Honda Civic: geweldige viral, slechte integratie

Honda Civic video siteHonda heeft voor de launch van de Honda Civic een geweldig mooie commercial gemaakt. Voor de zekerheid: ik vind hem echt geweldig, mooi, origineel, emotioneel, relevant, super, verbazingwekkend en prachtig.
Maar omdat marketing meer is dan het maken van een chique video, een paar kanttekeningen bij de uitvoering van de Honda Civic promotie.

Ondersteuning virale marketing

Ik beschreef het een paar dagen geleden nog, het ondersteunen van virale marketing. Honda heeft goud in handen, een virale potentie waar je U tegen zegt. De fouten op een rij:

  1. URL
    De URL’s van de website en de subpagina’s blijven steeds hetzelfde. De hele site is in Flash opgebouwd, waardoor ik als potentiele virale verspreider niet de directe URL kan doormailen, chatten of bloggen.
  2. Mail-a-friend
    Om bovenstaand te omzeilen en virale werking te ondersteunen, is een mail-a-friend- optie wel het minste dat Honda had kunnen doen om de Civic te viraliseren. Gek genoeg heeft de rest van de Honda site deze mogelijkheid wel. Waarschijnlijk werd deze campagne net door een ander bureau gerealiseerd, of heeft het bureau geen procedures of standaarden voor webdesign en usability. Een gemiste kans dus.
  3. Downloadbaarheid
    En misschien wel de belangrijkste: verdere verspreiding via P2P netwerken zoals KaZaA. De film kan niet in andere formaten bekeken worden, laat staan gedownload. Ook jammer dat ik hem niet in hoge kwaliteit full-screen kan kijken, of op een computer zonder supersnelle processor om de Flash te verwerken.

Ondersteuning zoekmachine marketing

Het zou zo maar kunnen. Het zou zelfs erg goed kunnen. Gisteren bij de waterkoeler op mijn werk gehoord over een supergave video van Honda over de nieuwe Honda Civic. Meteen maar eens Google’n: [honda civic], [civic], [civic video].
Voor de zekerheid maar gezocht op Google.co.uk, want over de internationale verspreiding van deze campagne hebben we het zo nog even… De resultaten? Niks, niks en… niks. Geen enkele link naar de website van de Honda Civic, laat staan een advertentie die me direct naar de video brengt. Erger nog, een hoop irrelevante bedrijven die niks met auto’s te maken hebben doen het beter dan Honda.

Het Internet schijnt wereldwijd te zijn

Bovendien is het natuurlijk jammer dat de campagne voor het VK is gemaakt. Online marketing voor grote merken als Honda is daardoor veel minder efficiënt. Honda had beter de campagne (en de auto?) wereldwijd kunnen lanceren.
Bekijk voor de grap eens Civic.nl. Helemaal in het Duits, zal wel een foutje van de webhoster zijn. Niemand zit op te letten kennelijk bij Honda Nederland. Gelukkig op Honda.nl wel aandacht voor de nieuwe Civic, maar van de geweldige video geen spoor te bekennen! Op de Duitse site trouwens ook niet.

Gemiste kansen genoeg dus voor Honda. Vooral een hoop kansen om de ongetwijfeld dure video beter uit te buiten.
Maar overeind blijft: de Honda Civic video is erg mooi (hebben we ze toch nog een beetje met zoekmachine marketing geholpen ;)).

2 gedachten over “Honda Civic: geweldige viral, slechte integratie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s