Mond-tot-mond-marketing heeft de meeste invloed

mond tot mond marketing - illustratieBij Brand Autopsy een artikel met aardige cijfers over de invloed van mond-tot-mond marketing. Of zoals het in het Engels, natuurlijk mooier, heet: Word-of-mouth marketing.
Ook in de online marketing is dit een erg belangrijke factor. Dit wordt nog veel onderschat, dat zie je vooral sterk bij organisaties waar de marketing afdeling gescheiden is van communicatie en/ of internet.
Het beschreven onderzoek gaat over de invloed op de aankoop beslissing van de verschillende soorten marketing. Daaruit komt grofweg dit lijstje:

 1. Word-of-Mouth
 2. TV
 3. Coupons
 4. Newspaper Inserts
 5. Read Article
 6. Direct Mail
 7. Magazines
 8. In-store Promotion
 9. Cable TV
 10. Online Advertising

mond-tot-mond markting cijfersHet onderzoek is uitgesplitst in verschillende leeftijdscategorieën. In de categorie 18-34 is de invloed van mond-tot-mond nog groter, vooral in de categorie electronica aankopen. Bij ouderen is de invloed in alle categorieen veel kleiner. Zij zijn kennelijk nog beter te beïnvloeden door ouderwetsere soorten marketing…

Er zijn natuurlijk een aantal kanttekeningen bij dit (soort) onderzoek te plaatsen. Een aantal daarvan worden in de comments bij Brand Autopsy gegeven:

 • Direct contact
  De invloed van direct contact met de leverancier wordt niet meegenomen. Ik denk dat deze vorm van marketing een enorm grote invloed heeft op de aankoop beslissing, maar natuurlijk ook indirect via mond-tot-mond marketing.
 • Mensen kennen zichzelf niet
  In dit onderzoek werd aan mensen gevraagd wat de grootste invloed had op hun aankoop beslissing. Uiteraard zeggen ze dan niet “TV commercials”, want dat klinkt dom. Vertrouwen op de woord uit de mond van anderen klinkt dan al een stuk intelligenter…
 • Waar begint mond-tot-mond marketing?
  Uiteraard moet mond-tot-mond marketing ergens beginnen. Als niemand je kent, kunnen ze het ook niet over je hebben. De andere vormen van marketing zijn dus wel belangrijk om de m-o-m marketing op gang te brengen. Daarom is het ook heel belangrijk om dit virale marketing effect te ondersteunen.
 • mond tot mond marketing 55+ cijfers

 • Onbetrouwbaar, lastig te beïnvloeden
  Dit is een reactie van ene Andy, waar ik het niet helemaal mee eens ben. Hij geeft als voorbeeld alle iPod concurrenten die het door een slechte word-of-mouth naam niet gered hebben terwijl ze eigenlijk misschien wel beter waren. Maar we weten allemaal dat Apple meester is in het beinvloeden van de media en het publiek met slicke presentaties en producten die gewoon fatsoenlijk zijn. Eigen schuld, dikke bult zou ik zeggen. Hoe zielig dat ook is voor bijvoorbeeld Creative, dat een betere video iPod maakte dan Apple’s eigen…

Andy zegt het in de comments bij Brand Autopsy:

Again… I got no problem with word-of-mouth. I just think it shouldn’t take the place of words-of-marketing.

Daar kan ik me wel in vinden. En zoals ik daar in de comments ook zeg; je moet mond-tot-mond marketing wel altijd zo makkelijk mogelijk maken, en ondersteunen.

5 gedachten over “Mond-tot-mond-marketing heeft de meeste invloed

 1. Aldo

  Moet het niet zijn mond tot mond….erg interessant vind ik. Zelf een Buzz initiatief gestart met 10 andere foodloggers die mijn foodlijn beoordelen. Een soort proefpanel dus. Op hun eigen site schrijven ze hier recensies over.

  Groet,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s