De klant van de webbouwer geeft niet om toegankelijkheid

De (online) media zijn er wel uit: toegankelijke websites zijn in. Webbouwers zien geld in het toegankelijk maken van websites, maar het lijkt nog steeds moeilijk klanten te overtuigen. Waarom? Digital Web geeft o.a. deze redenen:

  • Er is geen wet die toegankelijkheid voorschrijft (in de UK wel, maar die is te vaag), er is nog niemand aangeklaagd wegens discriminatie.
  • Bedrijven hebben al een website en/ of een CMS, het is duur een reeds gemaakte website achteraf toegankelijk te maken.
  • Toegankelijkheid doet het niet goed op feestjes. Interactie en hippe websites wel.

Dit verklaart waarschijnlijk waarom het keurmerk Drempelvrij in Nederland vrij makkelijk wordt uitgedeeld. Het is een begin, afwachten of het bedrijfsleven de voordelen van een toegankelijke (op web standaarden gebaseerde?) website gaat begrijpen.

3 gedachten over “De klant van de webbouwer geeft niet om toegankelijkheid

  1. Ruben Timmerman Berichtauteur

    Dat zal zeker meespelen. Vandaag tijdens een workshop usability en accessibility waar ik sprak, werd dit punt aangedragen. De suggestie werd gedaan dat hier voor Stichting Bartimeus de grootste taak ligt, naast uitleg geven vooral awareness kreeren. Volgens de aanwezigen was het beste om beleidsmakers naast bijvoorbeeld een blinde te zetten en te zien hoe die laatste de site niet kan gebruiken.

    In je andere reactie merk je echter op dat het probleem ook het geld kan zijn, waar ik meer in geloof. Als uit cases blijkt dat accessible websites beter renderen (waar ik van overtuigd ben), komt de awareness snel genoeg.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s