Online marketeers: neem voorbeeld aan offline bij-je-strot-marketing

Bij-je-strot autoruit schade marketingDeze flyer vond ik onder de voorruit van mijn ’89 Citroën AX. Bij (online) marketing is het belangrijk om relevant te zijn voor je doelwit, je aanstaande klant. Veel relevanter dan dit kan eigenlijk niet. Het kruisje op de flyer geeft aan wat mijn probleem is, de rest vertelt me hoe ik het kan oplossen, hoeveel het kost en waarom Autoruitexpress de beste partij is om dit te doen.

Denk aan een zoekende internetgebruiker, die heeft ook een probleem. Als je geen probleem hebt hoef je namelijk ook niet te zoeken naar een oplossing. Toch zijn er nog bedrijven die het probleem van een zoeker niet voorzien van een exact passende oplossing. Je kunt het eigenlijk in vier stappen indelen:

  1. Beschrijf het probleem: “Uw autoruit is stuk” / “Op zoek naar een bungalow in Frankrijk?”
  2. Match het probleem aan een relevante aan te prijzen oplossing: “Autoruiten superactie” / “100 bungalows in Frankrijk”
  3. Voor alle zekerheid, onderscheid je van de concurrentie (benadruk USP’s) en neem alle twijfel weg die conversie in de weg kan staan: “€0,- eigen risico, landelijk opererend, jarenlange ervaring, altijd het voordeligst, sponsor van Vereniging natuurmonumenten” / “Al voor €200 pp/week, direct boeken, zonder creditcard, bekijk de foto’s, lees de testimonials”.
  4. En vooral niet vergeten: grijp die strot en maak duidelijk hoe de conversie plaats dient te hebben: “Bel gratis 0800-…, kijk op de website, geldig tot 21-10-2005” / “Bel gratis 0800-…, boek hier, ga naar uw reisbureau, vul hier uw email adres in, vraag hier de brochure aan”.

De stappen gelden dus offline maar net zo goed online. Het verschil is dat online relevantie veel makkelijker en nauwkeuriger te creëren is door gebruik van technologie. We weten precies welke zoekwoorden iemand gebruikt, of welke voorkeuren hij vorige week op de website aangaf. Toch moet je nog vaak zelf zoeken naar de bestemming van het vliegticket, de naam van de auteur, het aantal kamers in de bungalow, of zelfs die knop om de koop te doen.

Overigens, zou het toevallig zijn dat bovenstaand lijstje bijna naadloos past op de grondprincipes van website usability zoals beschreven in 10 doe het zelf usability tips?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s