Web-statistieken lijden onder cookie-vrees

Cookie monsterDMNews bericht over toename van het verwijderen of weigeren van (third-party) cookies. Third-party cookies worden niet gemaakt door het domein van de site waar de bezoeker op dit moment actief is. Dit gebeurt dan door een derde partij, vaak een adverteerder of statistische software.
Er zijn een aantal oorzaken en gelukkig ook oplossingen voor de groeiende cookie-problemen.

Statistische software kan in veel gevallen ook op het domein van de website zelf draaien, dan kan dus een normale first-party cookie gemaakt worden.
Daarnaast zoekt een van de grotere web-statistieken providers, Webtrends, het in onderwijs van de bange internetgebruiker, die meestal niet snapt wat een cookie doet. Ze zijn bang gemaakt door spyware en de programma’s die dat verwijderen, die cookies vaak aanmerken als “threat”. Dit is een typisch usability probleem: er wordt niet duidelijk en in de taal van de gebruiker, gecommuniceerd.

The studies found that three-quarters of the polled consumers said they knew what cookies were. But only 25 percent of them described correctly what a cookie does or is.
Of those responding, 77 percent said they delete cookies to clean up the computer and free up memory, 67 percent wanted to protect their privacy and prevent tracking and 57 percent sought to delete or remove spyware.

Websites kunnen hieraan bijdragen door een duidelijk privacy statement aan hun gebruikers te geven, waarin wordt uitgelegd waarom een cookie gebruikt wordt.

Een gedachte over “Web-statistieken lijden onder cookie-vrees

  1. Jeroen

    Ik had een probleem “third party cookies” in IE7, het ging om een grote website die een belangrijke applicatie in een I-Frame had. Voor IE7 gebruikers was het niet meer mogelijk de login pagina te gebruiken, omdat hierbij een cookie geplaatst wordt. Uiteindelijk heb ik het weten op te lossen met een P3P policy. Hiermee laat je de browser weten welke gegevens van de bezoeker worden bewaard, wat er mee gebeurd en waar men terecht kan met vragen en klachten.

    Bij alle privacy instellingen in IE7 en IE6, behalve ‘Block all cookies’ kan de “third party cookie” worden geplaatst.

    P3P was in 2002 door het W3C bedacht.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s