Appelsientje usability: hoe moeilijk kan het zijn?

Update: Riedel heeft gereageerd op dit artikel.
Ik denk dat het sap-pak al zo’n 80 jaar bestaat. Van melk tot sinaasappelsap, van multifruit tot ubervitamine. Hoe kan het toch dat elke maand nieuwe sluitingen/ openingen verschijnen, en dat veel ervan nog steeds niet werken?

Een klein overzicht van alternatief geopende pakken (klik op de foto’s voor grotere versies):
Appelsientje usability - Cool BestAppelsientje usability - dubbeldrankAppelsientje usability - de klassieker

 • De klassieker: Appelsientje waarvan het aluminium lipje wel van het pak af gaat, maar het beschermende plastic randje daarna blijft zitten. Dit exemplaar komt uit een collectie van meer dan 20 pakken met hetzelfde probleem. Het plastic randje wordt alsnog met een mes doorboord. Schenken uit het pak werkt daarna niet goed meer, veel morst naast het glas.
 • De dubbeldrank: het aluminium lipje scheurt op 1/4 af, waardoor de rest gewoon blijft zitten. Schenkresultaat hetzelfde als hierboven.
 • Cool Best bewijst dat de nieuwe schroefdop ook niet alles is. De dop moet bij de eeste keer opendraaien het pak doorboren. Ontevreden met de schenk capaciteiten heeft deze gebruiker het pak aan de andere kant maar opengesneden.


Kennelijk is het dus na 80 jaar nog moeilijk een goed werkend pak te ontwerpen. Als het al goed open gaat, schenkt het vaak ook niet lekker. Maar we weten allemaal dat het klassieke melk/ vla pak met openvouw opening ook niet altijd betrouwbaar is. Hier ligt duidelijk een taak voor de mensen van de design academy in Eindhoven lijkt me… Alternatieve ontwerpen zijn zeer welkom!

Update
Toch nog even naar Riedel.nl gesurft om ze daar een vraag te stellen over de pakken. Is het verrassend dat de website een tiental klassieke usability problemen heeft? Een soort mysterie meat navigatie waar je met je muis overheen moet voordat je hem ziet, een onhandige frameset om de content te verbergen. Zeer kleine letters in een plaatje gerenderd en elke pagina dezelfde onprofessionele titel…

3 gedachten over “Appelsientje usability: hoe moeilijk kan het zijn?

 1. J Andries

  Inderdaad verbazingwekkend dat een “miljoenen organisatie” een product ontwikkelt wat overduidelijk slecht werkt. Hoe vaak ik niet de bovenstaande problemen heb gehad… En dat terwijl die producten met honderdduizenden dagelijks worden verkocht..

  Wellicht dat zo’n beetje alle opening/sluitingssystemen doodgepatenteerd zijn..

  Like

 2. J Joosten

  Weleens geteld hoeveel pakken (bijv 1 op 10) slecht openen in staat tot pakken die goed openen? Ik ben van mening dat het systeem dat bij riedel wordt toegepast goed werkt. Pakken van supermarkten zelf hebben vaak sluitingen die met groter regelmaat stuk gaan in staat tot de pakken van riedel. Met andere woorden: ik ben tevreden over de sluitingen.

  Mvg,
  Jaap

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s