Usability: ouderen wijzen de schuldige aan

Usability: ouderen wijzen de schuldige aanIn een artikel over website vormgeving voor ouderen kwam ik wat aardigs tegen. Een van de gerapporteerde bevindingen gaat over wie de schuld krijgt van usability problemen. En zelfs: krijgt überhaupt iemand de schuld? Webcredible bracht wat cjfers naar buiten naar aanleiding van een usability onderzoek met ouderen. Echt statistisch betrouwbaar zijn ze niet, maar wel leuk.

Het bleek in deze studie dat ouderen (65+) sneller geneigd zijn iemand de schuld te geven van usability problemen. Drie van de acht participanten gaven zichzelf de schuld:

Of the eight older participants, three appeared to blame themselves for any difficulties which they encountered (sample quotes: ‘I don‘t really know what I’m doing’; ‘It’s probably my fault’; ‘This always happens to me’).

Vier van diezelfde acht ouderen gaven echter de schuld aan de websites:

‘I hate it when websites do this’; ‘Well, that’s stupid’; ‘That doesn’t make any sense’).

Van de acht jongere (40-) participanten gaf slechts een persoon de schuld, aan zichzelf nog wel.

accepteren ze inmiddels dat usability problemen “gewoon” bij het internet horen. Dit laatste komt overeen met het beeld dat vaak geschetst wordt van gebruikers, ze geven nog niet de schuld aan de website die ze gebruiken. Misschien vindt er echter een verschuiving plaats bij deze gebruikers. Misschien gaven deze gebruikers vroeger nog vaak de schuld aan zichzelf (“Ik snap deze website niet, maar hij is van een groot bedrijf, dus het zal wel aan mij liggen”), en accepteren ze inmiddels dat usability problemen “gewoon” bij het internet horen.

En misschien krijgt usability tegenwoordig zoveel aandacht dat we binnenkort steeds meer verontwaardigde gebruikers zullen zien. Zoals ook ouderen de schuld van usability problemen bij de website neerleggen.

Ik moet zeggen dat ik bij de gebruikers die ik heb bestudeerd wel zo’n trend zie. Vooral bij herhalende problemen of bekende irritaties zoals popups, slecht werkende formulieren en onvindbaarheid van standaard gegevens zie je dat gebruikers beseffen dat dit soort dingen nu toch echt neit meer kunnen. Wat jullie?

Een gedachte over “Usability: ouderen wijzen de schuldige aan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s