Website download snelheid is niet zo belangrijk

…users are more interested in achieving their
goals than having speedy page loads
Zo, een “bold statement” als kop, dat werkt vast goed… Jared Spool schrijft misschien ten overvloede nog maar eens over de download snelheid van websites en de invloed op de gebruiksvriendelijkheid. Die invloed is er wel degelijk, maar is niet zo groot als je soms zou vermoeden. Het is echter wel een onderwerp waar gebruikers over klagen. En omdat we (hopelijk) hebben geleerd naar onze gebruikers te luisteren, wordt die download snelheid als belangrijk op te lossen probleem gezien. Jared quote hierbij een artikel uit 2001: The Truth About Download Time.

Vaak gezegd: gebruikers zijn slechte raadgeversWat vaak gezegd wordt: gebruikers zijn slechte raadgevers. Het is belangrijk vooral hun gedrag te bestuderen, maar je moet ze niet vragen wat er verbeterd moet worden. Het is vooral belangrijk dat gebruikers de taak kunnen uitvoeren die ze willen. Als dat niet lukt, is er iets mis met de website. Als een webpagina iets langzamer is, maar verder wel gewoon goed werkt, is er dus niks aan de hand.

Zulke “problemen” worden pas problemen als mensen zich gaan irriteren aan een website. En die irritatie ontstaat meestal pas als iets niet lukt. En bij irritatie kan de focus snel komen te liggen op de verkeerde dingen. “Die kleur is lelijk” en “het laden van die pagina duurt heel lang” zijn geen klachten die bovenaan de verbeterlijst terecht moeten komen.

Beter kan gekeken worden naar de invloed van die klachten op het voltooien van de taken van de gebruiker. Jared concludeert dan ook:

Since we conducted the original research five years ago, we’ve
repeatedly discovered users are more interested in achieving their
goals than having speedy page loads. Since goals are often complex and
require the users to be thoughtful, the best designed sites seem to get
away with slower-than-average pages.

Ik denk dat je vooral goed moet kijken naar de reden van klachten van mensen. Als gebruikers klagen over een trage site, is de kans groot dat er eigenlijk iets anders aan de hand is…

Via Usabilityweb

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s