Blinde smaaktest relevantie zoekresultaten

Relevantie zoekresultaten op query "usability nieuws"Een leuke manier om de kwaliteit van zoekmachines te onderzoeken: een blinde “smaaktest”. Bij Webmasterbrain moet je een zoekterm ingeven, waarna je drie keer een top drie van onherkenbare resultaten krijgt. Daaruit moet je kiezen welke top drie het meest relevant (en dus gebruikersvriendelijk!) is. De drie verhulde zoekmachines zijn Yahoo.com, Google.com en MSN.com.
Pas na het doen van een zoekopdracht en keuze van een meest relevante top drie krijg je te zien welke zoekmachine je hebt gekozen. In mijn geval was dat Google (zie het plaatje), maar de resultaten van twee van de zoekmachines verschilden niet erg veel.

De resultaten so far…

Het uiteindelijke resultaat vind ik niet verassend, tot nu toe is Google de meest relevante. De voorsprong op de zoekmachines respectievelijk Yahoo en MSN is echter niet zo groot. In 42% van de gevallen werd Google gekozen als meest relevante zoekmachine, daarna Yahoo (31%) en MSN (27%). Je kunt ook zeggen: in de meeste (58%) gevallen was Google niet de meest relevante…

Wat denk jij?


Wat zijn jullie ervaringen? Statistisch gezien heeft Google in zoekvolume nog steeds een enorm groot marktaandeel, in Nederland waardschijnlijk meer dan 80%*. Zelf ben ik nog steeds fan van Google, en ik probeer vooral MSN regelmatig. Daar zijn de (Nederlandse?) resultaten imho gewoon niet zo goed als in Google.
Zie ook dit grappige bericht bij SearchCowboys (het weinig aandacht krijgende broertje van DutchCowboys) trouwens…

Via Seth.

* Op basis van mijn ervaring met zoekvolume bij zoekmachine advertentie campagnes van populaire keywords.

Zie ook de zoekmachine keyword referrers van juni 2006.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s