Microsoft Office 2007 screenshots: meer interface usability

Microsoft Excel 2007 screenshot - zwartEerder zagen we al screenshots van wat toen nog Microsoft Office 12 heette. Inmiddels is de echte productnaam bekend, Office 2007. En op het weblog van een van Microsoft’s developers een heleboel meer plaatjes. En die plaatjes zien er erg “slick” uit moet ik zeggen:

De meest opvallende wijziging in de interface is het loslaten van menu’s. De gewone menu;s zijn vervangen door tabbladen met daarin grafisch weergegeven alle bewerkingen. Dit zou de enorme hoeveelheid opties beter toegankelijk moeten maken. Ik geloof er wel in, vooral ook omdat menu’s gewoon onhandig zijn door het precieze bewegen met de muis. Nu is ook meer ruimte vrij om te laten zien welk effect een bewerking heeft op je werk. Van alle applicaties in Office 2007 zijn er screenshots beschikbaar.

Microsoft Word 2007 screenshot Word 2007
Een grote verandering zijn de uitgebreide toolbars. Daarin zijn meer opties direct beschikbaar, waar ze vroeger in eindeloze menu’s verstopt zaten. Het zijn er nu wel erg veel geworden, maar door de manier waarop ze geordend zijn nog wel bruikbaar. Ik vind de manier waarop Microsoft de iconen heeft gegroepeerd (zoals “style”, “paragraph” en “find”) heel erg netjes.
Microsoft Excel 2007 screenshot
Excel 2007
In Excel zien we natuurlijk dezelfde grote toolbars. Verder ook soort-van-automatische grafische elementen in de cellen zelf. Het is allemaal wel overdreven gestyled meot ik zeggen. Ik vraag me af of een gewone gebruiker ook dit soort Excel sheets gaat maken uiteindelijk.

Microsoft Excel 2007 screenshot - zwart Excel 2007 in het zwart

En als je al dat blauw niet bevalt, kan je altijd nog een skin kiezen. Deze vind ik een stuk mooier dan het standaard blauw. Omdat Office 2007 ook voor Vista gemaakt wordt, zal de “glas” vormgeving ook mogelijk zijn (transparantie, 3d, animatie, etc.). Meer hierover bij Wikipedia: Microsoft Windows Vista.
Microsoft Outlook 2007 screenshot Outlook 2007
Hier valt het op dat een functie als “send” in de interface dezelfde plek heeft als alle menu’s. Ik vind dit een logische keuze, alles wat belangrijk is staat nu overzichtelijk bij elkaar. Van dat uitgebreide clipboard ben ik nooit zo’n fan, maar kennelijk is dat voor beginnende gebruikers toch handig.
Microsoft Powerpoint 2007 screenshot Powerpoint 2007
Powerpoint ziet er ook weer iets gelikter uit, veel 3d features zijn toegevoegd. Op zich lijkt me dat geen echte verbetering, zoals ze bij Presentation Zen goed uitleggen. Dat naar aanleiding van Steve Jobs’ presentatie waarin hij de gelikte nieuwe 3d weergaven van Keynote laat zien.
Microsoft Office 2007 buttonscreenshot Office button
Een andere grote wijziging in de interface is de Office button. Die is altijd links bovenin te vinden. Daarbinnen vind je je recent gebruikte documenten en een aantal andere veelgebruikte opties. Lijkt me best handig, al voegt het niet veel toe aan het ouderwetse “File” menu. En wat wel interessant is, hiervoor is niet de nieuwe standaard tabblad structuur gekozen. Dat vind ik toch vreemd eigenlijk…

6 gedachten over “Microsoft Office 2007 screenshots: meer interface usability

 1. Sjoerd

  Ziet er inderdaad wel dik uit, alleen is het blauw wel heel heel blauw. Ik kan me niet voorstellen dat je er lang naar kunt kijken, in tegenstelling tot de zwarte variant.

  Met een beetje geluk kan je je toolbars ook veranderen, dus idd het clipboard eruit mikken enzo. Ook de find optie is wat groot, maar dat is misschien omdat ik waarschijnlijk toch stug ctrl-f zou gebruiken.

  Like

 2. Jasper

  He Ruben, n.a.v. je artikel over reputatie management kwam ik weer hier terecht.
  Sinds een week werk ik nu met Office 2007, wel enorm wennen de interface wijziging maar het begint steeds meer te bevallen.

  Jij geeft aan bij Outlook:
  “Hier valt het op dat een functie als ‚Äúsend‚Äù in de interface dezelfde plek heeft als alle menu‚Äôs. Ik vind dit een logische keuze”

  Blijkbaar vond Microsoft dit bij nader inzien toch niet want hier staat er een ‘Send’knop aan de linkerkant naast adresseringsvelden.
  (plaatje: http://blogs.technet.com/photos/stevemarsh/images/445719/288×375.aspx)

  Ik vraag me af wat de beweegreden was om toch deze knop niet in de standaard menu-interface op te nemen. Ik ben het met je eens dat dit mooier is.
  Er zal ongetwijfeld genoeg usability onderzoek door Microsoft zijn gedaan. 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s