Boek recensie: Freakonomics – S. Levitt & S. Dubner

Boek cover FreakonomicsFreakonomics(Bol.com | Amazon.co.uk), met als subtitel “A Rogue Economist Explores the Hidden Side of Everything”, verscheen in 2005 en is een bestseller. De schrijvers Steven D. Levitt en Stephen J. Dubner zijn respectievelijk econoom en schrijver/ journalist. Ze vonden elkaar toen Dubner een verhaal over de onconventionele econoom Levitt schreef in de New York Times.

Over het boek

Freakonomics gaat vooral over economie en alle statistische data die economie meetbaar maken. Daarbij wordt de nadruk gelegd op het ontkrachten van “conventional wisdom”, die zo vaak onjuist is. Freakonomics bestaat uit een aantal onderzoeken gebaseerd op vragen die normaal niet door economen worden gesteld. Natuurlijk zijn de vragen afgeleid uit de statistische data, maar ze zijn daarom niet minder amusant. Een aantal van de behandelde onderwerpen:

 • Vals spelende sumo-worstelaars
 • Drugs dealers die nog bij hun moeder wonen
 • Leraren die scores van hun leerlingen illegaal verbeteren

De originele cover van FreakonomicsMaar het meest besproken onderwerp van Freakonomics is de dalende criminaliteit in de VS in de jaren ’90. Veelgehoorde redenen daarvoor zijn nieuwe slimme politie strategieën, de vergrijzende maatschappij, strengere wapenwetten en langere gevangenisstraffen.
Levitt toonde echter aan dat de grootste invloed op de dalende criminaliteit een jaar of 20 eerder werd ingezet: de legalisatie van abortus. Aanstaande moeders blijken goed in te kunnen schatten of hun kind een kans van slagen heeft in het leven. Abortus werd door de legalisatie toegankelijk voor een grote groep kansarme moeders. Honderdduizenden kinderen die voor galg en rad dreigden op te groeien, werden niet geboren…

Freakonomics heeft in de blogosphere veel aanhang, en dat is goed te verklaren. In het boek worden veel interessante feiten benoemd en statistische data geanalyseerd. Daaruit worden leuke conclusies getrokken die veel stof tot nadenken geven. Verder is het leuk geschreven, en kun je er je progressieve hart ophalen. Dit zijn allemaal karakteristieken die het in de blogosphere van nature goed doen.

Mijn mening over Freakonomics

onderzoeken worden breed uitgemeten, maar niet in een kader geplaatstHet boek is net 200 pagina’s dun, en daardoor in een stevige dag uit te lezen. De kans is groot dat je dat dan ook doet, want het leest heerlijk weg. Toch viel het boek me wat tegen, misschien juist doordat het zo’n hype is*. De schrijvers beloven in de proloog al dat er geen “unifying theme” is, en maken dat 100% waar. Pas in de epiloog wordt er toch iets van een “grand idea” aangehangen, en dat had van mij wel eerder gemogen.

Alle (weliswaar interessante) onderzoeken worden breed uitgemeten, maar niet in een kader geplaatst. Ze worden gewoon op een rij gezet en een voor een afgewikkeld. De hoofdstukken van het boek hadden ook in willekeurige andere volgorde kunnen worden geplaatst, en in een paar gevallen lijkt dat ook te zijn gedaan. Zo wordt aan het eind van het boek uitgelegd wat het inhoudt om variabelen te isoleren, terwijl dat in het begin een aantal keer wordt aangehaald. En een zinsnede uit het begin van het boek (over correlatie, waarin X Y veroorzaakt, of Y juist X, of Y en X door Z) wordt bijna letterlijk herhaald.

Freakonomics moedigt je aan verder te kijken dan je neus lang isFreakonomics is zeker een aanrader, al was het maar voor aan de borreltafel. De voorbeelden in het boek doen je realiseren dat je de mening van experts en onderzoeken die in de media worden aangehaald altijd met een korrel zout moet nemen. Statistieken kunnen vanalles zeggen, en worden dan ook vaak gebruikt om vanalles te zeggen. Freakonomics moedigt je aan verder te kijken dan je neus lang is en doet dat op een aanstekelijke manier.

Meer over de auteurs kun je lezen op hun Freakonomics Blog. En hier nog wat interessant commentaar op Freakonomics door die andere hype schrijver Malcolm Gladwell (een review van zijn boek Blink komt eraan).

Ik ben benieuwd wat jullie van het boek vonden, het moet inmiddels redelijk populair worden in Nederland.

En ik vraag me af of lezers zich eraan storen als ik af en toe iets schrijf over boeken die aansluiten bij mijn belevingswereld? (en daarmee potentieel bij die van mijn lezers)

*Een typisch voorbeeld van oorzaak-gevolg relatie waar in het boek Freakonomics vaak aan wordt gemorreld.

13 gedachten over “Boek recensie: Freakonomics – S. Levitt & S. Dubner

 1. Peter

  Ik ben het met je eens Ruben.

  Wat ik jammer vind is dat de auteurs het abortusverhaal min of meer brengen als iets wat nog niet eerder geopperd is, terwijl deze theorie in het verleden meermaals uiteen is gezet in andere boeken en dus verre van origineel is.

  Like

 2. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Mark, er komen er nog wel wat meer (van Blink, The Wisdom of Crowds en The Tipping Point) maar voorlopig niet over usability en online marketing boeken. Die zijn er niet zo veel en ik heb er geen op mijn “to read” lijstje staan. Ik heb wel een berg usability boeken op de plank staan, als je wat goeds zoekt om te lezen raad ik je “Don’t make me think” van Steve Krug en “Usability Engineering” van Jakob Nielsen aan om mee te beginnen.

  Like

 3. Pingback: Figuring it out

 4. Sander

  Jakob Nielsen, de man die met zijn site iedereen tot ‘navigationally challenged’ promoveert.
  Of je nu God bent, of je wordt kunstmatig in leven gehouden, zijn site is werkelijk voor iedereen even toegankelijk.

  Like

 5. Tom van Doveren

  Wat in Freakonomics wordt beschreven is gewoon goed onderzoek doen zonder al te veel belemmeringen van geld, specifiek (politiek) belang en conservatief denken…
  En vooral ook: nadenken en nieuwe wegen bewandelen. Ik zou zeggen: weinig nieuws onder de zon.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s