Grote jongens hoeven niet bescheiden te zijn

Apple Quicktime download niet bescheidenHet zijn meestal regels 1 t/m 3 van online formulier usability:

  • Vraag niet meer info dan nodig is
  • Leg uit waarom info nodig is
  • Zet vinkjes standaard uit, niet aan!

En waarom ik voor een simpele video een heel nieuw programma, inclusief een heel ander programma (iTunes) nodig heb, snap ik ook al niet. Maar als je Apple heet hoef je het niet zo nauw te nemen met bescheiden formulier usability. Dan “overtreed” je gewoon alle regels, en bundel je je software ongevraagd. Daar is trouwens ook een naam voor: misbruik van monopolie positie. Of stel ik me aan?

Overigens ligt een andere notoire non-evil company ook onder vuur vanwege software bundling: Google met zijn toolbar bij Sun’s Java. Ik ben erg benieuwd hoe de meningen over deze bedrijven veranderen. De huidige blogosphere is een stuk agressiever en intoleranter dan het internet jaren geleden was.

En aan de andere kant: hoe erg is het dat een bedrijf (af en toe) niet de gebruiker maar de aandeelhouders voorop stelt? Microsoft vaart er wel bij, zullen we maar zeggen. En eigenlijk hoeft het elkaar ook niet te bijten vind ik.

6 gedachten over “Grote jongens hoeven niet bescheiden te zijn

  1. Jelle

    itunes vereist quicktime, maar quicktime pro vereist geen itunes. het is nogal krom maar een vorm van marketing. daarnaast is itunes gewoon heerlijk programma 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s