De draaimolen van nieuwe technologie en sociale marketing

Spring je erop en trap je mee?Marketing fout: “We willen/ hebben een weblog”. Marketing beter: “We gebruiken voortaan onze website + weblog + RSS + e-mail + podcasts + forum + chat om met onze achterban te communiceren over ons, onze producten, hun wensen, verwachtingen, klachten, gedachten en leefwereld”.
Bij Clickz een kort artikel over de juiste attitude m.b.t. sociale marketing tools, zoals weblogs. Bij Duct Tape Marketing een stuk over het integreren van nieuwe technologie, zoals RSS en podcasts, in marketing strategie. De voornaamste conclusies:

 • Het gaat niet om de individuele technologieën, maar om de mogelijkheden ze allemaal in samenwerking met elkaar toe te passen.
 • Het gaat niet om het gebruiken van weblogs/rss/podcasts om je boodschap te pushen, maar om enige controle te krijgen over de mensen die het over je producten en je bedrijf hebben.
 • Het gaat niet om het vinden en eenmalig toepassen van een technologie of nieuwe vorm, maar om het omarmen en continue verbeteren van al die marketing en de integratie ertussen.


Bij Clickz vergelijken ze marketing zoals het nu bedreven wordt, met een draaimolen waar je maar beter zo snel mogelijk op kunt stappen. Het heeft geen zin op het goeie moment te wachten. Het is namelijk niet iets eenmaligs dat je moet doen, het is een continue proces waar je zo snel mogelijk mee moet beginnen. Vooral omdat de organisatie ook tijd nodig heeft om zich aan te passen aan die nieuwe sociale, niet lineaire maar circulaire, vormen van marketing.

Om eens wat voorbeelden te noemen die nog veel meer voorkomen in Nederland dan in de VS en UK:

 • Wel e-mail marketing doen, maar vergeten de website op maat te maken voor clicks uit die e-mail.
 • Een zoekmachine marketing campagne naar de homepage leiden.
 • Een RSS feed hebben maar niet weten hoeveel (nieuwe) lezers en klikkers er per dag zijn en welke posts het meeste traffic opleverden.
 • Uitgebreide zoekmachines op de website, maar niet de mogelijkheid om updates (via e-mail of RSS of SMS of whatever) te ontvangen van gefilterde zoekresultaten.
 • Bannercampagnes, zoekmachine advertenties, affiliates en partners alleen los van elkaar beoordelen op cpm/ctr/cpc in plaats van harde ROI.
 • … maar eigenlijk alle vormen van on en offline marketing die niet meetbaar worden gemaakt door ze te correleren met elkaar

Herken je je eigen organisatie? Zo ja: om de draaimolen analogie nog even door te zetten (zie begeleidend plaatje):

 1. Herken de nieuwe-technologie-sociale-marketing-draaimolen, begrijp hoe hij werkt en welke technologieën eraan ten grondslag liggen
 2. Bepaal waar je kansen liggen, hoe je er het beste op kunt stappen en hoe je gaat meten of de draaimolen brengt wat je ervan verwacht.
 3. Stap erop, probeer er niet meteen af te vallen, kijk hoe je organisatie erop reageert en maak je (non)success direct meetbaar.
 4. En voor gevorderden: trap mee met de draaimolen en kijk of hij nog harder kan, of dat je andere ideeën hebt om de draaimolen beter te laten draaien.
 5. En zoals altijd, evalueer elke ronde of de draaimolen nog waarde toevoegt aan je marketing! Maar geef het wel een beetje tijd, anders word je alleen maar snel duizelig van het op en afstappen!

2 gedachten over “De draaimolen van nieuwe technologie en sociale marketing

 1. Sander

  Aloha,

  “Bannercampagnes, zoekmachine advertenties, affiliates en partners alleen los van elkaar beoordelen op cpm/ctr/cpc in plaats van harde ROI.”

  Niet je meest toegankelijke zin. CPM, CTR, CPC, ROI?

  gegroet

  Like

 2. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Goede opmerking, ik had nog zo beloofd niet in jargon te schrijven.
  Al was het hier een beetje de bedoeling omdat het over de draaimolen gaat, en die is vaak verwarrend.

  Just in case:
  CPM = Cost Per Mille = kosten per duizend vertoningen, om de prijs van banners aan te geven
  CTR = Click Through Rate = percentage mensen dat doorklikt op bijvoorbeeld een advertentie
  CPC = Cost Per Click = de kosten per klik, gebruikt voor bijvoorbeeld advertenties bij Google
  ROI = Return On Investment = de opbrengsten afgezet tegen de investering

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s