Hoe verkoop je toegankelijkheid?

Logo Drempelvrij/ Drempels wegUit de oude doos, maar zeker waardevol. Hoe je toegankelijkheid verkoopt aan je klant. De betere redenen:

 1. Zijn website wordt makkelijker te onderhouden. Toegankelijkheid betekent namelijk een strikte scheiding van content en presentatie.
 2. Nieuwe, oude, grotere, kleinere, dikkere, dunnere en andere browsers kunnen zijn website beter gebruiken.
 3. Zijn site krijgt gratis publiciteit (zie SNS bank een klein beetje drempelvrij)
 4. En last but vooral not least:

 5. Zijn bereik wordt groter. Mensen die browsers hebben zonder Javascript (4%), kleurenblind zijn, een handicap hebben, een trage internetverbinding gebruiken, etc.

Dit bericht is natuurlijk het antwoord op De klant van de webbouwer geeft niet om toegankelijkheid. Of is dat bericht een antwoord op deze? Vooralsnog is in Nederland het tweede het geval, het wordt al bijna een kip ei verhaal. Wie doorbreekt de impasse? Waarschijnlijk is het wachten op cases die de budgetbepalers kunnen overtuigen. Laten we hopen dat de bekritiseerde Drempelvrij stichting het voortouw daarin neemt.

4 gedachten over “Hoe verkoop je toegankelijkheid?

 1. Carlo Roosen

  Het economisch belang van een drempelvrije website wordt erg overschat. Stel een bedrijf is voor 10% van zijn omzet afhankelijk is van zijn website. Stel dat 10% een handicap heeft of een ‘andere’ browser/computer. Stel dat daarvan 90% met behulp van anderen toch wel voor elkaar krijgt wat hij wil. Dan gaat het om een omzetverlies van 0,1%.

  Voorlopig is een drempelvrije site alleen aantrekkelijk voor bedrijven die:
  – sociaal betrokken zijn en/of zich als zodanig willen profileren
  – voor een groot deel afhankelijk zijn van hun website
  – voldoende groot zijn om de extra kosten te dragen

  Like

 2. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Het economisch belang komt voor het grootste deel ook niet uit die groep mensen met een “functionele beperking”, maar uit groepen mensen die ook baat hebben bij een toegankelijke website, zoals ouderen, mensen met PDA’s, telefoons met trage verbindingen, etc.

  Te vaak wordt vergeten dat accessibility niet alleen voor blinden of ernstig gehandicapten van belang is. Daardoor wordt ook te veel de nadruk op techniek gelegd, met het idee dat de screenreader of brailleregel door de techniek de site wel kan “lezen”. Alls de tekst nog steeds slecht geschreven is (wat ook een onderdeel van toegankelijkheid is), heeft niemand er iets aan.

  Like

 3. Sander

  Om toch even bij de techniek te blijven: met alleen het toevoegen van teksten bij afbeeldingen en de navigatie onafhankelijk maken van JavaScript en/of Flash ben je er nog niet, maar vaak al wel een heel eind. En zo moeilijk is dat meestal niet, daar is HTML immers voor gemaakt.
  Die extra kosten zullen dus wel meevallen, tenzij je achteraf een site drempelvrij moet maken die oorspronkelijk met grachten, prikkeldraad en mijnenvelden is opgeleverd natuurlijk. En beter vindbaar zijn zal ook helpen de eventuele extra kosten snel terug te verdienen.
  Persoonlijk vind ik eigenlijk dat iedere website standaard drempelvrij gebouwd zou moeten worden (het zou dus geen extra optie moeten zijn). Maar ja, ik ben dan ook erg sociaal betrokken, althans zo wil ik me profileren 😉

  Like

 4. Sander

  Tweede poging, hopelijk gaat het nu wel goed met de opmaak.

  Om toch even bij de techniek te blijven: met alleen het toevoegen van alt-teksten bij afbeeldingen en de navigatie onafhankelijk maken van JavaScript en/of Flash ben je er nog niet, maar vaak al wel een heel eind. En zo moeilijk is dat meestal niet, daar is HTML immers voor gemaakt.
  Die extra kosten zullen dus wel meevallen, tenzij je achteraf een site drempelvrij moet maken die oorspronkelijk met grachten, prikkeldraad en mijnenvelden is opgeleverd natuurlijk. En beter vindbaar zijn zal ook helpen de eventuele extra kosten snel terug te verdienen.
  Persoonlijk vind ik eigenlijk dat iedere website standaard drempelvrij gebouwd zou moeten worden (het zou dus geen extra optie moeten zijn). Maar ja, ik ben dan ook erg sociaal betrokken, althans zo wil ik me profileren 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s