Google als uitgever: links, humorloos en onbetrouwbaar?

Google news non-usability: Bush vervolgd wegens martelingGoogle News wordt niet door mensen, maar door algoritmes samengesteld, dat is althans de bedoeling. Maar net als bij de zoekresultaten komen er mensen aan te pas omdat computers nog niet goed genoeg zijn in het begrijpen van taal. Gelf Magazine dook in de krochten van Google News en beschrijft hoe satirische sites worden geweerd of gemarkeerd.

Google maakt (handmatig) onderscheid tussen satire en “serieuze” sites om ervoor te zorgen dat er geen onechte berichten geplaatst worden. Dit is al eens gebeurd (op het plaatje: “George Bush is being charged with genocide, torture, murder…”), en dat is natuurlijk niet gebruikersvriendelijk. Het weren van conservatieve sites lijkt echter ook te gebeuren. Gebruikersvriendelijkheid is echter wel altijd het nummer 1 doel van Google. De vraag rijst; Hoe blijft Google onpartijdig, betrouwbaar en dus gebruikersvriendelijk, terwijl mensen en hun persoonlijke voorkeuren de algoritmes beïnvloeden? Niet makkelijk, maar wel iets waar elke uitgever sinds mensenheugenis mee bezig is…

Google heeft er in ieder geval een hand van te luisteren naar haar gebruikers (en dat is een goed ding!). Probleem daarbij is dat assertieve ervaren Google-gebruikers voornamelijk links/progressief/liberaal georiënteerd zijn. Je hoeft geen wiskundige te zijn om te bedenken wat dat voor gevolg heeft voor de onpartijdige Google News voorziening.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s