Webdesign voor ouderen: 7 tips tegen vergrijzing

Webdesign voor ouderenOuderen gedragen zich anders online dan jongeren. Eerder schreef ik over het aanwijzigen van de schuldige voor usability problemen. Daarin bleek dat ouderen sneller geneigd zijn de schuldige aan te wijzen als iets niet lukt op een website. Vandaag wil ik kijken wat je kunt doen in webdesign om ouderen niet grijs te laten worden van je website… In onze vergrijzende maatschappij is dat wel het minste wat je kan doen, niet?

Ouderen blijken volgens het onderzoek trouwens ook meer emotioneel te reageren op webdesign problemen. Reden te meer om even te kijken naar de belangrijkste punten.

 1. Maak pagina’s niet of heel duidelijk scrollbaar
  Een mentaal model is de voorstelling van hoe een website of webpagina eruit ziet. Bedenk eens hoeveel ramen je huis heeft, je zult dan het mentale model van je huis gaan bekijken. Bij ouderen blijkt het mentale model van een website minder passend te zijn. Zo ontdekten ze vaak niet dat er gescrolld kon worden binnen een webpagina. Dit komt misschien doordat ze geen goed mentaal model hebben van websites, maar wel van boeken, waar je nooit hoeft te scrollen.
 2. Gebruik minder technische taal
  Ouderen hebben moeite met technisch taalgebruik. Op zich geen verrassing, maar het verdient aandacht. Vijf van de acht ouderen in de test begrepen niet wat werd bedoeld met “bring up the minimised window”. Maar er was ook meer moeite met woorden als ‘Homepage’, ‘URL’ en ‘Browser’. Dat geeft wel te denken voor deze veelgebruikte woorden, ook op Nederlandse websites.
 3. Maak links duidelijk herkenbaar
  De ouderen in de test klikten veelvaker op dingen die geen link bleken te zijn. Bovendien gaven ze allemaal aan een voorkeur te hebben voor het veranderen van de kleur van “visited” links. Dat is natuurlijk logisch, ouderen zullen zich minder makkelijk kunnen herinneren waar ze allemaal al geweest zijn.
 4. Wees terughoudend met downloads
  Ouderen geven ook aan dat ze “bang” zijn voor het downloaden van documenten in verband met virussen e.d. Zorg dus dat documenten gewoon in HTML beschikbaar zijn, of zorg voor goede uitleg bij PDF als het niet anders kan.
 5. Zorg voor een toegankelijke zoekfunctie
  Alle participanten van het onderzoek (zowel jonger als ouder) gaven aan een zoekfunctie te verwachten waarmee ze in een keer de hele website kunnen doorzoeken. De ouderen gebruikten de zoekfunctie overigens ook veel meer. Waarschijnlijk omdat ze meer problemen hebben met navigatie.
 6. Hou tekst kort
  Dit is iets dat ik onlangs zelf bij een usability test tegenkwam. Ouderen zijn geneigd alle tekst die ze voorgeschoteld krijgen, rustig door te lezen. Waar jongere webgebruikers net zo lang doorklikken tot ze hebben gevonden wat ze hebben, lezen ouderen rustig alles door. Het is dus belangrijk teksten kort te houden, om niet teveel tijd kwijt te zijn met het lezen ervan.
 7. Hou tekst groot
  Ook niet verrassend: ouderen gaven aan dat alle tekst kleinder dan 12-punts te klein was om goed te kunnen lezen. Slechts een van de acht participanten wist hoe de tekst groter gemaakt kon worden via de browser. Zorg dus voor een duidelijke GROTERE TEKST link. En, alsjeblieft, gebruik geen 8-punts verdana omdat dat er zo “lekker” uit ziet.

Eigenlijk zijn bovenstaande punten allemaal ook wel zonder onderzoek te bedenken. Ik vind het echter wel belangrijk ze te blijven benadrukken, er zijn nog steeds zeer veel websites die de simpelste fouten maken. Niemand heeft baat bij licht-grijze kleine letters! Zeker ouderen niet, en daar zijn er nogal veel van…

Toegift: ouderen straffen fouten sneller af

Ze geven snel op en houden zeer strak vast aan wat ze kennen en wat lijkt te werken.Recent deed ik een usability gebruikersonderzoek met acht participanten waarvan er twee ouder dan 60 jaar waren. Deze gebruikers vertoonden heel ander gedrag dan de andere participanten. Het meest opvallende vond ik dat ze allebei heel snel een keuze maakten voor een bepaalde manier van interactie. Er werden een aantal dingen geprobeerd op zoek naar de informatie die ik als taak had opgegeven. Zodra iets niet succesvol leek, werd de methode opgegeven.
De gebruikers vonden allebei vrij snel de zoekfunctie, die niet werkte maar altijd dezelfde pagina gaf (het ging om een protoype). Beide vonden op die nep resultaten pagina echter wel het eerste antwoord op hun taak. Ze bleven daarna bij elke taak eerst deze zoekresultaten bekijken op zoek naar het antwoord, tot zes keer toe.

Ouderen lijken weinig vergevingsgezind. Ze geven snel op en houden zeer strak vast aan wat ze kennen en wat lijkt te werken. Dit geeft aan dat je voor deze grote groep gebruikers nog meer op je tellen moet passen in webdesign en usability…

7 gedachten over “Webdesign voor ouderen: 7 tips tegen vergrijzing

 1. Tobi

  “Dit komt misschien doordat ze geen goed mentaal model hebben van websites, maar wel van boeken, waar je nooit hoeft te scrollen.”

  Het uitbreiden van de pagina met een knop “volgende bladzijde” zou dus een effectieve oplossing kunnen zijn?

  Like

 2. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Ja, dat klinkt niet helemaal slecht. Dat gebeurt nu ook al op veel nieuws websites waar artikelen over verschillende pagina’s zijn verspreid. Het lastige is alleen, dat je maar 580 pixels hoogte hebt als je dit wil doen, want anders moet er al gescrolld worden 🙂

  Like

 3. Tobi

  Je zou met die knop ook een stukje verder kunnen scrollen, dus als aternatieve bediening van de scrollbalk. Helaas sluit dan de knoptekst niet meer aan terwijl het daar juist om ging. Nog even creatief zijn dus.

  Doet me trouwens denken aan juristen die hun meters ringbanden moesten verruilen voor een CD-ROM. Het algemene gebruik was om te bladeren in de banden om andere relevantie informatie te vinden. Met de CD-ROM kon je alleen maar zoeken. Het gevolg was dat de (peperdure) ringband-abonnementen nog jaren aanbleven en de (ook peperdure) CD-ROM’s vrijwel niet werden gebruikt. Ik ben er alweer een tijd weg dus ik weet niet wie zich hebben aangepast: De juristen of de CD-ROM’s.

  Like

 4. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Hi Arjan, welkom hier. Heb je misschien ook nog een inhoudelijke aanvulling op bovenstaande tips, vanuit jouw expertise?

  Vreemde naam trouwens, mokka marketing. Het deed me denken aan etnomarketing 🙂

  Like

 5. Webdesign Weert

  Interessant artikel! Met het oog op de toekomst zullen steeds meer website rekening moeten gaan houden met deze oudere doelgroep, al is deze doelgroep ook steeds meer bij de tijd. Door vooral de “algemene regels” in acht te houden, zal je website inderdaad een stuk vriendelijker worden, en niet alleen voor ouderen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s