Nieuwe Google Analytics: “Wauw!” Usability

Google Analytics Dashboard van Jeff veenGoogle Analytics heeft deze week een nieuwe versie gelanceerd van hun gratis webstatistieken pakket. Analytics was al veruit de beste gratis tracker, maar hiermee zouden ze nog dichter bij de “grote jongens”, zoals Webtrends en Nedstat, moeten komen. Ik heb nu een paar uur gespeeld met de nieuwe Google Analytics interface en wil een er een paar dingen uitlichten. Overigens is de nieuwe interface nog niet voor iedereen beschikbaar, zoals André Scholten zegt op Marketingfacts lijkt het erop alsof eerst de grote accounts worden overgezet.

Voor ik verderga met de analyse van de nieuwe usability van Analytics, alvast een teaser. Wat mij betreft kunnen de meeste bedrijven overschakelen op Google Analytics, en de dure grote paketten laten voor wat ze zijn. Niet per se omdat Analytics net zoveel kan als de enterprise web analytics boeren, maar wel omdat Analytics nu heel erg toegankelijk is, en omdat de meeste organisaties hun webstatistieken pakketten maar deels gebruiken. De meest geavanceerde features zijn vaak ingewikkeld, waardoor ze ongebruikt blijven. Verder lijkt het erop alsof Google nu zo’n grote sprong in usability heeft gemaakt, dat er voor de andere pakketten serieus werk aan de winkel is om überhaupt in de buurt te blijven.

Er is al heel erg veel over de nieuwe interface geschreven, ik hoop dat ik wat verder ga in deze review van de gebruiksvriendelijkheid. Maar goed, wat is er dan zo goed aan de vernieuwde Google Analytics?

Alles is ge-ctrl-b’d (door een usability held)!

Google Analytics Ctrl-BIk moest lachen om wat Usabilityweb’s Stefan Wobben zei: de interface is ge-ctrl-b’d! Het is tegenwoordig hip in vormgeving om alles maar vetgedrukt weer te geven, Google Analytics voldoet hier in extreme mate aan. Hip is het in ieder geval, maar ik denk dat er wel een usability grond voor is: hoofdzaken worden makkelijk van bijzaken gescheiden door de dikgedrukte letters en grafieken.

Hierin is trouwens erg goed de hand van Jeff Veen en zijn team zichtbaar. Veen, voreger werkzaam bij user experience bedrijf Adaptive Path, maakte MeasureMap en werd nog voor de lancering overgenomen door Google. Geniaal natuurlijk van Google: ze name Urchin over omdat die een solide pakket hadden, en kopen MeasureMap erbij om er ook een degelijke en hippe interface omheen te bouwen.

Overigens is Veen niet alleen aangetrokken om Analytics te verbeteren, hij leidt nu een team van 30 designers dat de user interface van alle Google applicaties gaat aanpakken. Kijken wat Yahoo! daarvan vindt als hij klaar is met zijn klusje 😉

Goed gebruik van technieken als Flash en AJAX

hele applicatie is ook nog eens “liquid”Ook al zo hip: het gebruik van technieken als Flash en AJAX. Bij andere web analytics pakketten zie je het ook steeds meer, maar Google doet het nu gewoon compleet en goed. De hele applicatie is ook nog eens “liquid”, hij vult je scherm dus. Dat maakt het geheel erg overzichtelijk als je een wat grotere monitor hebt.

Op het eerste gezicht lijken de rapportages ook wat sneller te laden, maar dat zou ook een placebo effect kunnen zijn. Voor het laden worden overal mooie icoontjes gebruikt waardoor je niet naar een halfleeg scherm hoeft te staren. Ook worden grafieken opgebouwd zonder dat de hele pagina ververst, waardoor je eigenlijk geen last hebt van het ophalen van veel data.

Google Analytics Timeline
Verder kun je op verschillende plaatsen direct data manipuleren in Flash, zonder dat er iets geladen hoeft te worden. Een mooi voorbeeld hiervan is de timeline selectie die je kunt gebruiken om een rapportage periode te selecteren. Je speelt wat met je muis en PLOP daar is de periode die je wilde hebben. Inderdaad, dit is geen usability aanvulling die het gebruik sneller maakt, het is vooral “eyecandy”. Maar het maakt het gebruik wel prettiger, en dat is ook een belangrijke factor in usability…

Slimme help en begeleiding

Google Analytics Help CenterGoogle heeft op allerlei manieren helpfuncties in het pakket ingebouwd. Niet alleen een uitgebreid Help Center, maar vooral ook op plekken waar het nodig is. Een simpel voorbeeld wat je hierboven al kunt zien, is de grijze waarschuwing “Date ranges are different”. Daarmee helpt Google je geen verkeerde analyses te maken, zonder er al te ingewikkeld over te doen.

In de linkernavigatiebalk staat continue het blokje “Help Resources”, waar hulp wordt gegeven over de huidige pagina. Je hoeft dus niet te zoeken, je bent er meteen. En het gaat niet alleen om een uitleg van de rapportage, maar je krijgt ook altijd een tip van de Google Conversion University, waar dingen als KPI’s worden uitgelegd in relatie tot het pakket. De bekende online marketing schrijver Bryan Eisenberg is een van de “docenten” die artikelen schrijft voor de university.

Wat mij betreft is dit iets waar de andere web analytics providers een puntje aan kunnen zuigen. Google maakt web analytics toegankelijker met makkelijke hulp, en zorgt dat mensen met weinig ervaring beter worden door achtergronden waar je echt iets aan hebt.

Dashboard, export en e-mail rapportages op maat

Google Analytics Export / E-mail / DashboardEen andere feature die veel professionele web analytics pakketten hebben, is het dashboard. Dat kun je naar eigen smaak samenstellen zodat je altijd de statistieken die jij belangrijk vindt op een rij hebt. En dat gaat op een supersimpele manier: gewoon “Add to dashboard” klikken als je in een detailrapportage zit, en vervolgens is het “sleur & pleur”, drag & drop, lekker schuiven met de elementen op je dashboard.

Daanaast kun je elke rapportage in verschillende formaten exporteren, zoals PDF, Excel en XML. Maar dan kun je elke soort export ook nog eens e-mailen naar jezelf of iemand anders, met een beschrijving erbij. Terwijl je de rapportage e-mailt, kun je alvast een preview bekijken zodat je zeker weet dat het er goed uitziet.
Die e-mail rapportage kun je inplannen zodat hij bijvoorbeeld iedere week naar je wordt verstuurd. Daarin is het ook mogelijk om van de rapportage een vergelijking te maken met dezelfde periode ervoor, daarmee heb je echt een compleet plaatje. Om het helemaal af te maken kun je daarna ook nog extra rapportages toevoegen aan reeds bestaande e-mail rapportages.

Al met al, in een woord: schitterend. Het spijt me dat ik zo lyrisch ben, maar je ziet gewoon aan alles dat Analytics door echt goede mensen is gebouwd en dat overal aan is gedacht.

Funnel analyse die je echt wat vertelt

Google Analytics Funnel analyseDe laatste feature waar ik aandacht aan besteed is de funnel analyse. Een funnel is letterlijk een trechter, die je zelf in moet stellen door middel van “goals”. Je kunt er dus goed een koopproces mee in kaart brengen.

Analytics maakt niet alleen inzichtelijk hoeveel bezoekers door je koopproces heenlopen, maar ook waar ze op elke stap vandaan komen en waar ze heengaan. Je ziet dus letterlijk waar mensen door raakten afgeleid. Dat is zo inzichtelijk gemaakt dat je direct actie kunt ondernemen zonder eerst dieper te hoeven graven. Van grotere statistieken pakketten weet ik dat ze dit ook kunnen, maar dan moet je wel verschillende rapportages met de hand combineren om hetzelfde te leren.

Dat is nu de kracht van Analytics: het staat er gewoon, het ziet er goed uit, en het is nog echt nuttig ook.

Waarom doet Google dit eigenlijk

Google Evil?Je vraagt je misschien af waarom Google Analytics gratis weggeeft en dan ook nog goed maakt. Het antwoord is simpel en tweeledig, er is een “good” en misschien ook wel een “evil” component. De goede kant is dat Google wil dat website eigenaren meer geld verdienen met internet. Natuurlijk vooral door ook meer geld uit te geven aan Google’s andere diensten als AdWords en later Google Checkout (het betaalsysteem van Google). Want Analytics biedt goede integratie met deze diensten aan.

Als website eigenaren meer web analytics gebruiken, er ook meer over leren, zullen ze uiteindelijk ook meer geld aan Google geven om nog meer verkeer naar hun website te krijgen. Iedereen blij dus… Maarrrr er zit misschien ook een iets minder “win-win iedereen blij” kant aan…

Google heeft met Analytics namelijk de beschikking over een enorme hoeveelheid zeer interessante data. Ze kunnen trends zien op een hoog niveau, over bezoekersgedrag op websites. Dat kunnen ze koppelen aan branches en aan typen websites. Maar ze kunnen nu ook zien hoeveel geld websites uitgeven en waaraan precies. En hoeveel geld websites verdienen, aan welke producten, op welk moment, en op welke manier.
Alle data in Analytics is voor Google toegankelijk en te analyseren. Het zal nooit duidelijk worden wat ze er precies wel en niet mee doen, maar denk ook aan de combinatie van zoekdata die Google al heeft. Denk aan de biedprijzen in Google AdWords. Google kan in Analytics zien (mits je dat ingesteld hebt) hoeveel geld je verdient en door AdWords hoeveel je uitgeeft. Dat maakt het in theorie mogelijk de biedprijzen op te schroeven zonder al teveel adverteerders te verliezen.

Conclusie

Goed. Heel goed. Ik zal de komende weken wat meer inhoudelijk schrijven over Analytics, dus over welke rapportages je wat vertellen en bijvoorbeeld hoe je Analytics kunt gebruiken om usability te verbeteren. Dat had ik al eerder willen doen, maar de interface was gewoon te vermoeiend om daar tijd in te steken.

Hier trouwens wat artikelen van Nederlandse bloggers die ik altijd volg, met wat meer uitleg over Analytics en met name ook geavanceerde features die je echt krachtige web analytics bieden:

Ik ben wel benieuwd of jullie het met mij eens zijn: is de nieuwe Google Analytics zo enorm goed, of stel ik me aan? Zoveel nieuws zit er misschien ook niet in, en voor een groot deel is het slechts de schil op de applicatie… Of…?

31 gedachten over “Nieuwe Google Analytics: “Wauw!” Usability

 1. Sint

  Ook ik ben overwegend positief, al is het nog wel wat wennen allemaal.

  Kan iemand mij vertellen waar ik het overzicht van bezoeken verspreid over ?©?©n dag kan vinden? Of is dit er daadwerkelijk uit gesloopt? Het lijkt alsof we aan dagen vastzitten bij de rapportages en niet kunnen omschakelen naar uren of maanden…

  Like

 2. Matthijs

  Mijn pakket is helaas nog niet opgeschroeft naar de nieuwe versie. Maar ik ben erg benieuwd.

  Goede review trouwens. Kan me wel voorstellen dat je enthousiast bent. Inderdaad, de combinatie van gebruiksvriendelijkheid van measuremap met de kracht van analytics is een goede.

  Like

 3. Andr?© Scholten

  Om op je stelling in te gaan: het is inderdaad voornamelijk een verandering in de interface met een paar extra features. Maar daardoor is de interface 20 keer zo usable dan voorheen. En juist de toegevoegde features zijn diegene die nog misten. Ik ben dus minstens zo enthousiast als jij 🙂

  Like

 4. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Sint: dat is inderdaad verdwenen. Ik denk dat ze dat wel snel weer ergens zullen integreren want er wordt veel om geroepen in de blogosphere.

  Hondje: Peter’s site is behoorlijk down and out… hoop en denk dat het wat tijdelijks is.

  Ton: Goeie tip! 🙂

  Like

 5. Joost

  Ik zag dat de Analytics accounts worden geupgrade, maar moet nog even geduld hebben ben ik bang. Wel erg nieuwsgierig geworden Ruben…

  Like

 6. Wouter

  Ik heb Analytics nooit serieus gebruikt omdat de data (toen in ieder geval) niet “live” was. Ik kon niet zien wat er een uur geleden gebeurd was, waar ik echt niet bijkon. Misschien is Analytics niet bedoeld daarvoor of hebben ze het inmiddels aangepast, maar dat was toendertijd de afknapper voor mij.

  Like

 7. Ton Wesseling

  @Wouter Waarom zou je realtime stats willen kunnen zien? Om nu meteen actie te ondernemen op iets dat sinds een uurtje plaatsvindt. Of realtime optimalisatie / automatisering? Daar zijn andere oplossingen voor. Je Analytics tool vertelt je wat de trendbewegingen zijn t.a.v. bezoek aan je website. GA doet dit erg goed en met nieuwe versie is een mooie slag gemaakt om KPI’s te rapporteren en rapporten te verspreiden.

  Like

 8. Anthony

  Ik was al fan van Google Analytics en met de sneak previews die beschikbaar zijn op internet heb ik de upgrade liever gisteren dan vandaag. Een andere win voor Google kan zijn dat Google Analytics straks reclamemeldingen toont in de applicatie. Hoop echter dat ze dit niet doen.

  Like

 9. Achtentachtig

  Een andere win voor Google kan zijn dat Google Analytics straks reclamemeldingen toont in de applicatie. Hoop echter dat ze dit niet doen.

  Dat zal denk ik niet gebeuren.

  Wat ik wel zie gebeuren is dat de nieuwe GA mensen aanspoord tot het extra promoten van hun website en meer geld uit te geven aan adwords. Nu het statistieken lijntje er mooier uitziet, is het nog leuker om hem omhoog te zien gaan.

  Like

 10. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Wouter en Ton: ik snap dat gezeik over die stats by the minute ook niet eigenlijk 😉 Ik kan nog wel nut zien in het bekijken van stats per uur, maar waarom wil je NU zien wat er twee minuten geleden aan statistieken gebeurde op je blog?

  Ik denk dat de mogelijkheid om per uur en per week stats te bekijken wel snel terugkomt, daar wordt veel over geklaagd.

  Anthony: ik verwacht zeker niet dat ze ads in Analytics zullen gooien, dat zou de applicatie behoorlijk schaden. Zoals ik in mijn stuk ook schrijf en 88 zegt, het gaat ze meer om de bigger picture: het verhogen van inzichtelijkheid van online marketing, zodat webwinkeliers e.a. een grotere Google lockin hebben.

  Verder ben ik na wat spelen toch niet zo heel happy met het dashboard</b<. Je kunt er namelijk geen gesegmenteerde stats aan toevoegen. Als je dus in je dashboard wilt zien hoe de conversie uit verschillende media (cpc, organic, referrer) of sources (google, yahoo, startpagina) is, kan dat niet.

  Verder kun je nog geen grafieken maken van segmentaties, en daar heb ik erg behoefte aan. Bijv. "Hoe ontwikkelt het conversiepercentage zich van cpc?"

  Maar ik denk niet dat Google nu gaat stilzitten, dus wie weet…

  Like

 11. Wouter

  Stel je wordt gelinkt op een high-traffic site, dan wil je snel kunnen schakelen. Op sites waar ik mee bezig ben check ik elke paar uur de stats om te kijken waar de meeste mensen vandaan komen. Via Clicky (www.getclicky.com) is dit nog wat makkelijker te doen omdat ze RSS feeds aanbieden van alle binnenkomende links. Vervolgens kan je daar weer snel op reageren, bijvoorbeeld met aparte landingspagina’s en dergelijke.

  Maar zoals ik al zei, voor verschillende sites zijn verschillende aanpakken mogelijk.

  Like

 12. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Wouter: goed punt, now it makes a bit of sense 🙂 Ik zal clicky eens testen want ik heb nog steeds geen lekkere tool om snel referrers te bekijken. In analytics moet je 6 keer klikken en dan kun je nog niet snel de complete URL’s zien…

  Like

 13. Ton Wesseling

  @Wouter en @Ruben

  Getclicky maar eens uitgetest. Heeft inderdaad een aantal onderscheidende eigenschappen die GA niet heeft. Die Yahoo desktop widget voor GA maakt echter weer een hoop goed.

  Ik heb zelf ooit een tooltje geschreven dat van elke nieuwe sessie de referer wegschreef in een mysql databaseje. Elk kwartier werd er via een cronjob gekeken of er significante wijzigingen waren in aantal sessies en herkomsten in vergelijking met het standaardpartoon en zo ja, dan werd er een email verzonden. Het is dan zelfs een kleine stap om automatisch een aparte lichte landingspagina voor een bepaalde referer in te zetten (stel je komt op digg…)

  Bestaat er al zoeits of is dit iets om een als service aan te bieden (zal er veel vraag naar zijn)?

  Like

 14. Thijs

  Kan iemand mij vertellen of het helemaal niet meer mogelijk is om de browserversies van bezoekers te raadplegen? Ik zie nu alleen nog IE, FFF of Safari, geen versienummers. Vanuit onwikkeloogpunt mis ik deze wel een beetje.

  Like

 15. Ruben Timmerman Berichtauteur

  EJ: Tja… hard to say. Ik gebruik 103bees nog ernaast voor meer keyword analyse, verder ben ik nergens van onder de indruk. Clicky blijf ik zeker gebruiken omdat je daar heel snel referrer URL’s kunt zien en meteen doorklikken, dat doe ik altijd graag.

  Ton: Er is ongetwijfeld vraag naar en het bestaat ongetwijfeld ook al. Maar waar, geen idee 😮

  Thijs: alles wat je hoeft te doen is op de browsernaam te klikken, dan “zoom je in” en zie je de versies.

  Like

 16. Henri van den Hoof

  Absoluut een enorme verbetering, maar mis ook een duidelijk overzicht per uur. Weet iemand daarnaast hoe je snel een analyse kunt maken waarbij je traffic op weekdagen vergelijkt? Ik zou graag willen weten wat typisch de drukke dagen en tijden zijn en dan bij voorkeur ook nog eens gesegmenteerd naar bron of zo.

  Like

 17. Ruben Timmerman Berichtauteur

  Henri, de urenrapporten zijn voorlopig verdwenen inderdaad. EEn rapportage van alle weekdagen zit er niet in, het beste kun je gewoon een “visits” report pakken, zelf even de afgelopen 7 dagen selecteren, “compare” aanzetten.

  Dan heb je een snel overzicht per dag van de laatste twee weken. Als je die rapportage dan op je dashboard zet kun je er altijd snel heensurfen.

  Like

 18. Jeroen Hartman

  He-le-maal top, de nieuwe Google Analytics! Ik kan plots veel meer wijs uit de statistieken die Google mij biedt. Het is wat dat betreft echt een totale verbetering op het vlak van usability.

  Like

 19. DePhille

  Allemaal een mooie interface maar iedereen mist hier het belangrijkste:
  Google Analytics is VERREVAN accuraat!
  Als je de statistieken vergelijkt met statistieken-software die alles berekend via de Apache-logs, dan zie dat Google-Analytics maar een nauwkeurigheid heeft van iets minder dan 50% !!! Ik kan mij echt niet inbeelden dat dit dan nog handig is voor bedrijven… Nauwkeurigheid is een ziekte van elke stats-tracker die niet lokaal wordt gedraaid, maar probeer maar eens enkele trackers naast elkaar te draaien en je zal zien dat Google Analytics op veel te weinig bezoekers uitkomt! De nauwkeurigheid van de gemiddelde (extern gedraaide) tracker is momenteel om en bij de 80%.

  Like

 20. Ruben Timmerman Berichtauteur

  DePhille: het tegenovergestelde is helaas waar. Log analyse software meet over het algemeen juist veel te veel bezoekers. In logfiles tel je namelijk ook veel bots mee, en het is vaak moeilijk om die eruit te filteren (Google alleen al gebruikt 100en verschillende IP adressen)

  Maar belangrijker is dat je een keuze maakt en niet probeert een 100% “accurate” meting te krijgen, want dat bestaat niet. Ik zou echter nooit een keuze maken voor logfile analytics als je niet een heel goed pakket daarvoor hebt: Webtrends is wel goed, Awstats en Webalizer niet. Webtrends is echter steeds meer op client-side script gaan werken, en daaruit alleen al kun je afleiden dat client-side analyse een goed idee is.

  Ik ben wel benieuwd waar je je “nauwkeurigheid” getal vandaan haalt, welke pakketten gebruik je en waarom zou meer bezoekers automatisch nauwkeuriger zijn?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s