Google is zo simpel dat de usability slecht is

…homepage van Google kan ook niks, alleen zoeken.Meneer Norman pakt Google aan op zijn usability. Dat moet wel interessant zijn, en dat is het ook. Vaak wordt gezegd dat Google de ultieme usability heeft, want hun homepage is zo simpel. Dat klopt op zich wel, maar de homepage van Google kan ook niks, alleen zoeken. Terwijl Google inmiddels net zoveel diensten aanbiedt als grote concurrenten Yahoo en MSN.
Hoe makkelijk is het om Google’s diensten te gebruiken? Je wil je dagelijkse nieuws via Google News, je mail bij Gmail, je routebeschrijving van Google Maps, en nog even zoeken met Google Search. Ga dat maar eens vinden als onervaren gebruiker.

Aardig is trouwens dat Don Norman de partner is van Jakob Nielsen (samen als nngroup.com). En Nielsen zit in de raad van advies van Google’s AdWords, wat op zich een zeer usable applicatie is in mijn ervaring. (Alleen kan ik de pagina niet meer vinden waar dat staat, kan iemand me helpen?)
“The Don”, zoals Norman vaak genoemd wordt, omschrijft het mooi:

Take another careful look at Google’s front page. Want a map? You have to click once to be offered the choice, then a second additional time to get to the map page. Want to use Google Scholar to check references? Um, well, is that “Advanced Search” or “more.” What about their newly announced blog search? Why is Google maps separate from Google Earth? (Oh, those were purchased from different companies. Yes, but why should I, the user, care about the history of Google’s acquisitions?)

Je kunt zeggen dat Google pas al die extra informatie geeft op het moment dat je erom vraagt via de zoekmachine. Dat is ongetwijfeld ook het verweer van Google zelf. Recent was in het nieuws dat de “andere” diensten van Google bij het grote publiek nogal onbekend zijn… Dat is natuurlijk niet zo gek als je naar de homepage kijkt.
En guess welke site Jakob Nielsen noemt als zijn favoriet op usability gebied? Yahoo! Zie daarvoor dit video interview met Nielsen.
Is Google simple? No. Google is deceptive. It hides all the complexity by simply showing one search box on the main page.

Is Google simple? No. Google is deceptive. It hides all the complexity by simply showing one search box on the main page. The main difference, is that if you want to do anything else, the other search engines let you do it from their home pages, whereas Google makes you search through other, much more complex pages. Why aren’t many of these just linked together? Why isn’t Google a unified application? Why are there so many odd, apparently free-standing services?

Mijn verwachting is dat Google dit jaar nog met een grote verandering komt. Eigenlijk kan dit gewoon niet langer. Desktop Search is net uit Beta stadium maar verder zit alles er nog in. Als Google een vuist wil maken naar MSN en Yahoo! zullen ze meer integratie moeten bieden om de breedte van hun diensten aan een groter publiek bekend te maken. Ook met het oog op de virtuele online desktop waar iedereen langzaam naartoe bouwt…

Via Webword

4 gedachten over “Google is zo simpel dat de usability slecht is

 1. Tinus

  Het valt me op dat je niets hebt gezegd over de website van Norman zelf. Neem het reactieformulier bijvoorbeeld. Je kunt er (in IE) niet in het berichtveld scrollen, het bevat een overbodige en storende achtergrond en de tabindex brengt je van de onderkant ineens naar de bovenkant van de pagina.

  Norman, kijk eerst naar jezelf en plaats dan pas kritiek op anderen!

  Like

 2. Tinus

  In de ‘About’ staat constant ‘we’ dus ik was er van uitgegaan dat hij er niet alleen columns schrijft. Maar inderdaad zijn naam staat niet bij ‘The Team’ dus je hebt groot gelijk.

  Toch had hij beter dicht bij zichzelf kunnen beginnen.. 🙂

  Like

 3. karelr

  Ik werk met blinden en slechtzienden, en wil ook graag ook blinden leren werken met google.. nu zoek ik echter ook een beter en simpeler.. usablity site dit google-mails gemakkelijk opent, zonder al de knoppen (ik gebruik ook http://www.webformator.de) gratis in de nederlandse taal!
  => zijn er mensen die gemakkelijk online gmail-mailberichten kunnen uitlezen, iets zoals http://www.symbaloo.be

  dank je voor de tips
  karel

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s