van usability die in Nederland pas de laatste jaren de aandacht krijgt.

  Like

 11. Shirley

  @ Jasper: Ik heb die folder van Q-park al eens gelezen toen het net nieuw was in Den Haag. Het is alleen aantrekkelijk voor omwonenden en mensen die daar werken. Voor winkelpubliek (en ik) dat in Den Haag komt, biedt de key gewoon te weinig voordelen.

  @ Tobi: Ik heb de indruk dat er in NL wel gewerkt wordt aan een lichtere parkeergarages. In Delft is afgelopen jaar een parkeergarage geopend die vergeleken met de meeste parkeergarages die ik ken behoorlijk licht is.

  Nog idealer zou zijn als je bij het binnengaan van de parkeerplaats al een paar suggesties geprint krijgt op je ticket. Of navigatiesoftware die je naar een vrije parkeerplaats leidt.

  Nu we er toch over praten, de automaat waar je je kaartje in moet doen, mag misschien “uitstrekbaar” worden. Ik zie genoeg mensen die hun deur open moeten doen, omdat ze niet bij het kaartje kunnen :).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s