Web 2.0 gebruiker, wat wordt er van je verwacht?

Web 2.0 gebruiken?Dit artikel verscheen ook als column bij Frankwatching
Daar gaan we dan. Ook ik ga een stuk schrijven over Web 2.0. Alsof er niet genoeg geschreven wordt over de sticker die we op de huidige hippe hype plakken. Over de naam wordt veel gediscussieerd, over de websites die zich 2.0 noemen ook. Maar over wat al dat 2.0 geweld voor gebruikers betekent, is het een stuk stiller. Taggen, flaggen, sharen, diggen, listen, inviten, betatesten, feeden, het houdt niet op. En oh wee, als je er niet aan meedoet…

Bij deze een introductie voor als je je nog een beetje 1.0 voelt: wat wordt er eigenlijk van je verwacht als Gebruiker 2.0?

Is het nog niet af? Gebruik het dan!

BetaGeen echt Web 2.0 project komt ooit uit de “Beta” fase: de fase van testen en verbeteren. Gelukkig worden deze testen altijd gedeeld met jou, de 2.0 gebruikers. Of je even de ontwikkelling van een nieuw project op je wilt nemen, door de fungeren als proefkonijn. Waarom? Dat is cool natuurlijk, je behoort daarmee tot de early adapters. Het is toch adopters? Nee, in Web 2.0 wordt jij geacht je vroeg aan te passen aan al dat hippe geweld, want jij bent tenslotte de persoon van het jaar!

En als je toch bezig ben met al dat beta testen, nodig dan ook even al je vrienden uit. Dan kunnen zij ook meewerken aan het succes van dat 2.0 project.

Of je ook even onze content kan produceren

“User generated content” is iets dat nauw met Web 2.0 verbonden is. Dat betekent dat jij de content produceert voor de website van een commerciële organisatie, die daarmee ooit geld hoopt te verdienen. Voorlopig hoef je daar geen cent voor terug te verwachten trouwens. Maar of je wel even aan allerlei discussies wilt meedoen en overal je mening over kunt geven. Dan meteen ook even een rating eraan hangen op een tienpuntsschaal, “tags” erbij plaatsen op 37 verschillende manieren en op basis van dat alles zelf je eigen portal creëen. Vroeger ging je gewoon naar MSN of Ilse voor je portal, maar nu moet je die bij Netvibes of Google echt even zelf bouwen.

En dacht je dat je lekker naar NU.nl kon surfen om het nieuws te lezen? Zo werkt dat niet meer, he! Graag even eerst zelf bepalen wat eigenlijk nieuws is, door het te Digg‘en, te eKudos‘en of te Watvindenwijover‘en. Samen komen we er wel uit, maar eerst even aan de bak dus.

Wat zijn je favorieten eigenlijk?

En hou nu eens op met dat malle “bookmarken” in je browser. Daar heeft niemand iets aan natuurlijk. Begin liever je bookmarks online te bewaren, en weer te voorzien van de juiste tags zodat anderen die kunnen vinden.

Verder dien je wel van alles wat je doet lijstjes bij te houden. Of het een top 5, 6, 10, 50, of 100 is maakt niet zoveel uit. Als het maar een lijst is, toch Frank? 🙂

En als je op een echte 2.0 website zit, denk er dan aan om ook de browser plugin te downloaden. Je gebruikt uiteraard niet Internet Explorer maar Firefox en installeert elke extension die je kunt vinden. Je zult verdrinken in de icoontjes en van lieverlee niet meer weten waar je de back button moet zoeken, maar daar gaat het even niet om. Die back button werkt trouwens toch niet, dus maak je daar ook maar geen zorgen om.

Zorg dus dat je bij elk bezoek aan een website minstens 10 icoontjes in je webbrowser aanklikt, om de pagina te annoteren, taggen, raten, en socialbookmarken.

In de war of in de wolken?

Web 2.0 tagcloudDankzij de komst van AJAX, niet de voetbalclub maar de combinatie van technologieën, is het niet meer nodig pagina’s te verversen om iets te veranderen. Daardoor zal het vaak voorkomen dat er iets gebeurt op een webpagina zonder dat je het merkt. Geen zorgen: dat is normaal, en cool! Want wat is er nu makkelijker dan het ontbreken van feedback om te bevestigen dat een actie resultaat oplevert? Dan hou je meer tijd over voor alle andere Web 2.0 bezigheden die je leven zoveel mooier maken!

Verder word je geacht om vooral in wolken te navigeren. Tag clouds dus, waar allerlei woorden op elkaar gepropt staan zodat je ze niet kunt lezen. Daar gaat het gelukkig ook niet om, je hoeft ze slechts te gebruiken om mee te navigeren. Toegegeven, het is niet zo makkelijk als het ouderwetse lijstje navigatie links, maar wie wil er nu betrapt worden op zoiets ouderwets?

Spyware? Nee joh, web 2.0!

Wakoopa RubenEn alsof dit nog niet genoeg was, komt Web 2.0 ook nog naar je toe deze zomer. Als je vroeger aan je handige neefje had verteld dat je programmaatjes hebt geïnstalleerd om continue bij te houden welke muziek je luistert en welke software je gebruikt, installeerde hij direct een anti spyware programma. Tegenwoordig is het de bedoeling dat je op die manier bijhoudt wat je precies doet, leest, ziet en hoort. Die data wordt dan naar een centrale server verzonden, waar alle andere 2.0 gebruikers kunnen zien wat je doet. En waar die data natuurlijk verder geanalyseerd kan worden door hongerige sponsors…

En voor elke 2.0 website die je bezoekt, dien ook een “Widget” te installeren. Dan kun je op elk moment een klein stukje informatie zien, zoals de tijd of het weer (ja, dat tegenwoordig mogelijk!). Uiteraard zet je de widget op je weblog (je wilt niet zeggen dat je geen weblog hebt, toch?), maar liefst ook op je computer. Straks heb je Windows Vista, dan heten de Widgets gadgets, en zullen ze helemaal niet meer weg te denken zijn uit je dagelijkse web 2.0 bestaan.

RSS is alles, alles is RSS!

RSS icoonTot slot: vergeet niet om van alles, maar dan ook alles wat je doet, een RSS feed bij te houden. Van je favoriete zoekresultaten tot het nieuws, van het aantal seconden dat je aan Minesweeper besteedt tot de laatste illegale afleveringen van je favoriete soap en de foto’s van schattige poesjes.

Pas dan, jij onwetende gebruiker 1.0, pas dan mag je jezelf een echte web 2.0 gebruiker noemen. Nobody said it was gonna be easy…

8 gedachten over “Web 2.0 gebruiker, wat wordt er van je verwacht?

  1. Mark

    Lol, hilarisch stuk. Je kan er natuurlijk een web2.0 applicatie maken om informatie te verzamelen en alles in de schoenen van de gebruiker schuiven, maar je kan natuurlijk ook een enquete houden. zooo web 1.0

    Like

  2. Pingback: Ding17: Bekijk een typische web 2.0 website « Pientjepienter’s Weblog

  3. Pingback: Ding 17: Bekijk een typische 2.0 website « Pientjepienter’s Weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s