Eerlijke e-mail marketing, maar denk eens aan de gebruiker!

Eerlijke e-mail marketing van VeritateInschrijven voor nieuwsbrieven is nog altijd een feest. Als de moeite al genomen wordt uit te leggen wat er in de nieuwsbrief staat, is het nog afwachten of je ook wat nieuwsbrieven kunt bekijken, voor je je e-mailadres weggeeft. Vervolgens loop je ook nog de kans allerlei extra informatie te moeten geven, en natuurlijk wordt ook daarbij niet verteld wat het nut is.
Veritate is een van de grootste e-mail marketing bedrijven van Nederland en geeft mij de volgende reden om persoonlijke informatie te geven:

Om een mooi en waardevol e-mail adressenbestand op te bouwen vragen wij u – naast uw e-mail adres – graag enige aanvullende persoonlijke gegevens in te vullen.
Vul hier uw persoonlijke gegevens in:


Eerlijk is het in ieder geval wel, maar de vraag blijft: Wat heb ik, de arme gebruiker, eraan?
Naast mijn voornaam, achternaam, geslacht en bedrijfsnaam, is ook het veld voor telefoonnummer verplicht. Gaan ze me dan bellen als ik de nieuwsbrief niet op tijd open?! De kans dat ik me nu niet abonneer op de nieuwsbrief is behoorlijk toegenomen, en de kans dat ik onzin invul in het veld telefoonnummer is ook groot. Dat zorgt dus niet voor een mooi en waardevol adressenbestand.
Je zou verwachten dat je met klanten als KPN en Volkswagen, een beter voorbeeld moet kunnen stellen…

Voor het geval ze nog eens bij deze site uitkomen, een paar gouwe ouwe e-mail marketing tips:

 1. Beschrijf eerst wat er in de nieuwsbrief te verwachten is, waarom deze nieuwsbrief wel het inschrijven waard is, hoevaak hij wordt verzonden.
 2. Omschrijf je privacy policy m.b.t. je e-mail adressenbestand. Graag kort en duidelijk, en geef aan dat het adres alleen voor de nieuwsbrief wordt gebruikt, of alleen voor dit ene specifieke bedrijf.
 3. Zet je oude nieuwsbrieven allemaal online. Dit is waardevolle content en kan mensen overtuigen zich in te schrijven. Of niet, maar dan had je geen nieuwsbrief hoeven sturen.
 4. Vraag in eerste instantie alleen om een e-mail adres en laat dit bevestigen (dubbele opt-in!).
 5. Vraag later om meer informatie om je database te verrijken, maar leg uit dat je dat doet omdat je dan een betere nieuwsbrief kan sturen:
  • We kunnen u dan een meer persoonlijke nieuwsbrief sturen.
  • Als u uw branche opgeeft, krijgt op speciaal op u toegesneden nieuws.
 6. Stuur een persoonlijke nieuwsbrief, gebruik de informatie die je in je database hebt.
 7. Laat gebruikers geen username en wachtwoord aanmaken voor je nieuwsbrief. Dit is niet nodig en alleen maar verwarrend.
 8. Zorg dat afmelden vanuit de nieuwsbrief makkelijk is (dus zeker niet eerst inloggen voordat kan worden afgemeld!), evenals doorsturen en adres wijzigen.
 9. En last but not least: zorg dat je nieuwsbrief het lezen waard is. Schrijf niet alleen over je nieuwste klant, maar geef de gebruiker leuke gratis content. Denk aan tips & trucs, artikelen en links uit de branche, leuke viral video’s, etc. Zo verhoog je ook het viral effect en groeit je mooie en waardevolle adressenbestand vanzelf.

3 gedachten over “Eerlijke e-mail marketing, maar denk eens aan de gebruiker!

 1. Henk Blom

  He, waarom springt de eerste regel 2 pixels in bij het tikken ?
  Waarom verspringt de content als ik over mouseovers in dit artikel ga ?

  Waarom zijn de letters van dit vak zo klein ?
  Waarom staat de knop hieronder aan de linkerkant ?
  En wat staat er eigenlijk op de knop ?

  Ik zit hier met een 17″ CRT scherm met een resolutie van 1024 x 768, maar geef mij nog maar een vergrootglas, want dit schiet niet op.

  Like

 2. Ruben Timmerman Berichtauteur

  @Tom: Ja, als reminder om je RSS te checken voorlopig nog wel 😉 Maar verder, nee, al denk ik dat een van de twee wel wat interactiever zou mogen worden…
  Met email noch rss is het mogelijk bijv. safe een formulier te includen denk ik (?).
  Maar nieuwsbrieven zijn wel leuk als aggregator van RSS feeds. Vraag em af of de Veritate’s (en Yourzine’s en Mister Mail’s) dat inmiddels aanbieden, how hard can it be?

  @ Henk: thanks voor de feedback, ik ga dit weekend aan de enigszins rotte rss werken (vooral in IE is het niet top)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s