Micro payments: dromen van een Nieuwe Economie?

Het was/ is al een tijdje de belofte voor een nieuwe bubble: micro-payments. Vooral het betalen van kleine bedragen voor content zou de aloude zen-wijsheid “content is king” weer nieuw leven in moeten blazen. Het probleem? De mini-betalingen breken maar niet door, voor een groot deel omdat er kennelijk nog geen bruikbaar systeem is dat mensen ervan heeft kunnen overtuigen een digitale portemonnee aan te leggen voor kleine uitgaven…

Hier een mooi stuk in stripvorm over de droom van micro-payments, innovatie van economie, bescherming van kleine artiesten en een antwoord op alle nay-sayers… vanuit het perspectief van de micro-payments-evangelist, dat wel.

In Nederland is recent nog Way2pay over de kop gegaan ondanks dikke investeringen van ING en van Wallie hoor je eigenlijk ook weinig, om over de Nederlandse penetratie van PayPal nog maar te zwijgen. Misschien kan Ebay hier met hun nieuwe Marktplaats verandering in aanbrengen? Aangezien veilingen in Nederland wel aanslaan, zou dat de katalysator kunnen zijn voor acceptatie van kleine online betalingen?

4 gedachten over “Micro payments: dromen van een Nieuwe Economie?

 1. Pingback: De Koopman » Blog Archive » “Microbetalingen breken niet door”

 2. Maarten

  Hi Ruben,

  Micropayments hebben een zekere belofte in zich. In mijn optiek is het een kwestie van tijd, alhoewel Ideal met een eenzijdig b2c concept de online payment markt op slot probeert te gooien. Ik verwacht echter dat o.a. PayPal hier op termijn verandering in gaan brengen.

  Like

 3. Rogier Bikker

  Hoewel deze post inmiddels verouderd is (hij kwam ineens weer boven drijven op m’n netvibes), toch even mijn 2 cents over micropayments:

  Micropayments gaan er zeker komen. De vraag is alleen wanneer en door wie. De partij die het op zich neemt, of het eerst en meest succesvolst op de markt zet, zal bekend en betrouwbaar moeten zijn.

  Tevens zullen micropayments steeds kleiner worden, nanopayments. Denk aan betalingen van 1 cent, of zelfs kleiner. Een partij als Paypal zal met een 1-click systeem moeten komen (hoewel mollie in NL ook goed bezig is), waarna websites het universeel en grootschalig kunnen implementeren.

  In China zijn micropayments de motor achter het internet. Bijvoorbeeld QQ, grootste social community in de wereld, haalt 87% van zijn omzet uit micropayments.

  Ik ben op het moment bezig met een onderzoek naar de trends in businessmodellen op het internet. Ik heb afgelopen weken een aantal interviews gehouden waar ik ook de vraag neerleg over micropayments. Bekijk de interviews hier: businessbehindfree.blip.tv

  Like

 4. Kasper de Wijs

  Al jarenlang worden met veel succes diverse methoden om met de mobiele telefoon micropayments te voldoen. Veel gebruikte methoden zijn SMS en het bellen van een 0900 nummer. Zowel op websites (betalen voor toegang, downloads, credits voor extra functionaliteiten in community sites) , mobiele websites en offline hebben we veel cases waar micro payments zorgen voor een gezonde inkomstenstroom bij organisaties. Zowat iedereen een mobiele telefoon altijd en overal bij zich heeft leent dit instrument zich uitstekend voor het afrekenen van kleinere bedragen, zo merken we al jaren bij Mobillion.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s