Gebruikerservaring? Ga uit de weg!

Gebruikerservaring?Bij Creating Passionate Users een kort stukje over gebruikerservaring (User Experience). Deze term wordt gebruikt om te beschrijven wat een gebruiker heeft als zij met een UI (User Interface) “interacteert”. Mensen die interactie ontwerpen maken voor websites worden ook wel User Experience desigerns genoemd. In het Nederlands krijg je dan, uhhh… gebruikerservaring vormgevers. Hm..
De sleutel tot een goede gebruikerservaring ligt in enchanting, betoveren. Dat klinkt misschien vaag, daarom een pakkend voorbeeld:

The best user experiences are enchanting. They help the user enter an alternate reality, whether it’s the world of making music, writing, sharing photos, coding, or managing a project. Even a spreadsheet has the potential to be as engaging as a game.

Until the interface comes crashing into your virtual world, throwing you back to the real one. That intense feeling of being engaged–the flow state–is interrupted. The spell is broken.

Het gaat er dus om da de gebruiker niet lastig gevallen wordt door de interface. Die moet schijnbaar onzichtbaar zijn, ook bij websites. De taak die volbracht moet worden, of het nu een lening aanvragen of een reis boeken is, moet op de voorgrond staan. Alles dat de gebruikerservaring kan verstoren, moet weg. Ik vind deze analogie goed passen bij de eeuwenoude vraag: “moeten we op landingspagina’s wel of geen navigatie aanbrengen?”. Als je de analogie volgt is het antwoord natuurlijk “nee”. Alleen datgene wat nodig is om de gebruiker zijn ervaring te laten beleven.

Val een gebruiker dus ook niet lastig met andere aanbiedingen op het moment dat ze aan’t bestellen is. Laat haar lekker in die flow zitten! Een eigenschap van zo’n flow is dus dat er zo weinig mogelijk frictie optreedt… Afleiding is frictie, en van een goede interface krijgt een gebruiker energie.

Ter illustratie van de ultieme slechte gebruikerservaring nog een korte video met de geliefde Microsoft Office paperclip.

9 gedachten over “Gebruikerservaring? Ga uit de weg!

 1. Sander

  Alles dat de gebruikerservaring kan verstoren, moet weg. Ik vind deze analogie goed passen bij de eeuwenoude vraag: “moeten we op landingspagina’s wel of geen navigatie aanbrengen?”. Als je de analogie volgt is het antwoord natuurlijk “nee”.

  Joepie, terug naar de landingspagina’s met hooguit 1 link: “skip intro”!

  Ruben, ga je mond weblog spoelen!

  Like

 2. Ruben Timmerman

  Sander, dat is inderdaad een goed idee, maar 1 link. Die link moet dan echter wel gaan naar “Koop dit product”. Een landingspagina is een pagina met een heel specifiek doel: iemand veleiden. En verleiden moet je doen met wat het dichtst bij het doel van de gebruiker ligt. En navigatie leidt daar van af, dus moet weg.

  Dacht je dat ik iets anders bedoelde of ben je het hier ook niet mee eens? 🙂

  Like

 3. Sander

  Voor een optimale interactie dient elke afleiding inderdaad tot een minimum beperkt te worden. Bij interactieve installaties in musea gebeurt het bijvoorbeeld maar al te vaak dat de techniek hapert waardoor het hele beeld (en bijbehorende ervaring) om zeep geholpen wordt.

  Leidt navigatie af? Afgezien van eventuele schreeuwerige vormgeving hangt dat nogal af van het doel van de site en van de bezoeker: kopen/verkopen, informeren, opiniëren, etc.. Om mensen te informeren kan het soms een goed idee zijn om ze aan het handje mee te nemen, maar om ze de mogelijkheid te ontnemen om ergens anders te kijken lijkt me niet erg gebruikersvriendelijk.

  Kijk naar je eigen site. Geen eCommerce-site (al hoop je natuurlijk dat we allemaal op afleidende GoogleAds klikken), maar informerend/opiniënerend. En kijk wat een navigatie: 6 menu’s (en dan tel ik dat verzamelmenuutje onderaan de pagina en het 2-ledige menuutje bij het reactieformulier nog niet mee). Leidt dat allemaal af? Op den duur steeds minder ;-). Is dat een probleem? Lijkt me niet (de GoogleAds zijn mijns inziens de uitzondering), als een ander artikel interessant(er) lijkt, laat de bezoeker dan vooral (ook) naar dat andere artikel surfen. Het leidt dus niet af van het doel van de site, in dit geval de site zelf.

  Maar goed, ik ben geneigd het world wide web in de eerste plaats te zien als een vergaarbak aan informatie en niet als een uit de kluiten gewassen virtuele Febo waar de ultieme ervaring is om zo snel mogelijk je snack uit de muur te trekken (lees: geld uit je portemonnee).

  Like

 4. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Wat voor mij leidend is, is dat niet afgeleid mag worden van de conversie. Elke website heeft conversie (nodig), anders heeft hij geen bestaansrecht. Bij Usarchy is conversie “het lezen van mijn artikelen”. Als er meer gelezen wordt, zullen mensen mijn mening beter leren kennen en dat is het doel van deze site. Om dat te bewerkstelligen zijn diverse navigatie mogelijkheden opgenomen om de bezoeker te verleiden verder te klikken en te lezen. Ongeveer 20% van de lezers van een artikel gebruikt bijvoorbeeld de “gerelateerde artikelen” om verder te lezen.

  Bij een e-commerce site is er weer andere conversie waar niet van afgeleid mag wordenn, het aankoopproces. In een museum is de conversie het beleven en begrijpen van de kunst.

  Adsense clicks zijn hier trouwens slechts een secundair doel, zeker niet bedoeld om de kosten van het schrijven mee te dekken want dan kom ik op minder dan 30 dollarcent per uur uit 🙂

  Like

 5. Alfred Berichtauteur

  Bruikbaar stukkie ruben. Moet voor school namelijk een onderzoek houden over gebruikersbeleving en hoe die verbeterd (of verslechterd) kan worden met het gebruik van AJAX.

  Like

 6. J Andries

  Sja.. allemaal theorie waarvan ik afvraag in hoeverre het toepasbaar is in de praktijk.

  Centraal staat de vraag wat je beoogt te bereiken met een site. Wil je informeren of vermaken? Wil je puur omzetverhoging d.m.v een site als extra verkoopkanaal (frs.nl)? Of gebruik je de site als verlengstuk van de bedrijfsidentiteit? Ben je productgeorienteerd (nationalenederlanden.nl), of merkgeorienteerd (cocacola.nl)? Of is de site bedoelt als als tijdelijke campagne (nrcnext.nl)?

  Er zijn enorm veel doelstellingen te bedenken die elk een eigen werk- en denkwijze vereisen. Het idee dat “frictie” bezoekers wegjaagd of weerhoudt over te gaan op transactie is vreemd en gegeneraliseerd..

  Immers, voor bezoeker X kan de navigatie frictie zijn.. voor bezoeker X zijn het juist de flashy sfeerbeelden die afleiden..

  Dag theorie. Welkom praktijk. 🙂

  Like

 7. Ruben Timmerman Berichtauteur

  J Andries, de praktijk is altijd weerbarstiger dan theorie, daarom is theorie ook slechts theorie. Maar generaliseren moet je, anders heb je nooit een startpunt om vanuit te gaan. Je kunt elke theorie wel afdoen met een praktijk case waar de theorie geen standhoudt.

  Je zult alles moeten onderzoeken en moeten experimenteren met toevoegen en verwijderen van features. En voor elke site geldt dat er een conversie te definieren is. Of je product of merk georienteerd bent maakt niet uit bepaalt welke conversie je wil. En de conversie is iets waar je je gebruiker op moet blijven focussen. Voor de ene website kan dat dus focus op flashy sfeerbeelden betekenen, voor de andere een overvloed aan navigatie.

  Eigenlijk is jouw bezwaar juist te generaliserend: elke theorie is waardeloos omdat hij niet 100% toepasbaar is. Dat dat niet kan is nou eenmaal de praktijk van theorieen.

  Like

 8. Pingback: Phentermine without prescription.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s