Theaterwebsites wel creatief, niet te gebruiken

Website Orkater.nlEen vriend tipte me over een toneelstuk dat ik zou moeten bezoeken. Dat ik binnen een paar klikken vanuit Google op een site een kaartje voor mijn gewenste voorstelling zou kunnen kopen, had ik niet verwacht. Dat de theaterwereld echter zo verschrikkelijk on-gebruikersvriendelijk was, ook weer niet. Een klein verslag van de barre tocht langs een paar websites uit de theaterwereld:

Onstage.nl
Eerst maar eens geGoogle’d op “theater agenda“, dan is er vast snel een site met een overzicht van voorstellingen in alle theaters. Onstage, de eerste hit, lijkt perfect. Bij nader inzien:

 • Zoekfunctie niet toegankelijk
  In hun theater agenda is echter niet op naam van voorstelling te zoeken. Er is wel een normale zoekmachine, die een link naar het gezochte theatergezelschap oplevert. Het zoekresultaat brengt me niet naar het gezelschap (zoals beloofd), maar naar een registratiepagina: “Voor dit onderdeel moet je je registreren”.
 • Zoek de links
  Gelukkig wordt onder de lap tekst die me van mijn zoekresultaat afhoudt, slechts een e-mailadres gevraagd, maar als je al geregistreerd bent kun je ook op de onzichtbare link klikken (zoek de links in dit plaatje).
 • Privé gegevens vereist
  Helaas, dit bleek pas stap 0, want nu volgt stap 1 van 2 in het registratieproces. Uiteraard zijn mijn naam, geslacht, woonadres en geboortedatum van groot belang en verplicht in te vullen. Daarna is het aangeven van verdere opties niet verplicht. Inmiddels 2 minuten en wat privacy issues verder, nog geen info gezien…
 • Alles voor niks…
  Alle gegevens zijn ingevuld, maar helaas brengt de submit button ons bij een 404 error zonder verdere uitleg over het probleem of tips wat nu te doen. Opnieuw verzenden helpt niet, en bij het herstarten van de procedure de melding dat het emailadres al bestaat. Helaas, de pagina om een wachtwoord op te vragen levert ook een 404. So much voor Onstage…

Verschillende websites verder, waaronder het pijnlijke Brabant uit en het agendaloze Agenda.nl met links naar andere niet bestaande theater agenda’s. Onderweg nog even een door frames ontheemde pagina op Utrecht.nl gelezen, doordat zoekmachines frames niet in hun context kunnen weergeven.

Orkater.nl

 • Geen Flash? Geen site!
  De gehele site is alleen in Flash te benaderen. Kan gebeuren, vooral bij “creatieve” websites, maar zoals te vaak gaat het hier ook geheel ten koste van de functionaliteit. Een zwaar geval van mystery meat navigatie, waardoor je niet weet waar je moet klikken, laat staan dat je onthoudt waar je bent geweest en hoe je er kwam. Gelukkig heeft de website een “Help” knop, die op de plek van de Escape toets zit (Freudiaans webdesign?). En voor wie twijfelde: ““Je kunt altijd terug naar het vorige scherm met behulp van de spatiebalk”.
 • Ontbrekende gegevens
  Als je bij toeval je gewenste voorstelling hebt gevonden, wordt er niet weergegeven waar en wanneer je hem kunt gaan bekijken. Als je op “overzicht” klikt krijg je weinig onoverzichtelijke lijst met voorstellingen die nog “verwacht” worden.
 • Geen relevante info
  Links naar relevante informatie zoals biografiien van acteurs, stukjes film van toneelstukken, recencies, of enthousiaste reacties van bezoekers, heb ik helaas niet kunnen vinden.
 • Als toegift nog even een quote van de website van de makers van Orkater.nl:

  Through a variety of disciplines, we try to find the right communication solution for each assignment. In this process we try to stay away from standard, predictable solutions and challenge established
  conventions.

  Dat is in ieder geval perfect gelukt. Rest de vraag waarom boeken toch altijd van voor naar achter worden geschreven en straatnaambordjes allemaal op elkaar lijken met die lelijke koeienletters…

  Leuk om te vermelden is overigens dat Nederlands usability boegbeeld Ben Vroom op het forum van de website reageert (in juli 2003): “even schrikken, maar wel snel”, “was erg aan de oude gehecht, die was een stuk mooier”, “deze werkt prima” en als afsluiter “echt Orkater”.

Misschien ben ik te ouderwets? Op het forum van Orkater staan overigens veel uiteenlopende berichten over de “restyling” van de website. Mijn reactie daar:

Ik vind dat een toneelgroep zich op internet zou moeten richten op het trekken van mensen naar het toneel. Zodat het verwonderen, verassen, irriteren en provoceren dáár kan gebeuren, i.p.v. op de website.

Het toneelstuk was trouwens “De verschrikkelijke moeder” door De Mexicaanse Hond. Helaas kan ik geen link naar de webpagina’s over het toneelstuk opnemen, want de website is alleen in Flash te bekijken en gebruikt geen aparte URL’s voor aparte pagina’s.

3 gedachten over “Theaterwebsites wel creatief, niet te gebruiken

 1. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Hi Coen,
  Thanks voor je reactie (al is ie natuurlijk wat commercieel ingestoken ;)).
  Een paar notes over de sites:

  – Op deleest.nl en lawei.nl wordt gebruik gemaakt van splash screens. Kort door de bocht: kan niet… Bij die van deleest is het ook nog lastig te zien dat je op een splash screen zit, want er worden wel allerlei opties geboden. Een website moet altijd met een overzichtelijke homepage beginnen.

  – Op deleest.nl zegt de link naar de kaartverkoop “in voorverkoop”. Waarom staat daar niet gewoon “kaartjes kopen”. Als je vervolgens een kaartje wil kopen word je verplicht een account aan te maken, dit lijkt me voor een theater erg overdreven. Bovendien zijn de instructies erg lang, terwijl de opdracht heel simpel is (zou kunnen zijn). Overigens vind ik de vormgeving van buttons en links niet sterk, overal staan rechte haken omheen en dit is erg afwijkend van hoe buttons er normaal uitzien.
  Bij deveste.nl is het reserveren trouwens wel zo simpel als het zou moeten zijn.

  – Op alle sites hebben alle pagina’s dezelfde titels: een kleine doodzonde 🙂

  Och, er is altijd wel wat te zeiken natuurlijk. De sites zijn een stuk beter dan de oude Orkater site in ieder geval. Zij hebben trouwens ook een nieuwe site die een heel stuk beter en professioneler is.
  Nog een complimentje voor de HTML+CSS van de sites trouwens, zo zou iedereen het moeten doen. Er zitten nog wel wat slordigheden in (codering H1 bijvoorbeeld!), maar zoekmachines smullen hiervan.

  Like

 2. Coen van der Poll

  Commercieel? Ik? 😉

  De reactie was wel serieus bedoeld. Leuk dat je de moeite hebt genomen de websites ook even globaal te beoordelen. Voor ons altijd nuttig om weer iets op te steken, al is het alleen al dat een derde eens naar de websites kijkt.

  Een korte reactie op je punten:
  – De splash-pages zijn inderdaad niet ideaal, maar in dit geval een noodzakelijk (tijdelijk) kwaad om mensen zo snel mogelijk naar de speciale (tegen overbelasting beveiligde) voorverkoopsites te begeleiden. Je commentaar voor de splash van De Leest is terecht (maar klant is koning).

  – “In voorverkoop” is ook echt een theater-iets. Dit is vaak niet hetzelfde als kaartjes kopen, omdat er nog een loting overheen gaat. In dit geval moet dat ook via de speciale site. Na de zomer wordt dat gelijk aan Theater de Veste, die niet meer aan een “ouderwetse” voorverkoop doen, sowieso duidelijk voor bezoekers omdat ze dan ook direct kaarten kunnen kopen en niet via een loting of aanvraag.

  – Je opmerking over de titels ben ik het mee eens. Daar werken we nu aan, gelijk met het ombouwen van ons templating-systeem naar “pretty URL’s”, zoals ook deze website netjes doet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s